Slovenija

Ustavna obtožba predsednika zavrnjena

Ljubljana, 02. 03. 2010 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

DZ je na zahtevo SDS in SLS razpravljal o predlogu za ustavno obtožbo predsednika Türka zaradi podelitve odlikovanja Ertlu. Poslanci po pričakovanju obtožbe niso podprli. Poslance je sicer pred začetkom razprave nagovoril tudi predsednik.

Poslanci državnega zbora so na zahtevo SDS in SLS razpravljali o predlogu za ustavno obtožbo predsednika Danila Türka. Predloga niso podprli, saj je ob navzočnosti 86 poslancev za glasovalo 32 poslancev, proti pa 52.

V uvodnem nagovoru je kot predlagatelj ustavne obtožbe proti predsedniku Türku Janez Janša (SDS) povedal, da je nekdanji sekretar za notranje zadeve v republiški skupščini Tomaž Ertl podobno odlikovanje dobil že 10. maja 1989 od Janeza Stanovnika. Ta naj bi mu takrat podelil red republike s srebrnim vencem, zdaj pa je zelo podobno odlikovanje – srebrni red za zasluge dobil še od trenutnega predsednika.

Janša je še poudaril, da je bila nekdanja služba za državno varnost (Udba), na čelu katere je bil posredno tudi Ertl, kriminalna združba. Po besedah Janše je ta služba nekoč samoorganizirala nekatere kriminalne aktivnosti, podtikala dokaze, organizirala teroristična dejanja v tujini, nudila zatočišče mednarodnim kriminalcem, zasledovala svoje državljane in jim tudi prisluškovala, jih mučila in celo ubijala ter tudi sodelovala pri pranju denarja. "Bila pa je tudi dobro organizirana gospodarsko-kriminalna združba povezana z mednarodnimi kriminalnimi združbami," je še dodal.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

Na podlagi navedenega je Janša prepričan, da je Ertl posredno odgovoren za mnoge kršitve človekovih pravic, predsednik Türk pa je s podelitvijo odlikovanja kršil 34. člen ustave, ki vsem državljanom zagotavlja pravico do osebnega dostojanstva in varnosti, posredno pa tudi nekatere druge člene. Opozoril je, da je v Sloveniji umrlo že veliko žrtev nekdanje Udbe, ki niso dočakali pravice, veliko žrtev in njihovih potomcev pa je še živih, s podelitvjo odlikovanja Ertlu pa jih je predsednik po besedah Janše užalil.

Odlikovanje po mnenju predlagateljev tudi ruši zaupanje v pravno državo in enakost pred zakonom, je pa tudi v nasprotju z ratificiranimi mednarodnimi akti s področja človekovih pravic.

Danilo Türk v parlamentu-1
Danilo Türk v parlamentu-1 FOTO: Aljoša Kravanja

 

Ob prihodu Türka vstali vsi, razen poslancev SDS

Po uvodnem nagovoru Janše je v parlamentarno dvorano prišel tudi Türk. Ob njegovem prihodu so vstali vsi poslanci, razen članov poslanske skupine SDS. V svojem nagovoru je na začetku povedal, da je ustavna obtožba neutemeljena. "Predlog je pravno neutemeljen, moralno nesprejemljiv in politično škodljiv," je dejal Türk. Zato je avtorjem predlagal, naj ga umaknejo, v nasprotnem primeru pa je poslance pozval, naj ga ne podprejo.

Povedal je, da je Ertl odlikovanje dobil za izjemno delo in zasluge v času akcije Sever. "Poudarjam, v času akcije Sever, to je poleti in jeseni leta 1989, ne prej ne pozneje, in torej nikakor za njihovo celotno delovanje pri opravljanju dolžnosti v času pred demokratično preobrazbo Slovenije," je povedal predsednik in dodal, da je Ertla za odlikovanje predlagalo prav Združenje Sever.

'34 členov ustave ni mogoče kršiti z enim dejanjem'

Spomnil je, da mu predlagatelji očitajo kršenje kar 34 členov ustave. "Že najbolj preprosta logika nam pove, da z enim samim dejanjem tega ni mogoče storiti," opozarja Türk. Poudarja tudi, da predlagatelji nikjer ne očitajo konkretnega protipravnega dejanja predsedniku republike. "V kolikor so bila očitana dejanja nekoč storjena, so jih storili drugi ljudje, za dejanja katerih aktualni predsednik ne more biti odgovoren," je še dejal.

Janez Janša v DZ
Janez Janša v DZ FOTO:

Avtorji v predlogu ustavne obtožbe Ertlu očitajo odgovornost kršitve nekaterih členov kazenskega zakonika, hkrati pa naj bi bil s podelitvijo odlikovanja za njih odgovoren tudi predsednik. "Izrečene so hude in popolnoma absurdne obtožbe," je povedal Türk. Pri tem je povedal, da Ertl ni bil obsojen za nobeno od navedenih domnevnih kršitev kazenskega zakonika, saj v nasprotnem primeru po besedah Türka ne bi bil nagrajen.

V obrazložitvah teh hudih obtožb pa po Türkovih besedah ni mogoče najti niti indica, kaj šele dokaza, da bi predsednik republike lahko storil ta dejanja. "Indice in dokaze so avtorji nadomestili z golimi trditvami o 'očitnosti' kršitev in s svojimi domišljijskimi konstrukcijami,"  dodaja Türk, ki ga predlog spominja na prakso obtoževanj v montiranih procesih nekdanjih totalitarnih držav.

"Nisem prišel, da se branim, ampak da povem nekaj resnic," je še povedal predsednik države, ki je še dodal, da je to v zgodovini samostojne Slovenije četrti poskus ustavne obtožbe in prvi proti predsedniku države, pri tem pa navaja še, da je bil v vsej zgodovini ZDA tak instrument uporabljen trikrat. Po predstavitvi svojega pogleda je Türk zapustil dvorano.

Vse preveč je kazanja s prstom vsepovprek

Za tem je novinarjem dal še eno izjavo, v kateri je izpostavil, da živimo v času, ko je politična atmosfera nekoliko pregreta. "Vse preveč je obtožb. Vse preveč je kazanja s prstom vsepovprek. Morda je prišel čas, da vsi tisti, ki resno jemljemo pravno državo in moralo, rečemo: Dovolj nam je tega. Potrebujemo drugačno razpravljanje. Potrebujemo bolj zbrano, bolj resno politiko. Potrebujemo več medsebojnega zaupanja in potrebujemo več občutka za skupne cilje. Verjamem, da bo državni zbor razmislil o sporočilih, ki sem jih danes dal, in da bomo lahko iz te razprave izšli moralno močnejši in zato tudi uspešnejši v prizadevanjih, da premagamo sedanjo gospodarsko krizo in da napredujemo hitreje," je še povedal.

Poslanci koalicije odločno proti obtožbi

V nadaljevanju se je med poslanci vnela žgoča razprava. Po mnenju vodje poslanske skupine SD Mirana Potrča je ustavna obtožba pripravljena nekorektno, nedostojno in omalovažujoče do institucije obtožbe, državnega zbora in predsednika. Predlagatelji bi po njegovih besedah ohranili vsaj minimum dostojnosti, če bi jo umaknili. Potrč je še prepričan, da obtožba služi le kot pretveza za razpravo o politični primernosti ravnanja predsednika ter o odlikovancu in času, ne da bi si kdo zares želel obtožiti predsednika republike.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem pa meni, da resnični cilj predlagateljev ustavne obtožbe ni bil poslati predsednika na "zatožno klop" na ustavno sodišče. "Politične koristi si obetate le od tega, da parlament spremenite v politično-sodni tribunal," je predlagateljem očitala Zalokar Oražmova in dodala, da želijo preko predsednika republike "poračunati nekatere osebne zamere vodje največje opozicijske stranke Janeza Janše, iz preteklih let boja za oblast". Pri tem pa je menila, da obtožba predsednika, da je ogrozil ustavne temelje, predstavlja "očitno pretiravanje, ki že meji na izgubo zdravega razuma".

Po mnenju vodje poslanske skupine LDS Boruta Sajovica pa je predlog obtožbe zloraba ustave, postopka ustavne obtožbe in instituta predsednika republike. V poslanski skupini DeSUS se, kot je dejal Joško Godec, ne bodo spuščali v to, ali je Ertl primerna oseba za odlikovanje, saj zaupajo odločitvam, ki jih sprejema predsednik republike.

SNS o tej temi ne razpravlja

"Podelitev najvišjega državnega odlikovanja za eno samo dejanje človeku, ki je mnogim Slovencem dolga leta povzročal veliko trpljenje, je neresno in nevredno predsednika države," pa je menil France Cukjati (SDS). "Podelitev visokega državnega odlikovanja, ki se po zakonu podeljuje za izjemno delo in zasluge pri obrambi sedanje Republike Slovenije, torej tiste državne tvorbe, ki se je osvobodila prejšnjega nedemokratičnega sistema, človeku, ki je do konca ščitil ta sistem, je več kot cinizem," je še dejal Cukjati.

Obtožbo bodo kot sopredlagatelji podprli v SLS, saj menijo, da je odlikovanje Ertla "posmeh vsem, ki so iskreno delovali za osamosvojitev Slovenije", je dejal predsednik stranke Radovan Žerjav. Kot pravi, v SLS ne morejo razumeti, da je predsednik države odlikoval človeka, ki je bil vodja organizacije nekdanje službe državne varnosti. Sporna se mu zdi tudi predsednikova obrazložitev odlikovanja, ki po njegovem mnenju pomeni poskus spreminjanja zgodovinskih dejstev. Po njegovih besedah odlikovanje Ertla deli slovenski narod.

Poslanci SNS pa svojega stališča niso predstavili, niti ne nameravajo sodelovati v nadaljevanju razprave.

Spomnimo ...

Predsednik Türk je 30. novembra lani poleg Tomaža Časa in Leopolda Jesenka s srebrnim redom za zasluge odlikoval tudi Tomaža Ertla, ki je v času priprav na preprečitev t. i. mitinga resnice leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever. Predlog za ustavno obtožbo zoper Türka je sicer prvi takšen predlog v zgodovini samostojne Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (767)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bluzer
03. 03. 2010 16.36
...rad... sem še pozabil dodat..
belibasta
03. 03. 2010 15.59
Papež,tebi človek nekaj razjasni,pa poješeno in isto.Mislim s svojo glavo,ne z glavo JJ še manj pa s Turkovo.Turk temu pravi pregreto ozračje,dejstvo pa je,da še ni bilo toliko "afer",in na dan ni prišlo toliko svinjarij,vladajočim je jasno,da jih je folk odpisal.Ostane vam le še Janša;D
politik70
03. 03. 2010 14.08
sottozero Pozabljaš oziroma se delaš neumnega... Kaj ima SDS skupnega z Mercatorjem? Veliko! Si ti mogoče pozabil na poker partijo ki sta jo odigrala Šrot -Janša ? Menjava delnic Mercatorja za delnice časopisne družbe Delo? Na koncu je Janša izgubil oboje! In? Se še smejiš? In sedaj so te delnice pristale pri tujih baknkah ki bi se jih rade čim prej znebile... Ja ja sedaj pride na vrsto filozofija trga pa monopola.. Pozabi! Če se do teh delnic dokoplje recimo Hrvaški Agrokor se bo v Mercatorju veliko spremenilo!Že tao Mercator ni bil mil do dobaviteljev!Je pa res tudi to da kdor je preživel Jankovičeve pogoje danes dela in daje kruh svojim zaposlenim!Kdo pa pritiskov z rabati ni zdržal je pa že zdavnaj zaprl podjetje! Je že bilo tako da če nisi delal z Mercatorjem nisi imel kam prodajat da o temu da je Mercator zmeraj plačeval na rok oziroma izsiljeval z plačilom takoj in z tem še večjim rabatom pa nebi zgubljal besed! In kaj ima to veze z SDS? NIČ! Je bilo potrebno prodati oziroma zamenjati delnice Mercatorja za delnice Dela? So to naredili Komunistični zločinci ali Janša? Ne Predsednik države je kriv!
papez46
03. 03. 2010 13.59
@belibasta Maske tvojemu "ljubljenemu vodji" je padla že davno. In nehaj misliti z glavo JJ, imaš menda tudi svojo. Pri meni ne gre za nikakršno sprenevedanje, ampak le za dejstva sama. In tu je bistvena razlika. Tako kot ga. Angelca Likovič. Dokler je bila ravnateljica šole - je MORALA biti v ZKJ, sedaj na stara leta, pa je "krščanske vrednote" odkrila. Mislim, res bom bruhnil!
sottozero
03. 03. 2010 13.03
STOJIM ZA TEM ! Poklonim se VSEM PADLIM BORCEM ZA SVOBODO, vsem ANTIFAŠISTOM in VSEM PARTIZANOM, vsem pravim SOCIALISTOM, ki so padli med vojno IN ŠE POSEBEJ TISTIM, ki so jih pobili po vojni...ko so se zbali, da bi uvideli prevaro aktualne oblasti...da ljudstvu delo, TITU in izbrancem pa cigare, jahte in KRALJEVI SLOG ! SLAVA JIM ! A komunistom, kvazi socialistom in lažnim SPREVRŽENIM LOPOVOM, ki se izdajajo za SOCIALISTE, ki nagrajujejo totalitarne zločine, ki predstavljajo našo vlado in želijo "igrati kult predsednika"... NITI POGLEDAM VAS NE. IN NE VSTANEM PRED VAMI, pa tudi če himna igra !
sottozero
03. 03. 2010 13.02
politik70 03.03.2010, 12:57 Meni ni tvojih ali mojih...ampak vsakega, ki je proti sedanji oblasti etiketirate "navajam s tvojim citatom ....smrtnim sovražnikom SDS"... NE nisem SDS...ampak tudi nisem tak lolek, da bi volil LDS, ZARES in SD...ker razni Cvikli, Kresal, Golobič ...Pahorja sploh ne omenjam...ker je NEPOMEMBEN.... Da bi pa take volil...raje takoj ZAKURIM POTNI LIST !
sottozero
03. 03. 2010 13.00
politik70 03.03.2010, 12:38 Res se ti smejim...ne morem drugače...ne vem kak imajo ukaz SDS-ovci glede Mercatorja...raje vprašaj Jankovića, če sam še vedno kupuje, glede na to, da ni več delničar... Tudi za Grosupje ne vem kako je tam...ker razen avtomehanika tam nimam ničesar... Meni Janša ni vzor...kot sem večkrat napisal, ga nisem nikoli volil in ga tudi ne bom...ampak tvojih vzornikov pa tudi nikoli nisem in NIKOLI NE BOM !
sottozero
03. 03. 2010 12.57
belibasta 03.03.2010, 12:37 Imam v familiji BORCE...ampak take, ki so se tolkli s puško v PARTIZANIH...in PLJUJEJO PO Pahorju, Kresalki in Golobiču...
belibasta
03. 03. 2010 12.45
Politik,saj so na oblasti ta "socialni".Res dajo tak feeling!Levi,socialni,liberalni,kar češ!MAFIJA!
SherlockH
03. 03. 2010 12.43
Bom zelo jasen do nekaterih levičarskih jurišnikov, ki so že davno pred temi dogodki kot nekakšni samooklicani misleci risali brčice in kljukaste križe npr. ob Georgu Bushu in vsem drugim dajali vzgled takšno obnašanje do tistih, ki politično niso bili združljivi z njihovo ideologijo. Nadalje…potem so od leta 2004 v Sloveniji v vsaki kolumni premiera imenovali princ teme, totalitarist, avtokrat. Brez argumentov, zgolj zato, da bi se “prijelo” in izkoriščalo v propagandne namene. Zdaj pa se vse to vrača k tistim, ki so s tem začeli. Ljudi in tako novinarsko srenjo so naučili kritike oblasti -mimo razuma- in zdaj so tega tudi deležni. Roko na srce v zelo mili obliki, toda vseeno dovolj, da lahko temu rečemo poetična pravičnost. Je tako Nefreteta? Pa zanikaj, če moreš?
belibasta
03. 03. 2010 12.42
Najhujši dokazi pa so mrtvi,pa uničena življenja,zdaj bo pa naša država dobila sloves česa?Nostalgična postkomunistična mafija!
politik70
03. 03. 2010 12.38
sottozero Zapisal "...edini levičarji v Banana Republiki Sloveniji so brezdomci, delavke v Muri in zaposleni v Mercatorju !" Bravo sedi pet pa mam naj pride k Janši na razgovor..... Mura.... Štiri leta je Janševa vlad skrivala bedo in propad podjetja in šele Lahovnik je imel toliko Jajc da je rekel Dost je! Ne gre več! Firma je zafurana do amena! Ne morem verjet! PA celo 1200 ljudi danes dela in si služi kruh! Mercator.... Le zakaj ga sedaj tuje banke imajo in ga prodajajo kot vojni plen prvemu mrhovinarju ki bo prišel mimo? Plače kao da so vMercatorju zanič... Ejejejej Pozabljaš glavca... Tudi ta afera je sproducirana in zrežirana V Grasupeljski Kamndi.... Lepo zaita v celofan vržena na pladenj... Navali narod na bojkot Mercatorja! Je rdeč od nekdaj! Smrtno nevaren sovražnik SDS! Baje celo imajo SDSovci prepoved kupovanja v Mercatorju.. JA kar reži se .....
belibasta
03. 03. 2010 12.37
Sottozero,mogoče jih vežejo še"borčevske" penzije...
sottozero
03. 03. 2010 12.35
NIKOLI nisem imel rdeče knjižice in nikoli ne bom vstal pred takimi kot so "ata Turk" ipd. Takih kot je Pahor, Golobič ali Kresal NIKOLI nebi branil. Še več kot to...njihovi sovražniki so in bodo moji prijatelji ! Ker tisti, ki se bojuje proti takšnim "ljudem" ni slab človek.
belibasta
03. 03. 2010 12.33
Teorija,kdo pa je dogajanje v prejšnjem režimu privlekel na plan?Janša al turk?Zanimivo kako delujejo tvoji možgani,star sistem!Bod mal resen!
sottozero
03. 03. 2010 12.32
Kvazilevičarji ste ali nerazgledani ali pa pokvarjeni, da dalj kot od svojega nosa ne vidite. Skrivate se za partizanskim bojem, s katerim nimate nič skupnega oz. ste si z njim v konfliktu. Taki kot ste, ste na strani NAKRADENEGA in PROTIPRAVNO nagrabljenega kapitala. Vaši idoli niso Petra Majdič, Bill Gates, Che Guevara... Ne vsi ti so se za svoje uspehe, denar ali slavo MORALI SAMI POTRUDITI. Vaši idoli (vzorniki) so tisti, ki so do cilja prišli prek tujih trupel, s tujim znojem in tujim kapitalom ! Skrivate se za petokrako zvezdo, s katero nimate ničesar kar bi vas vezalo...razen pionirčkovih kapic.
belibasta
03. 03. 2010 12.30
Dobra teorija!Da pa sprovociraš ljudstvo,pa je pragmatčno,umirjeno,kot to zna naš predsednik!Slava mu!
sottozero
03. 03. 2010 12.27
M-teorija 03.03.2010, 12:09 Se strinjam. GATES je ČLOVEK in del svoje sposobnosti nameni tistim, ki niso sposobni. Kam pa so vtaknili naši NESPOSOBNEŽI, ki niso zaslužili premoženja kakor ga je Gates...komu so pomagali in kam darovali svoja (nakradena) sredstva... Nikomur niso dali NIČESAR. razen, da tlačijo v svoje pohlepne riti in svoj sprevržen odnos do življenja vsiljujejo vsem nam.
sottozero
03. 03. 2010 12.24
M-teorija 03.03.2010, 12:03 Ameriko si obiskal s prstom po zemljevidu. Vsi vemo o čem se govori in kdo naj bi zastopal določena načela in vrednote. Tudi ne pomeni, da si liberalec, če imaš liberalen pristop do kraje družbenega premoženja. Ne more zagovarjati pravic delavcev in širše ljudske množice tisti, KI SI LASTI KAPITAL. Ker po svoji osnovi mora biti KONZERVATIVEN, se pravi pristaš DESNIH nazorov, da ohrani svoj položaj v družbi !
belibasta
03. 03. 2010 12.21
A ne znaš brez JJ?Misli s svojo glavo,tega te niso učili?Kaj so počeli s svojimi državljani,s svojim ljudstvom?Ti ljudje ne vem kako spijo,da pa si zasluži odlikovanje?