Slovenija

Obletnica koalicije: skupaj niso zdržali niti leto dni

Ljubljana, 25. 01. 2013 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mineva natanko leto dni, odkar so SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi podpisali koalicijsko pogodbo. Janša je ob podpisu takrat dejal, da je koalicija po svoji naravi in po svojih ciljih "protikrizna koalicija razuma, ki se ne obremenjuje z ideološkimi oznakami".

Potem ko je predsednik vlade Janez Janša včeraj napovedal, da kljub odhodu DL iz koalicije ne namerava odstopiti ali sprožiti glasovanja o zaupnici, stranke preigravajo različne možnosti razpleta politične krize.

DZ se bo na začetku januarske seje seznanil z odstopom predsednika DZ Gregorja Viranta, kdaj se bo seznanil z odstopoma ministrov Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča, pa še ni jasno.

Janši sta v četrtek podala odstopni izjavi oba ministra iz vrst Državljanske liste (DL), Senko Pličanič in Janez Šušteršič. A premier kljub temu vztraja, da ima vlada še vedno polna pooblastila. Tako bo delala dalje, dokler ne pride do konstruktivne nezaupnice ali pa do sprememb volilnega sistema, ki bi jim lahko sledile predčasne volitve.

Je pa Gregor Virant danes dejal, da se mu je kar zdelo, da se bo usulo po njem, ker si je upal reči, da je cesar nag. "Vsa Evropa se nam bo smejala, če se bo Janša iracionalno oklepal oblasti ter vodil vlado z maksimalno petimi ministri," je še dodal predsednik DL.

Verbalni obračun Tanka in Viranta

Na kolegiju pri predsedniku parlamenta, ki ga je Virant po odstopu vodil še zadnjič, pa sta danes obračunavala Virant in vodja poslanske skupine Jože Tanko. Slednji se je vprašal, zakaj sta ministra DL odstopila v četrtek šele po seji vlade. "Najbrž zato, da se delo vlade ovira, ali pa morda s kakšnim drugim razlogom, da se morda sklene še kakšna pogodba s kom iz interesnega zaledja DL," je dejal Tanko.

"Poglejte, gospod Tanko, državnega zbora ne vodite vi, tudi od ponedeljka naprej ga ne boste vi, danes ga vodim še jaz," je odvrnil Virant. Tanko meni, da se poskuša s tem nagajati vladi, in opozarja, da to ni dobro za državo. V komentarju dogajanja na seji je Virant dejal, da sam parlament razume kot hram demokracije, Tanko pa kot tehnološki obrat za potrjevanje odločitev svojega strankarskega predsednika.

Janševa koalicija
Janševa koalicija FOTO: Miro Majcen

V koaliciji s SDS bi ostal le NSi

Tako so očitno na potezi predvsem preostale parlamentarne stranke, ki se bodo morale odločiti, kako naprej. Po koncu februarske seje DZ bo iz koalicije očitno izstopil še SLS, ministri in državni sekretarji iz vrst DeSUS pa bodo svoje odstopne izjave predvidoma podali 22. februarja. Izvršni odbor DeSUS je v četrtek sklenil tak sklep predlagati svetu stranke, ki bo o tem odločal v začetku februarja. Edini, ki napoveduje, da bo ostal v koaliciji z SDS, je tako NSi.

Bi nas rešila projektna vlada?

Po mnenju začasne vodje največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija (PS) Alenke Bratušek bi bilo najbolje oblikovati projektno vlado, ki bi izpeljala nujno potrebne projekte, nato pa se dogovorila za predčasne volitve, zato je stranke že povabila na sestanek. Medtem pa si v SD po besedah predsednika stranke Igorja Lukšiča volitev želijo čim prej.

Danes obletnica koalicije: skupaj niso zdržali niti leto dni

Danes mineva natanko leto dni, odkar so SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi podpisale koalicijsko pogodbo. Janša je ob podpisu takrat dejal, da je koalicija po svoji naravi in po svojih ciljih "protikrizna koalicija razuma, ki se ne obremenjuje z ideološkimi oznakami". Kljub temu je do najbolj napetih odnosov v koaliciji prišlo ravno zaradi odpiranja ideoloških vprašanj, dokončno pa se je zalomilo po objavi poročila protikorupcijske komisije, ki Janši očita kršitev protikorupcijske zakonodaje. Janša je sicer na poročilo že vložil pritožbo in dejal, da gre za "akt politične inkvizicije".

Delodajalci od politikov zahtevajo odgovornost, sindikati radikalne ukrepe

Aktualno politično dogajanje pozorno spremljajo tudi delodajalci in sindikati. "Vsako gospodarstvo pričakuje stabilnost, predvidljivost, transparentnost in zakonitost," se je odzval prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. "Žal so to točke, v katerih v Sloveniji nimamo neke konkurenčnosti," je dodal. Skladno s tem v GZS po njegovih besedah od slovenske politike zahtevajo, da je bolj odgovorna do države, naroda in gospodarstva, "ne pa da gleda samo na svoje ozke politične interese". Ta apel so politikom že posredovali, je povedal.

"Glede na to, da so politiki tako radi govorili, da verodostojnost in ugled Slovenije s tem, da branimo socialne pravice, zbijamo sindikati, je treba zdaj preprosto videti, katera skupina je v resnici tista, ki znižuje ugled države v svetu," pa je zadnje dogodke komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Prepričan je, da je to skupina politikov, ki v tem trenutku vodi to državo. In prav ta skupina mora v dobro vseh čim prej rešiti nastale razmere, ki zagotovo niso dobre, je menil. "Tako da so na potezi gospodje politiki," je dodal.

Sam se zavzema za to, da se negotovost, prepire in blokade reši z bolj radikalnimi ukrepi, ki pa morajo biti demokratične narave. V ta sklop zagotovo ne sodi prizadevanje politikov, da zmanjšajo vlogo referenduma, ki je poleg volitev edino sredstvo, da o pomembnih stvareh odločajo tudi ljudje, verjame.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (815)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
26. 01. 2013 10.54
+1
şaj ni čudno , da je ob obletnici podpisa koalicijske pogodbe prišlo do razpada te iste , saj je nemogoče prenašati zblojene tipe SDS , s svojimi izjavami in delovanjem tako v parlamentu kot na spletu delujejo , kot da za njih ne velja nič drugega kot to kar reče njihov firer in to potem ponavljajo do onemoglosti , pa tudi če je še tako velika neresnica , podtikanje , diskvalifikacija . Držijo se starega pravila , ponavljaj laž tako dolgo , da jo prevzamejo kot resnico . UPAM , DA BO NAS SLOVENCE TOKRAT SREČALA PAMET IN DA PRI NASLEDNJIH VOLITVAH SDS NE BO VEČ MED PARLAMENTARNIMI STRANKAMI !
Tonček Balonček
26. 01. 2013 09.30
+1
Tudi Angelca Likovič je kriva, to je sramota za pedagoško stroko in učitelje, da nam ven vržejo tako pokvarjene in izprijene maturante!
23345
01. 02. 2013 10.28
JA PA JE JAVNO PRIZNALA ANGERLCA, DA JE VZELA DOPUST IN LETA 88 ŠLA REŠEVAT JANŠO, SEDAJ PA JI JE ŽAL. ŠE MARSIKOMU JE ŽAL, DA POZNA JANŠO. JA SO PA RES DOLGO ZDRŽALI SKUPAJ. PA KAKO HINAVSKO JE GOVORIL JANŠA, KO JE PO 3 LETIH RAZPADLA PAHORJEVA VLADA. PA KAKO HINAVSKO JE GOVORIL, DECEMBRA 2011 , KO JER ZMAGAL JANKOVIČ. DEJAL JE <: V 1 LETU GREMO NA PREDČASNE VOLITVE. EVO , DOLETELO JE NJEGA. ŠE TO GA MORA DOLETETI, DA GRE SDS IZ POLITIKE ZA VEDNO
Jimi1
26. 01. 2013 00.13
+2
Kar se financ zadeva bo Janez Janeza brez problema zamenjal. Ima namreč strokovnjakinjo za finance v svoji žlahti oz že v stranki SDS. Za nadaljevati neumnosti zadnjih 2 ministrov bo ravno pravšnja !
KlubPravilnoPretepenihŽena
25. 01. 2013 22.38
+1
drž se Junuz, js sm stabo do konca, korupcija je del sistema, da lahko neproduktivni preživijo, če nebi bilo korupcije bi nebi bilko upanja za mnoge
Tadej Cener
25. 01. 2013 21.12
-2
vse je nameščeno jj strici iz ozadja
nikhrast
25. 01. 2013 20.20
+0
Kaj bi se dogajalo zdaj če bi bil premier Jankovič?
Tonček Balonček
26. 01. 2013 09.27
+1
JAnša bi zbiral podpise za referendume in organiziral demonstracije na ulicah in trgih ter redno obiskoval sodišče!
illy2
25. 01. 2013 16.46
+8
ŠE MALO PA BOMO IMELI NOVO STRANKO......... DESNA ROKA LEVI ŽEP, LEVA ROKA DESNI ŽEP.....HHAAAA, KORUPCIJA , NEPOTIZEM, ZAVAJANJE, LAGANJE, KLIENTELIZEM VSE TO IN ŠE VEČ JIH JE ZAČELO ZDRUŽEVATI.... BRAVO, BRAVO..... ZJ IN JJ BOSTA MINISTRA ZA FINANCE, JURČEK VELEPOSLANIK NA CIPRU, RKC BO PREVZELA GOSPODARSKI SEKTOR, PLAGIJATORJI BODO TVORILI IZOBRAŽEVALNO MINISTERSTVO....HUUUU, PA NAJ ŠE NEKDO REČE, DA NIMAMO PROFESIONALNEGA KADRA, DA TO DRŽAVO UNIČI DO KONCA..... BRAVO, BRAVO, TUDI VAM PODPORNIKOM, TUDI VI STE POSREDNO KRIVI ZA STANJE V NAŠI DRŽAVI..... ZATO VAM VSEM SKUPAJ KRATKO IN JEDRNATO SPOROČAM::: GOTOFI STE VSI, VSI PO VRSTI, KI STE DEL TE SVINJARIJE IN TUDI VI, KI JO ŠE NAPREJ PODPIRATE.....
illy2
25. 01. 2013 16.46
+13
ČESTITAM NA OBLETNICI, UPAM, DA JE ZADNJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23345
01. 02. 2013 10.30
JA TONČEK, TOČNO, SEDAJ VIDIMO KAKŠEN JE JANŠA. ČESTITKE ZA OBLETNICO IN RAZPAD
stajerc3
25. 01. 2013 16.28
+3
Baje bo na naslednih volitvah nova stranka SIO (strici iz ozadja)
nogomet12
25. 01. 2013 16.34
+7
23345
01. 02. 2013 10.31
JA IN PA STRANKA JOL - JANŠA OSTAJA LOPOV
stajerc3
25. 01. 2013 16.27
+3
hahahahahahah
Oreel
25. 01. 2013 14.14
+12
kar se tiče viranta ga ne podpiram zato ker ga je janša naučil samih neumnosti kar se janezek nauči to zna,saj podpira zasebno šolstvo,zdravstvo in bi slovenijo spremenil v ameriko vse zasebno pol pa si privošči zdravnika ali pa šolo če si lahko. sd je imel šanso pa jo je zapravil ,lukšič se sedaj samo važi naredil pa itak nič ne bo ,z stankami desus,sls,nsi bolje da ne omenjam je isto samo za lastne riti se jim gre,v sdsu so pa itak fedrtik
krtaca15
25. 01. 2013 14.01
+13
Pa kermu smo se slovenčki tako zamerili da nam je oni zgoraj poslal janšo?
Feinstein
25. 01. 2013 14.02
+2
Jimi1
26. 01. 2013 00.07
+0
Bog ponavadi pošllje hudiča, kadar gre morala k vragu ali pa ogenj in žveplo kot nad Sodomo in Gomoro.... Nam je pa Janšo poslal.
Transformerji
25. 01. 2013 13.58
+5
Ko pogledam sedanje fotografije politikov, pa starejše, pa še starejše, ugotovim, da imamo vseeno nekaj skupnega - vsi se staramo!
Feinstein
25. 01. 2013 14.03
+4
big_foot
25. 01. 2013 13.56
+9
A ne bi bilo bolje da bi JJ odstopil. Odšel bi vsaj z malo preostalega ponosa in časti.... večino je itak že pognal in ga ljudje ne marajo. Tako pa le smeši sam sebe, svojo stranko ter Slovenijo v svetu.
vicvic
25. 01. 2013 13.53
+8
Vlada je, vlade ni kaj naj to pomeni? Verjetno nam bodo ostali v parlamentu samo še tisti poslanci, ki so bili kupili spričevala. Joj, joj, Janez težka bo.
Terezinka
25. 01. 2013 13.50
+1
Čestitke k njihovemu kreganju in naj vendar dobijo nekaj ponosa in morale in naj dovolijo, da državo vodijo tisti, ki to znajo. Naj sestavijo neko strokovno vlado, ki bo rešila kar so zavozili
olyca
25. 01. 2013 13.43
+6
Za to veselo obletnico pa res lahko nazdravljajo !!!!!!!!!!!!!!!!
Oreel
25. 01. 2013 13.58
+2
big_foot
25. 01. 2013 13.42
+12
Ja stric JJ je pred dobrim letom sejal veter požel pa je orkan. Prav mu je.
Feinstein
25. 01. 2013 13.24
-5
Še najmanj eno leto ga bomo gledal. Saj bo hitro minilo.
princip19_79
25. 01. 2013 13.27
+7
Če ga potem ne bi videl nikoli več, bi se splačalo potrpet!
Terezinka
25. 01. 2013 13.52
+2
mbslo
25. 01. 2013 13.23
+7
Dragi sodržavljani! Ne dajmo se zmanipulirat raznim strankam pa vseeno s katerega pola prihajajo, RKC-ju, kapitalu. Razmišljajmo z svojo glavo!
Oreel
25. 01. 2013 13.31
+8
ne še nekaj let bodo nekateri rabili da se bodo nehali deliti na desne,leve,rdeče,bele
Terezinka
25. 01. 2013 13.53
+5
Saj te delitve dela politika. Njim so v korist, ker se potem govori o zvezdi, rdeči zastavi, borcih in žrtvah namesto o današnji situaciji
Oreel
25. 01. 2013 13.59
+4
zelo radi nas kregajo med sabo samo da bi imeli čim več ovc
Terezinka
25. 01. 2013 14.12
+1
Ta čas, ko brez veze govorimo o nekih vrženih ne pomembnostih oni delajo po svoje
princip19_79
25. 01. 2013 13.21
+5
Admin ali te je zmotilo ime hitler ali jansha?