Slovenija

'Nisem človek, ki bi se oklepal funkcije'

Ljubljana, 08. 07. 2010 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.Z./Š.Z./P.J./T.Š./D.O./STA
Komentarji
715

Ni problem, da nekateri odhajajo hitro, problem je, ker nekateri v politiki ostajajo predolgo, pravi Lahovnik, ki se iz politike vrača v stroko. Koalicija pa bo po Pahorjevih besedah kmalu dobila ime novega ministra in delala naprej.

Po nedavnem izstopu Mateja Lahovnika iz stranke Zares je gospodarski minister ponoči po elektronski pošti predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudil tudi odstop s položaja ministra za gospodarstvo. Danes pred sejo vlade pa mu je odstopno izjavo tudi osebno izročil v pisni obliki. Ob 14. uri sta oba stopila pred novinarje.

"Od ponedeljka sem užival veliko pozornost medijev, kar ni dobro v teh časih krize. Moj namen ni bil ovirati dela koalicije ali vlade, temveč opozoriti na problem, ki je po mojem mnenju pomemben za dolgoročni razvoj Slovenije. Ker je vse kazalo, da se bo ukvarjanje z menoj nadaljevalo, je smiselno, da sam potegnem potezo, zato sem podal nepreklicno odstopno izjavo," je Lahovnik povedal na tiskovni konferenci.

Lahovnik se je poslovil od ministrskega položaja.
Lahovnik se je poslovil od ministrskega položaja. FOTO: Damjan Žibert

"Osebno sem s predsednikom vlade zelo dobro in korektno sodeloval – kot veste, je bil moj način dela vedno tak, da sem odkrito povedal svoje mnenje, on pa je to vedno toleriral. Je najbolj korekten in toleranten šef, kar sem jih imel. Poudarjam, da se moj odstop nikakor ne nanaša na to, da bi dvomil v osebno korektnost predsednika vlade," je še pristavil.

 'Žal mi je, da odhaja'

Besedo je predal Pahorju, ki je povedal, da je njegove razloge sprejel na znanje in z njimi že seznanil državni zbor. Upa, da bo ta čim prej lahko sprejel njegovo obvestilo. Potem bo v 10 dneh primoran imenovati novega kandidata ali kandidatko za ministrski stolček.

Medtem so iz Državnega zbora že potrdili, da so odstop Lahovnika že prejeli. Kot pravijo, bo ta točka uvrščena na petkov dnevni red v okviru mandatno-volilnih zadev.

"Bil je moja desna roka, gospodarske naloge je opravljal vestno in predano. Z njim sem rad sodeloval, bil je bistre, hitre in odprte misli, kar cenim. Žal mi je, da zapušča položaj, a gledati moram naprej. Že razmišljam o novem kandidatu za položaj, opravil sem razpravo s koalicijskimi strankami in se z njimi dogovoril za nadaljnja ukrepanja. Prva stvar, ki si jo želim od novega kandidata, je, da dobimo človeka, ki razmišlja s svojo glavo," je še dodal.

"Radi bi, da bi imenovali novega še pred začetkom poletnih počitnic, saj ga čaka vsaj priprava proračunov za leti 2011 in 2012, skupaj z ministrom Križaničem, ter cela vrsta aktualnih nalog ministrstva," je dejal premier.

Zares bo sicer po premierjevih besedah pri tem imela prednostno pravico, saj je bil Lahovnik del njihove ministrske kvote, vendar ne tudi izključne pravice.

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, v skladu s poslovnikom DZ preneha takrat, ko se z odstopom seznani DZ. Predsednik vlade pa mora novega ministra DZ predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča DZ.

Na vprašanje, ali Golobič še vedno uživa Pahorjevo podporo, je premier odgovoril: " Če je ne bi, bi predlagal njegovo zamenjavo. Za razliko od percepcije javnosti, menim, da svoje delo opravlja zelo zavzeto. Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo prihaja do pomembnih odločitev in velikih premikov. Načeljuje jim on in ima zanje mojo podporo. Na položaju ni zato, ker je predsednik stranke in želim ga – seveda če preiskava ne bo pokazala nobenih nepravilnosti – obdržati, da bi še naprej opravljal svoje delo, ker dela kvalitetno."

Odzive ostalih strank si lahko preberete tukaj.

 Najti naslednika 'ni enostavna naloga'

Golobič je ob začetku koalicijskega vrha povedal, da sta s predsednikom vlade že govorila o tem, kdo bi nasledil Lahovnika, vendar pa to po njegovih besedah "ni enostavna naloga". "Obstaja množica tistih, ki so kompetentni kandidati, in množica tistih, ki to želijo," je dejal. Kandidat naj bi bil znan v čim krajšem času, je dejal.

Najti naslednika, ki bi lahko bil iz Zaresa, ne pa nujno, ne bo lahko.
Najti naslednika, ki bi lahko bil iz Zaresa, ne pa nujno, ne bo lahko. FOTO: Damjan Žibert

Za Lahovnikovega naslednika se omenja več imen, med njimi najglasneje Darjo Radič, Lahovnikovo državno sekretarko. Radičeva je pred njim štiri leta sodelovala tudi že s Tejo Petrin, kjer je bila podsekretarka odgovorna za turizem in nato kratek čas pod vlado Janeza Janše tudi direktorica direktorata za turizem.

Pahor je ob vrhu koalicije zatrdil, da je koalicija dosegla dogovor za nadaljevanje ministrskega dela. ''V kratkem času bomo dobili ime novega ministra in delali bomo naprej,'' je dejal premier.

''Koalicija je v dobri kondiciji in lahko izpolni pričakovanja ljudi. Ostajamo zavezani socialnemu dialogu, a vlada mora sprejeti odgovornost nase, če bi socialni dialog pomenil zgolj zavlačevanje,'' je še dodal Pahor.

Problem v tem, da 'nekateri ostajajo predolgo'

''Vsak ima pravico do lastnega mnenja, da misli s svojo glavo,'' je Lahkovnik dejal o odzivih na svoj odstop. Vendar kot pravi, ga preseneča to, ''da vidijo problem v tistem, ki opozarja na probleme, ne pa v tistem človeku, ki te probleme povzroča''.

Preseneča ga tudi to, da so zdaj nekateri pozabili na tiste principe, na katere so opozarjali, to je na primer samoomejevanje in preglednost dela vlade. ''Ta vlada je na zastavo, s katero je dobila volitve, dala boj proti korupciji in klientelizmu, samoomejevanje, preglednost dela vlade, sedaj pa kot da so nekateri na to pozabili,'' je povedal Lahovnik.

Borut Pahor je poskušal pregovoriti Lahovnika, naj ostane.
Borut Pahor je poskušal pregovoriti Lahovnika, naj ostane. FOTO: Damjan Žibert

''Bil sem eden od pobudnikov stranke Zares, ker sem verjel v načela in vrednote, na katerih je bila ta stranka utemeljena. Žal dogodki kažejo, da je ne samo mene, tudi verjetno mnoge druge razočaralo, kakšno je bilo dejansko stanje,'' je še povedal minister v odstopu.

Lahovnik je po lastnih besedah premislil in se odločil, da se vrne v stroko. ''Čas je, da zaključim svojo politično pot, predvsem zato, ker mislim da nisem človek, ki bi se za vsako ceno oklepal ministrske funkcije,'' je dejal in poudaril: ''Ni problem v tem, da nekateri hitro odhajamo, problem je v tem, da nekateri v slovenski politiki ostajajo predolgo''.

Golobič: Pismo najbolj obremenjuje njega samega

Pismo, ki ga je Lahovnik napisal Pahorju, je naletelo na številne odzive in dvignilo veliko prahu tudi znotraj stranke Zares. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je včeraj dejala, da bo razmislila o odhodu iz vlade, a je zatrdila, da to ni povezano z Lahovnikovim pismom. Pahor pa je danes na tiskovni konferenci sporočil, da mu jo je uspelo prepričati, naj ostane.

Lahovnik, ki je gospodarski resor vodil že del leta 2004 v vladi Antona Ropa, je položaj ministra za gospodarstvo v Pahorjevi vladi prevzel konec novembra 2008. V primeru prenehanja ministrske funkcije Lahovniku pripada mesto poslanca v DZ, in sicer namesto Alojza Posedela (Zares).

Da pismo najbolj obremenjuje prav Lahovnika, pa je včeraj povedal Golobič. Na vprašanje, ali so ga udarili tam, kjer ga najbolj boli, je odgovoril: "Mene to ne boli, to je bolečina, ki si jo je zadal sam, to pismo obremenjuje njega," pravi. "V kolikor pa je kakšni gospodarski družbi konkretno v kakšnem primeru rekel: Ne smete poslovati s kakšno gospodarsko družbo, je kršil zakone, za katere je kot minister prisegel, da jih bo spoštoval, in ravnal v nasprotju s prisego – v tem smislu je pismo problematično zanj, ne zame," še dodaja.

Iz pisma je po Golobičevem mnenju razvidno, da Lahovnik "na nek način dvomi v postopke, ki jih izvaja on, in organi, ki jim načeluje". To se mu zdi nenavadno. Ob tem opozarja, da Lahovnik v pismu niti z besedo ne nakazuje, da bi Golobič na kogar koli poskušal vplivati. "Tudi v enem primeru ni prišlo do tega, da bi podjetje pridobilo kakšna sredstva," opozarja Golobič.

Na očitke se je Golobič znova odzval ob današnjem začetku vrha koalicije in glede očitkov rekel, da ne želi špekulirati. "Tudi podjetje je odgovorilo na njegove očitke. Pravijo, da v letošnjem letu niso kandidirali na nobenem razpisu katerega koli ministrstva in da so stvari, ki jih Lahovnik navaja nekaj nerazumnega," je dejal.

Podjetje Ultra prosi za kopijo pisma

Podjetje Ultra je danes na Pahorja naslovilo dopis s prošnjo, da jim posreduje kopijo pisma, ki ga je premierju poslal Lahovnik in v katerem je omenjena tudi Ultra. Želijo namreč pridobiti integralno oziroma avtentično besedilo.

Ob tem v Ultri poudarjajo, da do zdaj dostopna vsebina tega pisma "priča o protiustavnem in nezakonitem ustvarjanju nevzdržnega in sovražnega okolja do posameznih podjetij". Navedbe po mnenju Ultre kažejo na omejevanje in kršenje z ustavo zajamčene svobode gospodarske pobude, saj da minister v nasprotju z zakoni odreka družbam iz skupine Ultra pravico do prijave na posamezne javne razpise.

"Podjetjem v državni lasti, ki si jih kot resorni minister očitno lasti, pa kot kaže več okoliščin in njegove lastne navedbe, prepoveduje poslovanje s temi podjetji," dodajajo.

Takšni poskusi neposrednega vmešavanja politika v sprejemanje poslovnih odločitev gospodarskih družb, pa čeprav so te v državni lasti, po navedbah direktorja Ultre Gregorja Breznika niso le škodljivi za same te družbe, ampak predstavljajo tudi zanikanje osnovnih standardov korporativnega upravljanja.

V Ultri še dodajajo, da so bili zaradi že večletnega šikaniranja oziroma zavrženega odnosa do podjetij in zaposlenih že pred časom primorani sprejeti odločitev o opustitvi gospodarske dejavnosti v takšnem okolju.

Ultre se je lotila tudi Kosova komisija.
Ultre se je lotila tudi Kosova komisija. FOTO: Damjan Žibert

V letošnjem letu tako niso konkurirali na nobenem javnem razpisu katere koli državne ustanove, prav tako družba Ultra od jeseni 2008 do danes ni pridobila nobenega naročila oziroma posla niti od vladnih služb ali organov niti od katerega koli podjetja v državni lasti.

Poudarjajo še, da so samo lani več kot prepolovili svojo kreditno izpostavljenost, tudi za ceno odpuščanja mnogih mladih in izobraženih ljudi. Pri tem navajajo, da je ta hip v Ultri zaposlenih samo še 12 ljudi.

Kosova komisija na delu

Zadevo je pod drobnogled že vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je sporočila, da je na podlagi Zakona o integriteti in preprečevanja korupcije v primeru ministra Golobiča in družbe Ultra d.o.o. na lastno pobudo začela presojati morebitne kršitve omejitev poslovanja in obstoj morebitnega nasprotja interesov.

"Kot smo bili seznanjeni iz sredstev javnega obveščanja, naj bi družba Ultra d.o.o. sodelovala na javnih razpisih in poslovala z državo, o čemer je Lahovnik tudi obvestil Pahorja. Ker naj bi imel Golobič 10-odstotni lastniški delež v nizozemski družbi Ultra SUM B.V., ki je 70-odstotna lastnica družbe Ultra d.o.o., bi lahko prišlo do kršitve omenjenih členov zakona," so zapisali.

Pismo ministra Lahovnika
Lahovnikova odstopna izjava
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (715)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepdanzelim
11. 07. 2010 08.14
Lahovnik je še mlad in je ravnal diletantsko. Čeprav je dober ekonomist in najboljši za ministra za gospodarstvo, je ubral napačno pot. Žal druga ni bila možna, kajti problem je v Pahorju, ki je neresen in je pustil Golobiča v vladi, ko je bil pravi čas, da bi mu pokazal vrata. Po moje bi moral Lahovnik Golobiča spravit ven skozi prava vrata, a to bi dolgo trajalo.
hakihak
09. 07. 2010 16.34
je človek pač spregledal, vsaka čast matej
korosec_SLO
09. 07. 2010 16.08
ker so me sinoci brisali,boo pa na novo napisali tauberli je pravi za kuhanje žajfe,drugace se neda unicit taka vrsta nesramnih zarodkov !!!
NMvirus
09. 07. 2010 16.06
Če je glavni razlog za Lahovnikov odstop afera Ultra, potem se mi zdi čudno, da je odstopil šele zdaj.
Ljubimir
09. 07. 2010 13.31
Se popolnoma strinjam, četut me je admin prejle tko lepo zabrisu vn, de si me š zdej vrti. Čistunarji ste pa prejle o njem govoril kok je neviden de se ga sploh ne vid in ne sliš Lahovnikovega matejčka. jest milslm de brže neko ve in zna al samo na papirjo, teorija pa praksa sta pa vse kaj drzga. Potem pa je tu še človekov značaj...
El Diablo 2013
09. 07. 2010 13.07
zdej vam črnosrajčnikom prav pride in je Lahovnik ''načeloma pošten'' minister, še nedolgo tega pa ni bil deležen tako pohvalnih besed
El Diablo 2013
09. 07. 2010 13.04
12345s09.07.2010, 10:460 forumasica, pošteno opravljaneje dela ni špecanje šefu. Zakaj se tista stranka imenuje Zares? aha, sej res....in to po enem letu, a prej pa ni zmogu povedat
-misterij-
09. 07. 2010 12.51
Golobič: "nisem človek". To pa drži !! Vrjetno bi bila to zares končno resnična izjava
MiroF
09. 07. 2010 11.56
Gulubič: nisem človek,ki bi se otepal funkcije, narobe naslov !!!
utvara
09. 07. 2010 11.41
@ forumas 09.07.2010, 09:16 Bravo forumas, svaka ti čast, da je še kdo, ki ne bleja skupaj s tropom. In točno to kar si povedal, Lahovnik naj najprej na mizo da dokaze, ne pa da vrže bombo pa se skrije. Če bi bil sam sposoben prej ustvarit kako svoje podjetje z nič bi pa čist drugače govoril. Tko se pa sam na naše žulje pase okrog, pol pa rep med noge. Blefer čistunski
AnyColour
09. 07. 2010 11.26
d.west 09.07.2010, 09:33 V ZDA in EU-ju bi (demokratično zrela ) DRUŽBA popolnoma pobesnela, če bi moral načelno pošteni odstopiti medtem ko bi se dokazani koruptivni minister bahal in smejal naprej.. očitno ne veš kako stvari v zda potekajo
12345s
09. 07. 2010 10.58
A misliš Rado da bi hobotnica brez Golobiča, bila obglavljena.
12345s
09. 07. 2010 10.46
forumasica, pošteno opravljaneje dela ni špecanje šefu. Zakaj se tista stranka imenuje Zares?
nenomak
09. 07. 2010 10.24
g.Lahovnik je pravilno ugotovil,da so nekateri predolgo v politiki,pozablja pa,da so takšni sposobni delati samo tam,kjer se mlati prazna slama.prav zato so praviloma naši politiki "strokovnjaki",ki ne znajo drugega,kot blebetati,kaj bi bilo treba in kaj bi morali,da pa bi kdo karkoli ukrenil za dobrobit slovenceljnev,razen seveda zase,to je pa že fantastika,ki bi jim jo zavidal sam Jules Verne.nekateri še tega ne vejo,da je treba položnice plačat.
LOJZ99
09. 07. 2010 10.06
js mam vzrok zakaj je lahovnik odstopil vrjetno bo kandidiral za župana v opčini velenje in da mu nebi kdo kaj očital je rajši odstopil
24tweet
09. 07. 2010 09.57
zahod.west Se strinjam, nekaterim je res vse dovoljeno, gospod Pahorček pa smo gleda in nič ne ukrepa. Ukrepal je samo pri ministru Erjavcu.
nelika123
09. 07. 2010 09.57
24 ur - medij Golobiča? Ta novica ni tako pomembna da bi bila na prvi strani? hehehee
zahod.west
09. 07. 2010 09.35
V ZDA in EU-ju bi (demokratično zrela ) DRUŽBA popolnoma pobesnela, če bi moral načelno pošteni minister odstopiti medtem ko bi se dokazani koruptivni minister bahal in smejal naprej........ampak kot sem povedal, je tam civilna družba demokratično precej bolj zrela , pa tudi demokracija ni še novost........
zahod.west
09. 07. 2010 09.33
V ZDA in EU-ju bi (demokratično zrela ) DRUŽBA popolnoma pobesnela, če bi moral načelno pošteni odstopiti medtem ko bi se dokazani koruptivni minister bahal in smejal naprej......
forumas
09. 07. 2010 09.20
@Ljubimir 09.07.2010, 09:14 Točno tako, jaz bi mu močno ploskal, če bi on pripravil predlog, kako ta "težek problem", ki ga je pognal kot preplašenega ježa iz vlade, rešil in v dobro "slovencev" sestavil nov predlog zakona, ter svojo sposobnostjo, kot trdijo množice, še vedno reševal gospodarstvo, kajne?