Slovenija

FOTO in VIDEO: Cerar: 'Zasvetila še ena svetla luč na koncu predora'

Koper, 05. 06. 2015 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ob slovenski himni, slavnostnih govorih in fanfarah so odprli predor Markovec. Gre za poklon vsem, ki so sodelovali pri izgradnji slovenskih avtocest, pravi prvi mož Darsa Matjaž Knez.

Več videovsebin
  • Slavnostno odprtje Markovca
    03:27
    Slavnostno odprtje Markovca
  • Iz SVETA: Plaža namesto ceste
    04:44
    Iz SVETA: Plaža namesto ceste
  • Iz SVETA: Odprli predor Markovec
    02:11
    Iz SVETA: Odprli predor Markovec
  • Iz 24UR: Odprtje predora Markovec
    03:16
    Iz 24UR: Odprtje predora Markovec

Dars danes slavnostno predaja prometu 5,2 kilometra dolg odsek hitre ceste Koper–Izola s predorom Markovec. Program so začeli malo pred 16. uro, in sicer z igranjem godbe in nastopom mažoretk, sledila je himna, končali pa so ga s slavnostnimi govori. 

"Prihodnost pripada odločnim, preudarnim in srčnim ljudem. Tistim, ki svoje odločitve utemeljijo na modrosti, moči in znanju," je slavnostni govor začel predsednik uprave Dars Matjaž Knez. V govoru je izpostavil, da je Dars stabilna gospodarska družba, ki s svojimi prihodki poravnava svoje obveznosti, lahko prevzema nove izzive na področju investicij, v letu 2014 pa beleži rekorden dobiček v višini več kot 70 miljonov evrov in to ne na račun slabše kvalitete storitev, temveč zaradi odgovornega upravljanja z zaupanim.

"Danes predajamo šestkilometrski odsek, to je poklon vsem tistim, ki so sodelovali pri izgradnji slovenskih avtocestnega križa," je dejal.

Slavnostno odprtje predora Markovec - 3
Slavnostno odprtje predora Markovec - 3 FOTO: Damjan Žibert

Cerar: Tako dolgotrajna gradnja se ne bo ponovila

Slovenski premier Miro Cerar je v svojem govoru dejal, da si prizadevajo, da se tako dolgotrajna gradnja ne bo ponovila. "Kot že mnogokrat pred tem, je ta projekt pestilo več težav. Najočitnejše so bile tieste z izvajalci gradnje. Težava pa ni le v njih pač pa tudi v zakonodaji, ki omogoča, da potencialni izvajalci pogosto zavlačujejo s postopki. Vlada se tega zaveda in bo spremenila zakonodajo tako, da se ne bo več ponovila desetletna gradnja odseka, ki je dolg zgolj pet kilometrov," je dejal. S predajo tega odseka v promet, se bo odpravilo ozko grlo v Semedeli. "A naša naloga s tem še zdaleč ni končana. Vlada bo pospešeno nadaljevala aktivnosti," sporoča in dodaja, da se vlada zaveda, da bodo le dokončane cestne povezave dokončno odpravile prometne težave na Obali. "Vesel sem, da lahko obalno cesto Koper – Izpola predamo lokalnim skupnostim. Občini bosta lahko tako realizirali svoje načrte," je dejal. 

"Danes je zasvetila še ena svetla luč na koncu predora. Vsem voznikom, ki bodo uporabljali predor, želim varno in prijetno vožnjo," je še zaključil in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri projektu.

Slavnostno odprtje predora Markovec - 9
Slavnostno odprtje predora Markovec - 9 FOTO: Damjan Žibert

Kot poudarjajo na Darsu, omenjeni odsek hitre ceste predstavlja navezavo somestja Koper-Izola-Piran na avtocestno omrežje Slovenije, predvsem pa obvozno cesto za tranzitno turistični promet ter dnevne migracije.

Novi odsek hitre ceste Koper-Izola, ki gre skozi Markovec, bo sicer vinjeten do priključka na obstoječo izolsko obvoznico, zato pa je vlada na četrtkovi seji vendarle poskrbela za predajo obalne ceste med Koprom in Izolo v upravljanje lokalnim skupnostim, kar je bil pogoj županov obalnih občin.

Odločitev o gradnji dvokilometrskega predora Markovec na slovenski obali je bila sprejeta že v 80. letih minulega stoletja. Predlog državnega lokacijskega načrta za projekt hitre ceste Koper-Izola, katere del je tudi predor pod hribom Markovec, je bil sprejet šele leta 2004. Zapleti so se začeli že pred gradnjo predora in so se ob številnih pritožbah in v času gospodarske krize stečajih izvajalcev sledili še med samo gradnjo.

Pogodba za zgraditev predora Markovec je bila podpisana konec leta 2009, doživel pa je pet stečajev izvajalskih podjetij, kar je posledično zamaknilo čas gradnje.
Pogodba za zgraditev predora Markovec je bila podpisana konec leta 2009, doživel pa je pet stečajev izvajalskih podjetij, kar je posledično zamaknilo čas gradnje. FOTO: Aljoša Kravanja

O predoru Markovec

Predor Markovec je zgrajen po najnovejših standardih in je s stališča varnosti izredno varen objekt, so zapisali na Darsu. Poleg približno 90 kamer, s katerimi bodo zagotavljali stoodstotno pokritost predora z video detekcijo, je izredno pomembno tudi prezračevanje. V obeh ceveh so ventilatorji, ki zagotavljajo prehod zraka v smeri vožnje, zaradi burje je tako v cevi v smeri proti Izoli manj ventilatorjev, v smeri Kopra, kjer bo burja pihala proti smeri vožnje, pa jih je nameščenih več.

V primeru obnovitvenih del ali izrednih dogodkov bo omogočen tudi dvosmerni promet v posamezni cevi predora, posledično pa je tudi več signalizacije. V vsaki cevi je po ena odstavna niša, ki je opremljena tudi z varnostnimi mehi, ter skupno šest prečnikov za prehod ljudi oz. vozil iz ene cevi v drugo. Drugi varnostni sistemi v predoru obsegajo še sisteme za detekcijo toplote v primeru požarov, ki omogoča avtomatično zaprtje predora brez posega nadzornikov. Sicer pa bodo o vsem dogajanju v predoru stalno obveščeni v nadzornem centru v Kozini.

Kdaj obala namesto ceste?

Napovedi o tem, kdaj se kopalci med Koprom in Izolo ne bodo več sončili tik ob cesti, kolesarji in sprehajalci pa vdihavali bencinskih hlapov, so precej nehvaležne. Kot je znano, so obalni župani pritiskali na infrastrukturno ministrstvo, da se obalna cesta prepiše na lokalne skupnosti, kar bi pomenilo, da jo lahko zaprejo takoj ob odprtju predora. Grozili so celo z bojkotom odprtja, če do tega dogovora ne bi prišlo, a je bila pogodba podpisana prejšnji teden.

Po nekaterih neuradnih informacijah bo simbolično zaprtje ceste že ta konec tedna, morda tudi takoj ob odprtju predora, a bo to zgolj začasno. Na dolgi rok jo bodo zaprli šele čez nekaj mesecev, tudi zaradi pritiska prebivalcev Markovca, ki se bojijo, da bo skozi naselje potekal ves nevinjetni promet.

Kakšen bo nov košček plaže?

Kako pa bo po novem izgledal nov košček slovenske plaže, ko obalne ceste ne bo več? Kot so poročali v oddaji SVET, se bo z odprtjem predora med Izolo in Koprom lahko sprostilo skoraj 10 odstotkov slovenske morske obale. Zaprtje obalne ceste prinaša možnost ureditve največjega obmorskega pasu s promenado, kolesarskimi potmi in ostalimi rekreativnimi objekti ter najdaljšo slovensko plažo.

Obala
Obala FOTO: Kanal A

Pomembno je, da se urejanja tega prostora lotimo ambiciozno, pa vendar premišljeno. Gre namreč za zgodovinske rešitve in potreben je pravi pristop, je prepričan profesor na portoroški Fakulteti za turistične študije Tomi Brezovec. "Tukaj imamo izjemno priložnost, ki se res ne bo nikoli več ponovila. Dobili bomo zelo veliko površino, ki jo sedaj lahko uredimo z neko vsebino. Tukaj ne bi bil skromen. Šel bi v velik mednarodni, dobro plačan natečaj, da dobimo res enkratno rešitev, ki bo samo po sebi že kot rešitev turistična atrakcija," je povedal.

Velikopoteznost načrtov naj prebivalstva ne prestraši, še dodaja Brezovec. "Tukaj imamo priložnost, da naredimo nekaj novega, česar v bližnji ali celo širši okolici ni. Zavedati se moramo, da je ta del obale najbližja plaža centralni Evropi - Dunaju, Pragi, Münchnu ... to je štiri kilometre fantastične obale, ki je dosegljiva v petih urah s strani naših najbližjih emitivnih turističnih središč," je še dodal v oddaji SVET.

Rešitve: od futurističnih do realnih

Prvi natečaj slovenskih arhitektov je že dal nekaj rezultatov. Nekatere rešitve so velikopotezne in precej futuristične, terjale bi velikanske posege v prostor in na stotine milijonov evrov. Je pa tudi nekaj realnih, ki bi jim najbrž prikimala velika večina istrskega prebivalstva.

"Prostor je treba gledati kot program. Ne kot oblikovanje pomolov in stopnic, ampak kako ta prostor maksimalno, a na racionalen način kultivirano uporabljati," pravi arhitekt Matej Mljač. Monotona dolga plaža, kot jo poznajo naši sosedje preko zaliva v Lignanu tako ne pride v poštev. "To je blazno dobra priložnost, da se linija med tema dvema mestoma razume kot nek nov brand. Ta plaža ne more biti plaža sama po sebi. Kot vse druge plaže mora biti tematska - sestavljena iz nekih mikroambientov, kot je to lastnost Mediterana."

obala
obala FOTO: Kanal A

Za kakršen koli projekt bo najbrž treba počakati še kar nekaj časa. Sprva, da se uskladijo želje, nato, da se najdejo še finance. Dejstvo pa je, da s predorom prometnih zamaškov ni konec, poletne kolone ob koncih tedna se bodo le pomaknile iz Žusterne na izolsko stran.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (612)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
08. 06. 2015 06.25
+0
Sramota za tako kratko razdaljo in da se je Cerar pozabil obrniti ; očitno se ne znajde več brez parkirne kamere in senzorjev,hkrati pa lepo prikriva svojo pedofilijo
FC Chelsea2
07. 06. 2015 10.52
+1
je pa zato glede telekoma bolj slaba luč na koncu tunela
01xxy
07. 06. 2015 10.19
+4
Narodni izdajalci tečejo zadnji krog!
Diškor
06. 06. 2015 20.23
+2
IN KOLK NAS BO TO SRANJE SPET STALO, ZA TO PA JE DENAR, BANDA UŠIVA, VAM BI DAL JAZ LUČ NA KONCU TUNELA Z BRENERJEM
pingosok
06. 06. 2015 21.45
+3
pozabil se je nazaj ozret-na drugi strani je "črna tma" .
delfin11
06. 06. 2015 19.44
+4
Zasvetilo je še nekomu na TRR...
tatanka44
06. 06. 2015 18.47
+11
Kaka štala zarad dveh kilometrov tunela????Naslednji teden bom doma na vrtu imel otvoritev zunanjega WC-ja,prosim da pridejo mažuretke in vsi ti fantje v kravatah.Otvoritev bo pa lahko naredil Gašpar Mišič,in upam da se bo kvalitetno usrl,kar dela že odkar sem slišal zanga.
TRUMPP
06. 06. 2015 18.44
+7
Boljše je, da se v zemljo zakopljejo, kot pa da se stem hvalijo. To je za otroke farbat,.....2km....10 let.
pingosok
06. 06. 2015 21.51
+6
še zaporniki bi bli prej na svobodi,če bi kopali z žlico za juho.ha,ha
LOPOVEpredZID
06. 06. 2015 16.59
+5
Danes je že nekdo obstal v tunelčku...hahahahahahahahahahahahaha....a plažo so jim že naredili?! hahahahahahahahahahahha
Transformerji
06. 06. 2015 15.54
+3
Zasvetila še ena luč na koncu tunela: to je mišljeno tako - najprej je peljaj avto, ki mu je gorela samo leva luč, potem pa je peljal avto, ki mu je gorela samo desna luč! Vsak avtomobil je imel eno pokvarjeno luč!
Bruhalnica24
06. 06. 2015 12.32
-5
Kdaj bo temu Idio.. Zasvetila luč v glavi.... Pa saj smo že last Rothschildov, kdaj se bo mu to posvetilo..
Kometikjami
06. 06. 2015 11.20
+4
A obstaja kje kakšen video posnetek vožnje skozi tunel, od danes ali včeraj, ko je odprt za ves promet? Ker žal ta vikend nimam možnosti, da bi se skozi zapeljal, pa me zanima, kako izgleda vožnja skozi. (Hvala.)
flum
06. 06. 2015 11.03
+1
Se je Cerar pozabu obrnt in bi vidu luč tud na drug stran tunela !
fafajonka
06. 06. 2015 11.26
+5
pingosok
06. 06. 2015 10.54
-1
Le kake zasluge ima cvilimožek cerar pri tem ?! Mogoče to,da je trak prerezal !
srebrnibreg
06. 06. 2015 13.29
-2
Rosvitaja
06. 06. 2015 16.25
-2
nemevečbrisat,ti imaš,tako brezvezne,podle komentarje,morš bit zelo razočaran,nad sabo
pingosok
06. 06. 2015 21.44
-2
@rosvitaja-razočaran sem nad vami lewaki-nad sabo nisem,saj sem zelo uspel v življenju-družina in dom ! Ko se zravna ta zadnji lewak pa bom vesel kot vrag !
pingosok
06. 06. 2015 21.48
+1
ciciban00
06. 06. 2015 10.22
+6
Ta predor gor ali dol, gužva bo ista verjetno, upam da se motim. Da bi pa kakšen most sanirali, e to pa ne, pa zelo pomembne so protihrupne ograde, ki jih gradijo povsod po AC za ne vem kakšne miljone, seveda obvezno v konicah, ponoči in zgodaj zjutraj pa nič.
Simon Marley 1
06. 06. 2015 09.51
+21
bog si ga vedi kolko so pokradli zravn
VSEZNALECno1
06. 06. 2015 09.29
+5
A je že razrezal trak al še razmišlja....baje je bil neprijetno presenečen nad barvo traku.....
User792410
06. 06. 2015 09.21
+9
Državna politika je s tem,ko se je na najvišjem nivoju udeležila otvoritve predora Markovec,dala legitimnost vsem nečednim rabotam Darsovih razspisnih projektov !
pepo99
06. 06. 2015 09.15
+13
če so ta predor delali 10 let.....koliko časa bodo delali to rajsko plažo od Kopra do Izole? Bo prej morje izparelo.
User792410
06. 06. 2015 09.25
+8
Glede na to,kako pri nas potekajo izvedbe velikih projektov,se bojim,da bomo prej dočakali marsovce,kot pa to plažo !
pmx
06. 06. 2015 10.19
+9
Ne skrbi, tukaj se ne bo to zgodilo, po mojem imajo vsi obalni župani že svoje plane zase in za svoje sorodnike, prijatelje, ... kako čimbolj razgrabit zemljišča tam, jih odkupit, .... in bo nastala mondena lokacija za premožne. Ostali navadni ljudje pa bodo lahko noge namakali v lokalnih kanalih.
bundy crocodile
06. 06. 2015 08.54
+20
Delegacija ni popolna, manjka g. Ivan Zidar! Naj ugibam, ni mogu prit, ker je bolan?
Poisonivy
06. 06. 2015 08.50
+16
A ni tako, da luč na koncu tunela vidiš, ko umiraš?
binmister
06. 06. 2015 08.55
+5
User792410
06. 06. 2015 09.29
+6
Verjetno nam je hotel Cerar z to izjavo olepšati umiranje na obroke !