Slovenija

Dvigovanje DDV: 'To bo prineslo še več dela na črno'

Ljubljana, 04. 10. 2012 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je predlagala zvišanje DDV za določeno blago in storitve z 8,5 na 20 odstotkov. Davek bi se tako med drugim zvišal za frizerske in komunalne storitve, okoljske dajatve, hrano za male živali, časopise, dobavo cvetja ... A niti znotraj koalicije si o tem niso enotni.

Vlada predlaga, da se dvigne davek na komunalne storitve, uporabo športnih objektov, časopise in revije, hrano za male živali, storitve čiščenja oken, frizerske storitve ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja.
Vlada predlaga, da se dvigne davek na komunalne storitve, uporabo športnih objektov, časopise in revije, hrano za male živali, storitve čiščenja oken, frizerske storitve ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja. FOTO: Thinkstock

Vlada je na današnji seji pričakovano predlagala zvišanje davka na dodano vrednost (DDV) za določeno blago in storitve z 8,5 na 20 odstotkov.

Vlada pričakuje, da se bo z dvigom DDV v državni proračun steklo dodatnih 70 milijonov evrov.

"Ali si v tem času res lahko privoščimo, da je toliko stvari obdavčenih z nižjo stopnjo?" je na novinarski konferenci po seji vlade vprašal finančni minister Janez Šušteršič. Z 20-odstotno stopnjo DDV bodo tako obdavčeni komunalne storitve, uporaba športnih objektov, časopisi in revije, hrana za male živali, storitve čiščenja oken, frizerske storitve ter dobava lončnic, sadik in rezanega cvetja. Zaradi zvišanja DDV za komunalne storitve bodo mesečni računi slovenskih gospodinjstev za tri do štiri evre višji, je napovedal. "To pomeni, da vsako gospodinjstvo nekaj malega prispeva k naporom za reševanje krize," je dejal.

Na ljubljanski Snagi so že izračunali, da bi se z dvigom DDV cena odvoza smeti za Ljubljano in okolico na mesečni ravni zvišala za evro in 20 centov.

Tudi frizerji se strinjajo, da bodo morali zvišati cene. Hkrati menijo, da to pomeni tudi več dela na črno.

Zaskrbljeni pa so tudi v trgovinah za male živali. Bojijo se namreč, da bodo kupci zdaj hrano prek spleta raje kupovali v tujini, kjer je davek nižji.

Z vsemi predloganimi dvigi DDV pa se ne strinjajo vsi v koaliciji. Tako je minister za zunanje zadeve in predsednik koalicijske DeSUS Karl Erjavec pojasnil, da je že na vladni seji izpostavil dve pripombi na zakon o DDV. Kot je dejal, nasprotujejo dvigu DDV za časopise in revije ter dvigu za uporabo športnih igrišč. Erjavec meni, da bo glede slednjega najbolj trpel mladinski šport. ''Če se otroci ne ukvarjajo s športom, kulturo, potem se hitro znajdejo v kakšnih čudnih okoliščinah, zato smatramo, da ta ukrep ni dober,'' je razložil. Stranka DeSUS bo zato vztrajala, da za ti dve postavki ostane znižana stopnja DDV.

Z Erjavcem se strinja generalni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darko Končan, ki opozarja, da moramo imeti zdrave delavce in dati veliko na rekreacijo, če želimo imeti zdravo ekonomijo. Uporaba teh objektov se bo podražila, ljudje jih bodo manj uporabljali in to bi se lahko v končni fazi odrazilo tudi v višjih stroških za zdravstvo, dodaja. Končan ocenjuje, da bi bilo bolje sistemsko dvigniti splošno stopnjo DDV za eno ali dve odstotni točki, a ob hkratnih varčevalnih in racionalizacijskih ukrepih. Na prihodkovni strani proračuna pa Končan predlaga povečanje strokovnosti in učinkovitosti davčne uprave Durs, da bi lahko pobrala več davka tam, kjer so utajevane večje vsote.

Vladni predstavniki so na današnji proračunski seji razpravljali tudi o za okoli petodstotnem znižanju mase plač v javnem sektorju.

Gospodarstvo: To je spirala, ki ne pelje k razvoju

DDV bi se dvignil tudi za časopise.
DDV bi se dvignil tudi za časopise. FOTO: Thinkstock

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije so se že odzvali na napovedan dvig DDV za tiskane medije. Obžalujejo, da je vlada ignorirala argumente "medijskih hiš, ki izdajajo časopise in revije, vsa opozorila novinarjev in stroke, da je dvig DDV za časopise in revije lahko izjemno močan, morda celo zadnji udarec temu delu medijske panoge". Ob tem še vedno upajo, da bo DZ tak predlog zavrnil.

Ministrski zbor je v imenu kratkoročnih finančnih učinkov za proračun prevzel odgovornost za zelo verjetno uničenje pomembnega temelja demokracije, kar tiskani mediji nedvomno so, obenem pa s tem zapira vsem državljanom dostop do informacij in različnih pogledov. Predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik

Že pred sejo vlade pa je Združenje novinarjev in publicistov danes vlado pozvalo, da ne sprejme zvišanja DDV za tiskane medije, med drugim zato, ker bi se lahko zaradi tega mnoge časopisne hiše znašle na robu preživetja in da bi največjo škodo povzročil manjšim medijem.

"Predstavljajte si, da delate v nekem podjetju, da ga vodite, ko vam čez noč povečajo stroške, obveznosti za 10, 12 odstotkov. Nobeno podjetje v tej branži, kot je meni znano, ni imelo takega dobička, kar pomeni, da bodo imela izgubo, da bodo ogrožena delovna mesta," pa je včeraj v oddaji 24UR ZVEČER direktor Gospodarske zbornice Samo Hribar Milič komentiral, kaj bi se zgodilo v primeru dviga DDV za tiskane medije.

"Ampak kar je še večji problem: danes DDV tukaj, jutri trošarine tam, pojutrišnjem neke druge takse za odpad in tako naprej. Skratka, smo v situaciji, ko se na eni strani zadolžujemo za javno porabo, po drugi strani pa čedalje bolj z davki obremenjujemo gospodarstvo, in to je negativna spirala, ki ne pelje k razvoju," je še dodal.

Višji davki za luksuzne avtomobile?

Dodatnih prilivov v proračun si vlada obeta tudi od javnega objavljanja davčnih dolžnikov, zvišanja okoljskih dajatev, sprememb pri davku na motorna vozila, večje obremenitve dražjih vozil, je še nanizal Šušteršič. Kot je povedal, bo predlog sprememb obdavčitev na tem področju pripravilo ministrstvo za infrastrukturo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (562)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
06. 10. 2012 12.27
-1
mogoče bodo pa zdaj NOVINARJI IN PISUNI začeli opravljati svoje delo in raziskovati kaj se zares dogaja!!!!!! vse afere,ki so se dogajale in se dogajajo (razen svetle izjeme-korupcije pri stečaajih) v zadnjih 20 letih niso naredil NIČ:) če bi se tako angažirali že v preteklosti in bi opravljali svoje delo ter obveščali javnost o svinjarijah ,ki se dogajajo..... kje je bil vik in krik,ko smo prvič dokapitalizirali NLB???? kje je bil vik in krik ,ko je bavčar zafural istrabenz??? itd itd itd itd......no zdaj,ko se bo užgal pa po njih-pa cela štala:))))) upam ,da bo novinarski ceh odslej zares obveščal javnost in ne bo deloval po interesih stričkov iz ozadja.
Cossacks
05. 10. 2012 13.41
+3
Nwm, jez bi kr tožu glavne v vladi - razlog nesposobnost in oškodovanje državljana za dostojno prihodnost. Neuspešno in na napačen način so se lotili reševanje te krize. Bojim se naslednje ki že prihaja, VODA in HRANA, ko bi vsaj za to poskrbeli da bomo imeli v prihodnosti dobro vodo in zdravo hrano ne, važno da bodo oni imeli... Briga jih za nas , kaj šele za naše otroke in potomce, KDO jim daje pravico DA UNIČUJEJO NAŠO državo, našo zemljo in naš planet?... Brez da bi za to odgovrjali?
TRUMPP
05. 10. 2012 12.59
+8
Delo na črno je zakon.
Mladi? Plasto
06. 10. 2012 12.29
+1
e da te vidm ,ko misliš it v penzijo:))))
Pecikltigr
05. 10. 2012 12.55
+3
CITAT IZ ČLANKA: " ....generalni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darko Končan, ki opozarja, da moramo imeti zdrave delavce in dati veliko na rekreacijo, če želimo imeti zdravo ekonomijo." To misli tiste delavce, ki zaradi premajhnih plač (ali pa še teh sploh ne dobijo) pozimi sedijo v neogrevanih stanovanjih, ker ni denarja za kurjavo, saj jim že za položnice in hrano zmanjka... Taki se bodo sigurno ukvarjali z vrhunskim športom in rekreacijo, pa njihovi otrici tudi, ja malo morgen... Ej kake osle imamo v vseh institucijah te države, da ti slabo rata!
Geronemo
05. 10. 2012 12.13
+1
Kak je Janša rekel enkrat: Zgodila se bo CESTA hehehe... seveda se bo ampak ne v podporo politiki... In tega se že veselim... Konec je tu, stari um ki je sistema izum počasi izgublja, se proti vetru bori. Naj se zgodi ta volja Slovenca naj želja svobode ga prebudi... JAZ NISEM KRADEL, JAZ NISEM LAGAL, JAZ NISEM ZAVAJAL IN NEDOLŽNE OBTOŽEVAL. Jaz sem svoboden in to je moja moč.. Kaj pa imaš ti dragi politik, lutka denarja????
Kaj_je_res
05. 10. 2012 11.11
+17
Zakaj ne vzamete tam, kjer je? Zakaj ne nehate financirati verskih skupnosti? Vseh brez izjeme? Zakaj tudi cerkev ne plačuje davka na katastrski dohodek, kot ga mora vsak državljan in država sama sebi? Zakaj ne preganjate tistih, ki so si v tujino prenesli premoženje, pridobljeno z izčrpavanji podjetij v SLO? Vse omenjeno bi prineslo mnogo mnogo več kot dvig ddv. Hrano za psa odslej kupim preko spleta, ker imamo velikega psa, se to na mesece zelo pozna. Na koncu bo to račun brez krčmarja - vlada dela vedno projekcije ceteris paribus, kot da se ne bo nič spremenilo in ljudje ne bodo odreagirali. No, na koncu boste imeli od celotnega ukrepa v blagajni dodatnih 15 mio, medtem ko se bodo posredni učinki (manjša potrošnja, kakšen odpuščeni več v novinarstvu, manj najemanja telovadnic ip) pokazali kot bumerang na drugih koncih. Ampak - kompleksno razmišlajnje je preveč za birokrate....
zaenotnost
05. 10. 2012 11.02
+4
To seveda ni socialni dialog je diktat nekoga, ki misli, da lahko s silo vsili svojo idejo brez dogovarjanja...razumem, da je dogovarjanje težko, na vladi in PM je, da naredi pozitivno optimistično vzdušje....in kaj naš PM dela neprestano !? Spore, delitve, sarkazem to ni tisto kar bi bilo dobro za to državo prej drugo, da namenoma uničuje ...bog ve kaj ima za bregom! Ne zaupam mu več in sem njegov nasprotnik, čeprav sem nekoč stal na Roški in ga z vsem srcem podpiral...Zdaj si želim, da čimprej odide ON je svoje delo opravil SLABO.
Mladi? Plasto
06. 10. 2012 12.32
+1
kar se dogaja,je posledica 20 let vladavine....če pa nisi dojel ,se je že začel diktat iz tujine....lahka doma vse spluvaš pa dnarja še vedno ne bo in si ga bo potrebno pridobiti z posojili iz tujine:)))....tam pa veljajo že doooooolgo časa malce drugačna pravila:D
tejcaaax3
05. 10. 2012 10.50
+1
spet snaga prvo so dvignili položnico od kar ločujemo zaj pa spet hjoo naj na luksuz dvignejo davek pa čike pa tako ne ka osnovo kaj moreš plačat barabe
Stana66
05. 10. 2012 10.46
+12
Prodam državljanstvo za 500 SLT
Pecikltigr
05. 10. 2012 12.48
+1
Bek fukni , ker ne samo da ni nič vredno, še sramota je povrhu! Da ne bo pomote: jaz sem SLOVENEC!!!
urmek
05. 10. 2012 10.31
+1
Dvigovanje davkov sigurno ni rešitev. Rešitev je v dobrem pobiranju obstoječih davkov in zajezitvi dela na črno!!!
Stana66
05. 10. 2012 10.41
+4
Ali na davčni upravi nimate kaj bolj pametnega za delat, kot pa na netu viset?
Pecikltigr
05. 10. 2012 12.52
A na to idejo, da pa bi le mogoče dvignili svoje sedežne garniture pa davke pobrali so prišli šele sedaj po 20 letih? Ja saj s tem priznavajo, da smo jim 20 let zastonj plače dajali! Naj jih zdaj lepo vrnejo, pa bo takoj dovolj denarja!
dr_dizel
05. 10. 2012 10.27
+6
Marže znižat, ne pa cene dvignit!
Skdesni
05. 10. 2012 09.46
+18
Jaz že leto delam na črno, in mi niti na misel ne pride da bi v tej lopovski državi delal kako drugače.
godhead
05. 10. 2012 10.08
-1
cefre
06. 10. 2012 19.44
Kako zaničuješ nas ostale, ki se temu ne mormo izogniti! Pa ti res misliš da ne boš svoje arogantnosti alačal z obrestmi? Damo vprašanje je kdaj!
Jaka Planinc
05. 10. 2012 09.11
-1
Časopise naj ukinejo,ker VSE DOBIMO IN BOLJE PREKO ALI NA INTERNETU. NOVINARJI,REŽIMSKI ALI DRUGI VSI PIŠEJO OSEBNA MNENJA NE MNENJA OBČANOV,TOREJ SO ODVISNA. RABIMO NEODVISNO NEPRISTRANSKO NOVINARSTVO,TEGA PA V SLOVENIJI NIIIIII..
ante-fante
05. 10. 2012 10.31
+5
Edini režimski časopisni novinarji so trenutno zaposleni na Demokraciji pa Reporterju (večkrat gre pa celo za iste ljudi).
jezni_jezek
05. 10. 2012 09.04
+6
Frizerke vedno delajo na črno po domovi in vedno bojo :) raje se strižem na dom ker je ceneje
ante-fante
05. 10. 2012 08.30
+13
Kar se gre ta vlada je kapitalistični fašizem. Kje so ukrepi za dvig gospodarstva? Pred kakšnim mesecem je Žerjav (kaj ta človek dela v vladi, najbrž ni jasno niti njemu) trobezljal, da je pripravljen tretji sveženj ukrepov za dvig gospodarske rasti. Halo?!? Kdaj sta bila izdana pa prva dva in kakšni so bili njuni stvarni učinki? Mi zna to kdo razložiti od te četice nesposobnežev, ki jim gre dobro od rok le nepotizem in priskledništvo? Z veseljem bi rad rekel, da si je ta vlada vzela za vzornika lik Superhika iz Alana Forda (ki krade revnim in daje bogatim), vendar ne morem reči niti tega, saj so ti kvazi-ministri že večkrat izjavili, da ne berejo ne stripov ne časopisov, kaj šele knjig. Bolje je iti na predčasne volitve kot se pustiti podjarmiti tej talibanski oblasti.
mobutu1
05. 10. 2012 06.50
+8
Ko so delili um je Janezek stal čisto na koncu vrste in je prejel kar je še borega ostalo....!!!
prašek
05. 10. 2012 06.54
+9
Misliš da je še kaj ostalo ???? Se mi zdi , da je bila vreča že čisto prazna !
BULDOH
05. 10. 2012 10.31
-3
prašek
05. 10. 2012 06.49
+4
Pa eno lepo ☼ sončno jutro na oba bregova Rubikona !
Thor-1st
05. 10. 2012 06.08
+4
Raje dajo predlog za te storitve, ne da bi učinkovito pobirali davke npr. g. Senici za avtomobile, šerifu Jankoviću....Vlada je že čisto izgubila kompas, kot prejšnja Boratova.
cirenij
05. 10. 2012 06.39
+4
Pa še vsem ostalim, ki jih nisi našel(a). Omenil si le eno stran.
prašek
05. 10. 2012 06.49
+5
Mirsad Miro Muharemovi?
05. 10. 2012 05.28
+3
nič,reku bom takole,ko bom velik,bom politik,po možnosti z božjo pomočjo v Bruslju,najaaje na nedelovnem mestu kjer se vrti denar..to je to
Ataaufbix
05. 10. 2012 01.54
+11
Prav nič se ne čudim, da Janša toliko krade. Se mu vidi, da je dvakrat pečen!
bukefal
05. 10. 2012 07.32
-6
MICLA
05. 10. 2012 09.55
-2
zaradi takih bedakov kot si ti ,ki ne vidijo kdo krade, končno pa ne bom ogibal da si ti tudi copatar.
Geronemo
05. 10. 2012 10.49
+4
VSI KRADEJO, vi pa ste ovčke ki se kregate kaj od tega je res....