Slovenija

FOTO in VIDEO: Namesto praznika delovni dan, večina pa na dopustu

Ljubljana, 02. 01. 2015 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./B.G./N.Š.K.
Komentarji
665

Se še spomnite, kako so nas politiki in gospodarstveniki prepričevali, da moramo 2. januarja delati, saj da v nasprotnem država trpi zaradi izgube? Preverili smo, kdo danes dela - koliko poslancev, koliko ministrov. Ugotovili smo, da jih je veliko na dopustu, prav tako samevajo parkirišča pred podjetji.

Več videovsebin
  • Kaj menijo naključni mimoidoči o ukinitvi praznika?
    01:03
    Kaj menijo naključni mimoidoči o ukinitvi praznika?
  • Iz SVETA: Kdo je danes delal?
    01:51
    Iz SVETA: Kdo je danes delal?
  • Iz SVETA: Goran Novković o učinkih delovnega dne
    01:36
    Iz SVETA: Goran Novković o učinkih delovnega dne
  • Iz 24UR: 2. januar je navaden dan
    02:44
    Iz 24UR: 2. januar je navaden dan
  • Iz 24UR: Danes delamo, ker naj bi ustvarili več
    01:41
    Iz 24UR: Danes delamo, ker naj bi ustvarili več

Že tretje leto zapored je 2. januar deloven dan. Razlog, da ni več praznik, je v varčevanju. Z dodatnim delovnim dnem naj bi namreč ustvarili več, z višjo gospodarsko rastjo pa naj bi se potegnili iz krize. Pa je res temu tako?

Današnji prvi delovni dan je bil idealen za obisk upravnih enot, saj so le-te delovale, gneče pa ni bilo.

Vlada Janeza Janše je maja 2012 sprejela ukrep, da 2. januar ni več dela prost dan. Statistični podatki za zadnjih nekaj let kažejo, da v povprečju vsak delovni dan prispeva k bruto domačemu proizvodu (BDP) okoli 35 milijonov evrov, kar je 0,1 odstotka BDP. Ocene, kolikšni naj bi bili ekonomski in produktivni učinki glede na to, da je letošnji 2. januar petek, na Statističnem uradu RS za zdaj nimajo. Sklepajo le, da bo ta vpliv manjši, kot bi bil, če bi bil 2. januar na začetku delovnega tedna. Mnogi so namreč današnji dan vzeli dopust in si tako privoščili podaljšan konec tedna.

Že tretje leto zapored je 2. januar deloven dan. Z dodatnim delovnim dnem naj bi namreč ustvarili več, z višjo gospodarsko rastjo pa naj bi se potegnili iz krize. Pa je temu res tako?
Že tretje leto zapored je 2. januar deloven dan. Z dodatnim delovnim dnem naj bi namreč ustvarili več, z višjo gospodarsko rastjo pa naj bi se potegnili iz krize. Pa je temu res tako? FOTO: Blaž Garbajs

GZS: učinek naj bi bil kar 50 milijonov evrov

Politiki in gospodarstveniki pa so nas prepričevali tudi z argumentom, da tudi v večini preostalih evropskih držav 2. januar ni dela prost dan.

V GZS pravijo, da naj bi prihranek pri stroških dela na račun delovnega 2. januarja znašal kar 50 milijonov evrov. Pozitivna Slovenija pa je leta 2013 izračunala, da se je z odpravo dela prostega dne, privarčevalo 170.000 evrov, ker zaposlenim, ki morajo delati v vsakem primeru, ni bilo treba izplačati dodatkov za nadure oziroma praznično delo.

Zaradi ukinitve praznika so privarčevali tudi v javnem sektorju, predvsem na račun tega, ker nekateri zaposleni ne bodo prejeli dodatka za praznično delo ter na račun tega, da ne bodo izplačali regresa za hrano in prevoza na delo.

So na dopustu ali delajo?

Nekateri delajo, drugi so na dopustu.
Nekateri delajo, drugi so na dopustu. FOTO: Blaž Garbajs
Državni zbor dela na rednih in izrednih sejah.

Redne seje se sklicujejo v času rednih letnih zasedanj državnega zbora: v času pomladanskega zasedanja med 10. januarjem in 15. julijem in v času jesenskega zasedanja med 1. septembrom in 20. decembrom. 6. člen Poslovnika DZ

Iz terminskega programa Državnega zbora lahko ugotovimo, da bodo v DZ počivali do vključno 11. januarja, že naslednji dan pa začnejo z "delom v poslanskih pisarnah". Poklicali smo v pisarno službe za odnose z javnostmi DZ, kjer so nam razložili, da tu ni nič neobičajnega, saj da je v poslovniku določeno, in sicer v 6. členu, da od 20. decembra do 10. januarja ni rednega zasedanja. 

Jasno pa je tudi določeno, kako poslanke in poslanci koristijo dopust, pravijo v DZ. 31. člen Zakona o poslancih pravi, da ima "poslanec pravico do letnega dopusta v trajanju do 40 delovnih dni ter pravico do izrednega plačanega dopusta do 7 delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih razlogov. V izjemnih primerih se lahko poslancu odobri izredni dopust do 30 dni v koledarskem letu". Od 1. januarja 2013 za njih – tako kot za vse ostale funkcionarje – velja omejitev letnega dopusta na največ 35 dni.

"Letni dopust poslanca je odvisen od delovne dobe, zahtevnosti dela, zdravstvenih in drugih razmer in starosti. V letu 2013 so imeli poslanci in poslanke odmerjenih od 28 do 35 dni dopusta. Ta dopust lahko izkoristijo v času parlamentarnih počitnic ali izven teh počitnic, odvisno od dogovora z vodjo poslanske skupine," so nam še razložili. 

Koliko poslancev je danes na rednem dopustu?

Za poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Lászla Göncza in Roberta Battellija nam ni uspelo pridobiti podatka, ali danes koristita redni letni dopust. Iz podatkov, ki smo jih pridobili od ostalih poslanskih skupin, je torej razvidno, da danes dopust koristi 55 poslancev, dela pa jih 33. Kljub prijavljenemu dopustu pa nekateri poslanci opravljajo določene naloge.

SD: Iz poslanske skupine SD so za 24ur.com sporočili, da so za današnji dan dopust prijavili trije poslanci oziroma poslanke. Ostali so danes na delovnem mestu v DZ. Poslanska skupina SD sicer šteje šest članov.

DeSUS: Iz poslanske skupine DeSUS so nam sporočili, da so danes v službi štirje njihovi poslanci, in sicer: Jana Jenko, Primož Hainz, Ivan Hršak in Uroš Prikl. Kaj počnejo? Poslanci se pripravljajo na nov delovni teden, preučujejo predlagano zakonodajo, saj se že drug teden začne redno delo DZ, pregledujejo pošto in podobno. "Ostali poslanci danes koristijo redni dopust, že v ponedeljek pa bodo vsi v službi, saj ob ponedeljkih potekajo poslanske pisarne," so nam sporočili iz pisarne omenjene skupine. Poslanska skupina DeSUS sicer šteje 10 članov.

SMC: Iz poslanske skupine SMC, ki šteje 36 poslank in poslancev, so sporočili, da danes delajo vodja poslanske skupine, njen namestnik ter osem ostalih poslancev. Prav tako tri referentke in štirje strokovni sodelavci.

SDS: Iz SDS so za 24ur.com sporočili, da danes dopust koristi 11 poslank in poslancev njihove poslanske skupine, ki sicer šteje 21 oseb.

Združena levica: Dopust imajo urejen Violeta Tomić, Franc Trček in Matej T. Vatovec, danes pa delajo Luka Mesec, Matjaž Hanžek in Miha Kordiš, so nam sporočili iz omenjene poslanske skupine.

ZaAB: Iz poslanske skupine so sporočili, da je Mirjam Bon Klanjšček na dopustu, Alenka Bratušek, Peter Vilfan in Jani Möderndorfer pa delajo.

NSi: V poslanski skupini NSi, ki šteje pet članov, so sicer za danes vsi prijavili dopust, a načrti so se spremenili. Zaradi "neodložljivih obveznosti" je Jernej Vrtovec kljub dopustu v DZ in opravlja svoje poslanske naloge. Uradno imajo dopust prijavljen tudi Ljudmila Novak, Matej Tonin, Jožef Horvat ter Iva Dimic. A tudi oni imajo obveznosti in so ves čas dosegljivi, poudarjajo v NSi.

Kako pa delajo ministri in ministrice? Kateri danes počivajo, saj koristijo svoj dopust?

Predsednik vlade Miro Cerar je danes na dopustu. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je danes dežuren in je polno operativen ter ves čas dosegljiv na telefonu in elektronski pošti, so sporočili njegovi predstavniki. Dela tudi obrambni minister Janko Veber.

Kdo torej počiva? Vsi ostali oziroma: ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, minister za pravosodje Goran Klemenčič, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, zunanji minister Karl Erjavec, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Na dopustu sta tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, a njuni sodelavci poudarjajo, da sta dosegljivi za pomembnejše oziroma nujne zadeve. Prav tako je na dopustu, a za nujne zadeve dosegljiv, minister za finance Dušan Mramor.

Mminister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je odsoten zaradi bolezni in koristi letni dopust, so sporočili njegovi kolegi.

Parkirišča pred nekaterimi podjetji samevajo

Mesta in ceste so danes samevale. Ker je 2. januar petek, ima večina podjetij kolektivni dopust, tisti, ki imajo doma šolarje, pa so vzeli dopust tudi zaradi njih, saj so šole danes ostale zaprte.

Ukinitev praznika naj bi prispevala k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu.
Ukinitev praznika naj bi prispevala k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. FOTO: Blaž Garbajs

In čeprav je večina gospodarstvenikov poudarjala, da je izredno pomembno, da je 2. januar delovni dan, smo se danes prepričali, da jih večina danes počiva. V spodnji fotogaleriji si poglejte, kako so danes videti nekatere ljubljanske industrijske cone in parkirišča pred podjetji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (665)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rnogled
03. 01. 2015 18.42
+0
Izbrisan komentar: Vidim,da tukaj dosti ljudem ni nič jasno.Vsem,ki včeraj nismo delali(tudi naša firma je bila zaprta,pa je čisto privat)so nam odškrnili en dan dopusta.Se pravi da bom delal en drug dan v letu,ko bi drugače imel dopust Naj mi nekdo razloži,kaj je tu spornega,da so me zbrisali.Prosim.
hajer66
03. 01. 2015 18.38
+1
ha ha ha druga švica. ja čez 3591 let
hajer66
03. 01. 2015 18.35
celo leto ne ustvarijo 100 evrov profita. saj niso nori da bodo delali takoj po prazniku
sniffff
03. 01. 2015 15.55
+2
Letos sem si vzel dopust od 20. v letu do 5. Januar, 2.Januar pa sploh ne mislim komentirat. Lani sem delal vse te dni, ki jih letos špricam, pa sem mislil da sem edini bedak v Sloveniji ki delam.
Mare61
03. 01. 2015 14.19
+3
Pa kaj vam je s tem 2. januarjem ? Preverjate kdo dela ! Čigav dopust koristim na ta dan ? Vašega ?
Enmajstr
03. 01. 2015 11.53
+7
ukinjanje praznikov je čista blesarija, podjetja tako ali tako naredijo tolko produktov, kolikor jih lahko prodajo.
batom@pinkponk.com
03. 01. 2015 11.04
+9
Nas vrli ivan dobski je mislil tako resevati gospodarstvo :-)
iGURT
03. 01. 2015 16.18
+2
JE-BI-GA
03. 01. 2015 10.43
+8
2. januar zagovarjajo samo tisti, ki uživajo in zapravljajo delavčev denar. Komplet vlada na dopustu, šefi na dopustu, sicer pa škoda besed, samo to FUJ SLOVENIJA in NJENI VODILNI PAJACEKI !!!!!
dinar
03. 01. 2015 07.49
+4
Predlagam da se za proizvodnjo uzakoni 6 urni delavnik in se dela na 4 izmene tako bo zaposlenih več produktivnost se bo povečala izmeta bo manj, bolniških ne bo itd.
dinar
03. 01. 2015 07.46
+7
Pa kaj Novkovič nabija o delovnih urah ???? Zaposleni v gospodarstvu delajo 8 ur in več če pa dodaš še pisarniške molje ( ne mislim vseh v pisarnah ) je pa mogoče res taka številka. Drugače je pa tako da človek lahko maksimalno kvalitetno dela 6 ur vse kar je več je rizično in se pozna na kvaliteti lahko pride tudi do nepopravljivih poškodb ki pa vemo so veliko dražje kot zaslužijo ko delajo.
Angela Franko
03. 01. 2015 06.55
+5
To se lahko zahvalimo semoliču in Poslancem takratni so bili še večji asi !!!!!!
batom@pinkponk.com
03. 01. 2015 11.05
+3
kurji tat
03. 01. 2015 04.44
+10
jansa je fajn zrihro
lnterReflections
03. 01. 2015 02.12
+7
Jaz bi namesto 2. januarja dal praznik 31.12.
komunjara 1
03. 01. 2015 00.59
+3
zakaj enacite besedne zveze...."hodi delat" in "hodi v sluzbo"..... to bi ze zdavnaj mogli locit
lnterReflections
03. 01. 2015 02.09
+0
"Hodi delat" je prekerno delo, "hodi v službo" pa je redna zaposlitev.
LOPOVI V AREST
03. 01. 2015 00.43
+9
Predlagam pa vsem da gredo vsakega 2 Januarja na bolniško - Razlog HUDO SILVESTROVANJE!
LOPOVI V AREST
03. 01. 2015 00.39
+11
HAHAHAHA, SRAM VAS BODI NESPOSOBNI POLITIKI!!!, ZAKAJ SO VSA PARKIRIŠČA PRAZNA, ZAKAJ VLADA NE DELA?????? Od tega imajo edino delovni ljudje manj in s tem NE BO NOBENE DODATNE GOSPODARSKE RASTI!
BELOBOOOG
03. 01. 2015 00.55
+3
A.B. je baje delala, pol je rast gob zagotovljena.
rvn17
03. 01. 2015 09.16
+6
Sej itak v vladi ze 5 mescov razpravljajo o Janezu Jansi tko da zarad mene ce jih tut nikol ni
extradeluxe
02. 01. 2015 23.50
+6
niste razumeli kolovozniki. jasno da so vsi Na dopustu, ampak nam ostane en dan manj za med letom, ko bomo delali...
BELOBOOOG
02. 01. 2015 23.53
-1
rvn17
02. 01. 2015 23.49
+9
V Leku smo danes delali..delati je zacela proizvodnja, poslovna stavba pa pac ne, jaz ne vidim kaj je tu narobe?
rvn17
02. 01. 2015 23.56
+8
Da se razumemo, zdravila se izdelujejo v proizvodnji ne pa v direktorjevi pisarni
countryboy-1
02. 01. 2015 23.48
+10
Ne vem zakaj lopovi, kateri so nam ukradli praznik ne delajo ??? Očitno nas bo rešilo iz krize ukinjanje praznikov !!! Zakaj potem skoraj nihče na ta dan ne dela ??? Mi lahko kakšen skorumpiran politik iz parlamenta odgovori na to vprašanje ??? Vrnite nam 2. januar in rajši ukinite dan samostojnosti in enotnosti, saj je bila to največja napaka, katero smo storili, ali pa 1.maj praznik dela, saj delo v tej banana republiki sploh ni več cenjeno...
Krta?a 21
03. 01. 2015 00.01
+11
Pac se en dokaz da direktorjev noben ne rabi, ker ce bi jih, bi delali...
bebo3
02. 01. 2015 23.16
-2
SRAMOTA! Kako lahko cele firme ne delajo na čisto normalni delovni dan. Fuj od fuja. Potem pa se čudijo da je kriza!