Slovenija

Razrešili Šinkovca, Darsove uprave (še) ne

Ljubljana, 09. 10. 2008 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je razrešila državnega sekretarja Matjaža Šinkovca, o usodi Darsove uprave pa naj bi odločala ne eni izmed prihodnjih sej. Cestnina za tovornjake je višja za 10 odstotkov.

Vlada je na današnji seji razrešila državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Matjaža Šinkovca, ki naj bi za razrešitev zaprosil sam. Šinkovec, sicer nekdanji šef Sove, se je znašel sredi afere, ko naj bi uslužbenki ministrstva Barbari Žvokelj nezakonito zagotovil mesto v Sovi. Šinkovec je obtožbe vseskozi zanikal.

O Darsovi upravi v torek?

Najdražji predor v Sloveniji, katerega vrednost znaša 124,7 milijona evrov, skupaj s strojno opremo pa 135,7 milijona evrov, so nekateri označili za nacionalno sramoto.
Najdražji predor v Sloveniji, katerega vrednost znaša 124,7 milijona evrov, skupaj s strojno opremo pa 135,7 milijona evrov, so nekateri označili za nacionalno sramoto. FOTO: POP TV

Šentviški predor je po ocenah nekaterih nacionalna sramota, saj so ga že prvi dan odprtja zaradi odpadanja protipožarnega ometa zaprli. Nato je bil nekaj časa odprt in nekaj časa zaprt zaradi sanacije, ko pa so ga znova odprli, češ da je vse v redu, je omet padel na avtomobil nemškega državljana. Na srečo je nastala le materialna škoda, predor so nemudoma spet zaprli, čez dva dni pa so prometni minister Radovan Žerjav in člani Darsove uprave ponudili odstop.

Vlada Žerjavovega odstopa ni sprejela, o Darsovi upravi pa bi morala po napovedi odločati danes, vendar so razpravo prekinili in jo prestavili na eno od prihodnjih sej. O morebitni razrešitvi naj bi odločali v torek, ko naj bi vlada končno odločila o usodi uprave Darsa, in sicer predsednika uprave Tomislava Nemca ter članov Žana Jana Oplotnika (namestnik predsednika), Boštjana Riglerja, Aleša Hojsa in Alojza Ratajca (delavski direktor).

Članom uprave pa ne grozi zgolj razrešitev, temveč je možno, da se bodo zaradi ''šlamparije'', kot je dogajanje v predoru opisal minister Žerjav, morali zagovarjati pred sodnikom. Zaradi šentviškega predora so namreč padle tudi prve ovadbe, in sicer zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti. Kriminalisti naj bi ovadili dva člana Darsove uprave, predsednika Nemca in Riglerja. Dars je v odzivu zatrdil, da je uprava vseskozi ravnala skrbno, odgovorno in v skladu s pristojnostmi. Zavrnili so kakršno koli krivdo.

Višje cestnine za tovornjake

Ministrski svet je sicer danes le odločal o napovedanih višjih cestninah za tovornjake. Cestnina za tovorna vozila se bo tako novembra zvišala za deset odstotkov. Avtoprevozniki se s podražitvijo strinjajo, saj se je hkrati znižala letna dajatev za uporabo tovornjakov. Cestnina za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, je bila nazadnje določena marca 2006. V začetku novembra naj bi se po predlogu uveljavile nove cene, in sicer za vozila prvega cestninskega razreda v višini 0,141483 evra za kilometer prevozne razdalje, za vozila drugega cestninskega razreda pa v višini 0,205150 evra za kilometer prevozne razdalje. S tem bo Dars po izračunih prometnega ministrstva v letu 2009 pobral približno 11 milijonov evrov več cestnin, kar bo omogočilo bistveno povečanje sposobnosti odplačevanja posojil.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
10. 10. 2008 07.54
SDS je razkrila karte. Karierizem, nepotizem, korupcija. Za svoje zveste sodelavce bo na račun davkoplačevalcev malo počakala z razrešitvijo DARS-ove uprave. Ja usta govorijo eno, roke delajo drugo. Jasno, lepe odpravnine bodo dobili. No, to me je dokončno prepričalo, da sem se na volitvah odločila pravilno. Kakšna dvoličnost! Po zadevah sodeč, ki prihajajo na dan pridemo do zaključka, da so ekstremno slabo delali z davkoplačevalskim denarjem. No ja, za voje žepe pa ekstremno dobro. Ali ti ljudje, ki se hvalijo s krščansko moralo res nimajo nobene vesti?
Tonček Balonček
09. 10. 2008 20.22
Slej ali prej bo treba ponovno organizirati domobranstvo, zdaj bodo prisegli Bushu (če bodo pohiteli!). Gre za najnaprednejšo organizacijo družbe, z vizijo in vero v človeka! Prinašajo nam Evropo in NATO! Kdor tega ne razume, naj pač malo razmisli o svoji slepoti!
UrsicJure
09. 10. 2008 20.17
Joj prašek, ti morš bit v resnici en tako zafrustriran tip, da sam pejmo!
Buena Vita
09. 10. 2008 20.16
aha te daje,slaba vest prepozno prašek prepozno
Buena Vita
09. 10. 2008 19.56
hej prašek kaj ti že mežnar zvoni zadnjo melodijo,; Kamen še ta kamen,po križih sodeč
Buena Vita
09. 10. 2008 19.03
JANEZ_NOVAK ZAKAJ SE PA OBREMENJUJEŠ Z PRAŠKOM? zaporožke na postaji mimoideš,v drek na cesti tud ne stopiš,podaljšaš korak
UrsicJure
09. 10. 2008 17.03
bravo prašek! Z vsakim novim komentarjem me ponovno presenetiš! Pa od kje ta tvoja inteligenca? Kje ti spiš, da te ne ukradejo!
UrsicJure
09. 10. 2008 16.58
Heinke
09. 10. 2008 16.36
Pa še, zakaj so razrešili Šinkvca? Ker očitno eni komunistični partijski pički ni bil všeč. To pa je eden in edini razlog. Taka je pač ta država. Afere, ki pridejo ven so vedno in samo le zato, ker se je nekdo zameril šefu podzemlja, Kučanu.
Heinke
09. 10. 2008 16.32
V SLOVENIJI VLADA MAFIJA, PA KDAJ BOSTE TO UGOTOVILI???? Folk je kar se tiče politike imbecilen. Nima pojma, pa še če ima pojem nima jajc, da bi kej spremenil. Slovenija, leglo balkanske mafje v EU.
strelka23
09. 10. 2008 12.00
Agram,je bol marioneta a ne?Kdaj si pa delal z njim če ni skrivnost?
flik
09. 10. 2008 12.00
@greenslo (10:25): najprej, tožilstvo je tvoje postavke vsaj deloma že preverilo. Tako pavšalne obtožbe, kot so tu napisane, so pa bedarija. Kot da bi na tožilstvo vložil ovadbo proti tebi ker s svojim postom ogrožaš moje zdravje. Vseeno je treba biti malo bolj konkreten. Npr: 1) ali veš, kdo je nadzoroval sancijo? Ali veš, kdo ima pristojnost zapreti predor? Ali veš, na osnovi česa je bil izbran konkretni izvajalec? Ali res misliš, da je bil izbor narejen malomarno ali morda samo \"nesrečno\" (kar ne zmanjšuje posledic, je pa vendarle razlika)? Ali si prepičan, da je DARS tisti, ki lahko zapre predor (ali si predstavljaš, kaj bi se zgodilo, če zaprem predor pa npr. nimam soglasja Ministrstva za promet)? Kaj natančno je narobe s tem, da minister ugotovi, da je predor nevaren? Ali to pomeni, da bi bilo bolje, da tega ne ugotovi (ker potem po tvoje ne bi bil odgovoren)? Takšne ovadbe bi samo trošile denar. Treba je (in to je v teku, koilkor vem) raziskati konkretne povezave in odgovornosti. Na koncu se bo izkazalo, da nihče ni kriv, ker je a žalost povsem neumno zasnovan princip kontrole in oddaje del. Za to je pa primarno odgovoren zakonodajalec. Da se pa razumemo, mislim, da je treba stvari priti do dna, samo ne s pavšalnimi jurišnimi akcijami, razžalitvami, kvazi konstrukti ipd.
BaloncekToncek
09. 10. 2008 11.53
JA ENKRAT SE BO POTREBNO NAVADI, DA JE VSAK ZA NEKAJ ODGOVOREN...... NE PA KOT V SOCIALIZMU..... MOGOČE ČEZ 4 LETA.... ZA ZDAJ PA ŠE UŽIVAJTE.....
BaloncekToncek
09. 10. 2008 11.52
JA TO BO TO, ZA NASLOVNICO: \"MINISTER KRIV ZARADI ODPADANJA OMETA, KER JE PRITISKAL NA IZVAJALCE NAJ IZVEDEJO PREDOR PRED LETOM 2012, OZIROMA, DA GA DOKONČAJO PREJ KOT V 10 LETIH...\" FANTJE, SAJ OBSTAJAJO BANČNE GARANCIJE, KVEČJEM JE SCT KRIV, KER JE HOTEL UJETI ROK IN JE PREVEČ ŠLAMPASTO VSE SKUP SPRAVIL...
strelka23
09. 10. 2008 11.52
Skoraj ne morem verjeti,da bi Žerjav sprožil kakšen postopek proti Nemcu.Upam da bomo res videli zaključek tega,ker samo grožnje...
Navihanko
09. 10. 2008 11.44
EDINO PRAVILNO - bi pa moral leteti najmanj tudi prometni minister, ker je pritiskal na izvajalce (če ravno tudi vlada, zaradi odprtega predora kljub odpadanju ometa) Sicer so pa volitve za nami.
agram
09. 10. 2008 11.41
sem delal 4 leta z Tomijem Nemcem....mal mi je bilo čudno ko sem izvedel da je postal glavni na darsu ker vem da Nemec ni ravno za politiko...človek je preveč pošten in odkrit..ni on za ta svet spletkarjenja....
BaloncekToncek
09. 10. 2008 11.30
Vojko Bernard-IĆ
greenslo
09. 10. 2008 11.30
Če bi bila v Sloveniji narobe le slovnica, bi živeli v RAJU!!!
greenslo
09. 10. 2008 11.21
Oba imata prav. Pri nas je tožilstvo politični podalšek vlade.