Slovenija

Po požaru v Kemisu: Tla so primerna za pridelavo hrane, otroci pa naj ne rijejo po zemlji

Ljubljana, 24. 05. 2017 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Analiza zemlje po požaru v Kemisu je pokazala, da je onesnaženje tal, ki so ga zaznali, posledica pretekle dejavnosti in da ni opaznih vplivov požara. Tla so primerna za pridelavo hrane, pravijo na NIJZ, zagotovila, da je varno, da se otroci igrajo zunaj, pa ne morejo podati. "Lahko tekajo naokoli, naj pa ne rijejo po zemlji in teh prstov dajejo v usta," svetujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nejasni rezultati analize
    03:14
    Iz 24UR: Nejasni rezultati analize
  • Iz SVETA: Požar v Kemisu ni kriv za onesnaženje?
    01:24
    Iz SVETA: Požar v Kemisu ni kriv za onesnaženje?
  • Iz SVETA: Domačini Sinje Gorice izgubljajo potrpljenje
    01:50
    Iz SVETA: Domačini Sinje Gorice izgubljajo potrpljenje
  • Iz SVETA: Vsi rezultati še niso znani
    02:21
    Iz SVETA: Vsi rezultati še niso znani
  • Iz SVETA: Ne le potok, uničene tudi brežine
    01:08
    Iz SVETA: Ne le potok, uničene tudi brežine
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta o okoljski katastrofi na Vrhniki
    09:16
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta o okoljski katastrofi na Vrhniki

"Požar v Kemisu je dogodek, ki se ne sme ponoviti," pravi premier Miro Cerar. Prav tako se po njegovem ne sme ponoviti situacija, ko ljudje po dogodku niso dobili dovolj informacij o dogajanju. Dodal je še, da pristojni intenzivno delajo na tem, da se ugotovi odgovornost za požar.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Agencija RS za okolje (Arso) in Direkcije za vode so medtem danes na novinarski konferenci predstavili podrobne rezultate vpliva požara na okolje, predvsem na tla in vode.

Vzorčenje tal je po besedah Janje Turšič z Arsa potekalo na desetih lokacijah. "Odločili smo se, da izberemo lokacije, kjer se zadržujejo otroci in tudi lokacije, kjer smo glede na prve informacije pričakovali vpliv požara na onesnaževala v tleh," je pojasnila. Vzorce so odvzeli na dveh globinah, in sicer od 0 do 5 cm ter od 5 do 20 cm. Izkazalo se je, da so bile presežene mejne, opozorilne in nekje tudi kritične vrednosti. A te so bile primerljive v obeh slojih zemlje, kar kaže na to, da na vzorcih ni bilo opaznih vplivov požara in da je onesnaženje tal posledica pretekle dejavnosti na tem območju.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je sporočila, da požar v Kemisu ocenjuje kot dogodek izrednega obsega, kakršnega v Sloveniji še nismo imeli.

Peter Otorepec z NIJZ je pojasnil, da sta težavni predvsem njivi v bližini Kemisa, "ostali rezultati pa so v skladu z uredbo za tla". "Drugje na Vrhniki, kjer smo jemali vzorce, so tla primerna za pridelavo hrane," je še dodal in zagotovil, da je varna tudi voda iz pipe. Po njegovih besedah Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) analizira vzorce krme in nekaterih kmetijskih proizvodov, ki jih je vzela pred dnevi. Rezultati bodo znani v četrtek. Otorepec svetuje ljudem, naj vse kmetijske pridelke, ki se jim zdijo sumljivi, ker so na njih morda saje ali drugi ostanki gorenja, nemudoma zavržejo.

Na vprašanje o tem, kako varno je zadrževanje otrok zunaj, je Otorepec dejal, da se otroci lahko igrajo zunaj, hodijo po travi in zemlji, da pa je, dokler ne bodo znane dodatne analize o prisotnosti dioksinov in furanov, treba preprečiti, da "bi otroci rili s prsti po zemlji, nato pa to nesli v usta". Akutnih težav sicer, tudi če bi do tega prišlo, pri otroku ni pričakovati, posledice pa bi bile, če bi na ta način več let vnašal te snovi v telo.

Ministrstvo za okolje ugotavlja katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, kar predstavlja velik okoljski problem za živa bitja.
Ministrstvo za okolje ugotavlja katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, kar predstavlja velik okoljski problem za živa bitja. FOTO: POP TV

'Potok Tojnica je na dolžini 800 metrov mrtev'

Po besedah Tomaža Prohinarja z Direkcije za vode so iz potoka Tojnica vsega skupaj do zdaj umaknili okoli 70 kubičnih metrov oljne gošče. Do sobote, torej do pričetka deževja, je bila večina te gošče odstranjena in do izliva v Ljubljanico k sreči ni prišlo. Zdaj na potoku poteka fino čiščenje, to je čiščenje zaoljenih brežin, ostajajo tudi pregrade na potoku, ki jih bodo sproti kontrolirali in menjavali. Dela se bodo predvidoma nadaljevala nekje do konca tedna. "Zdaj bomo odvzeli vzorce mulja, ki bodo pokazali, kaj je v njem in to bo potem podlaga za pripravo podrobnejšega programa sanacije. Naša ugotovitev je, da je potok Tojnica na dolžini 800 metrov mrtev, v njem ni več življenja," je še dodal.

Na vprašanja novinarjev o tem, kaj je gorelo, je direktor Arsa Jože Knez povedal, da ne verjamejo, da so bili v Kemisu skladiščeni tudi kakšni radioaktivni odpadki. "Ocenjujemo, da ne obstaja možnost za to, kljub temu, da zdaj od njih ne dobimo konkretnih podatkov o tem, kaj je zgorelo." Po njegovih besedah očitno obstaja črni trg za atrazin, Kemis pa ga je le zbiral.

Prve ocene: stroški intervencije znašajo okoli 340.000 evrov

Delni rezultati vzorčenja zemljin, ki jih povzema danes objavljeno vladno poročilo, sicer kažejo, da so med drugim v enem vzorcu našli presežene kritične vrednosti pesticida DDT, na več lokacijah pa presežene opozorilne vrednosti za kadmij, krom in nikelj.

Ministrstvo za obrambo je med drugim strnilo intervencijske stroške, ki po prvih ocenah zaradi uničene opreme in porabljenih sredstev znašajo 340.000 evrov. Dodajajo še stroške preventivnega zdravstvenega pregleda, ki so znašali 30.000 evrov, in stroške nadomestil plače prostovoljnim gasilcem, ki so bili 10.000 evrov.

Ministrstvo za okolje ugotavlja katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, kar predstavlja velik okoljski problem za živa bitja. Onesnaženje je doseglo tudi Ljubljanico, kjer je maksimalno dovoljeno koncentracijo dosegla vsebnost pesticida atrazina.

Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo nesreče, aktivnosti pa so začeli tudi na upravi za varno hrano, ker so pregledali nosilce živilske dejavnosti in poslovanja s krmo. Inšpekcijske preglede so opravili tudi na lokalni tržnici, nepravilnosti pa niso ugotovili.

Da je požar, ki je izbruhnil 15. maja zvečer, povzročil veliko onesnaženje, ni več dvoma.
Da je požar, ki je izbruhnil 15. maja zvečer, povzročil veliko onesnaženje, ni več dvoma. FOTO: Damjan Žibert

Kakšni so predvideni ukrepi in aktivnosti?

Poročilo navaja tudi predvidene ukrepe in aktivnosti. Inšpektorat za okolje in prostor izvaja postopek ugotavljanja, ali je Kemis obratoval skladno z okviri okoljevarstvenega dovoljenja. Arso nadaljuje s pripravo in izvedbo ukrepov, v povezavi s spremljanjem stanja okolja, prav tako pa je pričel z aktivnostmi priprave programa sanacije okoljske škode. Na podlagi zbranih podatkov bo izdal odločbo, v kateri bo odredil izvedbo najustreznejših sanacijskih ukrepov.

Predvidoma v dveh tednih bo inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v Kemisu opravil izredni inšpekcijski nadzor s področja zaščite in reševanja, ministrstvo za kmetijstvo pa bo po prejemu analiznih izvidov izvedlo ocene tveganja v primeru ugotavljanja prisotnosti onesnaževal, s katero se bo opredelilo, kakšna so kratkoročna in dolgoročna tveganja za zdravje potrošnikov oz. živali.

Arso je sicer v torek razburil z objavo rezultatov kvantitativne analize prisotnih pesticidov v Tojnici, ki je pokazala, da so na enem od merilnih mest izmerili kar 175-krat preseženo dovoljeno vrednost koncentracije pesticida atrazina. Ta je prepoznan kot hormonski motilec in je v Sloveniji že več let prepovedan. Analize so pokazale tudi prisotnost drugih pesticidov, prav tako so jih našli na merilnem mestu v Ljubljanici. Podrobnejši rezultati meritev in razlaga okrajšav so razvidni v tej tabeli.

Gorenje in Kemis obljubljata reševanje situacije

Kljub temu, da je Kemis kot gospodarska družba v požaru minuli teden doživel veliko poslovno škodo, tako Kemis kot Gorenje razumeta veliko zaskrbljenost prebivalcev ob tej nesreči in si bosta še naprej prizadevala za čimprejšnjo odpravo posledic, so po današnji izredni skupščini Kemisa sporočili iz Gorenja, ki lastniško obvladuje vrhniško družbo.

Direktor Kemisa Emil Nanut je skupščini predstavil poročilo o trenutnem stanju in sanacijskih ukrepih. Prav tako je svoje poročilo podala tudi krizna projektna skupina, ki jo je uprava Gorenja na dan požara imenovala z namenom podpore Kemisu pri sanaciji posledic nesreče.

Gorenje je vodstvu Kemisa zagotovilo, da bo tudi v bodoče sodelovalo in podpiralo Kemis pri nadaljnjih ukrepih za ustrezno sanacijo okoljskih in poslovnih posledic požara, tudi zato, ker je lokacija in podjetje Kemis objekt državnega pomena za ravnanje z nevarnimi odpadki gospodinjstev, zdravstva in industrije.

Kot so še zapisali, je Gorenje vodstvu Kemisa še naložilo, da tudi vnaprej aktivno sodeluje z vsemi pristojnimi institucijami pri preučevanju vzrokov in posledic dogodka ter še naprej odprto komunicira z vsemi deležniki in zainteresiranimi javnostmi, še posebej z lokalno skupnostjo.

V skladu s korporacijsko politiko za primer izrednih dogodkov pa bo svet za tveganja skupine Gorenje preučil "okoliščine tega izrednega dogodka" in po potrebi predlagal ustrezne ukrepe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GospodT
25. 05. 2017 15.24
+4
Bravo Gorazd Pretnar!! Zakaj tako sposobni ljudje niso na vodilnih položajih v državi?!?!?! Na kolenih bi ga morali prosit!
Desnica boli
25. 05. 2017 11.41
+1
Je pa v vsem tem tudi nekaj dobrega. Kmetje bodo letos prihranili ogromno denarja in časa, ker jim ne bo treba špricat pridelkov.
tron3
25. 05. 2017 11.09
+2
Že sam naslov članka se tepe med sabo, solato npr. lahko prideluješ, otroc pa ne smejo s prsti riti po zemlji, halooo, kaj ni to isto, v vsakem primeru bo svinjarija iz Kemisa vnesene v človeško telo, ne glede koliko bo oseba prala ali solato ali pa prste na rokah. Halooooooo!!!
mallonge
25. 05. 2017 11.15
+5
FDV ne priznava matematike, fizike, kemije, biologije, botanike .itd
hotchilipoper
25. 05. 2017 10.41
+1
Jaz takole razumem to objavo.Tastari naj kar jedo zelenjavo,da bodo čim prej šli,otroke je pa treba še malo prišparat,da bodo delali za vladajočo elito
mallonge
25. 05. 2017 11.17
+2
Tolk časa naj ta mladi še živijo, da bo Erjavc dobu penzijo pol pa aut.
mallonge
25. 05. 2017 10.29
+2
Vsi povečani pesticidi in ostali strupi so na Vrhniki že od pred požara. Sam požar jih je le prekril z malo neškodljivega prahu in saj. Zemlja je torej neoporečna na površini razen za otroke, ki rijejo pa tudi škropiti, uničevati plevel in podobne agro dejavnosti bodo nekaj destletij nepotrebne
mastaflash
25. 05. 2017 10.13
pol pravte da so vrhniski otroci divji prasicki, ki za veselje rijejo po tleh
oježeš
25. 05. 2017 10.02
+4
Ta je močna in zelo zavajajoča. Otroci naj ne rijejo po zemlji, hrana pridelana v isti zemlji pa je varna. Ježeš kaki nasveti!
ggzz
25. 05. 2017 08.50
+2
če bi bila okol Kemisa desna opcija, bi policija, kriminalisti, sodstvo, "civilna družba", politika, da o pravovernih medijskih družbenopolitičnih delavcih ne govorimo, bila že s polno paro na delu. Tko pa so vsi zelo tiho pa se sprenevedajo in iščejo milijon izgovorov. Ja, to je SLO realnost, država privilegiranih na eni in olupljenih ovc na drugi strani. In ko bodo volitve...? bo spet tole na oblasti. Ne, tej zakotni deželici ni rešitve
marker1
25. 05. 2017 08.53
+1
Rešitve ni, oziroma bo, ko bo država bankrotirala zaradi slabega upravljanja levice.
beez
25. 05. 2017 08.36
+5
Malomarnost brez primere. Zaspala je URSZR (Uprava RS za Zaščito In Reševanje), zaspali so mehanizmi zaščite in reševanja, ki morajo biti v občini za tak objekt definirani. Zakaj? Ker po večini uprav, komisij in ministerstev na stolčkih poganjajo korenine za vrhunsko plačo osebe, ki ne vedo kaj delajo in zakaj so tam. V to naj se novinarji zakopljejo - javni sektor s svojimi ožemalci javnih financ za nič znanja in nič dela - le dobra poznanstva! Edini, ki tukaj niso zaspali - in vsa čas - vsem gasilcem in drugim prvim posredovalnim ekipam reševalcev! PS: Če koga zanima kaj vse je tam gorelo - medtem ko se direktor sklicuje da so podatki pogoreli; vse kar je KEMIS skladiščil mora biti zabeleženo na strani URSZR (glede na to da je KEMIS koncesionar države) in na strani podjetij ki so predala nevarne snovi KEMISU.
ggzz
25. 05. 2017 08.51
+2
zaspala zato, ker je bil tak ukaz iz CK KPS
BananaPoslanec
25. 05. 2017 08.27
+5
Če je reka mrtva lahko tile podkupljivi nesposobni okoljevarstveniki podajo kakrsno koli mnenje in jim ne verjamem...reka je mrtva,ni zivlenja vse je strupeno BASTA!!!
marston
25. 05. 2017 07.58
+4
kemis sodeloval na črnem tegu atrazina, a ga je le zbiral??? kaj delajo inspektorji in zakaj odgovorni nisi v priporu?
BananaPoslanec
25. 05. 2017 08.25
+4
ggzz
25. 05. 2017 08.51
+0
zato iso v priporu, ker so ta prave politične barve
Boris Plantan
24. 05. 2017 22.55
+22
Če zemlja okoli Kemisa ni varna za otroke potem tudi ni varna in primerna za pridelavo
TistoPravo
24. 05. 2017 22.52
+9
V tem primeru ne bodite zgroženi, kar "imamo". In ne bodite ponosni na tisto, kar nimamo. Kontra razmišljanje, pa bo Air Force One z "našo zemljico" noter kmalu pri nas. In da nas sreča kot posledica tega obiska samo 1 milijarda ameriškega potenciala v obliki gospodarskega sodelovanja, bomo samo ploskali naši "rodovitni zemljici" Melaniji. Dejstvo je, da na tako malem in res z ogromno čudovite narave obkroženim okoljem, kjer živimo....bi se morali zavedati, da naša edina prava priložnost visoka informacijska tehnologija....ki pa je v rokah Amerike. To bi nam prineslo prvovrstno partnerstvo in visokododana delovna mesto, ne pa franšizne enote avtoindustrije z lakirnicam na čelu ter sužnjelastniško logiko..ta bo zapustila, ko pride do industrijskega napredka samo uničeno zemljico in prazne hale. Enkrat bi se lahko začeli zavedat, da je naš edini potencial turizem in čista narava ter visokododana "čista" delovna mesta. Dejstvo je, da najmodernejša in najnaprednejša razvojna podjetja svoje razvojne in podporne oddelke z visoko dodano vrednostjo odpirajo tudi z kriterijem zdravega okolja za njihove zaposlene. In če bomo vsa polja "posejali" z lakirnicami in livarnami, nama bodo še ta najbolj neumni ptički odleteli na boljše in čistejše. To je naravna selekcija. Torej za začetek, bodimo ponosni. Ko bomo to zares, se Kemis enostavno ne bo mogu več zgodit. In Melanija bo dobila kip v )
1airbus
24. 05. 2017 22.48
+5
otroci naj ne rijejo po zemlji,zelo lepo napisano,a so mogoče ti otroci divji prašiči?
carevicmilic
24. 05. 2017 22.52
-1
je treba prebrat celoten zapis v SSKJ in ne zaključiti pri prašičih ali krtih....
carevicmilic
24. 05. 2017 22.55
-1
v sskj se ne neha pri prašičih ampak v nadaljevanju piše tudi to, da
JbmTiMt
24. 05. 2017 22.33
+15
poskus umora in povzrocitve teskih telesnih poskodb iz malomarnosti
Optimisty
24. 05. 2017 22.31
+8
hehe.ni logicno hrano lahko pridelujes je ok otroc se pa ne smejo igrat na njej oz. s prsti vrtat po njej.hehe
carevicmilic
24. 05. 2017 22.53
+9
ja ni, ker s hrano se boš zastrupil čez en mesec ko boš pridelek pobral, če boš prste lizal pa takoj. čez en mesec bojo pa itak rekli da si paranoičen..
Maribor?an 1
24. 05. 2017 22.26
+6
Najlepši odgovor je..... NAČELOMA JA........ tu še Alien ne bi preživel
srecnii
24. 05. 2017 22.24
+1
cel Vrhnika je kot Črnobil, sam kaj češ tam na Vrhniki je pol naroda, ki nasede na vse laži.
srecnii
24. 05. 2017 22.24
+2
carevicmilic
24. 05. 2017 22.57
+3
res je, sam tud drugje ni nič bolje....Zokiju tud vsi verjamejo al pa pol
wikikriki
24. 05. 2017 22.17
-8
Ta direktor ni nič kriv
carevicmilic
24. 05. 2017 22.58
+1
ni ne, samo sploh ne vejo kaj so vse imeli skladišču !!!!!
wikikriki
24. 05. 2017 22.17
+1
Zakaj zakaj Cerar. Cela Slovenija je takoa tako.