Slovenija

VIDEO in FOTO: Velja le, kar je bilo sprejeto pred 25. 6. 1991

Ljubljana, 11. 09. 2009 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./Š.Z./D.L./STA
Komentarji
568

Hrvaška umika sporne dokumente, Slovenija pa blokado, sta sporočila Pahor in Kosorjeva. Hrvaška premierka je s faksom, poslanim s sedeža slovenske vlade, o tem seznanila tudi EU. Objavljamo ga v celoti.

Hrvaška se je obvezala, da bo rešila vprašanje meje v skladu s ključnimi prednostnimi nalogami pristopnega partnerstva z Evropsko unijo z razumevanjem, da bo dogovor o načinu rešitve meje dosežen pred glasovanjem o pristopni pogodbi v slovenskem parlamentu. Premier Borut Pahor

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes po faksu s sedeža slovenske vlade na švedsko predsedstvo Evropske unije poslala pismo, v katerem navaja, da noben dokument, stališče, pisna ali ustna izjava v okviru pogajalskega procesa Hrvaške za vstop v Evropsko unijo ne prejudicira končne rešitve meje. V pismu še piše, da je 25. junij 1991 datum, iz katerega se bo izhajalo ob določanju meje. ''Noben dokument, niti enostranske poteze po tem datumu nimajo pravnega učinka.''

Pismo si lahko v celoti preberete v nadaljevanju članka.

Sporni dokumenti se sklicujejo na zakone, uredbe, pravilnike ...

Premierja sta dosegla tudi dogovor o nadaljevanju pogajanj o mednarodni arbitraži, ki jo je predlagala Evropska unija. "Pogajanja o arbitražnem sporazumu se bodo nadaljevala tam, kjer so se končala," je zatrdil slovenski premier Borut Pahor. Končala pa so se 15. junija, ko je evropski komisar za širitev Olli Rehn predstavil s slovenskimi predlogi deloma dopolnjen aprilski predlog Evropske komisije, ki bi bil za Slovenijo sprejemljiv, Hrvaška pa ga je zavrnila, češ da je bil Rehnov aprilski predlog "vzemi ali pusti".

Umik slovenske blokade

V zameno bo slovenska vlada, kot je odločila soglasno v četrtek, predlagala odboru za zunanjo politiko in odboru za zadeve Evropske unije, da Slovenija umakne pridržke na pogajalski proces Hrvaške z Evropsko komisijo. Če bosta odbora "večinsko podprla odločitev slovenske vlade", pa naj bi prišlo čim prej do pristopne konference Hrvaške z Evropsko unijo, "simultano" se bodo nadaljevala pogajanja o rešitvi vprašanja o meji.

'Vsi smo zmagovalci'

Kavica po "zmagovitem" dogovoru. Kosorjeva je dejala, da je bila zelo dobra, račun pa je plačal Pahor.
Kavica po "zmagovitem" dogovoru. Kosorjeva je dejala, da je bila zelo dobra, račun pa je plačal Pahor. FOTO: Blaž Garbajs
Današnji dan pomeni začetek novega poglavja odnosov med dvema prijateljskima sosednjima državama. Z dogovorom sta državi pokazali, da je mogoče premagati vse ovire, če se ustvari ozračje prijateljstva in medsebojnega zaupanja in spoštovanja. Premierka Jadranka Kosor

Slovenski premier Borut Pahor je prepričan, da sta po napornem in uspešnem dialogu zmagovalki obe državi. "Dialog je bil naporen, a uspešen. Dogovorili smo se o dveh ciljih: o nadaljevanju Hrvaške na poti v Evropsko unijo in rešitvi obmejnega spora." Tako naj bi se Hrvaška zavezala, da bo mejno vprašanje rešeno pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

Kosorjeva je dodala, da so bili pogovori ''uspešni in prijateljski''. Ponovila je, da "meje ne bo nihče prejudiciral". "Tukaj smo vsi zmagovalci! V imenu hrvaške vlade izražam posebno zadovoljstvo." Pridala je, da so v pismu švedsko predsedstvo pozvali, da skliče medvladno konferenco za Hrvaško, verjame pa, da jo bo sklicalo do konca meseca. Kot pomembno je še izpostavila, da je v pismu zapisala, da bosta državi vprašanje meje rešili z nadaljevanjem pogajanj. "Ta se bodo začela takoj, vsekakor po umiku blokade," je dejala.

Oba premierja sta še izpostavila, da gre za dogovor, ki je v korist obema narodoma in državama, upoštevan je interes obeh držav. Gre za skupen uspeh in "win-win" situacijo, v kateri smo vsi zmagovalci, sta poudarila. Po besedah Pahorja bo dogovor omogočil, da državi morda res odpreta novo poglavje v odnosih, ki ob vprašanju meje terja tudi rešitev drugih odprtih vprašanj. Dogovorila ste se še, da bosta državi z "ambicijo rešitve odprtih vprašanj" takoj dali poudarek na gospodarsko sodelovanje med državama in z namenom njegove okrepitve morda pripravili tudi poslovno konferenco.

Pahor Kosor-7
Pahor Kosor-7 FOTO: Blaž Garbajs

Pismo Kosorjeve švedskemu premierju:

Da vse ne bo teklo gladko, je jasno po seji odbora za zunanjo politiko, ki je za zaprtimi vrati pozno popoldne razpravljal o današnjem dogovoru. Po dveh urah so ga prekinili, nadaljevali bodo prihodnji teden. To pomeni, da tudi ni zelene luči za pristopno konferenco, saj Švedska potrebuje soglasje slovenske vlade, ta pa poslancev.

"Spoštovani predsednik vlade!

Na sestanku v Trakošćanu 31. julija 2009 sva se s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem dogovorila, da sta nadaljevanje pristopnih pogajanja Hrvaške z EU in urejanje dvostranskega spora o meji cilja obeh držav.

V tem kontekstu, z namenom, da bi odpravili pomisleke, ki jih ima Slovenija glede nekaj pogajalskih poglavij, bi v imenu hrvaške vlade želela izjaviti, da niti en dokument v naših pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo ne more prejudicirati končne rešitve spora o meji med Hrvaško in Slovenijo. Zgoraj povedano se nanaša na vse dokumente in stališča, ne glede na to, ali so zapisana ali izrečena ustno, vključno z, med ostalim, zemljevidi, pogajalskimi stališči, pravnimi akti in z ostalimi dokumenti v kakršnikoli obliki, ki so jih izdelali, predstavili ali navedli s strani republike Hrvaške v okviru pristopnih pogajanj z EU. Obenem se omenjeno nanaša tudi na vse dokumente EU in stališča, ki navajajo ali povzemajo zgoraj navedene dokumente in stališča.

Rešitev ali način urejanja spora o meji bomo iskali v nadaljevanju pogajanj med državama ob sodelovanju EU. Obe strani soglašata, da bosta nadaljevali pogajanja o urejanju spora o meji, in sicer tako, da ga bosta ali predali arbitražnemu sodišču ali sklenili dvostranski dogovor o skupni državni meji v skladu z glavnimi prioritetami, ki so izražene v pristopnem partnerstvu Evropske komisije in Hrvaške iz leta 2008, z namenom, da ga uresničita.

Obe strani tudi soglašata, da stanje na dan 25. junija 1991 predstavlja osnovo za razrešitev mejnega spora. Noben dokument ali enostransko dejanje katere koli strani po tem datumu ne bo imelo pravne teže za naloge katerega koli arbitražnega sodišča ali v katerem koli drugem postopku, povezanim z reševanjem spora o meji med Hrvaško in Slovenijo ter ne more na katerikoli način prejudicirati izida postopka.

Glede na to, da je Hrvaška na ustrezen način odpravila zaskrbljenost Slovenije glede prejudiciranja meje med Hrvaško in Slovenijo, pozivam švedsko predsedstvo, da skliče medvladno konferenco, tako da bi se takoj nadaljevala pristopna pogajanja Hrvaške z EU."

Slovenska opozicija kritična

Medtem ko se je Kosorjeva včeraj sestala s predstavniki vseh strank, pa namerava Pahor sestanek z opozicijo sklicati šele naslednji teden. Opozicija je prepričana, da je njegova odločitev nezakonita.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (568)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erikferfoljo
14. 09. 2009 10.22
ma res, kaj je narobe pri dogovoru???? naš tolovaj Janšek bi še malo mučkal, potem pa bi EU komisija avtomatsko podprla hrvaško, pa še naše ozemlje bi dobili....
janezrez
13. 09. 2009 06.39
killi-123 Zakaj nismo zahtevali Trsta od Italijanov pri vstopu v EU Trst je bil zamenjan za takrat italijansko dalmacijo, ki so jo dobili hrvati, slovenci pa smo dali svoje slovence zemljo in morje.Italijani niso zgubili v bistvu nič, mi pa kar smo izgubili v italiji, smo zaradi Titota-hrvata še Istro zraven.
kvaka11
12. 09. 2009 19.57
ja mislim da je najbolje da portoroški aerodrom pripadne nama jer vi od njega nemate nikakve koristi..... turisti ionako dolaze kod nas na more
kernc
12. 09. 2009 18.53
Zakaj dogovor ne bi bil dober za Slovenijo?
aryan
12. 09. 2009 14.46
A je videl kdo pas od Pahorja, mislim, da mu hlače dol padajo
maneno48
12. 09. 2009 14.19
tonček bombonček 7:21 to kar je pisala jadranka, je toliko vredno, kot najino bevskanje tukaj, pa še nikjer ne piše,. da bodo lažnivo dokumentacijo umaknili. Če bi pa naša rdeča diplomacija, bila kaj vredna, bi pa zahtevala umik z okupiranih Slovenskih ozemelj in morja,umik vse lažnive dokumentacije, potem pa deblokada.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! preden je odblokirala hrvate !!!!!!!!!!!
maneno48
12. 09. 2009 14.07
Ker smo spet na začetku, predlagam, da zahtevamo mejo tam, kjer je bila leta 1945 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alojzrijavec@gmail.com
12. 09. 2009 13.44
ZANIMA ME GDAJ SE BODO HRVATI UMAKNILI S ZASEDENEGA SLOVENSKEGA OZEMLJA IN MORJA ,KI SO GA OKUPIRALI PO LETU 91.
masle
12. 09. 2009 13.37
Pahorjev dogovor je katastrofa, Žbogar pa njegov komedijant. Naši "politiki" se kot pijanec plota oklepajo načela "pacta sunt servanda", hrvaški pa načela "uti posseditis". Potem ni čudno, da si mi lahko naše principe nekam vtaknemo, Hrvati pa se bodo v kraji našega ozemlja pridružili vsem ostalim našim sosedam. Ali ni zanimivo, Švedska bi naj bila nekakšna moralna avtoriteta. To je vendar tista država, ki je zadnjih 400 let sistematično kradla Dancem njihovo ozemlje. Ja, "gliha res vkup štriha".
KnightTemplar
12. 09. 2009 13.21
tocno tako!! boljseviski okupatorji so se enkrat pokazali kje je njihova lojalnost. pri slovenskem narodu sigurno ne. VLADA DOL!
8JASMIN
12. 09. 2009 13.18
Franc Rozman Ti si "tele", saj si si lahko dober z HR, samo kar so "ukradli" ali okupirali naj dajo nazaj, to je razlika, če si pošten boš to razumel? Ali razumeš tako kot Pahor, Žbogar, Turk in še nekateri. A ste vsi isti ? Delate vsi v vašem življenju tako?
8JASMIN
12. 09. 2009 13.07
NOBENA DRŽAVA V EVROPI IN NA SVETU NIMA PREDSEDNIKA DRŽAVE IN VLADE, KI STA IZDAJALCA, KOT SLOVENIJA !!!!!!
Inspire
12. 09. 2009 12.17
Lepa obleka " ne naredi človeka" !" IZDAJALCA JA "
zahod.west
12. 09. 2009 12.01
še dobro, da vse medije kontrolira kućanova banda, ker če bi kdo drug podpisal tak dogovor bi bil cel halo kot glede stavk, še dobro, da so komunisti na oblasti, drugače bi bile stavke en dan ja , drugi tudi to kar ste volili tudi pojejte in prav je tako..in tiho. kocka je padla, odločitev sprejeta, poraz zagotovljen.
Inspire
12. 09. 2009 11.42
Pahor ,a boš upal pogladati v oči slovensko delavstvo ,ki je včeraj izgubilo MURO v Ljubljani ste pa SLOVENIJO izdali za vilo ali vikend na hrvaškem ?
Maximusgladiato
12. 09. 2009 11.30
FrancRozman12.09.2009, 11:190 zaradi takih kot si ti je Slovenija vedno izgubljala ozemlje!!!!!!!
.eu.
12. 09. 2009 11.22
Čas je da se kaj premakme Hrvaška gre v Eu .Meja ni več pomembna.Če pa Eu razpade pa ne bo nikoli več tak zemljevid kot je sedaj po celi Eu. Sprijaznite se s tem skeptiki
FrancRozman
12. 09. 2009 11.19
Prijateljstvo med narodi je vredno več kot tistih nekaj kilometrov sporne meje. Bogastvo je v (ali pa ga ni) v človekovem srcu, ne pa v kvadratnih metrih vode in zemlje.
Maximusgladiato
12. 09. 2009 10.35
REFERENDUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
samo56789
12. 09. 2009 10.23
Hrvaška politika je bila vedno agresivna, nikoli miroljubna. Če je nam bolj pomemeben mir v odnosu s Hrvaško je jasno, da bomo mi morali popustiti. Hrvaška je odigrala pomebno igro tudi v lobiranju v tujini, medtem ko se naši zanašali, da jim to ni potrebno, ker smo že v EU.