Slovenija

Danes je Šuštarska nedelja. Peko je propadel, bo čevljarski praznik ostal?

Tržič, 04. 09. 2016 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Turističnem društvu Tržič so prepričani, da bo praznik čevljarstva ostal. Organizirali so tradicionalno 49. Šuštarsko nedeljo. Kljub propadu Peka se čevljarska tradicija v Tržiču tako ohranja, za kar skrbijo tudi številni obrtniki, ki bodo na sejmu ponudili svoje izdelke.

Šuštarska nedelja - 1
Šuštarska nedelja - 1 FOTO:

Turistično društvo Tržič  je danes pripravilo tradicionalno 49. Šuštarsko nedeljo. Kljub propadu Peka se čevljarska tradicija v Tržiču ohranja, za kar skrbijo tudi številni obrtniki, ki so danes na tradicionalnem sejmu ponudili svoje izdelke. Šuštarska nedelja tako še naprej ostaja praznik čevljarstva in obrti.

Osrednji poudarek Šuštarske nedelje je sejem, ki je bil vsa leta tesno povezan s čevljarstvom in domačo čevljarsko tradicijo, po propadu Peka pa dobiva nekoliko spremenjeno podobo. "Zadnjih nekaj let, ko Peko že ni bil več v dobri kondiciji, smo Šuštarsko nedeljo usmerili v praznik vseh slovenskih čevljarjev. Da bi na ta dan prišli v Tržič, predstavili in po ugodnih cenah ponudili svoje izdelke," pojasnjuje predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

Šuštarska nedelja
Šuštarska nedelja FOTO:

Hkrati se prireditev vrača h koreninam, saj je bila Angelska nedelja v Tržiču predvsem sejem, povezan ne le s čevljarstvom, temveč tudi z drugimi izdelki. Praznovanju se pridružujejo tržiški obrtniki, ki letos praznujejo 40. obletnico območne obrtno-podjetniške zbornice, že 20. leto zapored pa v okviru Šuštarske nedelje pripravljajo razstavo in prodajo izdelkov.

"Prav mala obrt in podjetništvo sta zagotovo najvitalnejši del tržiškega gospodarstva in segment, ki se je vedno znal hitro prilagoditi na različne razmere," pravi tržiški župan Borut Sajovic in dodaja, da je bil Tržič čevljarsko mesto že stoletja pred Pekom in tudi po težavah v Peku kopica obrtnikov še vedno uspešno dela v zadovoljstvo številnih kupcev doma in po svetu.

"Tradicionalni tržiški sejem pa ni samo prodaja izdelkov, je dan veselja, sproščenosti, zabave, čudes in dogodivščin," je izpostavil Miklič. Kot je dodal, se letošnja Šuštarska nedelja z nekaterimi novimi vsebinami še bolj prilagaja tudi sodobnim razmeram in sodobnemu človeku.

Šuštarska nedelja
Šuštarska nedelja FOTO:

Sejem je potekal ves dan. Na različnih prizoriščih ga je obogatil spremljevalni program, od šuštarske veselice do tradicionalnega festivala tržiških bržol. Letošnja novost pa je bilo plezanje na mlaj. "Povezuje se z dogodkom iz 19. stoletja, ko so Francozi v Tržiču postavili mlaj, ga namazali z mastjo in milom ter izzivali domačine, ki nobenemu ni uspelo splezati do vrha," pravi Miklič.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
04. 09. 2016 22.56
+1
Tržič brez je kot da bi mene sklekli do nagega! Ampak v omenjeno mesto pod Alpami se še vedno rad vračam k žlahti na obisk...
taurus111
04. 09. 2016 22.19
+1
Gorenjska jo je še dobro odnesla, ker so racionalni in šparavni ljudje. Res je da je tekstilna in obutvena industrija v krizi, vse se seli na Kitajsko a se tudi vrača ? 100% pač manjka Yugo trg in Yugo sodišča za tajkune!
komarec
04. 09. 2016 12.50
+11
Tu se govori tako kot, da se je stvar sama od sebe sesula. Veliko dobrih slovenskih podjetij je "propadlo" ker so bila okradena, Peko, Elan, Planika, Mip........ To je bil cilj osamosvojitvene vojne, omogočiti nekaterim kraje in bogatenje. Tisti ki smo se dejansko borili smo dobili pa korenček v ......
flojdi
04. 09. 2016 16.17
+3
felix59 drugič
04. 09. 2016 11.07
+10
Glede na to , da izdelkov Peko ne bo zaradi lopovščine, bo glavni proizvod na sejmu pleskavica in čvapčiči.
York
04. 09. 2016 10.24
+21
Peko je propadal ....... ne, ne fantje ni bilo tako. Zainteresirani osebki so ga najprej dodobra okradli, njih več. In se nato zelo potrudili, da jim ga je uspelo uničiti. ..... ...... ...Enako kakor Planiko. Na Hrvaškem, kjer je Planika imela včasih obrat, ki se je pravočasno odcepil, delajo s polno paro. Delajo v treh izmenah in na polno. Tudi za Meindl. ..... ..... Kar opazujte koliko napora vlagajo, da bi uničili še Alpino. Verjetno jim bo uspelo. Ker povprečen Slovencelj živi še v letu 1945 in se še vedno bojuje z belimi ali rdečimi, odvisno za katero stran kruli. In sanja o boljši prihodnjosti.
Franci Luzar
04. 09. 2016 09.48
-2
saj bojo mogoce prisli tisti ki so pripomogli da peko propade nasi Levicarji!
horhinjo
04. 09. 2016 09.23
+5
Starinski modeli čevljev za 100 eur.
Franci Luzar
04. 09. 2016 09.51
-1
to je pa ze spet drugi problem oni lahko postavijo ceno tudi tristo evrov ce bojo nasli nekoga da jih bo kupil! zakaj pa ne saj zivimo v dempkraciji in Davkariji je vsec vsaki cent ki ga pokasirajo (pokradejo) ad nas Davkoplacevalcev.
flojdi
04. 09. 2016 16.15
. zakaj pa ne 100? / na mojem kožuhu preizkušeno namreč vem, da mi je uspelo (sicer Podarjene) Orng čevlje Nosit ( oz Uporabljat ! ) skoraj 20let ; medtem ko pa so šli eni kupljeni u nepopravljive franže po dveh tednih.., ej.
venci
04. 09. 2016 09.00
+2
V Ribnci pa je semenj, general glanckopf je pa slavnostni govornik