Slovenija

FOTO: Najmanj osem se jih podaja v predsedniško bitko

Ljubljana, 27. 09. 2017 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Do sedaj je osem kandidatov vložilo kandidaturo za predsednika oziroma predsednico Slovenije. Poleg sedanjega predsednika Boruta Pahorja še Ljudmila Novak, Marjan Šarec, Maja Makovec Brenčič, Romana Tomc, Angelca Likovič, Boris Popovič in Suzana Lara Krause.

Kmalu bo znano, med najmanj koliko kandidati bodo volivci lahko izbirali na oktobrskih predsedniških volitvah oziroma ali se bo sedmerici, ki je že vložila kandidature, pridružil še kdo. Opolnoči se namreč izteče rok, do katerega je še mogoče zbirati podpise podpore in vlagati kandidature na Državno volilno komisijo.

Kandidature so doslej vložili aktualni predsednik Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, evropska poslanka Romana Tomc, upokojenka Angelca Likovič, koprski župan Boris Popovič in Suzana Lara Krause.

Pahor, Novakova, Šarec in Makovec Brenčičeva so že uradni predsedniški kandidati, saj je Državna volilna komisija njihove kandidature že potrdila, o preostalih vloženih pa bo odločala na seji v četrtek. Kmalu bo torej znano, med koliko kandidati bodo volivci na predsedniških volitvah 22. oktobra lahko izbirali.

Suzana Lara Krause je kandidatka stranke SLS.
Suzana Lara Krause je kandidatka stranke SLS. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsedniško kandidaturo je na Državno volilno komisijo tik pred iztekom roka vložila kandidatka SLS Suzana Lara Krause. Kot je povedala ob tej priložnosti, v predsedniški tekmi ponuja nekaj drugačnega in je edina izmed kandidatov brez politične preteklosti.

"Čas je, da v Sloveniji dobijo priložnost tudi mladi, kajti mi moramo skupaj ustvarjati, da bomo Sloveniji vrnili prihodnost," je po vložitvi kandidature povedala v izjavi za javnost. Kot svoje prednosti je izpostavila mladost, energijo in samozavest, zato je prepričana, da je v bitki za predsedniški stolček dobra izbira.

Predvolilno kampanjo bo vodila predvsem na terenu, na srečanjih z ljudmi po različnih slovenskih krajih. Na lokalnih dogodkih je namreč po njenih besedah vzdušje bolj sproščeno in se bodo lažje pogovarjali o tem, kaj ljudje od nje pričakujejo in kaj potrebujejo.

Kandidaturi so priložili 3657 podpisov, ki pa jih po njenih besedah ni bilo enostavno zbrati. A v stranki niso nikoli dvomili, da jim bo uspelo, je dodala.

Suzano Laro Krause je ob vložitvi kandidature spremljal tudi predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je poudaril, da njihova kandidatka prinaša svežino v slovensko politiko in pooseblja prenovljeno SLS. "Od danes tudi verjamem, da bo drugi krog volitev, in verjamem, da bo naša kandidatka v njem," je dodal.

Rok za vložitev kandidature se izteče opolnoči

Rok za vložitev kandidatur za predsedniške volitve se sicer izteče danes opolnoči, ko bo dokončno znano, med koliko kandidati bodo volivci lahko izbirali na oktobrskih predsedniških volitvah.

Seznam možnih kandidatov se je sicer tik pred rokom za vložitev kandidatur precej skrčil. Vstop v predsedniško tekmo je namreč napovedovalo precejšnje število bolj ali manj znanih obrazov, a se je izkazalo, da je izpolnitev formalnih pogojev zanje prevelik zalogaj. Nekateri sicer upanja še niso povsem izgubili. Kulturnik Andrej Rozman Roza denimo ni uspel zbrati zadostnega števila podpisov, a še vedno računa na podporo poslancev Levice. V tej stranki sicer še niso razkrili, kakšna bo njihova vloga v predsedniški tekmi in naj bi to storili danes.

Ko bodo vsi kandidati znani oziroma bodo vse vložene kandidature potrjene, bo Državna volilna komisija z žrebom določila vrstni red kandidatov na glasovnicah. Žreb bo predvidoma v petek v ljubljanskem Cankarjevem domu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SirNoxy
27. 09. 2017 21.22
Pa kaj je to avdicija za Kmetijo al predsedniške volitve??
felix58
27. 09. 2017 19.30
+4
itak bo zmagal Pahor
dipe
27. 09. 2017 15.54
+0
Kaj pa Joras...
LAC
27. 09. 2017 15.54
+1
BAJE V MARIBORU šiško NABIRA GLASOVE ZA PREDSEDNIKA!? ZANIMA ME PA KAJ SE TI MORA V GLAVI DOGAJATI, DA DOBIŠ TAKO HUDE BLODNJE?!
LLLEPI
27. 09. 2017 15.50
+1
Prava figa vsi so lopovi
Limona2021
27. 09. 2017 15.49
-7
Popovic bo zmagal. Sicer ne vem kaj volit, itaq je vse skup brezveze ampak nekako verjamem, da ima popovic zase dost in da bi bil edini, ki bi res kaj naredil. Sicer pa politika je en sama kuhna, kuhajo s... in nikoli prav zares nikoli nic dobrega.
Vig1
27. 09. 2017 17.03
+4
Predsedniška funkcija pri nas ni namenjena temu, da bi kaj naredil ali spremenil. Samo hodiš na razne prireditve in v tujino, sprejemaš tuje goste, oprostiš kakšnega zapornika in včasih prebereš kakšen govor, ki ti ga drugi napišejo. To je pa praktično vse.
mejacrnikal
27. 09. 2017 15.33
-2
mackon08
27. 09. 2017 18.14
+1
flum
27. 09. 2017 15.02
+3
tolk dnrja za enga kolovna. Upam da zmaga Marjan, ki je vsaj dobr klovn, pa tud dobr gospodar. Pahor naj gre pa smeti pobirat !
felix58
27. 09. 2017 12.35
-1
itak....bo zmagal sedanji
dipe
27. 09. 2017 12.00
-1
Unga bikca ki so ga žandari sestrelili bi dal za predsednika. Manj stroškov, koristi itak nobene.