Slovenija

David Humar: Prostovoljno služenje podobno poklicnemu

Ljubljana, 01. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

<slika_2>O prostovoljnem služenju vojaškega roka v Slovenski vojski smo se pogovarjali s polkovnikom Davidom Humarjem iz Generalštaba Slovenske vojske.

Bo dovolj zanimanja za prostovoljno služenje vojaškega roka? Kako kažejo vaše raziskave?

Vse kaže, da je zanimanje pozitivno naravnano, da ga je dovolj in da bo kot pravica državljank in državljanov republike Slovenije lahko izvedena v normalnem številu. Raziskave kažejo približno tretjinsko zanimanje.

Zakaj ste se pravzaprav odločili, da uvedete prostovoljno služenje? Zanimanja za poklicno vojsko je, kot pravite, dovolj?

Zanimanja za poklicno služenje v vojski je dovolj, vendar ustavna pravica vsakega Slovenca je, da brani svojo domovino. In po zakonu smo dolžni omogočiti izvedbo te pravice. Braniti domovino pa se da samo, če so vojaki in vojakinje oziroma državljani in državljanke dobro usposobljeni za to.

Kakšno pa bo prostovoljno služenje? Enako kot obvezno služenje nabornikov?

Nikakor ne. Prostovoljno služenje vojaškega roka bo podobno usposabljanju kandidatov za poklicne vojake oziroma lahko bi rekli, da bo celo enako kot prve tri mesece usposabljanja kandidatov za poklicne vojake. To pomeni, da se bo razlikovalo od obveznega služenja vojaškega roka po tem, da se bodo prostovoljci predvsem usposabljali, ne bodo hodili na stražo, ne bodo opravljali dejavnosti v vojašnici, ampak se bodo predvsem pripravljali za preživetje na bojišču.

V koliko vojašnicah bo potekalo to usposabljanje?

Usposabljanje bo potekalo v štirih vojašnicah, in sicer v vojašnici v Novem mestu, Murski Soboti, Bohinjski Beli in Postojni.

Koliko kandidatov pa boste naenkrat sprejeli?

Računamo, da jih lahko sprejmemo naenkrat do 150, seveda odvisno od zanimanja se lahko tudi prilagodimo. Najmanjša številka kandidatov v eni vojašnici pa je deset pripadnikov.

Mislite, da bo prostovoljce pritegnil tudi denar?

Vsekakor denar ni prvo. Tudi številke so toliko realne in majhne, da ne nudijo tako velike motivacije, da bi se nekdo samo zaradi denarja odločil. Seveda je v prvi vrsti pravica, drugo je želja in neko zanimanje za vojsko, vse to pa mora biti podprto z nekimi materialnimi sredstvi.

Kako in kje se kandidati lahko prijavijo?

Prijavijo se lahko na vseh izpostavah za obrambo in v vseh vojašnicah Slovenske vojske.

Kdaj bo začetek?

Začetek bo takrat, ko bo ukinjeno obvezno služenje vojaškega roka. Najverjetneje konec letošnjega leta bomo pripravljeni, vendar nam zakon nalaga, da lahko zadnjo generacijo vpokličemo sredi naslednjega leta, to pomeni, da mora biti dokončna pripravljenost konec leta 2004.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1