Slovenija

Danes svetovni dan varčevanja z energijo

Ljubljana, 06. 03. 2009 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
2

Danes je svetovni dan varčevanja z energijo. Poraba električne energije narašča, porabniki pa se premalo zavedajo, da je to omejena dobrina.

Varčne žarnice uporabijo štirikrat manj električne energije.
Varčne žarnice uporabijo štirikrat manj električne energije. FOTO:

Pri varčevanju z energijo lahko veliko naredi vsak posameznik. Na spletni strani kampanje Energija si, bodi učinkovit ponujajo nekaj nasvetov, kako privarčevati.

Uporabnikom električne energije svetujejo predvsem uporabo varčnih žarnic. Te porabijo štirikrat manj električne energije kot navadne z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje. Poleg tega pa naj seveda ugašajo žarnice povsod, kjer luči ne potrebujejo.

Pravilna uporaba svetil vpliva na porabo

Pri tem opozarjajo, da pravilna razporeditev svetil močno vpliva na porabo električne energije. Pri novogradnjah naj se razporeditev načrtuje tako, da bo v prostore prišlo čim več dnevne svetlobe. Poraba električne energije se lahko uravnava tudi z domišljeno razporeditvijo luči.
Zavese na oknih naj bodo tanke in prosojne, odvečne svetlobe pa se po nasvetih kampanje raje znebimo z dodatnimi senčili.

Potrebe po svetlobi so odvisne od velikosti in oblike sobe, barve sten in pohištva. Zato svetujejo, naj se temnejši prostori pobarvajo svetlo, saj se tako zmanjša potreba po osvetlitvi. Razporeditev velikih in visokih omar svetujejo čim dlje od okna, da tako po nepotrebnem ne jemljejo svetlobe.
Uporabo gospodinjskih aparatov svetujejo takrat, ko je cenejši tok, ne imejte prižganih aparatov, ko jih ne potrebujete, in izogibajte se "stand by“ gumbom (popolnoma izključite naprave).

Kot še piše na spletni strani kampanje, rast porabe ne dviguje le stroškov na položnicah, dodatnih investicij v izgradnjo elektrarn in povečevanje odvisnosti, temveč tudi onesnaženost okolja.

Dve stopinji Celzija pomenita 12-odstotno večjo porabo

ogrevanje
ogrevanje FOTO:

Energetika Ljubljana je pripravila zlata pravila varčevanja z energijo. Poraba energije je bistveno odvisna od temperature prostora; že dve stopinji, 22 namesto 20 stopinj Celzija, pomenita 12-odstotno večjo porabo energije. V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20 stopinj Celzija namreč pomeni do šest odstotkov večjo porabo energije, torej posledično tudi višji strošek, še piše na spletni strani Energetike Ljubljana.

Prostore prezračujte s prepihom, ker kratko in intenzivno prezračevanje ne bo ohladilo notranjih sten, pač pa bo le zamenjalo iztrošeni zrak s svežim. Če zračimo tako in ne na primer s stalno priprtim okonom, porabimo za ogrevanje do 20 odstotkov energije manj.

Tudi zastiranje ogrevalnih teles lahko poveča porabo energije tudi do deset odstotkov. Ne pokrivajte radiatorjev in drugih ogrevalnih teles, tako boste omogočili normalno kroženje zraka. Radiatorji in druga ogrevalna telesa naj bodo vedno čista, uporabite sesalec in odstranite prah iz rež. Ob odsotnosti iz stanovanja zaprite radiatorje. Odprt naj bo le eden, ob tem naj bodo odprta notranja vrata v stanovanju.
Tudi izolacija preprečuje uhajanje toplote iz stanovanja, zato odprtine okoli oken in vrat dobro zatesnite s tesnilnimi trakovi, zagotovite pa si tudi dobro podstrešno izolacijo, saj ta preprečuje največje izgube toplote.

Pranje pri nižji temperaturi

Pranje na 30 stopinj Celzija prihrani do 30 odstotkov energije.
Pranje na 30 stopinj Celzija prihrani do 30 odstotkov energije. FOTO:

Pri pranju perila v pralnem stroju se kar 90 odstotkov energije porabi za gretje vode, zato je izbira temperature pranja zelo pomembna. Če temperaturo zmanjšamo s 40 na 30 °C, lahko prihranimo kar do 30 odstotkov električne energije. Tako že pri štirih pranjih prihranimo dovolj energije za naslednji pralni stroj umazanega perila.

Koristen ukrep je tudi pranje v času nižje tarife električne energije – to je med 22. in 6. uro ob delovnih dnevih ter ves dan ob koncu tedna. Nezanemarljiva pa je tudi starost in učinkovitost pralnega stroja, saj starejši stroji porabijo precej več električne energije in vode kot novejši modeli.

Varčevanje z bencinom

Bolj umirjena in enakomerna vožnja brez naglega zaviranja in speljevanja bo prihranila z energijo. Pomembne so tudi dobre gume, redni servisi, prazen prtljažnik. Poti, ki bi jih lahko prehodili peš, ne delajte z avtom, pa še razgibali se boste.

SDS: Ključnega pomena je stavbni sektor

predsednica Odbora za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS in evroposlanka Romana Jordan Cizelj
predsednica Odbora za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS in evroposlanka Romana Jordan Cizelj FOTO: SDS

Varna in zanesljiva oskrba z energijo ter ukrepanje proti podnebnim spremembam sta med glavnimi izzivi evropske in slovenske politike. Kot navaja Evropski parlament, EU zapravi več kot 20 odstotkov svoje energije zaradi neučinkovitosti. Izboljšanje energetske učinkovitosti pa je tudi stroškovno najučinkovitejši način za dosego zavezujočih ciljev zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in povečanja energetske varnosti. Prav zato je učinkovita in varčna raba energije eden izmed temeljnih stebrov skupne evropske energetske politike.

Boljšo energetsko učinkovitost je mogoče doseči na vseh področjih družbenega delovanja – od industrijskih procesov, turizma, prometa, kmetijstva do izobraževanja. Ključnega pomena pa je stavbni sektor, saj ima v končni porabi energije 40-odstotni delež in povzroči kar 33 odstotkov emisij toplogrednih plinov, je zapisala Romana Jordan Cizelj, predsednica Odbora za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS. Zmanjšanje porabe energije v novih in obnovljenih stanovanjskih zgradbah je zato velik izziv, s katerim se sooča EU - tudi Slovenija, še pravijo.

Hkrati še ugotavljajo v SDS da bo potrošnik pripravljen investirati v varčno energijo, če bo to finančno zmogel, zato je velikega pomena tudi dodeljevanje subvencij v tej smeri pravijo v SDS.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LomilkaSrc
06. 03. 2009 10.55
Varčujte z energijo da lahko amerika bolj zapravlja
alc19@email.si
06. 03. 2009 10.24
Varčevanje varčevanje varčevanje. po drugi strani je pa to vse samo biznis za nekoga. energije je v izobilju samo pravilno jo je treba črpati ker pa določeni lobiji živijo od tega je pa pač kriza in podobne neumnosti ker na tak način globalno izvršujejo pritisk nad rajo.