Slovenija

Preverite podatke v dohodnini

Ljubljana, 02. 04. 2008 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
62

Po upokojenki, ki je dobila zahtevo za vračilo 9.000 evrov dohodnine, se je na nas obrnil še en bralec s podobno težavo.

Gospa, ki je dobila položnico za vračilo 9.000 evrov dohodnine, je lahko brez skrbi. Na Davčni upravi (Durs) so namreč že odkrili napako. Izplačevalec je poslal napačne podatke, nam je sporočil predstavnik Dursa Iztok Verdnik. Kljub temu pa se mora zavezanka še pritožiti. Obrazec za pritožbo je na volji na spletni strani Dursa.

Simičev odziv
Generalni direktor Davčne uprave Ivan Simič je zadevo takoj preveril. Tokrat je davkarija ukrepala izjemno hitro, napako so odkrili v vsega treh urah.
Generalni direktor Davčne uprave Ivan Simič je zadevo takoj preveril. Tokrat je davkarija ukrepala izjemno hitro, napako so odkrili v vsega treh urah. FOTO: Tomaž Ungar
Mi se ne damo! Direktor Durs Ivan Simič

Na naš članek se je posebej odzval generalni direktor davčne uprave Ivan Simič, ki poudarja, da je davkarija zaenkrat še nezmotljiva. "Zahvaljujem se POP TV za to objavo. Osebno sem šel takoj preverjat dejansko stanje ter ugotovil, da ima tudi računovodski seris, ki je oddajal kontrolne podatke za podjetje, pri katerem je ta gospa prejela honorar, še zmeraj med podatki znesek 82.709,76 in je tudi ta znesek posredoval Dursu. To sem ugotovil po razgovoru z računovodskim servisom, ki je oddajal kontrolne podatke za podjetje, ki je izplačalo honoror te gospe," je povedal.

"Kot generalnega direktorja davčne uprave pa me moti, da so ljudje v komentarjih pripravljeni tako neutemeljeno nekoga obtoževati, ne da bi mu dali možnost, da se zadeva razišče in ugotovi, kdo je dejansko storil napako," je še dodal prvi mož Dursa.

Kaj se je zgodilo?

Davkarija je od upokojenke zahtevala kar 9.000 evrov.
Davkarija je od upokojenke zahtevala kar 9.000 evrov. FOTO: 24ur.com

Na našo redakcijo se je obrnila gospa, ki jo je razjezila huda napaka davčnega urada. Njena mama – upokojenka, ki prejema le okoli 400 evrov pokojnine – je prejela informativni izračun dohodnine s položnico za vračilo 8.957,68 evrov.

76-letna gospa, ki naj bi davkariji dolgovalo več tisoč evrov, ima pokojnino v višini 401,37 evra, plačuje pa tudi premijo za prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Tako je marca prejela natančno 379,62 evra pokojnine, v celem letu pa 4.874,45 evra.

Preverite podatke z Dursa!
Preverite podatke z Dursa! FOTO:
Predlagamo vam, da informativni izračun dohodnine, ki ste ga prejeli z Dursa, skrbno preverite.

Do dodatnega zaslužka si pomaga s priložnostnim delom. Enkrat tedensko čisti stopnišče in okolico manjšega stanovanjskega bloka, s čimer je v preteklem letu zaslužila še 2.584,68 evra. Ta znesek je tudi naveden na povzetku obračuna dohodkov, ki ga je dobila od podjetja, medtem ko je v informativnem izračunu dohodnine bistveno višji. Zapisali so namreč, da je prejela kar 82.709,13 evra.

Razlika je ogromna. Gospa je pričakovala, da bo dobila vrnjenih 416,34 evra, zaradi napake pa jo je čakala položnica za plačilo 8.957,68 evra. Za tiste, ki si zneske še vedno lažje predstavljate v stari valuti: plačati bi morala 2.146.618,44 tolarjev!

Malo možnosti za napako na Dursu

Vedno obstaja možnost pritožbe, pravi Verdnik.
Vedno obstaja možnost pritožbe, pravi Verdnik. FOTO: POP TV
O napakah pri določanju dohodnine je treba Durs obvestiti tudi, če so se zmotili v vaše dobro.

Za pojasnilo smo zaprosili Iztoka Verdnika iz službe za odnose z javnostjo na davčni upravi. "Podatki so taki, kot smo jih dobili od izplačevalcev. Če je prišlo do napake, je vedno možnost ugovora," je dejal.

Kot je razložil, je več možnosti, kje je napaka nastala. Lahko je izplačevalec poslal napačne podatke, lahko pa je drug izplačevalec poslal podatke za njeno davčno številko. Po Verdnikovih besedah je za napako dovolj ena napačna številka. In napaka na Dursu? "Poslali bomo okoli milijon informativnih izračunov. Možno je, da je do napake prišlo, vendar dvomimo, da na Dursu," je zatrdil Verdnik. Ob tem poudarja, da je treba zadevo temeljito preveriti.

Kot se je izkazalo, je imel prav. Na Dursu so namreč podatke preverili in ugotovili, da se je zgodila prva možnost – napačne podatke je posredoval zaposlovalec.

Na vrsti je preverjanje

Davkarija bo zdaj preverila vse podatke, ki so jih dobili od omenjenega izplačevalca. Mogoče je namreč, da napaka ni bila edina. O tem, ali in kako bodo ukrepali proti podjetju, ki je poslalo netočne podatke, še ni mogel govoriti. Dejstvo pa je, da so izplačevalci zakonsko obvezani, da so podatki, ki jih posredujejo, točni.

Zanimivo je, da je isto podjetje gospe poslalo obvestilo o zaslužku s pravilnim izračunom.

Davkariji dolžan skoraj 65.000 evrov?!

Davčna odmera
Davčna odmera FOTO: POP TV

Na naše uredništvo še je obrnil še en bralec s podobno težavo. Šokirala ga je številka na položnici: 64.595,07 evra (15.421.227 SIT). Glede na njegove dohodke je ta znesek bistveno previsok, grobo je izračunal, da bi moral vrniti le okoli 200 evrov. Seveda se bo pritožil. Ugotovil je tudi, da je napačne podatke posredovalo podjetje.

Verdnik: Ne razburjajte se!

Samo brez panike, pravi predstavnik Dursa. Izračun je namreč le informativen, vedno pa obstaja možnost pritožbe. Tisti, ki jim je bil izračun poslan 31. marca, imajo za pritožbo čas do 5. maja.

Pritožbo je treba vložiti petnajst dni po vročitvi pošiljke. Rok za to začne 20 dni po tem, ko je bila odposlana. Ali ste izračun res prejeli ali ne, pa ne zanima nikogar. Način vročanja pa je lahko tudi sporen. Čeprav je izračun davčna tajnost, ga poštar pusti kar v nabiralniku. Tudi če je ta, denimo, odprt in zato dostopen vsakemu.

Kot nam je razložila informacijska pooblačenka Nataša Pirc Musar, bi stvar postala problematična šele, če bi kdo pošto odprl ali kako drugače poškodoval, oziroma če bi bila kuverta prosojna. "Dokler je zakon tak, kot je, ne vidim težave," je povedala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TFerarri
26. 04. 2008 07.01
Za svoje napake bi moral DURS odgovarjati sam, ne pa da spet posamezniki, ki jih ni malo, sami pišejo pritožbe in na tak način v globalu gledano, zmanjšujejo svoj proračun in povečujejo državno malho.
marijaxx
04. 04. 2008 20.18
hej ! ja kam so pa zginl povezani članki - a je notr kej kar ne bi smel bit
marijaxx
04. 04. 2008 17.11
gospa Pirc Musar - predpostavite, da partner dobi napačni informativni izračun. Tega vidi tudi njegova partnerica, ki sta v postopku ločevanja. Kako naj partner razloži razjarjeni partnerici, da nima takih dohodkov, če pa gospod Simič trdi, da je Durs nezmotljiv, delodajalec pa prav tako. Ni vse samo v prosojnosti kuvert.
marijaxx
04. 04. 2008 16.41
Zaenkrat je stališče Dursa, da napak na njihovi strani. S strani delodajalca so bili podatki poslani 3x po Edavkih, in to preprostor zato, ker se je dvakrat zveza prekinila, tretjič pa je poskus uspel. Dobili smo potrdilo o poslanih pravilnih podatkih (enkrat) - na informativnih izračunih so vse podatke lepo sešteli - torej so zneski pomnoženi s tri. Po mojem mnenju je s programom nekaj narobe, če dopušča to možnost multipliciranja podatkov. Posvetovali smo se z tehnično službo, kaj lahko naredimo za vse tiste, ki še niso prejeli izračunov, pa so dejali, da popravki niso možni, naj počakajo na informativne izračune in se pritožijo. Kaj res ni možno podatke sedaj popraviti preden bodo izpisani še preostali izračuni - napaka je sedaj že ugotovljena. In nenezadnje bodo potem tudi te odločbe prišle šele oktobra. Zanima me zakaj program dopušča to možnost?
edinojst
03. 04. 2008 19.39
Ja veliko je govora o tej dohodnini, povem vam pa vsem tistim, ki nas, ki smo na DURSU zaposleni žalite, tam smo samo uslužbenci, ki opravljamo svoje delo, tako kot bilo kje drugje in smo samo ljudje, tako kot vsi ostali, ki so zaposleni kje drugje. Vesela sem, da sem sploh zaposlena in nisem v breme nikomur v tej naši ljubi državici, ravno tako plačujem davke in vse ostalo, kot pač vsi in plačo, ki jo prejmem (ki je daleč pod povprečno bruto plačo v SLO) vem, da tudi zaslužim. Lep dan in pametne komentarje še naprej.
exim@t-2.net
03. 04. 2008 10.45
factory: ti mulac mali. Tudi, če bi bilo 1000 napačnih izračunov, je to NIČ v primerjavi z delom, ki ga je naredil DURS namesto nas: tebe, mene, ..in vseh, ki smo zavezanci za plačilo davkov. Pojdi, zamenjaj človeka, ki je naredil napako in delaj ti namesto njega. Brez napak! Če boš naredil eno napakico, te bomo kamenjali in pozabili na rek: kdor dela, dela napake. Logična posledica razmišljanja o tvojem blogu: si nesposoben lenuh, ki s(m)o ga preživljali drugi, saj NIKOLI NIČ ne delaš!!
factory
03. 04. 2008 10.04
KJE JE TU OPRAVIČILO tale direktor bi se moral JAVNO OPRAVIČIT TEMA DVEMA sramota da delajo take napake res sramota.Če bi kdo od nas naredil tako napako bi nas zelo močno udarili po žepu pa še ne vem koliko krat bi morali reči da se opravičujemo.24ur prosim da se tale kretenski direktor opraviči tema dvema saj tole lehko dosežete mislim da kar hitro
Šumadinac
03. 04. 2008 08.45
prog.anal - imaš prav, sam folku pač to ni jasno..sam da se sliši bombastično, pa da lahko vsak levak bombandira s kretenizmi..namen je pa itak očrnit delo vlade..patetika.
Šumadinac
03. 04. 2008 08.42
ej levaki oz tisti ki se pritožujete nad simičevim komentarjem - kakšno odškodnino? normalni ljudje bomo od vas zahteval odškodnino za vaše kretenizme, ki jih postate..predraga gospa ne bo plačala ta denar, računovodski servis je naredil napako (kot jih delamo vsi), najpomembneje pa je, da gospa ne bo na nič slabšem, kapiš bebobtiii??
prog.anal@email.si
03. 04. 2008 08.41
roky007: Kaj pa ima DURS s konkretnima izračunoma??? Škodo naj plačata firmi, ki sta poslali napačne podatke... Sicer pa gre za informativne izračune... se pač pritožiš, pa je... 414404: Država je dejansko naredila eno (po moje pravilno) spremembo. Dohodninske obrazce je izpolnila na podlagi podatkov, ki so jih posredovale firme. Prejšnje leto smo mi izpolnjevali podatke, nato pa je DURS celo leto usklajeval podatke s firmami, ker je ugotavljal, kdo je naredil napako (če je kje prišlo do razlik). Sedaj se taka napaka vidi takoj. Edino ena pomanjkljivost je pri vsej stvari: glede na to, da sedaj državljani kontroliramo pravilnost dohodnine (do neke mere), ali bo država dala na cesto tistih nekaj 100 ljudi, ki so sedaj brez dela, ker državljani opravljamo njihovo delo??? Hm, ta bo pa težka, verjetno bodo še koga zaposlili, da bo obravnaval pritožbe...
Zvone Kokalj
03. 04. 2008 00.37
Zanimivo... Zanimivo pa je tudi, da se še nihče od novinarjev ni pritožil zoper laži o stopnji obdavčevanja dohodkov v drugih državah , ki jih na speltni strani še danes razširja Bajukov durs! Več o tem lahko preberete v članku "LAŽI, OPREMLJENE Z DRŽAVNIM GRBOM" na spletni strani www.zdomci.2hp.eu www.
ServerAUTOMATIC
02. 04. 2008 23.23
Ja, jaz bom preveril.
roky007
02. 04. 2008 21.30
"Kot generalnega direktorja davčne uprave pa me moti, da so ljudje v komentarjih pripravljeni tako neutemeljeno nekoga obtoževati, ne da bi mu dali možnost, da se zadeva razišče in ugotovi, kdo je dejansko storil napako," men osebno pa ta izjava g Simič ni všeč.Kot vemo če kaj spregledamo mi davčni zavezanci imamo kazen 1200 EUR,pa me zanima ali bi se lahko tudi mi tako opravdali ne da bi nam DURS dai možnost, da se zadeva razišče , ker v vsakem primeru bomo krivi!!! Pa me tudi zanima ali bo DURS zdaj tema dvema gospema dali odškodnino; za njihovo slabo počutje z pogledom v položnico;1200 EUR,Zakaj bi se lahko DURS lahko zmotil,če pa mi zavezanci to nesmemo ,ali nismo vsi krvavi pod kože???
roky007
02. 04. 2008 21.20
coms,če mal bolj pogledaš napoved ti tam piše da citat-ker je manj kot 2 eur,se zavezancunavedeni znesek v skladu z odločbo 277. člena zdavp -2 odpiše
coms
02. 04. 2008 20.20
Meni se pa zdi šmešno ko moreš plačati 0,09 € dohodnine, poštniene pa 1,70€. Davčna uprav RS bi morala postaviti neki mejnik plačila oz.vračila dohodnine npr.5,00€. Naj razmislijo o tem.
kriss714@amis.net
02. 04. 2008 20.00
Ups, zgleda, da je poleg novega dizajna tle gor tudi šlinga, kot v starih paradajzarskih cajtih, ko so svobodo izražanja in medijev merili s stalinovimi vatli.
kriss714@amis.net
02. 04. 2008 19.53
Jap, Neti, ta mafija bi kar neki parazitirala. Si zmišljujejo davke, pa vinjete, pa višje kazni, pa ves pravosodje majo v razsulu, pa hrvatarji jim od zad not lezejo....... Sej človek sploh ne ve več, če je to sranje vredno sploh komentirati. Pftujjjjj, jebenti......;-)
neti
02. 04. 2008 19.14
Ojla Krisi, tu sem .. Hitro 74 and 88 .. Pridem kanal višje .. Vidiš, da me jezijo, no poskušajo, lumpi zajedalski, pa njihove obljube ..
kriss714@amis.net
02. 04. 2008 19.03
Se mi zdi, da tovariši malo goljufajo, da bi lahko nafutrali celo armado proračunskih parazitov. he he he he Bo bilo res fajn, če bi Virant začel bolj ekspeditivno metat na cesto nepotrebne voluharje, a ne ? Ojla, Neti, kje si ti? 74 88
414404
02. 04. 2008 18.53
jaz še vedno trdim,da je bilo bolje prej,ko si sam napisal te obrazce.So se že pojavile napake,nevem ali s strani FIRMali DURSA.Sama sem to diživela in še ostali v tej firmi,ki je poslala naše napovedi-DURSU