Slovenija

VIDEO: Cekuta avtor 'peklenskega' načrta?

Ljubljana, 15. 10. 2009 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B./N.S./D.Š./STA
Komentarji
397

Nekdanji premier Janša je razkril, da je videl 'štabni dokument' oziroma načrt, kako naj Patria v Sloveniji dobi 280 milijonski posel z osemkolesniki. Avtor tega načrta za Patrio naj bi bil prav slikar Jure Cekuta.

Finski preiskovalci so v zvezi z afero patria zaslišali nekdanjega premierja Janeza Janšo, zaslišali pa naj bi tudi Marjana Senico, bolj znanega kot pogajalca s finsko Patrio. Senica je bil nadzornik Skimarja, njegova naloga pa je bila tudi razvoj novih industrijskih programov, tudi vojaškega.

Janša po zaslišanju
Janša po zaslišanju FOTO: POP TV

Janša je na zaslišanje prišel brez odvetnika, spremljal pa naj bi ga kriminalist. Janša je po zaslišanju povedal, da gre za korupcijsko zgodbo, ki je nastala na podlagi navedb in dokumentov Jureta Cekute. "Vesel sem, da sem lahko tudi uradno pojasnil nekatere zadeve," je po zaslišanju v zadevi Patria povedal predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša. Izpostavil je t. i. štabni dokument Patrie, v katerem je ta načrtovala, kako dobiti posel v Sloveniji. Iz tega dokumenta je po njegovem razvidno, da je nastal na podlagi informacij Jureta Cekute.

To je po njegovih besedah razvidno že iz zaglavja dokumenta. V dokumentu pa tudi piše, da ima ta oseba, ko gre za lobiranje, za ta posel že 'pokrite' nekatere kontakte, kot so predsednik države – takrat Janez Drnovšek, predsednik vlade Anton Rop, navedeni pa so še nekateri nižji uradniki ministrstva za obrambo.

Sicer pa Janša meni, da se bo preiskava sedaj prevesila v drugo fazo - to je "v ugotavljanje odgovornosti za žaljive obdolžitve". Pričakuje, da bo finski novinar Magnus Berglund na Finskem zaslišan v prisotnosti slovenskih kriminalistov. "Če je Slovenija pravna država z neko avtoriteto in suverenostjo, potem bo to naslednja faza," je poudaril.

Kot je navedel Janša, pa je v dokumentu zapisano tudi, da "problem ostaja, kako priti do predsednika vlade po volitvah – se pravi do mene – in do njegove stranke, oziroma kako zadovoljiti potrebe predsednika vlade in njegove stranke". To je po besedah Janše ključni dokument, na podlagi katerega se je zgodba okoli njega začela zapletati.

Cekuta zanikal obtožbe

Jure Cekuta, ki naj bi bil po mnenju Janeza Janše avtor načrta, po katerem naj bi Patria v Sloveniji dobila 280 milijonski posel z osemkolesniki, je že večkrat zanikal, da bi bil vpleten v korupcijo. Toda po začetnem izmikanju zdaj že posredno omenja, da naj bi za določena svetovanja prejel plačilo. "Če sem pa v svojem poslanstvu opravljal za kogarkoli kakšno svetovanje, je to moja zasebna stvar, in če sem dobil plačilo za to, ne more biti predmet javnega razpravljanja," je komentiral afero Cekuta. Prav tako je zanikal, da bi za Patrio pripravljal karšnekoli dokumente.

Patrija
Patrija FOTO: POP TV

Nekdanji predsednik preiskovalne komisije Milan M. Cvikl je glede afere dejal sledeče: "Žal mi je, da se g. Janša ni odzval na tri vabila na sejo parlamantarne komisije, ker je imel pomembnejše opravke. Pustimo organom preiskovanja, da opravijo svoje delo."
 

Sum, da je nekaj narobe

Janez Janša je prvič posumil, da bi lahko bilo s poslom kar koli narobe, ko je izvedel, da se operira z imeni, ki so že v 90. letih sodelovala v nabavah oborožitve in vojaške opreme – to sta Walter Wolf in Jure Cekuta.

Tudi iz tega štabnega dokumenta Patrie po Janševih besedah izhaja, da je ta svetovalec nekdo, ki je pri takšnih poslih sodeloval že prej. Poleg tega je bila pri tem dokumentu pozabljena po mnenju Janše "bistvena stvar", namreč da se je postopek odločanja pri vojaških nabavah leta 2004 spremenil. Deloma se je spremenil zaradi pristopa nove vlade, deloma pa tudi zaradi vstopa v Nato.

Kdo naj bi podkupil Janšo?

Zaradi tega je Janša preiskovalce tudi vprašal, kdo naj bi pravzaprav bil tisti, ki naj bi ga podkupil, a odgovora ni dobil. Večina dodatnih vprašanj pa se je nanašala še na to, ali se je srečal z določenimi konkretnimi ljudmi iz Patrie. Povedal je, da se z nikomer iz Patrie ni srečal, niti jih ne pozna. Prav tako v smislu, da bi z njimi kakor koli kdaj sodeloval, ne pozna Walterja Wolfa, Jureta Cekute ali Wolfganga Riedla, je svoja zaslišanje povzel predsednik SDS.

Janša je pojasnil, da je na zaslišanju poleg omenjenega lahko videl še nekaj drugih dokumentov, kjer se operira z namigi, da naj bi on stal za nekaterimi odločitvami, vezanimi na povsem konkretne zadeve pri izpeljavi javnega razpisa. Vendar pa po njegovih besedah pri nobenem od teh dokumentov ni nekih argumentov oziroma eksplicitnih trditev, pred katerimi bi se sploh lahko zagovarjal.

Na vprašanje, ali je bil na zaslišanje vabljen kot osumljenec, je Janša povedal, da je dobil vabilo, ki je bilo prevod iz finščine in "kjer je uporabljena ta beseda". Vendar pa na njem po njegovih besedah ni navedeno, katerega dejanja je neposredno osumljen. "Niti na moje izrecno vprašanje to ni bilo pojasnjeno," je poudaril.

Ozadje afere Patria

Kot je znano, je finska televizija pred dobrim letom poročala, da je finsko državno podjetje podkupilo takratnega predsednika vlade Janeza Janšo. Do takšnega sklepa naj bi prišli na podlagi dokumentacije, ki so jo neuradno dobili iz Patrie in iz tujine in kjer naj bi bil Janša označen s črko J. Skupna vrednost podkupnin naj bi znašala 21 milijonov evrov.

Finski preiskovalci, med njimi je tudi glavni preiskovalec Kaj Erik Björqvist, naj bi v Sloveniji ostali do konca tedna. Premier Borut Pahor o preiskavi oziroma zaslišanjih v zvezi s Patrio ni želel govoriti, saj, kot je povedal, se politika v delo preiskovalnih organov ne bo vpletala.

Kot smo že poročali včeraj, so finski preiskovalci že v torek ponovno zaslišali slikarja Jureta Cekuto, včeraj pa tudi Rudolfa Lebana, ki je bil v poslu pogodbeni svetovalec Patrie za protidobave. Leban je po zaslišanju povedal, da je šlo za neke vrste policijsko rutino oziroma preverjanje, ''ali sem na prvem zaslišanju povedal enako kot na drugem".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (397)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DropBear
17. 10. 2009 05.02
Pa kaj ima slikar delati pri nakupu orožja???
nefretete
16. 10. 2009 15.10
nebivedu 16.10.2009, 01:58 -2 nebivedu Videti je, da nekomu najedaš, pa to nisem jaz. Si predolgo davil, mene pa je spanec mučil. lp
figa.mac
16. 10. 2009 10.41
Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.Pij vodo iz lastnega vodnjaka in kar ti priteka iz tvojega studenca (PRE.5:15)!
justinijan
16. 10. 2009 09.12
tokrat pišem zadnji komentar na tej u....i strani, ne vem ali admin iz dolgočasja briše komentarje, ali določeni komentarji niso všeč določenim ljudem.no ja kakorkoli že, to je bil mioj zadnji pripsevek, na tej strani.pa lep pozdrav po 24.ur.com
M-teorija
16. 10. 2009 07.50
Ranunculus 16.10.2009, 00:37 1 RADO62 Tvoji komentarji so mi kar všeč, ko se odmakneš od skrajnosti Dobro , da nisem spregledal tvoj komentar, ker bi se ponavljal.
Vandal2
16. 10. 2009 02.07
zanimivo, pac ker zivim v tujini in zadevo spremljam bolj od dalec in stvari seveda primerjam; me veliko teh zgodb proti opoziciji iz vrst medijev - kot je pop tv vedno bolj prepricuje in spominja na dogodke "blizu" mene na kubi in boliviji ter v severni koreji. Pritisk in taksno blatenje iz strani medijev na opozicijsko stran res ne sodi v neko demokraticno drzavo. Stavki nekaterih novinarjev pop tvja "peklenski nacrt" sodijo v severno korejo. Sicer pa zdaj tam imate kar ste zvolili. Drzava Slovenija je bankrotirala, v enem letu je propadlo preko 30 uglednih firm in sramotno je, da ljudje to vse skupaj podpirate in verjamete lazem te gnile komunisticne televizije.
baykal
16. 10. 2009 01.58
nefretete
16. 10. 2009 01.43
imej se lepo, počasi, do mehkega dušiti, da se lepo zmehča meso... he he lahko noč
baykal
16. 10. 2009 01.40
15 min me ne bo, grem eno zadavt...
baykal
16. 10. 2009 01.39
ja, pa kaj še...
nefretete
16. 10. 2009 01.38
ha ha ha potem nisi eden tistih, ki imajo moj mail?
nefretete
16. 10. 2009 01.35
nič takega, samo na sistem izločanja igram.
baykal
16. 10. 2009 01.34
vidm, da veš, kaj je dobra roba, kot prava kraljica iz Nila, kaj si mislila prej z obešanjem nič hudega slutečih zločink?
nefretete
16. 10. 2009 01.32
In zakaj se mi ne razodeneš, če se poznava?
nefretete
16. 10. 2009 01.31
Tudi Radojka je bila super. So se mi dlake dvigovale v živo v Lisinskem.
baykal
16. 10. 2009 01.28
Če si napaljena na moderno opero, potem moraš slišat soliranje josipe Lisac iz rock opere Gubec beg - to ti dvigne dlake na hrbtu - vsaj meni... stara zadeva...
baykal
16. 10. 2009 01.24
Predvsem zločink, ki jih imam jaz v mislih ne bi obesil, ampak bi jih .....lepo vljudno povabil na drink...za začetek...
nefretete
16. 10. 2009 01.24
Samo eno vprašanje še: ali poslušata Il Divo?
nefretete
16. 10. 2009 01.22
In ti imaš rad zločinke?
Buena Vita
16. 10. 2009 01.21