Slovenija

Klobasa: Dars ga je spet polomil, Dars: Ni res, pravočasno smo se odzvali

Ljubljana, 14. 01. 2013 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ni.J./S.S./STA
Komentarji
170

Predstavnik avtoprevoznikov Andrej Klobasa je dejal, da ga je Dars na primorski avtocesti spet polomil. Dars pa je očitke zavrnil. Kot je povedal tiskovni predstavnik družbe, so začeli pravočasno izločati tovornjake in plužiti.

Dars: Pravočasno smo začeli posipati in plužiti avtoceste.
Dars: Pravočasno smo začeli posipati in plužiti avtoceste. FOTO: Mia Media

Ob tokratnem sneženju in razmerah v prometu je predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa dejal, da je Družba za avtoceste v RS (Dars) na večini avtocestnih odsekov delovala korektno, spet pa so ga polomili na primorski avtocesti, ker so zamudili rok in glede na napovedi niso začeli pravočasno izločati tovornih vozil oz. pravočasno in dobro plužiti cestišča. "To kaže na nesposobnost vodstva, ki skrbi za primorsko avtocesto, kar se je že pokazalo pri prejšnjem sneženju," je dejal. Poudaril je, da se je treba vprašati, kdo je odgovoren za zastoje. Dejal je še, da vozniki niso krivi za zastoje, razen če se na pot podajo s pomanjkljivo zimsko opremo.

Opomnil je še, da je druga težava, če tovorna vozila niso primerno opremljena z zimsko opremo. "Če so vozila brez zimske opreme šla na to pot, jih je treba kaznovati in jim naprtiti škodo za vse zastoje," je bil oster. Pojasnil je, da so ti vozniki preostalim slovenskim avtoprevoznikom nelojalna konkurenca, kajti če bi ti vozniki prišli na cilj pravočasno s slabo opremo, bi še naprej nižali ceno drugim. "Snežne razmere je treba upoštevati. Varnost ostalih udeležencev v prometu je več vredna kot zaslužek," je še opozoril.

Klobasa je povedal še, da je Dars na štajerski avtocesti ravnal korektno. Najprej so zaprli avtocesto za tovorna vozila, potem so jo splužili in spet spustili tovornjake na pot. Opozoril pa je, da so bili vozniki slabo obveščeni o tem, katere ceste so zaprte in katere odprte.

Klobasa je znova povedal, da sta primera dobre prakse Avstrija in Nemčija, kjer za pol ure zaprejo avtocesto za ves promet. Prvi potem zapeljeta vozili, ki posipavata in plužita, za njima pa so tovorna vozila, ki sol, led in sneg zmeljejo. Tako lahko potem cesto spet splužijo in spustijo še preostali promet.

Klobasa: Dars na primorski avtocesti ni začel pravočasno izločati tovornjakov.
Klobasa: Dars na primorski avtocesti ni začel pravočasno izločati tovornjakov. FOTO: Bralec Samo

Dars: Odzvali smo se pravočasno

Na Darsu pa so povedali, da trditve, da se na primorski avtocesti niso pravočasno odzvali, ne držijo. Kot je povedal predstavnik za stike z javnostjo Marjan Kolar, so izločali že včeraj zvečer, začeli so okoli 22. ure. Dejal je, da je bila na dostavnem pasu med cestninsko postajo Log in priključkom Brezovica v smeri proti Kopru petkilometrska kolona izločenih tovornih vozil. Prav tako so pravočasno začeli izločati v smeri proti Ljubljani. Poudaril je, da je bila javnost o tem obveščena. "Da pa kateri voznik tega ni upošteval, verjetno tudi drži," je pripomnil. Pojasnil je še, da so že včeraj ves dan posipali in plužili cestišče.

Andrej Sever, vodja tehnične službe na Darsu, je za oddajo 24UR OB ENIH povedal, da je bila zjutraj nevarnost da bodo tovornjakarji, ki so se izločali iz prometa zablokirali ljubljansko obvoznico. Prav zato so spustili manjšo skupino tovornih vozil, da so nadaljevala pot proti Kopru. 80 vozil je normalno pripeljalo do avtoceste, nato pa je enega zaneslo, zato je ostali 20 tovornjakov obstalo, je dejal Sever. In potem se je promet ustavil, je dodal in krivdo za težave v prometu zaradi sneženja pripisal tudi terenu, po katerem so speljane slovenske avtoceste, saj je veliko klancev.

Z Darsa so zjutraj sporočili, da so bile tako čez noč kot tudi danes dopoldne na terenu vse plužne skupine. Pojasnili so, da avtoceste čisti 53 plužnih skupin, ki jih sestavljajo tri vozila oz. dve vozili na hitrih cestah, kjer ni odstavnega pasu, in 22 plužnih enot oz. vozil, ki čistijo priključke, območja, kjer so cestninske postaje in počivališča. Glede trenutnih razmer so sporočili, da imajo težave zlasti zaradi prometnih nesreč.

Tako je bilo zjutraj na slovenskih avtocestah.
Tako je bilo zjutraj na slovenskih avtocestah. FOTO: Promet.si

Policisti opozarjajo tovornjakarje: Upoštevajte signalizacijo!

S policije pa so sporočili, da so že včeraj zjutraj v zgodnjih jutranjih urah nekajkrat posredovali in tudi uspešno odpravili težave nastale zaradi snega. Po 15. uri, ko je začelo spet močneje snežiti, je imela policija na območjih Ljubljane in Kopra pripravljene dodatne skupine policistov, obenem pa je vse dejavnosti koordinirala Generalna policijska uprava (GPU). Enote so pri aktivnostih sodelovale tudi z Darsom, so sporočili iz GPU in dodali, da je Dars v nedeljo zvečer postavil signalizacijo za izločanje tovornih vozil na Dolenjskem v smeri Ljubljane ter na Logu v smeri Primorske. Policisti pa so na vseh teh mestih nadzirali upoštevanje signalizacije.

Kot še navajajo, se je danes okoli tretje ure zjutraj zaradi obilnega sneženja promet ustavil na Razdrtem v smeri Primorske. Policijska uprava Koper je zato organizirala operativni štab za koordinacijo aktivnosti. 84 policistov in sedem starešin je v tem času izvajalo aktivnosti, povezane z zimsko službo.

Voznike tovornjakov opozarjajo, da je na cestah, kjer so zimske razmere (ko se sneg oprijema vozišča), prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Izjema so avtoceste in hitre ceste, kjer pa lahko upravljavec zaradi zimskih razmer za ta vozila časovno in prostorsko omeji promet. O tem obvesti javnost in postavi prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče. "Zato je tudi za voznike tovornih vozil zelo pomembno, da spremljajo obvestila o prevoznosti cest ter spoštujejo morebitne omejitve in prometno signalizacijo," še opozarjajo.

Zaradi zdrsov vozil je bil promet oviran tudi na nekaterih lokalnih cestah.
Zaradi zdrsov vozil je bil promet oviran tudi na nekaterih lokalnih cestah. FOTO: Mia Media

Sneg povzročil številne težave

Zaradi obilnega sneženja se je zgodilo tudi kar nekaj nesreč. Na cesti Kamno–Volarje v občini Tolmin je zaradi zasneženega vozišča avtobus zdrsnil v obcestni jarek. Poškodovan naj ne bi bil nihče. Prav tako na Tolminskem so se pripetile še tri nesreče, predvidoma zaradi zasneženih in spolzkih cest. Pred vasjo Kamno je voznik zapeljal s cestišča. Pri kraju Volče je prav tako osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Nesreča se je zgodila tudi na cesti Dolenja Trebuša–Stopnik. Trčili sta dve vozili, poškodovan pa ni bil nihče.

Težave z zdrsi so imeli tudi v Brežicah, kjer je na avtocesti Čatež ob Savi–Prilipe osebno vozilo zdrsnilo s ceste in trčilo v odbojno ograjo. Na cesto Brežice–Bizeljsko pri odcepu za Globoko pa se je zaradi teže snega podrlo drevo. V Kranjski Gori se je kombi prevrnil na bok, poročil o poškodovanih za zdaj ni.

Na primorski avtocesti na odseku Postojna–Razdrto, 100 metrov pred odcepom za Razdrto, se je voznik kombiniranega vozila zaletel v tovornjak, ki je stal pred njim. Dve osebi sta bili lažje poškodovani.

Nekaj težav je nastalo tudi zaradi burje, ki lahko dela snežne zamete. Že včeraj okoli 23. ure so morali zaradi burje, ki je pihala s hitrostjo od 80 do 100 kilometrov na uro, na odseku hitre ceste med cestninsko postajo Nanos in priključkom Ajdovščina uvesti zaporo prometa I. stopnje, to pomeni, da je prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Widmayer ´65
16. 01. 2013 09.51
Zakaj obstajajo takoimenovane ˝zimske službe˝? Po mojem skromnem mnenju ne zato,da dan po katastrofi naštevajo razloge,ki so pripeljali do prometnih težav?!?! Ali pač? Tovornjakarji niso krivi za zastoje!Zastoj je posledica neprimerno očiščene vozne površine! To je je dejstvo.Tistih nekaj voznikov,ki pa res gre na cesto s slabo zimsko opremo ali celo brez nje pa bi bilo potrebno resno kaznovati,če ne celo pozapreti zaradi ogrožanja varnosti in posledično nenaklepnega poškodovanja ljudi,vozil - morda celo povzročitve smrti!Torej obsojati šoferja,ki vozi 30,40 tonski šleper,ker je na desetih centimetrih obstal je enak absurd kot pravilo,da se ne pluži dokler snega ni na cestišču 15centimetrov.Ok,ampak do takrat se pa izvaja preventiva,posipavanje s soljo,peskom in ostalim kar je za to namenjeno.Nikakor pa se ne čaka in se šele potem gre v akcijo! Aja,da ne pozabim na eno malenkost. Kdo je g.Klobasa in ostali sploh ni pomembno kadar pride do takšnih situacij.Pomembni so vodilni ljudje v firmah,ki so zadolžene in plačane za delo,ki naj bi ga opravljale!Torej komunalne službe pa DARS.... In če delo ne opravi kot se ni ne pred mesecem in ne v noči na ponedeljek potem se poiščejo imena - krivci!!! Pa ne zato,da bi jih komentirali po medijih ampak zato,da se jih primerno kaznuje.Ampak to je zgolj moje mnenje.LP
lepota in zdravje
15. 01. 2013 07.36
+3
Pravočasno, *dva pluga in tri lopate*
konstruktor
14. 01. 2013 21.35
+2
G.Klobasa, kdo je pa kriv, ko sta dva tovornjaka zjutraj za 40 minut ustavila promet na klancu od Obija proti Zlatem polju v Kranju??? Komunala?? Pa ker uboga gospoda šoferja pod klancem nista zmogla namontirat keten, je pa krivo mestno redarstvo, al kako?? Me prav zanima, kakšno cifro sta jima na položnico napisala žandarja?? Ma dejmo enkrat za spremembo taprvo pri sebi mal pomest......
Sputnik
14. 01. 2013 19.32
+0
dars je po videnem delo opravil slabo. še slabši pa so tovornjakarji ki brez verig rinejo na cesto. če se jim ne da natikat verige naj ostanejo kjer so ali pa naj plačajo kazen tako kot jo je dobil italjanček. tovornjakarji bi lahko imeli vsaj malo pameti in se sami izločili če vidijo da dars nima pojma kaj naj počne. očitno nekdo ne pozna pregovora pametnejši odneha
periot22
14. 01. 2013 19.03
+8
Dars špara pri delavcih da vodilnim plače rastejo zato je pa na cestah kaos, ker je premalo delavcev za pluženje vedno se hvalijo da so pripravljeni na sneg ampak nikoli niso!!!!!!! "24 ur če že tako radi kažete dogodke iz drugih držav bi lahko tudi pokazali njihove ceste kako so pri njih splužene zjutraj v Avstriji,Italiji, Švici........!!!!!!!!!!
johanca123
14. 01. 2013 17.52
-5
Kdo je ta Klobasa - a se hecajo? Zgleda da se res hecajo po priimku sodeč
jebivoje
14. 01. 2013 22.37
+2
komadantmajor
15. 01. 2013 09.22
johanca123, "kdo je ta ?" je že stara fraza z katero manipulirajo samo but..t. in nepismeni ljudje. bi te prosil da se malo zresniš
vselic
14. 01. 2013 17.50
+4
DARS se včasih res obnaša, kot da se prvič srečujejo s takšno situacijo kot danes. Najprej je treba povdariti, da avtoceste in hitre ceste res ne morejo biti splužene v celoti, sploh če je intenziteta padavin velika. Problem vidim v prvi fazi v tovornih vozilih. Kot je bilo rečeno konkretno na Primorki, so tovornjake izločali pred cestninsko postajo Log, potem pa jim je zmanjkalo prostora, ker so tovornjaki segali že do ljubljanskega obroča. Zakaj niso kolone premaknili naprej do prvega klanca (vrhniški klanec je prvi resnejši vzpon se mi zdi) in bi tako dobili še ogromno prostora ??. Sicer pa predolgo čakajo. Jaz osebno bi začel izločati tovornjake že preden se sneg začne oprijemati cestišča, če vem, da bo močno snežilo. V tem primeru bi postavil zaporo pred vrhniški klanec, ostali promet pa omejil na 60 km/h npr. Enako iz smeri Kopra oz. Italije. Če zmanjka prostora na odstavnem pasu, je tu še vozni pas za izločanje - bolje kot da se v prvem klancu ustavi ves promet. Če ti začneš izločati tovornjake na Logu ko se sneg začne prijemati cestišča, bodo tisti tovornjaki, ki so še ušli izločanju naredili kolaps, kajti čez pol ure ali pa čez 30-40 km so razmere lahko že povsem drugačne.
papaaa!
14. 01. 2013 17.49
-3
klobasa spet klobasá.....
bossanoga
14. 01. 2013 17.39
+10
Vse to je tako slabo zaradi tega, ker je po pisarnah DARS-a več ljudi, kot pa je tistih, ki res delajo. Pri delavcih na vzdrževanju šparajo v nedogled, češ da so nepotreben strošek, v pisarnah se pa bohotijo družinski člani.
slosap
14. 01. 2013 17.45
+4
slosap
14. 01. 2013 17.27
+2
danes ob devetih zjutraj sem se peljal do Brnika in je bilo spluženo tako kot če ne bi bilo...da ne govorim potem od AC do Brnika....kolesnice od avtomobilov... Nimam več besed...
Huey
14. 01. 2013 16.45
+10
Dars in njihovo delovanje je tipičen primer komplet delovanja državnega aparata, za katerega delavci v gospodarstvu legalno dajete svojo skoraj vso plačo prek davkov!
Huey
14. 01. 2013 17.24
+5
Davkoplačevalci, delavci, državljani...probajte razumet da so DARSovci preokupirani s špilanjem igric in surfanjem po netu za lepe plačice, katere jim vi blagovolno donirate. Ma kakšen sneg...to je v tretjem planu...
Poirot132
14. 01. 2013 16.38
+3
Kako si predstavljate splužene ceste če vlada oz. direkcija za ceste noče dati denarja za soli. Odkar smo šli še cestno podjetje ljubljana v stečaj in so prevzeli zimsko službo cestno podjetje kranj in novo mesto ki jim tako ali tako primankuje vozil in delavcev. HALO.... še kakšno podjetje gre v stečaj pa smo tam...
brihta79
14. 01. 2013 16.23
+4
KLOBASA mal nehej nabijat!!!! Očitno ne poznaš pomena besede SAMOIZLOČANJE!!!
LubaGela
14. 01. 2013 16.10
+1
Bo treba klobaso preškrnat. Hehe
porka.malorka
14. 01. 2013 15.55
+7
Ceste so zeloooo salbo splužene. Sploh regionalne in to ob dveh popoldne. Hitro pohopat poslance,funkcionarje,.... Na ceste in kidat. Brez ugovorov
LubaGela
14. 01. 2013 16.08
+5
Pa če jih je spet presenetu sneg. A je slučajn kdo kej napovedu, da bo snežilo? Bizgeci!
SIJAJ1
14. 01. 2013 15.50
+7
dars,dars,dars! večna polemika o slabi odzivnosti! kaj je pa o slabi odzivnosti samoizločanja kamionov in vseh tistih brez zimske opreme! jaz bi v takih primerih na starih cestninah izvedel pregled vseh vozil če imajo zimsko opremo ali ne in jih tudi najstrožje kaznoval! pa folk nismo mi Švica, da se lahko kosamo z takimi količinami snega in število plužnih ekip je v švici ene 15 x većje in pa tudi pluži se že pri treh cm snega! kultura je pa tudi drugačna!
pomi666
14. 01. 2013 15.57
+1
ti bi ja ampak darsu se ne ljubi čeprav je to njihova naloga.
LubaGela
14. 01. 2013 16.08
+1
Pa če jih je spet presenetu sneg. A je slučajn kdo kej napovedu, da bo snežilo? Bizgeci!
JosipBrozDrugi
14. 01. 2013 15.42
+2
DARS se že po 'difoltu' ne more pravočasno odzvati...
LubaGela
14. 01. 2013 16.08
+6
Preveč jih je... Tolk jih je, da so en drugmu napoti.
myname007
14. 01. 2013 15.40
+19
Ne gre samo za to, da smo ljudje preveč razvajeni, žal je ritem življenja, ki smo si ga dovolili vsiliti ali pa ga preprosto sprejeli, preveč našponan, zato ni več niti razumevanja, niti potrpljenja, samo hitenje. Vsaka zamuda je nesprejemljiva, ker ure vodijo naša življenja. Pač smo ubili ves naravni ritem in ga zamenjali za umetnega. Tako kot vse ostale stvari v naših življenjih. Kar se tiče samega DARS-a je jasno, da preko sistema države kradejo državljanom denar za ceste in vzdrževanje, ampak so zaposleni in oprema seveda strošek, ki ga je potrebno oklestiti. Mislim, da nimamo dovolj zaposlenih, ki opravljajo konkretno delo, je pa na DARS-u seveda dovolj odvetnikov in podrepnikov, ki bodo prek sodišč preganjali državljane, če se vozijo brez vinjet, kljub temu, da državljani nikoli nismo dobili pravične odškodnine za nič. In ker financiramo sam DARS in njihove dejavnosti, je že to da spoh plačujemo za pravico da se vozimo po naših lastnih cestah, popolna goljufija. Z drugimi besedami - DARS dela na tipičen način potrošniške družbe - delajo tisto, kar se splača, ne tisto kar bi morali. In tisto, kar bi morali delati, ne delajo ker se ne splača. Kot vedno bomo ljudje samo molzne krave, dokler si ne vzamemo nazaj svoje lastnine in začnemo z njo odgovorno upravljati v splošnem javnem interesu, ne pa da prepuščamo korporacijam, da z našo lastnino delajo za namen zasebnih zaslužkov.
eosss.slo
14. 01. 2013 16.02
+6
pivka1
14. 01. 2013 15.17
+7
dejstvo je, da dars opravlja svoje delo. Posamezna AC baza ima za čiščenje določen odsek AC v obe smeri. To pomeni, dragi pametnjakoviči, da prej ko očistijo oba kraka in se vrnejo v AC bazo po sol mine več kot ura. Pri tako močnem sneženju in tolikšnen številu vozil že pa 20 minutah ni sledu več, da je bo pluženo. zato dragi pametnjakoviči s Klobaso na čelu, rad bi vas za eno noč spravil v plug, pa bi rad videl kako boste opravili svoje delo.
eosss.slo
14. 01. 2013 15.32
+10
pivka1: pri tako veliki količini denarja, ki ga plačujemo za avtoceste pač pričakujemo, da bo DARS ob vnaprej napovedanem sneženju zagotovil ustrezno število plužnih skupin in voznikov, da bo cesta vsaj "približno" očiščena. Nihče v takem vremenu ne zahteva do asfalta počiščene ceste, ampak tole, čemur smo priča ob vsakem obilnejšem sneženju pa tudi ni "opravljanje svojega dela", še posebaj ne za toliko denarja, kot nas stane DARS...
pivka1
14. 01. 2013 15.42
+14
tu pa niso krivi dežurni ampak njihovi nadrejeni, uprava, nadzorniki. denar pa porabijo za plače, tam jih je pa tolk, da 3/4 jih niti ne ve kje imajo delovno mesto.In taki nas drago stanejo
eosss.slo
14. 01. 2013 16.00
+14
se popolnoma strinjam, vozniki plugov pač delajo, kolikor lahko in tam, kamor jih pošljejo. Problem je v organizaciji in vodstvu, to vsi vemo. Ampak to vseeno pomeni, da DARS ne opravlja svoje naloge tako, kot bi jo moral...
LubaGela
14. 01. 2013 16.09
-1
Pa če jih je spet presenetu sneg. A je slučajn kdo kej napovedu, da bo snežilo? Bizgeci!
Nekdo246
14. 01. 2013 16.12
no, lepo sta prišla do zaključka :) sm pa prej gledal poročila in je bil posnetek z AC ko je spredaj šel plug, takoj za njim pa kamjoni. dobro se je videlo da ga je vsaj 20cm na cesti...
NotMe
14. 01. 2013 15.06
+2
DARS. Eno vprašanje. Ali je katerakoli sosednja država zapirala svoje avtoceste za tovornjake in pobirala po 10, 20 osebnih iz jarkov? Ne? Torej vaša teorija, da ste ravnali kot se šika, ne drži! Razen, če ni snežilo samo nad ozemljem Slovenije.
hitovc2
14. 01. 2013 15.14
+5
Je italija je imela zaporo danes.. izločanje je bilo malo pred Trstom..
SIJAJ1
14. 01. 2013 15.52
+3