Slovenija

'Pahor tiho dopušča nezakonito ravnanje na tožilstvu'

Ljubljana, 08. 04. 2010 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahor je dejal, da bo v izogib politični krizi ugodil zahtevam LDS. Kresalova pa je jasna: od Pahorja do ponedeljka pričakuje odgovor, ali lahko reformo tožilstva speljejo do konca.

Premier Pahor bo izpolnil pogoje, ki jih je postavila LDS.
Premier Pahor bo izpolnil pogoje, ki jih je postavila LDS. FOTO: Jani Dolinšek

Izpolnjeni bodo vsi pogoji za to, da bo LDS ostala v koaliciji, če tako želi in če je to odvisno od treh predlogov, ki so jih dali, je po današnji seji vlade povedal premier Borut Pahor. Kot je napovedal, bo o tem tudi pisno obvestil predsednico LDS Katarino Kresal, tako "da lahko s tega vidika koalicija in vlada nemoteno dela".

S tem, da rečem tisto, kar kdo pričakuje, na način, kot pričakuje, čeprav mi tega ne bi bilo treba storiti, bom to storil, ker imam pred seboj obzorje, ki ga želim doseči in me ti majhni ovinki do tam ne motijo. Premier Borut Pahor

Pahor je po seji vlade tudi povedal, da je od pravosodnega ministra Aleša Zalarja, generalne državne tožilke Barbare Brezigar in tožilke Branke Zobec Hrastar že dobil odgovore, da ne nasprotujejo objavi zapisa njihovega pogovora.

Pri tem pa je Brezigarjeva dodala tudi, da bo ena od tožilk, ki vodi enega od spisov v predkazenskem postopku, morala pregledati magnetogram, da bi ugotovila, ali bi nekatere izrečene navedbe morda lahko ogrozile interes preiskave, je povedal Pahor.

Pahor je pojasnil, da ga je za zaupnega označil prav zato, ker je menil, da so bi nekatere navedbe lahko motile interes preiskave.

Kresalova pravi, da Pahor tiho dopušča nezakonito ravnanje na tožilstvu.
Kresalova pravi, da Pahor tiho dopušča nezakonito ravnanje na tožilstvu. FOTO: Blaž Garbajs

Vse, da ne pride do politične krize

Pri ocenjevanju odnosov znotraj koalicije pa je Pahor poudaril, da je njegova naloga, da stori vse, da brez potrebe ne pride do politične krize. Kot je dodal, se mu predlogi LDS ne zdijo sporni, pri tem pa je napovedal, da bo "absolutno" podprl ministra Zalarja, "da gremo v reformo na tožilstvu".

Ne vidi razlogov za razrešitev Brezigarjeve

Na vprašanje, kako komentira navedbe LDS, da če podpira Zalarja, podpira tudi njegove predloge, je Pahor dejal: "Saj nismo otroci,". Po njegovih besedah tu ne gre za neke tehnične trike, pač pa za politične odločitve.

Kot je pojasnil, je bilo Zalarjevo poročilo na vladi sprejeto in tudi premier ga je podprl. Pred in po takratni seji pa je Pahor povedal ministru Zalarju, da "ta hip" ne vidi utemeljenih razlogov, ki bi njega in javnost prepričali v razrešitev Brezigarjeve. "Tudi danes mislim enako," je poudaril Pahor in dodal, da minister Zalar tega predloga formalno tudi nikoli ni dal vladi.

Če bo minister predlog podal, ga bo premier, kot je napovedal, dal na glasovanje. Če bo Zalarjev morebiten predlog za razrešitev Brezigarjeve dobil večinsko podporo ministric in ministrov, bo predlog posredovan v državni zbor. "To se mi zdi pošteno in demokratično," je poudaril.

Ponovil je, da "bo treba narediti nekaj reda tudi na tožilstvu". Zato meni, da bi bilo dobro z ministrom Zalarjem, ko bo jasna tudi perspektiva reforme tožilstva, čim prej obiskati tožilstvo in urediti odnose.

Mene danes prav malo briga, kako bo javnost razumela dejstvo, da bodo z moje strani izpolnjeni pogoji, ki jih postavlja LDS zato, da ostane v vladi. Premier Borut Pahor

Kresalova: Teh reform ne bomo mogli speljati

S tem, ko premier Borut Pahor pravi, da ne verjame vsebini poročila ministra Zalarja, tiho dopušča nezakonito ravnanje na vrhovnem državnem tožilstvu in ocenjuje, da reforme tožilstva niso potrebne, meni predsednica LDS Katarina Kresal. V poročilu je po njenem "zelo jasno zapisano", da tožilstvo ni učinkovito pri pregonu gospodarskega kriminala.

Kot je dejala Kresalova, je v omenjenem poročilu zapisano tudi, da je delo generalne državne tožilke nezakonito. Spomnila je, da so se skupaj odločili za sprejetje reform na tožilstvu, ta Pahorjeva odločitev "pa pomeni, da teh reform ne bomo mogli speljati. Potem pa ne vemo, zakaj še bomo v vladi".

Predsednika vlade so v LDS prosili, da do ponedeljka pove svoje stališče o tem, ali reforme v pravosodju, tožilstvu in policiji lahko speljejo do konca, je pojasnila ministrica za notranje zadeve Kresalova. "Počakali bomo njegov odgovor, potem pa se bomo odločili, ali bomo ostali v vladi," je nadaljevala.

Na vprašanje, ali je mogoče reforme izpeljati, tudi če Barbara Brezigar ostane generalna državna tožilka, pa je Kresalova dejala, da "ne moremo spregledati, da na tem mestu deluje nezakonito, da a priori zavrača kakršnekoli spremembe in reforme, da si zatiska oči, da je tam vse v redu, da tožilstvo dela dobro na področju gospodarskega kriminala".

'Pahorju nismo postavili ultimata'

Pojasnila je tudi, da Pahorju niso postavili ultimata: "Mi želimo samo jasno vsebinsko potrditev predsednika, da lahko izpeljemo med ostalimi reformami tudi reformo tožilstva, ki je na a priori zavračanja česarkoli novega in glede na nezakonito ravnanje Brezigarjeve ne bo moč speljati pod njenim vodstvom". Reforme pravosodja se po njenem ne da izpeljati brez vrhovnega tožilstva.

Katarina Kresal in Aleš Zalar
Katarina Kresal in Aleš Zalar FOTO: POP TV

'Treba je videti prioritete'

Glede sklica vrha koalicije, ki ga je zahteval predsednik Zaresa Gregor Golobič, je Pahor pojasnil, da ima Golobič verjetno v mislih sestanek predsednikov koalicijskih strank "in ta bo v torek". Dodal je, da bi do sestanka lahko sicer prišlo že danes, če ne bi bilo današnjih obveznosti Kresalove, predsednika DeSUS Karla Erjavca in tudi samega Pahorja.

Pojasnil je, da je v sredo, ko je dobil listo navzočnosti za današnjo sejo, ugotovil, da so trije ministri danes v državnem zboru, dva na poti v tujino, Kresalova in Zalar pa da sodelujeta na posvetu. Kot je dejal, je zato v sredo govoril z vsemi tremi ministri in jim rekel, da danes pričakuje njihovo navzočnost oz. da jih bo dal poklicati, v kolikor bo sklepčnost ogrožena.

Kot je še dejal, razume Zalarja, da je danes želel biti s tožilci, in razume Kresalovo, da želi biti na konferenci, ki jo je pripravljala, ampak tudi sam kot predsednik bi lahko bil ob četrtkih kje drugje. Sam bi tako že lahko bil v Pragi, a bo šel tja zadnji hip. "Vendarle je treba videti prioriteto. Danes bo moj nastop v Pragi pomemben, tudi za naše zunanje politične interese, ampak najprej in predvsem morajo biti stvari urejene doma," je poudaril Pahor.

Kresalova opravičila odsotnost

Kresalova pravi, da je že v sredo najavila svojo odsotnost zaradi sodelovanja na posvetu na Brdu. Na vladi jo je nadomeščal državni sekretar Gorazd Klemenčič, tudi sicer pa notranje ministrstvo po njenih besedah na vladi "ni imelo nobene prav težke točke". Prav tako je zavrnila, da bi njena odsotnost pomenila tihi bojkot, pač pa je s svojo prisotnostjo na Brdu dala vsebinsko in moralno podporo posvetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (588)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bdso1
12. 04. 2011 13.31
Ti CESAR-.-.-p, se boriš kot lev za narod,ne me hecat,ti nisi sposoben, da se preleviš niti v takšno žival ,ki rada sir-je!??
DarthRevan
09. 04. 2010 16.34
CVIKEL 09.04.2010, 07:47 17 ha,ha,ha,ha,je mislila,da bo vodila državo,čeprav je dobila samo 900 glasov na volitvah.. ------------- Ja, saj si zgrešil samo za 54000 :)
Buena Vita
09. 04. 2010 16.32
satelit katica,pojdi iz vlade,,se slovencem kamen odvali od srca zamrznjeno
mamica55***
09. 04. 2010 14.30
mrbit, morda, morda, bi bil pahor tud bol korajžen, če bi imel brke, kaj se ve ! ! !
Maximusgladiato
09. 04. 2010 11.50
Resno se dogaja tudi v poslovnem zakulisju. Odvetnik in življenjski sopotnik Miro Senica naj bi že v torek dopoldne znancem in poslovnim partnerjem govoril, da LDS gre ven, ker se s Pahorjem ne da zdržati. Hkrati pa naj bi klical celo vrsto poslovnežev, vehementno udrihal čez Pahorja in zahteval opredelitev, koga podpirajo, Kresalovo ali Pahorja.
-gorenjka-
09. 04. 2010 11.05
.....krucikiks ! namesto,da bi premier skupaj s koalicijo lahko kvalitetno delal in se loteval res perečih vprašanj o nadaljnem položaju slovenije tako v ekonomskem kot tudi v političnem smislu,se mora že ves čas vladanja ukvarjati z razvajenimi otročaji,ki se mulijo takoj ,ko ne dobijo lizike. ....kaj jim ni še jasno,da ne bo plesal tako,kot godejo oni ?!? ....v temle primeru gre za navadno izsiljevanje......razrešitev generalne državne tožilke z argumenti,ki zdržijo ali brez njih.....sicer odidejo....ne glede na posledice. ....kje tisti,ki to zagovarjate v tem primeru vidite pogum,sposobnost,inteligenco ??? še tista tako opevana lepota nekako izgubi sijaj.
nikos
09. 04. 2010 11.05
Pahor - brez hrbtenice si!
SEBASTI
09. 04. 2010 10.59
Res zanimivo, vlada živi v svojem svetu, sploh jih ne zanima javno mnenje, ne zanima jih kako živi mali človek skratka edin kar je za njih pomembno je to, da jim ni dolgčas in da pade kak miljonček v žep. Pahor, za ljubi mir se pustiš izsiljevati? Navadna mevža si, nesposoben brez kakršnekoli avtoritete in kredibilnosti !!!
Ferdo Crni
09. 04. 2010 10.40
Pahor je odgovoril v svojem slogu : "So what!!!"
ferrarista
09. 04. 2010 10.32
alexx4
09. 04. 2010 08.27
Kaj pa tista zadeva z kresalkino mamo, jo bodo zaprli..., se šalim seveda je ne bodo....
Marko Varga
09. 04. 2010 07.49
hočemo Janšo nazaj,včeraj sem po dolgem času videl Bajuka in ko se jima pridruži še Rupel bomo spet dobro živeli..
Marko Varga
09. 04. 2010 07.47
ha,ha,ha,ha,je mislila,da bo vodila državo,čeprav je dobila samo 900 glasov na volitvah..
SherlockH
09. 04. 2010 07.34
Ponedeljek se bliža in blef LDS bo čezdalje bolj viden. Katarinca naklada, da se kar kadi; bi se vi odpovedali takemu konglomeratu moči? Kar potrebujemo nemudoma je: 1. razpis predčasnih volitev 2. velika koalicija 3. reforma gospodarstva 4. prvi ukrep po volitvah: izplačilo bruto bruto plač 5. EDS (enotna davčna stopnja) 6. ukinitev sindikatov 7. privatizacija šolstva 8. privatizacija zdravstva 9. privatizacija državnih firm 10. razpolovitev državnih uslužbencev 11. zmanjšanje plač državnim uslužbencem na < 1.500€ 12. plače državnih uslužbencev vezati na učinkovitost, merjenje rezulatov 13. zmanjšanje davkov na plače 14. odprava ovir za tuje investicije 15.pokojninska reforma
milesahead
09. 04. 2010 07.11
mah edini, ki se mi zdi ok, pošten, brez dlake na jeziku (malo ima masla na glavi, ampak kdo ga nima), in kateri bo tudi dobil moj glas na naslednjih volitvah je gospod Kahl !!
ZaPosrat
09. 04. 2010 07.11
Sram me je, da živim v državi kjer male iztirjene skupnine pomembnežev izsiljujejo celotno državo. 200 km/h drvimo v policijsko državo. Predsednik vlade pa nič. On pa za ljubi mir.... Ukvarja se s problemi Balkana in s problemi njegove Bog pomagaj koalicije.... Bog ne odpuščaj jim saj zelo dobro vedo kaj počno.
CKKPJ_Milko
09. 04. 2010 07.09
Ceausescu je tudi delal ovinke malo tuki malo tam.....potem pa nekega dne... Dobro jutro gospod premier....
mirjana.ck@siol.net
09. 04. 2010 06.10
pa še kako je potrebno narediti tožilstvo učinkovito
29350
09. 04. 2010 05.34
G. Pahor ne pustete, da skupina veseljakov dela reformo tozilstva. V vecini civiliziranih drzav je javni tozilec odgovoren drzavlljanom, predsedniku in svojim moralnim nacelo. Ce ste vceraj gledali na tujih TV situacijo v Kirgiziji ste se lahko zamislili, kako sodi narod, ki je pokraden, ponizan in nima kaj zgubiti. ga. Kresalova, upam, da je videla kako je sodil narod notranjega ministra. Osebno se ne strinjam kajti cloveka so izmalicili. Vendar to naj bo sola takim kot je nasa ministerica, ki prav tako z kopico ljudi z korumpiranim nacinom zeli pokrasti vse kar se pokrasti se da. Kirgizija naj bo opozorilo nasi vladi, saj je revolucija, ki je danes tam nastala samo zaradi korupcije vladnega aparata.
Buena Vita
09. 04. 2010 00.40
seveda,,kaj sploh sprašuješ