Slovenija

Pahor bo obiskal Dars

Ljubljana, 03. 06. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero želi ublažiti finančno nedisciplino. Glede poroštev Darsu niso odločali, saj hoče Pahor družbo pred tem obiskati.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

Predlog novele zakona, ki ga je vlada obravnavala po nujnem postopku, prinaša kar nekaj novosti. Minister za pravosodje Aleš Zalar je kot eno najpomembnejših izpostavil poplačilo upnika pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi.

Kot je dejal minister, ugovor dolžnika tako v večini primerov ne bo zadržal izvršitve in se bo upnik lahko poplačal takoj. Dolžnik bo sicer lahko ugovarjal temu sklepu, vendar to ne bo vplivalo na poplačilo upnika.

Izvršba ne bo pozdravila vseh bolezni, a prinaša nekatera zdravila v primeru, ko premoženje obstaja. Pravosodni minister Aleš Zalar

Zakon prinaša tudi vrsto novih rešitev pri iskanju premoženja dolžnika, saj se širi katalog podatkov, ki jih lahko upniki in izvršitelji pridobivajo, tudi brezplačno. Natančneje pa bo določen tudi krog zavezancev, je napovedal Zalar.

Z zakonom se obetajo tudi spremembe na področju instituta menice. V primeru sklepa o izvršbi, tudi nepravnomočnega, na podlagi menice bo sodišče v petih dneh dolžno naložiti poplačilo upnika, takoj pa blokirati dolžnikov račun.

Organizacijske spremembe

V delu izvršb, kjer izvršba ostaja na podlagi verodostojne listine oz. velja dolžnikov ugovor, bodo morala okrajna sodišča v največ treh mesecih razpisati obravnave. S tem se bo močno znižal čas izvršbe, je dejal Zalar. Ob tem je dejal, da bo pritožbe dolžnikov obravnavalo le višje sodišče v Ljubljani, kjer bodo opravili nekatere organizacijske spremembe, tako da bo mogoča hitra obravnava.

Da bi pospešili izvršbe, bo o pritožbi odločal sodnik posameznik, senat treh sodnikov pa samo še v težjih primerih. Novost je tudi to, da bodo morali odvetniki, notarji, izvršitelji in državno pravobranilstvo vse vloge vlagati v elektronski obliki, elektronsko bodo morale s sodiščem poslovati tudi organizacije za plačilni promet.

Višje globe in kazni

Zalar je tudi napovedal, da predlog novele zakona prinaša višje globe in kazni za zlorabe oz. nezakonito ravnanje upnikov. Če bo upnik, fizična oseba, želel izterjati nekaj, kar mu ne pripade, bo kaznovan z globo oz. kaznijo do 10.000 evrov, pravna oseba pa z do 100.000 evrov.

Minister je napovedal, da s tem ni konec reforme izvršilnega postopka, ampak na ministrstvu začenjajo z drugo fazo, ki se bo osredotočila na pridobivanju podatkov o nepremičninah oz. izvršbe na nepremičnin. Ob tem je dejal, da delovanje izvršiteljev ni zadovoljivo, zato ministrstvo njihovo delo nadzira, z reformami pa bodo poskrbeli za večje sodelovanje izvršiteljev in sodišč.

Zalar je še poudaril, da je vlada novelo obravnavala po nujnem postopku, saj so potrebe države velike, učinek pa bo viden takoj po sprejetju. Zato je izrazil upanje, da ga bo DZ potrdil še pred poletjem.

Pahor bo obiskal Dars

Pahor bo v sredo prihodnji teden obiskal Dars in DDC.

O predlogu zakona, po katerem bo država Darsu izdala za 297,8 milijona evrov poroštva za posojila, vlada danes ni odločala. Premier Borut Pahor hoče namreč pred tem obiskati družbo, da bi slišal njihovo vizijo razvoja.

Na vprašanje, kam se nagiba tehtnica, pa je Pahor odgovoril, da se seveda nagiba k temu, da bi poroštvo dali. "Servisirati moramo namreč dolgove, ki jih ima Dars v imenu države," je dejal Pahor. 

"Dars in DDC sta pomembni instituciji, kjer se obračajo milijoni evrov davkoplačevalskega denarja in rad bi vedel, če se v družbah dela na gospodaren in transparenten način," je pojasnil premier in zavrnil morebitna ugibanja, da gre za inšpekcijski pregled. "Gre za to, da poskušamo nekatere stvari postaviti na svoje mesto, da vsi razumemo cilje, ki jih imamo pred seboj," je zatrdil.

Avtoceste so po njegovih besedah že končane, zdaj smo pred modernizacijo železnic. Danes vemo, da nas je program izgradnje avtocest stal enkrat več kot bi nas moral, je še dejal Pahor in dodal, da noče podobnega razpleta pri izgradnji železnic.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
04. 06. 2010 01.55
pajtlerblanka ... mene pa noče obiskat...
Buena Vita
04. 06. 2010 01.08
VUAU KOT JE OBISKAVAL ŽELEZNICE IN JE DOLG POTEM VZLETEL V NEBO
Tonček Balonček
03. 06. 2010 17.46
nightagel, saj pravim, da je Janša še poslednji komunist med našimi politiki!
zulj001
03. 06. 2010 17.44
da ga ne bodo ukradli....
zulj001
03. 06. 2010 17.42
Naj gre negdo z njim ,da ne bodo ukradli.........
wonn
03. 06. 2010 17.24
Rabijo poroštvo za kanalizacije ,graditve stanovanj,polnjenje lastnih žepov, samo za ceste ne itd!!!
nightangel
03. 06. 2010 15.49
@Veš Tonček,ni vse v demokraciji! Čeprav se eni odločajo po lastni presoji,pa jim je potem žal! Demokracija je za bolj ozaveščene narode, mi Slovenci,pa žal še nismo sposobni za demokracijo,ne znamo tega izkoristit, hočemo imeti vedno koga nad sabo,ki nas bo tiščal k tlom, za takšne narode,ki hočejo biti hlapci, pa je včasih boljša kakšna druga opcija!
Tonček Balonček
03. 06. 2010 15.30
nightangel, pa saj ni važno, kam koga vleče? A je greh, če te vleče na levo ali desno? Anismo demokracije vzpostavili ravno zato, da imamo. kar smo volili? Naj spet vzpostavimo diktaturo, in imamo tisto, česar nismo volili? Pa kaj sploh ni v redu, da je bil pač za predsedniak izvoljen nek Turk, na volitvah je pa pač zmagala leva opcija? To je pač rezut demokratičnih volitvah, odkar je tako, poštenjaki še niso bili sposobni izvoliti predsednika iz svojih vrst, maksimalni domet je bil njihov kandidat Pučnik, seveda bivši komunist ! Pa ga pač niso izvolili! Pa kaj zdaj ukinemo demokracijo, kajti očitno s tem orodjem poštenjaki ne morejo graditi svetilnika 21. stoletja! Naj študirajo marksa in teorijo o diktauri,m, ki edina daje rezultate?
LexLuthor
03. 06. 2010 15.19
Sploh ni važno, kdo je na vladi. Mislim, da je do sedaj to že vsem jasno. Zato je tudi popolnoma vseeno, koga volimo. Tak političen sistem, kot ga imamo mi, je le pesek v oči nam idiotom. Elita, ki je zadaj, je vedno ista, parlament pa je ena fina fasada. Tudi JJ ne more dolgo zavirati Golobiča pri njegovih "pohodih", ker so zadaj druge zadeve. In 150 milijonov bomo plačali na uvedbo novega elektronskega cestninjenja, pa naj se svet podre!
Gosposvetski
03. 06. 2010 15.19
Če je pa že ena "navadna" Brezigarjeva sto let pred Zalarjem...
nightangel
03. 06. 2010 15.17
Tonček Balonček 03.06.2010, 11:52 1 Vsaj tako bedastih kot "kar ste volili, to imate" ne pišem! Ti tako boljše da kaj takega ne napišeš,saj vemo da te na levo vleče!
Odpri.oci
03. 06. 2010 14.43
"Minister za pravosodje Aleš Zalar je kot eno najpomembnejših izpostavil poplačilo upnika pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi." . Pred pravnomočnostjo ???? . Sedaj mi je jasno, zakaj Zalarja niso na OS Ljubljana sprejeli... tip očitno nima popolnoma nič pojma o PRAVU !!!! . Včasih s(m)o rekli... če ne zna fuzbala, naj bo pa trener..... Danes pa... če nima pojma o pravu.... naj bo pa Minister za pravosodje !!!!
Odpri.oci
03. 06. 2010 14.39
35 Mio za gradnjo avtocest.... 263 Mio EUR pa za.... nakup novih avtomobilov, foteljev, fikusov, prenovo poslovnih prostorov.... pa za kuverte.... predvsem POLNE !!!
Odpri.oci
03. 06. 2010 14.36
Pahor gre na DARS... po kuverto.... pred odločanjem o 300 Mio EUR stran vrženega denarja.....
Dzingiskan
03. 06. 2010 14.35
Tak je. Treba je takoj udejaniti razmišljanja o možnih ukrepih.
est
03. 06. 2010 14.33
Ob ponedeljkih na SŽ ob torkih na DARSU ob sredah na MNZ-ju ob četrtkih na Sodišču. GG pa vlada.
alibaba
03. 06. 2010 14.08
slovenske železnice bi imele še največjo korist bi imele od premiera največjo korist, če bi se vozil z vlakom v službo. za dars velja podobno. nisem uspel najti podatka katero podjetje je gospod v preteklosti že rešil iz slabega položaja.
Gosposvetski
03. 06. 2010 14.07
Pa bo zopet odpiral vrata z nogo.
etul
03. 06. 2010 13.25
tale dars je leglo odsluženih političnih kadrov kateri brez vsake pameti trošijo denar so nekakšna država v državi kje je zdaj Pahor z svojimi prijemi da bi malo posegel v to osje gnezdo po vsaki zdravi pameti in sposobnim vodstvom bi moral DARS imet ogromen dobiček sam nekomu to ni v interesu
1AZ
03. 06. 2010 12.56
Še malo pa bomo videli grški scenarij v slovenski izvedbi.