Slovenija

Koalicija ni nič sklenila, Pahor pa čaka na petek

Ljubljana, 16. 03. 2010 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor pravi, da ne želi, da se zadeva okoli državne tožilke Barbare Brezigar presoja ad rem oziroma ali Brezigarjeva ali Zalar. Koalicija sicer na kolegiju ni sprejela dokončne odločitve.

Sestanek razširjenega kolegija pri predsedniku vlade so zahtevali v koalicijskih Zares in LDS, kjer vztrajajo, da mora vlada predlagati razrešitev generalne državne tožilke. Če se to ne bo zgodilo, je predsednik Zaresa Gregor Golobič napoveduje sklic organov stranke, ki bi razpravljali o smiselnosti vztrajanja stranke v koaliciji. Da bo v primeru, da Brezigarjeva ostane na položaju, razmislil o svojem odstopu z mesta ministra, je napovedal tudi pravosodni minister Aleš Zalar.

Koalicija na kolegiju pri premierju Borutu Pahorju ni sprejela dokončne odločitve o morebitni razrešitvi generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Kot je po kolegiju povedal vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič, bo odločitev o usodi Brezigarjeve premier sprejel po petkovem sestanku z Brezigarjevo in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem.

Na petkovem sestanku se bo po besedah Kontiča premier seznanil z argumenti tako ene kot druge strani, nato pa sprejel odločitev, pri čemer je vodja poslanske skupine SD prepričan, da bo odločitev dobra. Ob tem je zavrnil namige v javnosti, da je Pahor neodločen: "Res je, da predsednik vlade včasih tehta argumente dlje kot od njega pričakujejo tisti, ki želijo hitre odgovore, ampak na koncu se vedno odloči in odločitev tudi izpelje.

Namen petkovega razgovora je po besedah Pahorja ta, da ugotovijo, kako bi se moralo v prihodnje z vseh strani ravnati glede nakopičenih vprašanj, da bi hkrati ohranili zaupanje ljudi v pravno državo in njene ustanove. Za petek optimistično pričakuje, da bodo storili korak naprej, je pojasnil premier.

Po njegovih besedah sam ne želi, da se zadeva presoja ad rem oziroma ali Brezigarjeva ali Zalar. Problemi glede pristojnosti se naj rešijo tako, da bo državno tožilstvo delovalo učinkovito, uspešno in zakonito, pravosodni minister pa tako, da bo izpolnil pričakovanja, ki jih ima v okviru pristojnosti, je poudaril Pahor.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Blaž Garbajs

'Groženj z izstopom iz koalicije ni bilo

Na kolegiju so se danes seznanili z zahtevo strank Zares in LDS za razrešitev Brezigarjeve, vendar pa pri tem po Kontičevih besedah niso ugotavljali, ali je Brezigarjeva pri svojem delu kršila zakon. "Minister Zalar je povedal le to, kar je v javnosti že nekaj časa znano," je dejal.

Tudi groženj z izstopom iz koalicije po njegovem ni bilo: "Pogovori so bili korektni in menim, da so vsi predsedniki strank pripravljeni iskati rešitev."

Stranke so si bile po besedah vodje poslanske skupine LDS Boruta Sajovica na sestanku enotne, da je treba ustavni red zaščiti, vednar so si vzele še nekaj časa za sprejem končnih odločitev. Sam sicer "stvari vidi kot resne", zato morajo po njegovem dobiti "neki epilog, da bo sistem deloval tako, kot je treba, to je ustavno in zakonito".

Po besedah namestnika vodje poslanske skupine Zares Francija Keka so na sestanku zgolj poslušali stališča drugih koalicijskih partnerjev. "Zdaj smo na tem, da se o tem pogovorijo na vladi, da se premier pogovori z vsemi vpletenimi, potem pa se bomo o tem pogovarjali v državnem zboru," je dejal Kek. V Zaresu po njegovih besedah sicer menijo, da so bile "nepravilnosti s strani Brezigarjeve narejene", kakšne bodo konsekvence, pa je po njegovem odvisno tudi od pogovora premiera z vsemi vpletenimi.

Brezigarjeva pravi, da je vse zakonito

Aleš Zalar
Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano, so zgodbo o menjavi Brezigarjeve začeli v Zaresu in LDS, in sicer zaradi ravnanja tožilstva v primeru finskega novinarja Magnusa Berglunda in neposrednega komuniciranja Brezigarjeve s policistom specializiranega oddelka tožilstva, ki preiskuje, kdo je v javnost posredoval slike mrtvega Saše Baričevića, ki so ga ubili psi.

Medtem, ko je minister iz vrst LDS Aleš Zalar  prepričan, da je bila v primeru Berglunda kršena neodvisnost tožilke, ki je odločala o omenjeni zadevi, s strani vodje ljubljanskega okrožnega tožilstva. Omenjeno komuniciranje Brezigarjeve s policistom je po njegovem nezakonito.

Brezigarjeva pa je v pismu, ki ga je premierju poslala v četrtek, komuniciranje s policistom označila kot zakonito, saj zakon o tožilstvu "eksplicitno določa, da mora biti generalni državni tožilec nemudoma obveščen o zadevah širšega javnega pomena". Tudi odločanje glede Berglunda je bilo po njenem zakonito. V bran Brezigarjevi so v ponedeljek stopili tudi nekateri tožilci.

Pismo Barbare Brezigar Borutu Pahorju
Zalarjevo pismo Pahorju

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opore?nik
17. 03. 2010 22.16
ZALAR NE ZAVITLJAJAJ KAKOR NEKOČ NA DOMŽALSKEM SODIŠČU MOGOČE PA DRŽI ENKRAT USPE VEDNO USPE , UPAM DA TI SPODRSNE...
SEBASTI
17. 03. 2010 06.13
Po vsej verjetnosti bo Pahor še enkrat več mencal, na koncu pa popustil Golubiču in Kresalki.
bnam 2707
17. 03. 2010 04.45
Nič ni narobe,če Pahor naredi korak,ki bi sicer zamajal vladno koalicijo,a ohranil bi dobro ime sebe in svoje stranke,kar bi pomenilo dobro boniteto za kariero.Morda bi vlada padla,kar navsezadnje nebi bilo slabo,saj bi se Pahor tako znebil pijavk in koalicijskih partnerjev,ki mu zabijajo nož v hrbet,zlasti Goobiča,ki se vidi na prestolu in je najbolj moteč faktor v koaliciji,ker se po njemu ravnajo vsi ostali.Razkrinkana laž je nekaj najslabšega,kar nosi ta vlada v kovčku.Če bi pokazal vrata Golobiču,bi danes imel mnogo manj težav,kot jih ima. Če pa pogledam na pravno državo,pa menim,da že sama beseda "glavna državna tožilka"pomeni,da bi morala biti lojalna ali pa sama odstopiti,če vidi,da ne gre več naprej.Tako je storila Zobec-Hrastarjeva,kar ji je treba všteti v čast.
bnam 2707
17. 03. 2010 04.31
Zdaj je na premierju,da pokaže svoje sposobnosti.Ali bo popustil zaradi groženj o razpadu koalicije,ali bo ravnal kot sodoben evropski politik,ki zna tudi sam postaviti svojo vlado pod vprašaj..navsezadneje je on tisti,ki se odloča!Te odločitve bodo po mojem mnenju ključne za obstoj te vlade.Gre pa tudi za vprašanje zaupanja državljanov v samo pravosodje.Malo je takih,ki bi potrdilo,da zaupajo v pravosodje in pravno državo.Zlasti slednja je sporna zaradi mnogih afer in konfliktov,ki niso nikoli nprišle do kraja.Vse je bilo samo na pladnju,ko je nekdo rabil tak pomp.Ob vsej tej burji,se je sušil le pršut. Menim,da se premier nebi smel ozirati ne levo in ne desno in se odločiti po svoji pameti.Jaz bi v tej dilemi pokazal vrata obema.
Buena Vita
16. 03. 2010 23.09
POTEM JE TUKAJ PREISKAVA PROTI POGAČARJU, RAM-INVESTU,KORUPTIBVNI ZDRUŽBI--NAVEZA SENICA-KRESAL
Buena Vita
16. 03. 2010 23.07
OBTOŽNICA PROTI FRIDERIKI KRESAKL KI JE ROMALA NA SODIŠČE TUDI JEZI KLAN YES
Buena Vita
16. 03. 2010 23.06
ELITA SE BOJI OBTOŽNICE PROTI SENICI KI JE V DELU
Buena Vita
16. 03. 2010 23.03
DO PETKA BO PRILEZLO ŠE TONE GOVNARIJ S STRANI ZALARJA NAROD JE PONOREL
bron
16. 03. 2010 21.42
NIHČE NE BO ODSTOPIL PA DA GA VLEČEJO ZA VSE ŠTIRI TO JE DOBRA ŠTALA ZA NJIHOV DREK.
enem
16. 03. 2010 21.31
o Admin!? Ampak če bo 24kur dobil Viktorja, pridemo vsi , ki nas brišeš tja in nardimo ŠTALO!
Buena Vita
16. 03. 2010 20.52
Buena Vita
16. 03. 2010 20.34
TAKO,PUFE VRNIT
Tone Strahan
16. 03. 2010 20.12
pes levičarski je tudi mojega izbrisal pred uro in pol
M-teorija
16. 03. 2010 20.04
Pa kr ne odnehajo, pa ne odnehajo. Kr naprej bi vladal, pa ukazovali koga naj pahor odstavi, koga menja in koga ustoličuje. V senco, hladit pregrete glave, pa razmišljat zakaj niste dobili večine.
tedi9
16. 03. 2010 19.59
NAJBOLJ POKVARJENA DRŽAVA DALEČ NAOKOLI SMO KAR DOKAZUJE LAŽNJIVA POLICIJA!!!!!!!!!!! ŽIVELA POŠTENOST IN ENAKOPRAVNOST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mkoshi
16. 03. 2010 19.57
DNEVNIK NA POP TV PA NIČ O LAŽNIVIH POLICAJIH
tiptronic
16. 03. 2010 19.47
Ko ga stiže ta ga jebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tedi9
16. 03. 2010 19.44
5 KOMENTARJEV JE ZBRISAL
tiptronic
16. 03. 2010 19.42
Martuljek@ Sej more bit,drgač bi že zdavnej biu brez službe al pa še kej hujšga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JansaTajkun
16. 03. 2010 19.36
jao pahor jaoooooo