Slovenija

Davčne blagajne ne smejo manjkati niti na gasilskih veselicah

Ljubljana, 27. 01. 2016 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čeprav je od uvedbe davčnih blagajn minil že slab mesec, pa te še vedno burijo duhove. Tokrat smo se pozanimali, kako je z davčnim potrjevanjem računov na gasilskih veselicah, v športnih društvih in na raznih prireditvah ter festivalih.

Če ste redni obiskovalec vaških veselic, boste z letošnjim letom z veselice odšli oboroženi s številnimi računi. Davčno potrjen račun boste tako prejeli skoraj na vsakem koraku; ko boste kupili vstopnico in celo golaž. Ampak pojdimo po vrsti.

Ko boste na veslici kupili golaž, vam morajo izdati račun.
Ko boste na veslici kupili golaž, vam morajo izdati račun. FOTO: Thinkstock

''Društvo, ki je oproščeno obračunavanja DDV, ker v zadnjih 12 mesecih ni preseglo 50.000 evrov obdavčljivega prometa (mali davčni zavezanec), je zavezanec za potrjevanje računov, če pri gotovinskem poslovanju opravi dobavo, za katero je treba izdati račun, ki je plačan z gotovino,'' sporočajo s Fursa.

Če zavezanec proda vstopnico, ki vsebuje vse podatke, ki so določeni kot obvezni podatki na računu z uporabo ustrezne elektronske naprave za izdajo računov, je tako izdana vstopnica tudi račun. Tako izdani račun (vstopnica) je predmet davčnega potrjevanja računov in v takem primeru bo EOR številka tudi navedena na računu vstopnici.

Če pa davčni zavezanec proda pred natisnjene vstopnice ali če vstopnice ne izda z uporabo ustrezne elektronske naprave, mora za tako prodano vstopnico ali vstopnice izdati račun. V takem primeru bo EOR navedena na računu, ki bo predmet davčnega potrjevanja računov v skladu z ZDavPR. Ponovno navajanje EOR številke, kot potrdila, da je bil izdani račun prijavljen davčnemu organu, na posamezni vstopnici, na katere se davčno potrjeni račun nanaša, z ZDavPR ni predvideno.

Kako je s prodajo golaža na veselici?

Prodaja golaža je dobava, za katero mora biti izdan račun. Če je plačan z gotovino, je potrebno račun davčno potrditi, pojasnjujejo na Fursu. V kolikor bo organizirana prodaja golaža na vsaki stojnici (ponudnik na vsaki stojnici izroči golaž potrošniku, le ta ob prevzemu golaža plača z gotovino) mora biti zagotovljeno, da bo ob tem kupcu pravočasno izdan račun, ki ga je potrebno davčno potrditi. Je pa število davčnih blagajn odvisno od organizacije prodaje oziroma organizacije izdaje računov ob prejemu plačila za gotovino. V prehodnem obdobju lahko zavezanci za izdajo gotovinskih računov uporabljajo tudi vezano knjigo računov (VKR).

Kaj pa srečelov?

Glede srečelova na Fursu pojasnjujejo, da se tombola uvršča med klasične igre na srečo. Društvo srečelov lahko priredi enkrat na leto z enim žrebanjem, na podlagi dovoljenja, ki ga izda finančno ministrstvo, pravila tombole pa potrdi Furs. ''Kadar društvo priredi srečelov v okviru kulturnega ali zabavnega programa, ki ga priredi, pri tem pa skupna vrednost srečk ne presega 5.000 evrov in hkrati vrednost posameznega dobitka ne presega zneska 300 evrov, dovoljenja za prireditev občasne igre na srečo ne potrebuje. Občasni prireditelj mora o taki prireditvi obvestiti organ, pristojen za notranje zadeve. Kljub temu, da občasni prireditelj dovoljenja ne potrebuje, pa posamezno društvo lahko priredi tombolo v enem koledarskem letu samo enkrat in v primeru večdnevnih prireditev le v okviru prireditve enega dne,'' pojasnjujejo. Kadar je vrednost posameznega dobitka enaka ali višja od navedenega zneska (velja tudi za donirane ali sponzorirane dobitke), pa mora društvo pridobiti dovoljenje ne glede na skupno vrednost izdanih srečk.

Srečelov je oproščen izdaje računov.
Srečelov je oproščen izdaje računov. FOTO: Thinkstock

Ker je za vplačila za udeležbo v igrah na srečo, če se te izvajajo v skladu z zakonom, ki ureja igre na srečo, po DDV zakonodaji izjema od obveznega izdajanja računov, le ta niso predmet davčnega potrjevanja, so še sporočili.

Če povzamemo. Društvu za srečke za srečelov oziroma vplačila za udeležbo v igri na srečo (srečelov), ki se izvaja v skladu z zakonom, ki ureja igre na srečo, po DDV zakonodaji ni treba izdati računa, če podatke o prodaji srečk za srečelov zagotavlja s popisom začetnih in končnih zalog.

Kako pa je s članarino?

Obravnava članarine v društvu in obveznost potrjevanja računov je odvisna od tega, čemu je namenjena članarina društva. Društvo, ki od članov prejme plačilo članarine in je celotna članarina društva namenjena izvajanju dejavnosti društva za namene članstva (administrativni stroški, stroški korespondence s člani, stroški za vzgojo strokovnih kadrov, nakup opreme za delovanje društva...) in ni namenjena izvajanju članskih ugodnosti, ki po vsebini predstavljajo dobave blaga ali storitev, ki jih opravljajo tudi drugi davčni zavezanci, članarina ni predmet DDV. Za članarino v tem pomenu se ne izda račun.

S 1. februarjem bodo nadzorniki Finančne uprave RS začeli s strožjim nadzorom in tudi doslednim izrekanjem glob vsem zavezancem, ki še ne bodo vključeni v sistem davčnih blagajn. Sankcionirane bodo tudi vsebinske in programske nepravilnosti pri davčnem potrjevanju računov. Prekrškovni postopki se bodo vodili tako zoper zavezance, ki bodo kršili zakonodajo, kot tudi zoper programske hiše, ki računalniških programov niso izdelali v skladu z določbami zakona. Posebna pozornost bo namenjena neizdajanju računov.

Kadar pa je članarina ali del članarine namenjen izvajanju aktivnosti oziroma članskih ugodnosti, ki po vsebini predstavljajo dobave blaga ali storitev, ki jih opravljajo tudi drugi davčni zavezanci, je znesek članarine plačilo za dobavo blaga ali storitev, ki jo prejme član društva. V teh primerih se šteje, da društvo opravi dobavo blaga ali storitev svojim članom za plačilo (članarina) in mora izdati račun, ko je dobava blaga ali storitev opravljena. Če je račun za dobavo plačan z gotovino (članarina ali del članarine plačana z gotovino) je predmet davčnega potrjevanja računov.

Društvo (npr. planinsko društvo), ki organizira planinski izlet, opravi storitev organizacije izleta in je zavezano k izdaji računa. Če je račun plačan z gotovino, je takšen račun predmet davčnega potrjevanja računov. Če na primer planinsko društvo organizira planinski izlet (organizira prevoz, prenočišče) opravi storitev organizacije izleta, je za opravljeno storitev zavezano k izdaji računa, ki ga mora davčno potrditi, če je plačan z gotovino, še pojasnjujejo na Fursu.

Kadar del članarine dejansko predstavlja plačilo za organizacijo izleta, potem mora društvo za opravljeno storitev organizacije izleta, ki je bila plačana gotovinsko kot članarina, najkasneje, ko je ta storitev opravljena, tudi izdati račun in ga davčno potrditi.

Zabava
Zabava FOTO: Thinkstock

Glede vprašanja, ali to velja tudi v primeru, ko gre za izlet, ki ga društvo organizira npr. enkrat letno samo za vse svoje člane v okviru druženja, ob pogoju, da to izhaja tudi iz namena ustanovitve društva na Fursu pojasnjujejo, da organizacija planinskega izleta za člane za plačilo predstavlja opravljanje storitev in je društvo dolžno izdati račun. Če je račun plačan z gotovino je predmet davčnega potrjevanja.

Če povzamemo. Društvo, ki bo priredilo vaško veselico, za vstop na katero bo potrebno kupiti vstopnico, bo moralo izdati račun in ga davčno potrditi. Prav tako bodo morali izdati račun na stojnici, kjer bodo prodajali golaž, medtem ko za igre na srečo (srečelov) računa ni treba izdati. Prav tako bo ob plačilu članarine potrebno izdati račun, če članarina ne bo šla za administrativne stroške ali za nakup opreme društva. Društvo pa bo moralo izdati tudi račun, če bo organiziralo kakšen izlet za svoje člane in bodo ti izlet plačali z gotovino.

Zaključimo lahko, da bomo od zdaj naprej tudi z vaških veselic ter izletov društva, katerih člani smo, domov prišli s kupi računov. 

Več o davčnem potrjevanju računov si lahko preberete tukaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spawn
28. 01. 2016 20.37
+2
Je zmanjkalo materiala za krast, pa je treba nekje novega dobit. :D
lipovec
28. 01. 2016 19.26
+1
Kaj ste pametni .. da vam ne vem kaj use po spisku .. kdo od vas pa upa na ulico pa protestirat? Nobeden, zato pa bodimo tiho, ne norimo po socialnih medijih in brez ugovora plačujmo vse kar bodo od nas zahtevali. Hlapci!
NerdIRL
28. 01. 2016 20.28
In kaj se bo nardilo? 2 kocki v parlament, 100 pridržanih in to je to. Državni udar, pa čistke na vseh položajih, pa da vidmo stanje potem.
kolbek460
28. 01. 2016 19.24
+3
Na gasilsko veselico bom šel samo za to, da srečam tam dacarja ,carinika ,
nesramnez
28. 01. 2016 16.22
+1
košer pravila
Redtka
28. 01. 2016 16.04
+5
Js komaj čakam veselice in kontrole Inšpektorjev na njej..
Redtka
28. 01. 2016 16.07
+8
motorka57
28. 01. 2016 15.40
+16
....blagajne ne bodo manjkale niti na gasilskih veselicah...... Ko bo zagorelo ,bomo najprej preverili,če ma lastnik zavarovano,pol bomo šli gasit,drgač pa ne. Sem se odločil,da ne bom več delal za k...evo zdravje in zastonj. Zastonj raj ležim,tako kot uslužbenci-lenuhi v pisarnah JU. Kje je zakon,da moram opravljat delo ki ni plačano,ampak država ma nekaj od tega,le gasilci nimamo nič od tega . Da ne bo kdo mislil,kako nam je luštno,mamo pa kritiko,ki pa se ne vidi in ne sliši ..... V SLUŽBI LJUDSTVA NA POMOČ !!! ... nič več zsatonj,g. Hvala g je pokopal ...!!!!
ROMELS
28. 01. 2016 15.20
+9
Vse za plače javnih uslužbencev. Gorje slovenskemu delavcu.
flojdi
28. 01. 2016 15.08
+4
.Pripravljam se , da se pozanimam o Teh Blagajnah ; ker jo potrebujem. če hočem prodat nekaj malega . kar znam narest. z rokami. Zanima me kolk Stane. In kdo s temi Blagajnami (blazno) zaSluži. / ampak še vedno si mislim , da preprečitve Sivim v tem NI. /Potrebna sta vedno samo dva, ki se sporazumeta . dva , ki se poznata. dva, ki si zaupata. / in spet bo nastal samo lep razgled, koliko zaupanja vrednih kdo pozna. - pa tko naprej.............še marskej.......
DAEMONIUM
28. 01. 2016 13.31
+9
Totalna neumnost, da večje ne more biti. Tu je v ozadju goljufivi Mramor, ki misli da vsak goljufa, kot je on goljufal slovenske davkoplačevalce. In namesto, da bi ga sodili za kaznivo dejanje Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 275 čl. KZ (ker je sam sebi podpisal da mu pripada pripravljenost) in kaznivo dejanje Goljufije po čl. 211 KZ (ker je lažno prikazal, da dela takšne naloge da mora imeti plačano 24 urno pripravljenost) se še kar naprej kaže po TV. Človek nima čisto nobenega sramu in to pred celo slovenijo, ebe se njemu glavno da si je nagrabil denarja, način pa ni važen ker se je znašel na slovenski način!. Sedaj pa narod ebejo ce ne vzame racuna za 3 eur?? A je to sploh kakšna država??? ta država ni "D" od države in prej ko crkne, bolje bo za vse nas in gremo raje pod Avstrijo, nas vsaj domači ne bodo kradli in nam nam hkrati vladali, kar je višek razkroja neke pravne države in prav to se nam je sedaj zgodilo!!!
peT99
28. 01. 2016 12.08
+5
Že samo dejstvo, da smo iz prejšnih carinikov sedaj naredili t.i. davčne inšpektorje je absurd ! Z vsem spoštovanjem do carinikov in njihovega poklica, naj mi nekdo razloži, kako je mogoče takšne ljudi brez ustrezne izobrazbe sploh prekvalificirati za takšno delo - ki zahteva ne samo nekega "šnel kursa" v smislu, to je davčna številka, to je ddv, to je znesek... ampak tudi nekaj konkretnega znanja in poznavanja zakonodaje. DA ti cariniki so sposobni kaznovati male očitne prekrškarje, nikakor pa niso sposobni odkriti in prepoznati bolj prefinjene davčne utaje. To je samo še en dokaz da država pač, ne ve niti dobro kaj pravzaprav počne.
bracobaldo
28. 01. 2016 19.01
+1
Delam s carino vsak dan. Nekateri cariniki dokumente poznajo samo na videz, če je žig malo bolj levo ali desno te ne spustijo skozi. Vodja izmene je ponavadi tisti, ki res ve zakaj se gre. Za kaznovati ljudi za vsako malenkost( kar je cilj v tem primeru)potrebuješ take , ki ne razumejo nič. In teh je v izobilju.
KofiAnnan
28. 01. 2016 11.55
+27
FURS -- Fukjena Uprava Republike Slovenije
bracobaldo
28. 01. 2016 10.29
+8
V Sloveniji se že leta trudijo, da bi onemogočili vse kar diši po uspehu. Gostinstva in turizma so se najprej lotili s HACCP-jem in uničili dobršen del. Med tem, ko drugod po Evropi v gostilnah režejo pršut in klobase na pultu, je potreba pri nas imeti laboratorij. Zdaj pa še davčne blagajne, ki bodo tudi pobrale svoj delež. Da o kriminalizaciji pivcev niti ne govorimo.
medo90
28. 01. 2016 09.38
+17
Predlagam da vsa PGD društva pošljejo ključe domov v vlado in naj neplačano delo namesto njih opravlja AKADEMSKA ELITA, ker oni so v 24urni pripravljenosti. Denarja imajo dovolj tako, da jim tudi veselic nebo potrebno prirejati. Država se dela norca iz ljudi, ki prostovoljno opravljajo PLEMENITA DEJANJA, velikokrat ogrožajo svoje zdravje, življneje, da rešujejo premoženje in življenje ponesrečencev.......... V tem primeru bi morala tudi država glede veselic odreagirati z zdravo pametjo in pustiti ljudem kar jim pripada.
ata janez
28. 01. 2016 08.55
+18
Šel bom na veselico,pil in jedel bom,tako,kot vedno doslej.Raje ne povem kaj bo doživel inšpektor,ki bo od mene zahteval,da mu pokažem račun.Noben bivši carinik me nebo zaj....al.
križnagorc
28. 01. 2016 08.47
+2
Gostiln je že strah neznanih gostov.
bracobaldo
28. 01. 2016 08.22
+5
Če komentiraš salafiste, te zbrišejo takoj. Čudna politika.
hotchilipoper
28. 01. 2016 08.04
+6
Roxy79
27. 01. 2016 21.50
+7
Ne vem zakaj bi moral imeti račun.........če ne bom nič odnesel iz veselice........... bom vse pojedel. in popil.....
krucefixxx
28. 01. 2016 17.57
+4
Komunajzarji so toliko od hudiča, da te bodo stehtali ko boš prišel in ko boš odšel z veselice, od razlike boš pa plačal davek!
Novorazodetje
27. 01. 2016 21.37
+37
Davčne blagajne župnikom!!! Cenike imajo za vse svoje storitve a nič davkov. Davkoplačevalci plačujemo za ZVON1 in ZVON2, za denar, ki je poniknil v cerkvi. Povrh vsega pa so še oproščeni vseh davkov.
bracobaldo
28. 01. 2016 08.43
-4
Vsi vemo, da so davčne blagajne strel v prazno. To, da sovražiš farje, nam ne bo pomagalo.
ONniON
27. 01. 2016 21.27
+17
v sloveniji gre iz leta v leto vse navzdol