Slovenija

Na Primorskem ob prehodu hladne fronte možne močnejše nevihte

Ljubljana, 07. 06. 2017 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Arso opozarja, da so na Primorskem ob prehodu hladne fronte možne močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, možna je tudi toča. Ob tem je krajevno možen porast hudournikov. Vzvalovanost morja je povečana. Nato sledi lepše vreme.

Največ dežja je v torek padlo na severozahodu države. Dežurna meteorologinja Veronika Hladnik z Agencije za okolje (Arso) je pojasnila, da so na samodejni postaji Vedrijan namerili kar 177 litrov dežja na kvadratni meter.

Največ dežja je padlo od Brd, Idrije, Kranja do Jezerskega, pa tudi v širši okolici Bovca. Ponekod pa tudi tokrat ni deževalo, tako so pri suhem vremenu bolj ali manj ostali na vzhodu države in Obali. 

Razen v kmetijstvu v Goriških Brdih večje škode zaradi obilice dežja ni bilo, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. V Kromberku pri Novi Gorici je prišlo le do manjšega plazenja zemlje, ki zaenkrat ni povzročilo večjih težav.

Po besedah Andreja Biaggia, ki je na novogoriški občini zadolžen za zaščito in reševanje, je začela drseti zemlja v vinogradu. S plazenjem se je ustvarila nekakšna drča za vso padavinsko vodo, ki je nato ogrožala prebivalce stanovanjske hiše in manjšega stanovanjskega bloka v Kromberku. Z delovno mehanizacijo so drčo popravili, da je padavinsko vodo usmerjala v bližnji potok.

Poveljnik občinskega štaba CZ Občine Brda Andrej Colja pa je povedal, da so na nekaterih območjih poplavljali briški vodotoki, predvsem reka Reka in Oblanč, vendar le za kratek čas.

"To pomeni, da cestišča niso bila popolnoma poplavljena in se je stanje zelo hitro umirilo po prenehanju padavin oziroma neurja. Večje škode na objektih ni bilo," je povedal Colja.

Colja je povedal še, da so si s predstavniki podjetja Hidrotehnik že ogledali kritične točke na vodotokih, ki poplavljajo ob pojavu obilnejših padavin, ko pade 100 in več litrov na kvadratni meter.

Nevihte na Obali

Vremenska napoved
Vremenska napoved FOTO: POP TV

Sreda je bila bolj ali manj v znamenju dežja, padavine so se nekoliko okrepile zvečer, a bodo do jutra ponehale. Ponoči nas bo prešla fronta. 

Arso opozarja, da so na Primorskem ob prehodu hladne fronte možne močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, možna je tudi toča. Ob tem je krajevno možen porast hudournikov. Vzvalovanost morja je povečana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do ponedeljka znova povsem poletno 

V četrtek bo sončno in tudi topleje. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 11, v alpskih dolinah okoli 4, ob morju do 14, najvišje dnevne od 20 do 25 stopinj Celzija.

Tudi v petek in soboto bo sončno in vse topleje. V soboto popoldne lahko v hribovitem svetu severne Slovenije nastanejo krajevne plohe.

Od nedelje bodo dnevne temperature spet tudi nad 30 stopinj Celzija. V torek se bo povečala verjetnost za nastanek popoldanskih vročinskih neviht, v sredo in četrtek pa bo dež nekoliko verjetnejši.

Več o vremenu ... 
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HeroinHero
07. 06. 2017 09.20
+3
spet ta odvratna vročina...k bi vsaj padal vsaj še en teden....