Slovenija

Dars letos opaža več pokvarjenih vozil na smrtno nevarnih odstavnih pasovih

Ljubljana, 20. 06. 2014 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
26

Praktično ne mine dan, da ne bi na odstavnem pasu zaznali vozila v okvari, pravijo na Darsu. "Odstavni pas je smrtno nevaren," pravijo. Vsako leto beležijo vsaj osem naletov vozil, številni se končajo tragično.

Na odstavnem pasu niste varni. Vsako leto beležijo najmanj osem naletov, nekateri se žal končajo tragično.
Na odstavnem pasu niste varni. Vsako leto beležijo najmanj osem naletov, nekateri se žal končajo tragično. FOTO: Blaž Garbajs

Potem, ko smo na najbolj tragičen način Slovenci pred natanko desetimi dnevi ob naletu romunskega tovornjaka v policijski kombi vnovič spoznali, da je ustavljanje na odstavnem pasu avtoceste smrtno nevarno, je Dars pričel z novo akcijo osveščanja. "Statistika petih let je pokazala, da imamo povprečno osem naletov na leto, od tega štiri nalete na naše delavce, ki na avtocesti izvajajo vzdrževalna dela," je danes dejala strokovnjakinja za prometno varnost Nataša Kovše. "Ta neugodna statistika nam je dala usmeritev, da poizkusimo storiti nekaj na osveščenosti uporabnikov avtocest," je pojasnila razlog za pričetek akcije Niste varni na odstavnem pasu avtoceste.

Odsevni telovnik si morajo nadeti vsi, ne le voznik

"Na odstavnem pasu nikakor niste varni! Zakon določa, da morate ob izstopu iz vozila, ki ste ga ustavili na odstavnem pasu, obvezno nositi telovnik. Iz posnetkov in poročil iz terena sicer ugotavljamo, da večinoma voznik ima ta brezrokavnik, a da ga ostali potniki v avtomobilu nimajo. Vsi morajo to nositi! Vse tudi pozivamo, da se v takšnih primerih čim prej odmaknejo s cestišča, oziroma naj se umaknejo za zaščitno ograjo avtoceste. Preveč je žrtev, med njimi pa so tudi naši sodelavci," se je glasil njen apel na voznike.

V povprečju na odstavnem pasu vsak dan obstanejo štiri vozila

Kot je še dejala, vsak dan zabeležijo najmanj štiri vozila, ki se ustavijo na odstavnem pasu avtoceste. Večinoma gre za okvare, pravijo in dodajajo, da je zaskrbljujoč tudi podatek, da se je tudi statistika pokvarjenih vozil na avtocesti v primerjavi z lanskim letom povečala. "Danes smo imeli že štiri prijave, da je tovorno vozilo obstalo na odstavnem pasu," pravi. Ob tem bi bilo zelo pomembno, da se vozilo čim prej odstrani z odstavnega pasu. V kolikor se nam med vožnjo pokvari avto, moramo prižgati vse štiri utripalke, obleči telovnik in poskrbeti, da ga nadanejo tudi ostali potniki, nato pa varno zapustiti vozilo, namestiti trikotnik, poklicati pomoč ter nanjo počakati za zaščitno ograjo, daleč stran od vozišča. Ulrich Zorin, prav tako Darsov strokovnjak za varnost je dodal, da naj posameznik, ko ustavi zaradi počene pnevmatike, te ne menjuje na strani, kjer vozijo tovorna vozila. Bolje je reskirati nekaj denarja, poklicati pomoč in se izogniti morebitnemu naletu, pravi.

Ob pričetku poletne sezone bo gneča neizbežna, zato se nanjo dobro pripravite in ohranite mirne živce, pravijo na Darsu.
Ob pričetku poletne sezone bo gneča neizbežna, zato se nanjo dobro pripravite in ohranite mirne živce, pravijo na Darsu. FOTO: Maykeber

Kot je pojasnil, je generalno gledano prometna varnost dobra. 13,7 odstotkov avtocest je pokritih z avtomatično detekcijo, ta je nameščena v vseh predorih, pokrite pa so tudi trase, kjer so veliki portali z informacijami. Ostali delež so informacije vzdrževalcev, policije in uporabnikov. Zaradi naštetega je misel, da je glavna težava pravzaprav v voznikih samih, upravičena. "Ti vozijo preutrujeni, nepripeti, se nepravilno razvrščajo, hodijo po avtocesti in počnejo ostale napake," je dejal in postregel s podatkom, da je letos na avtocestah umrlo 6 oseb, lani pa 16. Četrtina vseh pešcev, ki so lani umrli v prometnih nesrečah, je umrla na avtocestah. Med najbolj problematičnimi udeleženci je izpostavil predvsem nekatere tovornjakarje, ki ne le, da pogosto vozijo utrujeni, pač pa med tem tudi brskajo po telefonih, s prižganimi računalniki in nepravilno naloženi.

Izpostavili so tudi prepogosto vožnjo v nasprotno smer. "Signalizacija je ustrezna, imamo detekcijo, ki opozarja, a generalni izsledki naših raziskav so, da to počno ljudje namenoma ali pa gre za starejše voznike. Ti nimajo orientacije. Ko se na primer po več letih v tej vročini odpravijo na morje, mimogrede spregledajo vse mogoče signalizacije," pravi in nadaljuje, da bi morali po njegovem mnenju starejši vozniki vsako leto opravljati enake preglede in teste, kakršne opravljajo 20-letniki. Pijani in drogirani vozniki v nasprotno smer najpogosteje zapeljejo namerno. "Nek voznik je vozil 40 kilometrov čez Trojane v nasprotno smer. V pol minute smo ga zaznali, in predore zaprli, a on je slalomiral med vozili. Čez nekaj let se zna znova vrniti na cesto," pravi Zorin in dodaja, da bi morali takšnemu vozniku za vedno odvzeti vsa vozniška dovoljenja, ne le B kategorije. "To so ciljne skupine, pri katerih bi bilo potrebno bolj delati. Mi lahko vedno opozarjamo voznike, dajemo signale, umirjamo promet, a teh početij sami ne moremo zajeziti. Tukaj je važna zakonodaja, šola in vzgoja udeležencev v prometu," pravi.

Kot je nato pojasnila Kovšetova, so ministrstvu poslali dopis, da menijo, da bo potrebno znova bolj podrobno preveriti prometno varnost. "Menimo, da je potrebno preučiti smiselnost spremembe nadzora. Morda se je pametno več ukvarjati z voznikom in vozilom. Ponovno apeliramo, da je potrebno spremeniti predpise, kjer manjka določenih rešitev. Kazen 40 evrov je prenizka, zato marsikdo tvega kršitev, s tem pa povzroča veliko nevarnost. S posredovanjem ene same institucije ne moremo doseči vsega," še pravijo predstavniki Darsa.

Opozorilo pred poletno sezono: Pripravite se na vročino, pripravite se na zastoje!

Žal se tudi to poletje Dars ne bo mogel izogniti vzdrževanju in obnavljanju avtoceste. "Če en cikel obnove vozišč izpustimo, bomo imeli drugo leto velike težave. Delovne zapore bodo še vedno na avtocestah, je pa naš cilj, da so čim krajše in zastoji čim manjši," je pravi Zorin. Kot je pojasnil, večjih del med turistično sezono ne planirajo, ponekod bodo postavljali protihrupne ograje, a voznih pasov ob tem ne bodo zapirali, dela pri Vranskem pa bodo potekala do avgusta. Tam bo zaprt en vozni pas. Vsa vzdrževalna dela, med katera spadajo tudi košnja, odvodnjavanje in barvanje talnih oznak, bodo potekala v času, ko je najmanj gneče na cesti. "Te ekipe lahko v primeru, da nastane zastoj, v trenutku prenehajo z deli," pravi.

Se znate pravilno razvrstiti? Ko to v koloni enkrat sorite, morate v takšnem položaju tudi ostati, saj na kraj niso napoteni zgolj gasilci in reševalci, pač pa morebiti tudi vlečna vozila in ostali sodelujoči pri odpravi posledic prometne nesreče.
Se znate pravilno razvrstiti? Ko to v koloni enkrat sorite, morate v takšnem položaju tudi ostati, saj na kraj niso napoteni zgolj gasilci in reševalci, pač pa morebiti tudi vlečna vozila in ostali sodelujoči pri odpravi posledic prometne nesreče. FOTO: POP TV

Ker so lokacije in čas omenjenih del znani, ljudi pozivajo, da pred odpravkom na pot to tudi sami preverijo in se izognejo morebitni gneči. Podatke lahko dobijo tako na spletni strani Prometno-informacijskega centra, kot tudi na telefonski številki 1970. "Izberite primeren čas, s seboj imejte tekočino, pozorni pa bodite na tuje voznike, ki so lahko zaradi dolge poti utrujeni," svetuje Brane Nastran, vodja Prometno-informacijskega centra.

Če se boste v koloni pravilno razvrstili, boste lahko pot prej nadeljevali

Beseda je znova tekla tudi o pravilnem razvrščanju. "Razvrščajte se pravilno, skrajno levo in desno, da bo intervencija hitrejša. Tudi vi boste šli lahko tako hitreje naprej. Apeliramo na slovenske voznike, da naj bodo zgled tujim," še pravi in dodaja, da se je potrebno tako razvrstiti tudi v primeru zastojev, ki niso posledica prometne nesreče.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko112
21. 06. 2014 12.38
+4
Kako pa kaj darsov predor Markovec? A bo že do 2020 narejen? Ali bo še kašen aneks vmes? Aja pa cestninske še zmeraj stojijo ne glede na to da imamo vinjete že nekaj let. Elektronsko cestninjenje bi pa tudi v tem času lahko uvedli če bi bila volja. Sedaj pa prosim za razumevanje in ne pobirajte več cestnin in ne glejte kdo ima vinjeto in kdo ne dotlej teh stvari ne uredite
Ariaxx
21. 06. 2014 12.07
+3
Na podlagi ugotovitev je potrebno UKREPANJE. Prav, da ozaveščate ljudi. A očitno to ni dovolj. Tuje tovornjakarje iz V držav naj policija kontrolira, koliko časa vozijo, težo tovora itd. Če ni po predpisih, kaznovat! Prav tako tiste, ki se vozijo za rešilci, ko nastane prometna nesreča na avtocesti. Tukaj pričakujemo delo policije, ne pa da kaznujejo tiste, ki vozijo 52 v naselju. Pri odcepih za avtocesto pa vpeljati ježke, ki predrejo gume, če se pelješ v napačno smer. Pa bo več reda.
tali?ni tom
21. 06. 2014 19.23
+2
s tem se strinjam , tudi in sploh z ježki! kaj so predrte gume napram drugim problemom ko narod zapelje mimo roke stop na meter krat meter tabli!
Izi07
21. 06. 2014 11.42
+6
Ja vsekakor se strinjam da je vse več pokvarjenih vozil na odstavnih pasovih. Sedajšnja tehnologija in pa seveda te nove kripe z vsem vrstam računalnikov veliko bolj crkujejo kot so včasih. Glede na to da vozim 19 let star enoprostorc lahko rečem da ti novi modeli ki jih dajejo vsak mesec ven ne bodo zdržal niti pol toliko kilometrov. Ja sicer pa to delajo tudi za nalašč , da se čim prej potem spet kupi nov jajc!
mamovam
21. 06. 2014 07.56
+8
a da so odstavni pasi nevarni? prvič slišim. meni še odstavni pas ni nič naredil... vedno in povsod je faktor človek tisti, ki je nevaren. človek je voznik vozila in mora spoštovati določila- potem ne prihaja do nesreč.
windmaster
21. 06. 2014 07.11
+3
AC od Tunisa do Sfaxa sem že kr nekajkrat prevozil pa še nikoli nisem videl niti enega karambola. Pa ni skoraj nobenega prometnega znaka, voziš kolikor hitro ti paše, travo ob cestišču čistijo ovce, na veliko odsekih ni ograj, ljudje hodijo pa AC.... Cestišče je široko, ravno, brez lukenj, kar defenitivno pripomore k varnosti. Ker ni toliko omejitev in opozorilnih tabel, vozniki vozijo bolj previdno in posledično je manj karambolov. Aja pa cena, sitnica! Za cca 100 km AC plačaš 1.4 eura. Pa ima večina evropejcev tiste tam dol za divjake in ne vem kej še. Ja, malo morgen!
Paleozoik
21. 06. 2014 06.50
-1
Zabeležijo približno 8 (osem) naletov na leto, /tevilni se končajo tragično. Povejte nam vsaj, če je tragičnih več ali manj kot štiri, vroče ali hladno? Avtocesto bratstva in edinstva so omaldinci postavili na roke, s pomočjo bagrov in kamionov, kdor je imel brezhiben avtomobil, je moral biti najmanj pomemben predstavnik partije, brezhibni so bili itak samo nemški, italijanski in francoski avtomobili, pa se je sorazmerno na dolžino ceste gledano, zgodilo na odstavnih pasovih zastarelih avtocest kaj več tragedij kot danes? Vsi pasovi so vedno teoretično polni, nekje pa tudi morajo ljudje ustaviti, ker ni dovolj počivališč, se pač znajdejo kot vedo in znajo, pri nas lahko da pol plače za prevoz samo oligarhija, pa še oni počakajo na pomoč na odstavnem pasu, tudi če jim je pregorela samo nepomembna varovalka. Če si zabit, si pač zabit, vedno se lahko zgodi tudi nesreča, to so navadne hitre ceste, ne pa avtoban. Nehajte kakat in za vsako ceno igrat kapitalizem, pa bo takoj bolje.
kosomak
20. 06. 2014 23.19
+2
Zdej so glasni?k je par plavcov riknal...kje so bli k so mastno in pre dočmi vseh ukradl cel pas od mb do lendave...je Kaverna lepo napisu...psi lajajo karavna gre naprej...dans so dal enga na Dob pa sej vete kdo je delu tole...
piko112
20. 06. 2014 22.18
+3
Danes popoldne AC Vrhnika LJ katastrofa, čisto počasi vozili nakar ustavili nato spet počasi do nekaj km po cestninski nato je promet le lepo stekel zakaj pa nimam pojma
kaverna
20. 06. 2014 22.00
+5
od zdaj naprej lahko začnete organi pregona iskati krivce,kateri so gradili AC seveda po STANDARDIH-katerih?In jih temu primerno sankcionirati.Če pa ne pa pač ne in spet smo vsi zadovoljni.............
kaverna
20. 06. 2014 22.01
+1
mamovam
21. 06. 2014 07.59
+2
drugače pa vse vredu? kakšne krivce? ve se da nima kdo kaj vozit na odstavnem pasu- ta je namenjen za ustavljanje in policaji so se USTAVILI- šleper pa je VOZIL po odstavnem.
mamovam
21. 06. 2014 07.59
+2
drugače pa vse vredu? kakšne krivce? ve se da nima kdo kaj vozit na odstavnem pasu- ta je namenjen za ustavljanje in policaji so se USTAVILI- šleper pa je VOZIL po odstavnem.
daf3
20. 06. 2014 21.54
+5
kje so SOS niše katere bi morale biti po vseh standardih na vsakih 250-500m jih ni nažalost nekdo ima zato debelejši račun ŽALOSTNO in še nekaj ni več okvar samo vozil na naših cestah je več kje je tretji pas
Hugh_Mungus
20. 06. 2014 20.40
+2
koliko telovnikov imate v vozilu? Jaz priznam. Enega.
piko112
20. 06. 2014 22.03
Jaz enega na dosegu roke dva pa v prtljažniku
felix59 drugič
20. 06. 2014 22.53
+4
windmaster
20. 06. 2014 19.58
+16
Imate primerno cestno signalizacijo? Od kdaj pa to? Imate izvoze na njive sredi uvoza na avtocesto, (uvoz LJ center na južni obvoznici), na začetku uvozov en miljon prometnih znakov, polovica jih nima smisla in potrebe, na cestninskih postajah so vinjetni pasovi označeni z kupom znakov za prepoved prometa, šele ko ga dobro pogledaš vidiš da je prepovedano samo za tovornjake, avtobuse, vozila nad 3.5 tone..... Najbolj obremenjena križišča za izvozom iz AC, kot je recimo LJ Zaloška, bi morala biti urejena z krožiščem, oziroma prednostjo vozil iz AC. Da udarnih jam, kolesnic na voznih pasovih, premalo parkirišč.... niti ne omenjamo!
Prassek
20. 06. 2014 18.48
+9
Na darsu so ocitno stand up komedijantje. Namesto da njihovi kombiji parkiravajo po pocivaliscih naj raje bodo v stalni pripravljenosti da lahko zascitijo uporabnike NASIH cest. Naj se ucijo od italijanov.
platon26
20. 06. 2014 17.56
+20
DARS svetuje če imate avto v okvari ga raje pustite na voznem pasu saj je odstavni pas ( ki je namenjen vozilom v okvari) smrtonosno nevaren!!!! Priporočajo še da si vsi kupite nova vozila da do tega nebi več prihajalo!
fiftgear
20. 06. 2014 18.22
+8
heh sej je več novih vozil na odstavnem pasu kot starih
Ramzess
20. 06. 2014 16.17
-2
"Če se boste v koloni pravilno razvrstili, boste lahko pot prej nadaljevali" Ni to ravno neko jamstvo, ... koliko prej, ...drugje se čaka lahko več ur, ... slaba jamstva torej, če ne znajo urediti izvozov.
Ramzess
20. 06. 2014 16.13
+3
"pravi Zorin in dodaja, da bi morali takšnemu vozniku za vedno odvzeti vsa vozniška dovoljenja, ne le B kategorije." Ne vem če to ravno najbolj prav, ta človek ozko gleda, vidi zgolj dejanje samo, ne pa tudi vzroka in okoliščin, kot da človek to počne nalašč.
Ramzess
20. 06. 2014 16.11
+4
"Ti nimajo orientacije. Ko se na primer po več letih v tej vročini odpravijo na morje, mimogrede spregledajo vse mogoče signalizacije," pravi in nadaljuje, da bi morali po njegovem mnenju starejši vozniki vsako leto opravljati enake preglede in teste, kakršne opravljajo 20-letniki." Cesto okolje se je v zadnjih leti zelo spremenilo, ... za ne pogoste voznike to ni lahko, ... vsake toliko je kaj drugače, zmeda je potem seveda razumljiva, sploh na daljših in redkih potovanjih na morje, denimo. Zdravstveni pregledi in testi tega ne morejo rešiti.
Ramzess
20. 06. 2014 15.59
+6
"Bolje je reskirati nekaj denarja, poklicati pomoč in se izogniti morebitnemu naletu, pravi." Do baleta lahko pride, še prede prispe ustrezna pomoč ... med ko jo čakamo, ... trčenje teorije in prakse.
Ramzess
20. 06. 2014 15.57
+4
"Odsevni telovnik si morajo nadeti vsi, ne le voznik" Lahko je reči, kot storiti, število potnikov ni stalno, ... za otroke pa jih ne delajo, kaj lahko kak policist kaznuje odrasle, ker ima otrok neprimeren jopič. ... ... spet sta trčili teorija in praksa, ....