Slovenija

Dars: Vinjete pomagajo

Ljubljana, 19. 07. 2008 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odkar imamo vinjete, zastoji nastajajo le še na cestninski postaji Log, ugotavlja Dars. Njihovo uvedbo podpirajo tudi na Hrvaškem, od koder so na Slovenijo letele najostrejše kritike.

Odkar imamo vinjete, na cestninskih postajah ni več zastojev, so ugotovili na Darsu.
Odkar imamo vinjete, na cestninskih postajah ni več zastojev, so ugotovili na Darsu. FOTO: DARS

Uvedba vinjet je zagotovila popolno pretočnost prometa na praktično vseh cestninskih postajah, saj so prvi julijski konec tedna zastoji nastajali le na cestninski postaji Log, ugotavljajo na Darsu. To je bilo najbolj opazno minulo soboto, v glavnem zaradi večjega števila turistov ter stekanja prometa iz štajerske in gorenjske smeri, ki občasno presega propustnost te cestninske postaje.

Pred letom dni, v soboto, 14. julija 2007, je bilo treba za prehod cestninske postaje Pesnica čakati kar 11 ur in pol, navaja primerjavo poročilo o prometni propustnosti cestninskih postaj po uvedbi vinjet. Pred cestninsko postajo Log je bilo treba istega dne čakati štiri ure, pred cestninsko postajo Videž pa tri.

Več vozil na avtocesti

Po uvedbi vinjet se več voznikov odloča za uporabo avtocest.
Po uvedbi vinjet se več voznikov odloča za uporabo avtocest. FOTO: Igor Adamič

Ob tem na Darsu poudarjajo, da je bila konec prvega tedna v juliju zagotovljena popolna pretočnost na vseh cestninskih postajah z izjemo Loga, kljub temu da se je z uvedbo vinjet na nekaterih cestninskih postajah število prehodov izrazito povečalo. V prvem tednu po uvedbi vinjet so tako na cestninski postaji Krtina zabeležili kar 84 odstotkov več prehodov vozil kot v enakem obdobju lani, na cestninski postaji Bazara 79 odstotkov več, Torovo 40 odstotkov več in Vransko 25 odstotkov več.

Razlog za takšno povečanje prehodov je po oceni Darsa v tem, da se je na avtoceste preusmeril dnevni promet, ki je pred 1. julijem zaradi izogibanja plačevanju cestnine potekal v glavnem po vzporednem cestnem omrežju. "Menimo, da je bil s tako preusmeritvijo prometa dosežen tudi eden pomembnih ciljev uvajanja vinjet," komentirajo na Darsu. Ob tem ugotavljajo, da predstavljajo težavo manjše cestninske postaje, kjer morajo vozila z vinjetami čakati v isti koloni kot tovorna vozila. Vendar se bodo morali uporabniki avtocest verjetno s tem sprijazniti, saj cestninskih postaj večinoma ni mogoče preurediti ali povečati, pojasnjujejo.

Hrvati nimajo nič proti vinjetam

Hrvatov vinjete ne motijo.
Hrvatov vinjete ne motijo. FOTO: POP TV

Na stranejh hrvaškega avtokluba lahko uporabniki že od uvedbe vinjet odgovorijo na vprašanje, kaj si mislijo o njih. Odzvalo se je skoraj 30 tisoč ljudi. Zanimivo, kljub ostrim protestom iz Zagreba, večina vinjetam ne nasprotuje. Skoraj 82 odstotkov ljudi je odgovorilo, da je slovenska odločitev o uvedbi pol- in enoletnih vinjet "v redu“. Tudi s trditvijo, da bo to škodilo predvsem Hrvatom in njihovemu turizmu, se ne strinjajo. V to jih je prepričanih le slabih 15 odstotkov, ostali menijo, da so največje žrtve vinjet tuji vozniki. Pa še to, skoraj 80 odstotkov se jih namerava čez Slovenijo še vedno voziti po avtocestah. Skrb, da bodo tujci, ki se izogibajo vinjetam, povzročili zastoje na lokalnih cestah, je bila, kot kaže, odveč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
29. 10. 2008 14.59
Zagotovo se je z uvedbo vinjet tudi zmanjšalo število prometnih nesreč na vseh cestah v Sloveniji.
zippo@redox.si
29. 07. 2008 15.22
Se strinjam s tabo, bkaval. Tudi meni so vinjete primerne, predvsem pa so cenovno zelo ugodne v primerjavi s satelitskim sistemom. Ostali razlogi so ravnotako pomembni (zasebnost... ) zato bom tudi sam proti satelitskemu sistemu cestninjenja.
bkaval
24. 07. 2008 14.20
Zanimivo kakšne bedarije je sejal visok politični vrh Hrvaške. Med drugim tudi g. Mesič. Kaj se ti vtikajo v zadeve tuje države, ki je suverena in si je zadala, da bo sama rešila probleme, ki jih je imela na avtocestah. Kakšni komentarji proti uvedbi vinjet so bili tudi na naši strani in to prav v političnem vrhu opozicije (g. Gantar). Danes vidimo, da je vse steklo v najboljšem scenariju in hvala g. Žerjavu, ki se je upal prekiniti ta kaos, ki ga je delal politični vrh današnje opozicije. Osebno sem proti, da se gre v satelitski nadzor cestninjenja, ker je predrag, načenja osebno svobodo in bo po nepotrebnem zaposlil celo vrsto ljudi, ki bodo brez veze tam bili. Denar od vinjet in od pobrane cestnine tovornjakov je potrebno nameniti posodabljanju obstoječega avtocestnega omrežja. Na nekaterih odsekih se bo zaradi povečanega prometa pojavila zahteva po uvedbi dodatnega pasu.
ekstaza_smrti
21. 07. 2008 17.54
Vinjete so velika predvolilna neumnost
Buena Vita
20. 07. 2008 19.47
TYCOON Ne muči se z preračunavanjem,komunisti imajo drgačne parametre,oni imajo druge zakone,oni živijo v svojem svetu,na svojem planetu, DELAJO PA VSE DA POŠTENIM IN DELOVNIM LJUDEM ČIM BOLJ ZAGRENIJO ŽIVLENJE ,,,KAJ ĆEŠ,,,SO SAMO KOMUNISTI
Tonček Balonček
20. 07. 2008 13.44
Saj sem že večkrat predlagal, da bi morali tudi bencin biti na vinjete! Mogoče še kaj! Očitno se da, če je vlada na mestu in ima sposobne ministre. Cetse imamo skoraj zastonj, zdravstvo čedalje bolj doplačujemo, vesel bi bil, če bi tega ministra za promet prestavili še v zdravstveni in še kak drug resor! Tudi nemški turisti z gliserji in jahtami na prikolicah so neizmerno veseli teh pocenitev!
mindfucker
20. 07. 2008 12.54
tonček.še enkrat, gorenjska " cestninska formula". pred uvedbo vinjet: 2x 1.60 eur na dan. če se voziš v službo cca 300x letno, je znesek 960eur. letno. po uvedbi vinjet: 55 eur letno. hrvati bi rekli: " i ko je ovdje lud!??"
Tonček Balonček
20. 07. 2008 12.44
Ljublajnsko obvoznico smo v večini financirali Ljubljančani, večino, severno pa sploh, ne me basat!!
malalucy
20. 07. 2008 10.45
ja vinjete so zakon za tiste ki se vsak dan vozijo pa avtocesti npr. v lj delat da nerabijo plačevat in pri tem ful dost prišparajo...zato pa mi zaj plačujemo za njih...
profil24ur
20. 07. 2008 10.10
VINJETE SO ZAKON!!! SAMO NE SI PA ZMIŠLJEVAT NEKEGA SATELITSKEGA CESTNINJENJA IN PODOBNO!! NAJ OSTANEJO VINJETE!!!
Tonček Balonček
20. 07. 2008 08.22
Te table, ki opozarjajo na cestnino, pa ers še kar visijo.Mi smo itak navajeni na šlamparijo, in tega še opazili nismo, saj so ponekod tudi še table, da ej obvezna uporaba verig! Važno je in gre a velik napredek "te vlade", da so na mejah sneli zastave in jih obesili pred osnovnimi šolami! Kaj bi motili in vznemirali Lahe, otroke je treba prepričati, da je tu Slovenija!! Bravo, tako se dela!
unikat.33
20. 07. 2008 07.16
Ravno včeraj, ko se peljem po avtocesti, vidim, da ste DARS-ovci toliko nesposobni, da stare table za plačat cestnino niste sposobni odstranit, ali jih vsaj pokriti. Proklete riti nesposobne in lene!!!
MihaSlo
19. 07. 2008 22.52
Novinarji naredite prispevek o označbi cest na katerih je potrebna vinjeta. Ponavadi je tabla za vinjeto tam ko je že prepozno. Velikokrat pa je tudi kilometer in več dolg odsek brez izvozov preden se cesta kar naenkrat spremeni v vinjetno. Ostane ti odločitev ali tvegati kazen in brez vinjete iti naprej ali tvekati kazen in nesrečo in obrniti neprekinjeni črti. Kazen za obračanje je manjša...
Tonček Balonček
19. 07. 2008 21.20
Ta hvaal vinjetam je več kot smešna, v Avstriji iamjo vinjete že desetletja, pa v konicah na avtocestah proti morju vs estoji, ne nas basat s temi "bravo vlada" in podobnim! Če se vsuje po par io avtov s severa, ne pomagajo ne komunisti, socialisti, ne pomladniki, ne SDS ne Berlusconi, niti Hitler ali Franz Jožef ne bi tega rešil! Deset pasovne ceste in tunel pod vso Slovenijo, to bi pa šlo!
zupancicevajama@email.si
19. 07. 2008 14.05
pijanec22 Strezni se...
joyroder
19. 07. 2008 14.05
pop tv so itaq budale.
zupancicevajama@email.si
19. 07. 2008 14.04
Saj nasi sosedje niso neumni.Neumni so politiki, kateri preko slaboumnih "novinarjev" pisejo "mnenja" nas drzavljanov.Resnica je sledeca; Boli me ..ce placam hrvasko vinjeto za pol leta 50€, samo, da ne stojim na zgocem dalmatinskem asfaltu 5 ur!!! Lepo vas prosim!!! Ce bi bila Dalmacija slovenska, bi imeli cene kakor so v stari Ljubljani...in verjamite...vsi kasiramo kolikor lahko..enostavno
sladoledcebula
19. 07. 2008 13.45
Hrvatov vinjete ne motijo. (Foto: POP TV) pred dnevi so pa propagirali pop tv rtvslo kok jim grejo vinjete v nos !?!??!
purpena
19. 07. 2008 13.26
Klemen_m, sprejmem opozorilo upam, da bodo enko načelni tudi poptv-jevci. Včasih pišem v narečju.
485820
19. 07. 2008 13.20
A je kaj narobe, če imaš vinjeto nalepleno narobe. Na glavo postaleno.