Slovenija

Dars in podizvajalci za arbitražo

Ljubljana, 27. 08. 2011 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je Darsu in podizvajalcem, ki si že mesece prizadevajo za poplačilo izvedenih del pri gradnji avtocest, predlagala arbitražo. Podizvajalci se glede predloga še niso opredelili.

Arbitražna odločba ima v pravu enako veljavo kot sodba, le da se jo lahko hitreje sprejme. Minister za promet Patrick Vlačič po navedbah časnika Delo ugotavlja, da druge rešitve tako rekoč ni, saj niti sodna praksa ni enotna. Hkrati je rešitev po njegovem mnenju korektna do obeh strani.

Podizvajalci so sporočili, da se glede predloga še niso opredelili. Minister Vlačič jim ga bo predstavil v ponedeljek, pred sestankom pa pričakujejo tudi pisno gradivo ministrstva in sklep vlade. Šele potem se bodo odločali, ali je arbitraža zanje res najboljša možnost, je sporočil Mirko Požar, predsednik Društva podizvajalcev.

Protest podizvajalcev pred Darsom
Protest podizvajalcev pred Darsom FOTO: Blaž Garbajs

V zvezi s poplačilom podizvajalcev pri gradnji avtocest je sicer kar nekaj pravno-interpretacijskih dilem: v zvezi z garancijami, njihovim izplačilom, če je bilo plačilo nosilcu posla že izplačano, in v zvezi s tolmačenjem neposrednih plačil.

Podizvajalci so na problematiko nepoplačil – po lastnih izračunih naj bi imeli za devet milijonov evrov neplačanih zahtevkov –, javno opozorili v začetku leta, a dogovora z Darsom niso dosegli. Medtem ko podizvajalci zahtevajo unovčenje bančnih garancij, v Darsu pravijo, da tega ne morejo storiti, saj da istih del ne morejo plačati dvakrat.

Dars je danes objavil razpis za poslovnega direktorja. Interesenti morajo ponudbe na sedež družbe v Celju posredovati v 15 dneh po objavi razpisa, torej do 11. septembra.

Društvo podizvajalcev je zaradi neplačanih del večkrat izvedlo tudi protestne vožnje, na razmere so opozarjali tudi pred ministrstvom za promet in pred Darsom. Dars se je nato odločil opraviti razgovore s podizvajalci, na katerih so predstavili in pojasnili stališča obeh strani. Udeležilo se jih je pet od skupno 15 vabljenih podizvajalcev, pogovori pa so se končali 11. avgusta.

Darsove strokovne službe, ki so bile na pogovorih, so se nato lotile priprave poročila, v katerem bodo upoštevali tudi morebitne nove dokumente, in ga posredovale upravi Darsa, ki jo vodi Mateja Duhovnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katja Ostrš
27. 08. 2011 18.59
PA KAJ SI NOR KAM GRE TA DRŽAVA BLENTAVA
keramicar2
27. 08. 2011 15.26
s kom so podpisali pogodbo tistega naj terjajo.
ich123
27. 08. 2011 15.01
Gradbenim baronom pobrat premoženje in z njim poplačat podizvajalce.Preprosto in enostavno rešen problem !!
tujec2
27. 08. 2011 11.48
Zadeva je precej bolj enostavna kot si ljudje mislijo. Podizvajalci so bili oropani od SCT-ja Vegrada in podobnih in je grozno kako so nastradal prav tisti, ki so delali. Ampak kakorkoli vzameš Dars ni Karitas. Če hoče država pomagat tem ljudem (in bi tudi mogla) je to treba narest preko za to namenjenih organov. Ne pa da se črpa denar iz kjerkoli komu zapaše.... očitno gremo res po poti Grčije...