Slovenija

'Močnejši partnerji in njihova nemoralna dejanja' hudo prizadeli tudi male podjetnike

Ljubljana, 12. 04. 2013 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V OZS menijo, da je treba težavo davčnega dolga reševati tam, kjer nastaja – pri zagotavljanju plačilne discipline med gospodarskimi družbami. Opozarjajo, da se bodo manjši dolžniki na seznamu znašli tudi po tuji krivdi. Ste med njimi? Zaupajte nam svojo zgodbo!

V ponedeljek bo širna Slovenija izvedela, kdo so davčni dolžniki, katerih dolg je večji od 5.000 evrov in starejši od 90 dni. Poročali smo že, da so nekateri prepričani, da se jim bo z objavo njihovega imena zgodila krivica. "25 let sem redno plačeval svoje obveznosti do države, nato pa se mi je zgodil Vegrad," nam je v pismu zapisal eden izmed podjetnikov.

Ljudje se vse pogosteje sprašujejo, kako so lahko nekatera zveneča imena v Sloveniji ustvarila milijonske dolgove, njim – navadnim smrtnikom – pa se "usedejo" na račune že zaradi 15 evrov dolga. Zakaj se niso pristojni organi tudi pri znanih podjetnikih odzvali nemudoma in terjali poplačilo dolgov?

OZS: Močnejši partnerji in njihova nemoralna dejanja

Objavi seznama nasprotujejo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), saj menijo, da je treba težavo davčnega dolga reševati tam, kjer nastaja – pri zagotavljanju plačilne discipline med gospodarskimi družbami. "Vsekakor se strinjamo, da ima javnost pravico biti seznanjena z nepravilnostmi in celo nemoralnimi dejanji posameznih gospodarstvenikov. Ne nazadnje smo prav obrtniki in mali podjetniki v podizvajalskih verigah največkrat izpostavljeni slabim poslovnim praksam "močnejših" partnerjev in skupaj s svojimi zaposlenimi utrpimo škodo zaradi njihovih nemoralnih dejanj," pojasnjuje predsednik OZS Alojz Kovšca. Dodaja, da ni dvoma, da mora biti davčni dolg poplačan v dobro nas vseh, dvomi pa, da je javni sramotilni steber primerna rešitev, še zlasti v aktualnih gospodarskih razmerah.

"Nemoralna dejanja močnejših partnerjev" so hudo prizadela manjše podjetnike in druge dolžnike.
"Nemoralna dejanja močnejših partnerjev" so hudo prizadela manjše podjetnike in druge dolžnike. FOTO: Thinkstock
Predsednica vlade Alenka Bratušek je dejala, da je že ob sprejemanju zakona s strankarskimi kolegi opozarjala na nekatera odprta vprašanja javne objave seznama davčnih dolžnikov. Tudi višina določenega zneska se ji zdi prenizka. Se pa v trenutni vladni ekipi še niso pogovarjali, ali bi bilo smiselno popravljati zakon.

V OZS vidijo dve posledici objave seznama: lastniki dolžnih družb bodo zagotovo v čim krajšem možnem času poiskali sredstva za poplačilo dolga in umik s črnega seznama, kar pomeni, da bo predvsem državni proračun čutil vsaj kratkoročni pozitivni rezultat. Na drugi strani bo imel ukrep negativne posledice za izpostavljene gospodarske družbe, ki bodo poslej zaradi negativne javne podobe še težje pridobivale posle, stranke in poslovne partnerje. "Zaupanje med poslovnimi subjekti na slovenskem trgu, ki je že sicer na precej nizki ravni, se bo tako še bolj poglobilo," so še razložili.

Poudarjajo, da Dursov sramotilni steber še posebej prizadene tiste družbe in podjetnike posameznike, ki so se na njem znašli zaradi tuje krivde. "Uporaba instituta prisilne poravnave je ob reševanju večjih gospodarskih družb nemalokrat pahnila manjše upnike v insolvenčno krizo. Dolgotrajni in nekorektno izvajani stečaji so tudi eden izmed najpogostejših vzrokov, da je marsikatero podjetje-upnik pristalo v blokadi transakcijskega računa in na dolžniškem seznamu Dursa," so dodali v OZS.

Jasno je, da moramo vsi ravnati v skladu s pravnim redom in da nas v nasprotnem lahko doletijo sankcije, toda jasno je tudi, tako meni informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, da ta isti pravni red določa, da posameznik ne izgubi svojih pravic zaradi domneve, da ni ravnal skladno s predpisi. Nekateri bodo javno objavo svojega imena na davčnem sramotilnem stebru razumeli kot hudo sankcijo, saj menijo, da so se v dolgovih znašli po tuji krivdi.

Se je tudi vam zgodila krivica in želite svojo zgodbo deliti z javnostjo? Pišite nam na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si ali pod člankom v komentarjih zapišite svojo zgodbo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 04. 2013 17.33
-1
čudno prečudno,mar ne samo levi so med temi nemoralneži,enega desnega ne najdeš notr, in se mediji trudijo na vso moč koga najti,žal po njih,brez uspeha
24 cenzur
13. 04. 2013 13.23
Koker vem, še na faksih učijo, da ni nč kej tazga z minusom firmo pelat z mesca v mesec. Potem pa to isto izjavi še kakšen vplivni politik (bivši gospodarstvenik) in to je to. Preden se človek zave, je pa minus že ogromen. Tudi na tem področju ni kulture, izhaja pa to že iz dejstva, da ljudje že iz osebnih računov zapravijo več kot imajo. Če vidiš da gre vse v maloro, da imaš upad prometa, da stranke ne plačujejo, plačaj obveznosti dokler še lahko, zapri firmo, pa čao. Ne moreš se it v teh časih po principu, saj naslednji mesec bo pa bolje.
231koak
12. 04. 2013 21.23
+3
Zaradi plačilne nedescipline - zamikov, se še sploh kaj dogaja. Nekaj lajate vse povprek, ki nimate pojma, kako je v realnem sektorju, kjer se stroški nenehoma večajo zaradi ogromnega državnega aparata Tistemu, ki pa gre, pa ste fauš.
picajzlnamindzi
12. 04. 2013 17.37
-2
a ha, sam jok teh obrtnikov tričetrt jih pa utaji davke!
picajzlnamindzi
12. 04. 2013 17.36
+5
Objavit vse dolžnike! Se bo že potem izkazalo, kdo je kriv in kdo ne! pred 25 leti so šli takoj v čuzo za najamnj 3 leta, če so bili kaj dolžni davkariji! nehajte jokcat!
kleopatra-1
12. 04. 2013 17.46
+3
pred 25 leti niso mogel ostati veliko dolžan, SDK te ni spustila skozi, če nisi redno plačeval, plač delavcem brez plačanih prispevkov sploh ni bilo možno nakazati. Je bil red.
minka10
12. 04. 2013 18.48
+2
je bil red ja, pa plačilna disciplina tudi, ne pa tako kot danes,ko delaš plačila pa ni
Biljana Petras
12. 04. 2013 15.16
+0
marsigdo je že na robu,samomorov veliko mislim da bo to znalo se koga pahniti cez rob
kleopatra-1
12. 04. 2013 17.37
+0
se strinjam, veliko jih bo na seznamu, ker jim drugi niso lačali opravljenega dela. Zaradi tega, ker bodo na seznamu, ne bodo kar naenkrat dobili denarja za poplačilo, kar naj bi bil namen tega seznama po obrazložitvi tistih, ki so ta zakon sprejeli. Namen tega seznama je sramotitev tistih, ki so pošteno delali, plačila, pa niso dobili. Onih, ki so namenoma ostali dolžni in denar porabili zase, pa itak ne briga, takšnih ljudi ni nič sram. Ta seznam bo problem za poštene.
nikaalen
12. 04. 2013 13.30
+5
če dolžnik nima denarja, ga tako ne bo poplačal.................ne vem kako so lahko določeni ustvarili ogromne dolgove- Mi imamo doma s.p. in, če slučajno oddamo prispevke 20. namesto 18. nam tutih 0,90 everčka vzamejo pri DDV- naredijo poravnavo, prav tako, če se zmotiš pri nakazilu za kakšnih 20 everčkov-je takoj poravnava.................če si pa dolžen kakšen mesec dva prispevke, ti pa takoj blokirajo račun..................seveda če firma posluje.................večji problem je pri podjetjih, ki ne poslujejo, so v stečaju in nimajo premoženja.................................Objava bi bila poštena, če bi naredili selekcijo in bi objavili tiste, ki "nočejo" ali "skrivajo" denar......................................
mark54
12. 04. 2013 13.06
+20
Tudi mi smo med njimi. seveda med upniki večine slovenskih gradbincev. In sedaj so tu eni pametni zakaj si pa delal za vegrad , sct , primorje ,konstruktor, mtb, gradis ali še katero firmo. HALOOO ! vegrad je zadnjih 15 let deloval tako da je plačeval z nekajmesečno zamudo , kompenzacijami , ali podobnim. DRŽAVA je bila tista ki je DOPUŠČALA da so te firme tako delovale in jih je v tem podpirala. delali so večinoma posle z državo (direktno ali indirektno ) kako lahko tea podjetja sodelujejo v natečajih za posle ? ko pa so bile že zdavnaj zrele za stečaj ? DRŽAVA se prva ni držala pravil , mi mali pa smo morali delati tako kot so veliki zahtevali. Nobene garancije NISI smel niti omeniti hildici ali zidarju (in vsem ostalim seveda ). Država ni uredila svojega poslovanja z takimi podjetji ki že dolgo niso plačevali redno svojih kooperantov,dobaviteljev itd. NITI DAVKOV držžavi ! halooo ! kako naj se mi mali igralci borijo proti GOLJUFOM ;LOPOVOM in KRADLJIVCEM ? če se država s vsem svojim aparatom ne more. In kaj namesto da bi država z nekimi posojili poskusila reševati (predvsem ) majhna podjetja katera imajo možnost preživetja , vendar rabijo nek premostitveni kredit da bi počasi sanirala svoje finance , nimaš šans ne na banki ne kje drugje. Velike bodo reševali in jih sanirali ( baje ) nas malih pa še pes nebo povohal. Kake zgodbe bi radi ? samo poglejte spiske upnikov v stečajnih masah in vsi imamo enake zgodbe. in nima jih smisla ponavljati. Jezi me ko se govori (sedaj za hildico ) kako se NI okoristila z denarjem iz vzajemne blagajne ! halooo ! seveda ne direktn. Naj pogledajo tokove denarja v tujino (sedaj imajo celo spiske ) sem prepričan da je ogromno vegradovega denarja tam zunaj na tajnih računih pokvarjencev . In tam je tudi denar iz vzajemne blagajne. Hildica bo dobila skupno 10 let ( za vsak proces malo ) ,potem bodo kazni združili in bo ostali še 8 let , od tega bo odsedela 4 in denarja bo imela za več generacij cele širše familije . ZAKAJ se ji ne raziskuje ta vidik kraje ( in korupcije ) in tokovi denarja ve samo vseh vegradovih podjetij ampak tudi povezanih firm ki so bili največji kooperanti in dobavitelji ! tudi ti so dajali denar nazaj v roke. Vem za nekaj sunljivih primerov , vendar jas ne morem raziskovati. vem pa da so bili neki stroji tudi po 30 % preplačani. In to z vednostjo vodstva. pa nikomu ništa bi rekli eni. In hildica se zdaj joče. nam se je pa smejala ko smo hodili fehtat svoj denar. ponujala naj je ( še nekaj mesecev pred stečajem ) stanovanje v celovških dvori po 3,7 tišoč€/m2 + še posebej 2 parkplaca in DDV ! Pa si lahko mislite kak nateg je to bil ? PA ni povedala da so vsa ta stanovanja debelo pod HIPOTEKO. Pokvarjenka ena pokvarjena. Pa k spovedi je redno hodla samo nevem če je vse grehe povedala. predolgo bi trajalo ! ŽALOSTNO !! seveda so bili v večini vsi isti ( ti veliki baroni ) . Morali bi raziskovati v bamkah , kako so tile tajkuni vračali bankam kredite ( dokler so jih seveda sploh vračali) mislim da so plačevali anuitete ali z gotovino ali iz tujine ( iz pokardenega denarja. Takozvana IZČRPAVANJA !!! Kaj to NI KRAJA ? ali lahko jas sedaj izčrpavam podjetje ? in ga pošljev v stečaj ? kako so si tile to zamislili ? vsi čivkajo o IZČRPAVANJU kot da je to pač nekaj NORMALNEGA v poslovanju podjetja ? tudi če je tvoje ?? pa NI ! samo v sloveniji je. ker je vse skorumpirano in kradljivo ! posebej še politika vseh barv in položajav ! mali so kradli malo , veliki pa veliko ! In karavana gre dalje.... mi bomo pa pocrkali !
Kapitan Kirk
12. 04. 2013 16.26
+1
kleopatra-1
12. 04. 2013 17.41
+4
mark, lepo napisano, moram te le popraviti v tistem delu, ko si napisal, da kako država ne more tega urediti - država oziroma njeni vodilni tega NOČEJO urediti, so odtega veliko imeli. Ni Simona Dimic edini primer ...
Buena Vita
13. 04. 2013 17.35
hja,čudno daso samo ta rdeč umes vpleteni,
portorožka lepota
12. 04. 2013 12.49
+9
PROPALA DRZAVA , PROPALI SISTEM, MALI PODJETNIKI TRPIMO , KOT MALI LJUDJE, MI NIMAMO SISTEMA NOBENGA, NE VE SE VEC KDO KOGA J... IN KDO KAJ PLACA.
kleopatra-1
12. 04. 2013 17.42
ve se, kdo koga j in kdo plača - oni tam gor nas j, mi pa plačamo.
24 cenzur
12. 04. 2013 12.41
-4
Kaj majo zdej za jamrat: ˝sem delal za Vegrad pa nisem dobil plačan˝ in podobne bedarije. Zakaj si pa delal 1 leto na upanje da ti bo kdo plačal? Iz pohlepa. Jaz sem firmo zaprl, ko nisem imel več za prispevke in plačilo davka. Zakaj je niso vsi?
mark54
12. 04. 2013 13.08
+3
Tudi mi jo bomo. V kratkem. Pa je tebi to normalno ? ti si jo dobro odneso. mi ne bomo mogli kar zapreti ker tudi imamo dolgove. in upnike ! še denar za stečaj moraš imeti. Pa ga nimamo . žal !
minka10
12. 04. 2013 18.50
+1
eni tu gor pa res pametujejo, ker ne vejo kaj se dogaja
24 cenzur
13. 04. 2013 13.16
Ne, gotovo ni normalno, ampak ko meni par firm ni plačalo 1 mesec za rokom, sem enostavno firmo zaprl. In to v trenutku, ko sem bil v stanju plačat še vse dolgove, da se je še vse nekako poravnalo. Pa mi ni bilo lahko firmo zapret, ampak tko pač je. Treba je bit previden in ne z glavo skozi zid.
pgdpgd
12. 04. 2013 12.25
+14
rajše,kot da se spravlja na reveže,ki ne morejo plačat davkov,forsirajte,da banke v Sloveniji zudajo seznam vseh tistih zakreditirancev,ki jim mi plačujemo ogromne pufe,sami pa živijo na veliki nogi,pa nikome ništa.
X-XY
12. 04. 2013 13.42
+2
Ja Kranjec je zadnjič rekel, da so leta 2007-8 še redno plačevali; tudi DARS jim je redno plačeval, da so lahko nekaj dali nazaj v banko; a podizvajalcem pa nič in AC program se je končal leta 2009, že takrat se je opozarjalo, da podizvajalci crkujejo; aja pa še račune so zavračali (GSG), da bi zavlačevali, in na izvršbe take ugovore pisali - ne vemo na kaj se račun nanaša (na računu pa njihova št.pog.); na H4 izvedeno vse v nulo, oni pa ne vejo več kdo si - si lahko mislite; in to prolazi kod naše koCiper npr.
MiroF
12. 04. 2013 12.17
+16
Žalostno je samo to,da v večini nastalih razmer v državi je kriva država sama,še bolj žalostno je pa to,da se država ne zaveda,da največ davkoplačevalskega denarja pobere (če zna ) od malih, srednjih,družinskih podjetjih in to zdaj ko je država že itak uničila srednji sloj z podjetji vred daje na tnalo namesto,da bi se zavzemala z uvedbo (nazaj) SDK-ja,kajti takrat podjetniki nismo občutili plačilne nediscipline. Je pa tudi res,da nam država daje vzor kako ne plačevati račune in kar je še najslabše daje nam tudi vzorce kako se spretno izmikati plačil,izvršb....itd. Torej,če ne znajo naj dajo delavcu nazaj čast in oblast !!!
xen?
12. 04. 2013 12.21
+1
guroguro
12. 04. 2013 12.07
+13
ponavadi mali podjetniki nimajo problemov s plačevanjem davkov in računov. probleme imamo zaradi zamika plačila, ki ga država dopušča že 20 let in seveda z izterjavo našega plačila.
xen?
12. 04. 2013 12.00
+9
A bojo tisti iz davčnih oaz tut tuki napisan!?
Kritik31
12. 04. 2013 11.35
+21
Že cel čas govorim, da je plačilna nedisciplina rak rana našega gospodarstva. Se pa to ne popravi, zato ker je državi to v interesu, ker je sama največja neplačnica.
Vance
12. 04. 2013 11.33
+17
Tisti,ki je ukinil Službo družbenega knjigovodstva (beri SDS) si je sigurno želel takšnega finančnega kaosa,ki ga sedaj doživljamo.
expost
12. 04. 2013 11.38
+5
no, saj smo dobili naslednika (ajPES al B'K), kmalu dobimo še finančno žandarijo... tako da bo kaosa hitro konec... če ne prej pa takrat, ko bodo vse vreče prazne; potem ne bo več kaj deliti/krasti/puliti... in takrat bo nastopila tišina...
zemljemerec
12. 04. 2013 12.04
+2
in jaz čakam na tisto tišino...in spokal kovčke
sužnja
12. 04. 2013 11.25
+10
ta država je pokvarjena do..........................................antarktike............................
Aljosa Skrabelj
12. 04. 2013 11.30
+15
Antarktika ni pokvarjena. Vlada je. Pa ne govorim o specifični vladi: levici, desnici, srednjih, zgronjih spodnjih.... Na koncu vsi počnejo enako. Naredijo nič pozitivnega in pobirajo davke (ter jih na debelo višajo).
škot123
12. 04. 2013 11.10
+25
Če že država dela red in postavlja sramotilne stebre, potem naj enega rezervira za sebe!!!!!!!
Kritik31
12. 04. 2013 11.35
+8
Država smo ljudje, jaz, ti, sosed, sodelavec.... Sramotilni steber rabi politika in neka kvazi menežeri (ska) elita.
lojzepolde
12. 04. 2013 11.06
+19
Samo jamranje največ je kriva država, ki je ukinila sdk. Članstvo v zbornici je čisto brez veze saj razen pobiranja članarin in kakšnega samoplačniškega prdavnja od njih nimaš nič.
Aljosa Skrabelj
12. 04. 2013 11.05
+33
Spet en nov posrani ukrep nesposobne vlade (in vseh prejšnjih), ki ne bo naredil ničesar pozitivnega. Dokler država pobira davke od izstavljenih računov in ne od plačanih, je tole bolj kot ne preseravanje države. Lahko je sanjat o neplačanih davkih in spregledat, da veliko od teh podjetij in obrtnikov ni dobilo plačanih računov. Torej v veliki meri prikazujete neplačevanje davkov z strani ljudi, ki niso dobili plačanih storitev. In seveda manjša podjetja in obrtniki imajo možnost preko sodišč vlečt nekaj let dolge postopke proti velikim firmam?? ..iz česa??... medtem pa jih vi lovite za davke. Pa kaki davek? Na kaj? Najprej je treba dobit denar, da lahko zaračunaš davek. Halo!!! Pa saj ne mroeš verjet. Najprej začnite pobirat davke od plačanih računov (ko je dejansko obrtnik/podjetje dobilo denar) potem pa objavljajte sramotilni steber. Do takrat pa... edini sramotilni stebere slovenije je politična tako imenovana "elita". Pa začnite pobirat davke od plačanih računov!!! Bomo potem videli kdo je kje.
alenka.NN
12. 04. 2013 12.06
+11
super napisano in dejstva!...od plačane realizacije smo PD plačevali v oni ''gnili jugi'', kot pravijo sedaj nekateri, ampak naš titej je imel vse pod kontrolo...denar je krožil in folk je bil pozitivno naravnan...kaj pa zdaj?
X-XY
12. 04. 2013 13.46
+2
malo po malo se nekje izgubi, do delavca ne prileti