Slovenija

SD podpira Vebra, Židan Cerarja poziva k spoštovanju koalicijske pogodbe

Ljubljana, 30. 03. 2015 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Cerar pričakuje, da bo obrambni minister Veber zaradi očitkov o zlorabi vojaških obveščevalcev odstopil, sicer bo predlagal njegovo razrešitev. Veber je zagotovil, da ne bo odstopil s funkcije, v stranki ga podpirajo. Lukšič je do Cerarja kritičen, češ da se je postavil na stran SDS.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Židan Vebru v bran
    01:53
    Iz SVETA: Židan Vebru v bran
  • Iz 24UR: Odstop ali razrešitev?
    03:14
    Iz 24UR: Odstop ali razrešitev?
  • Iz 24UR: SD v bran obrambnemu ministru
    03:00
    Iz 24UR: SD v bran obrambnemu ministru
  • Iz 24UR ZVEČER: Kozlovičeva in Lukšič o Vebru in Cerarju
    09:05
    Iz 24UR ZVEČER: Kozlovičeva in Lukšič o Vebru in Cerarju

Premier Miro Cerar je na podlagi preučitve vseh dejstev ocenil, da minister za obrambo Janko Veber ne more več opravljati funkcije, zato ga je pozval, da se z odstopno izjavo umakne. Svojo odločitev mu mora Veber sporočiti najpozneje v torek, sicer bo še isti dan podal predlog za njegovo razrešitev.

Veber je bil pred imenovanjem za ministra poslanec, zato se lahko vrne v poslanske klopi, od koder pa bo v tem primeru moral oditi Franci Križanič, ki je v DZ prišel namesto Vebra.

Razlog za omajano zaupanje Cerarja v Vebrovo delo so nedoslednosti ministra pri pojasnjevanju glede naročanja analize posledic prodaje Telekoma Slovenije in pravno sporna vprašanja, ki so se postavila, je dejal Cerar po koalicijskem vrhu. "Morda je imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot," je dejal in dodal, da bi Veber lahko ubral legitimno možnost prek sveta za nacionalno varnost in pristojnih teles. Spomnil je, da obstaja vladna skupina za zaščito kritične infrastrukture, Veber pa po njegovem primernih in zakonitih sredstev, ki so bila na voljo, ni uporabil v zadostni meri.

Če je pa minister menil, da je treba angažirati Obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo, bi moral o tem obvestiti bodisi predsednika vlade bodisi vlado ter analizo odrediti z dokumenti, je razložil Cerar. Komunikacija med Vebrom in generalnim direktorjem OVS Gorazdom Rednakom oz. OVS pa bi morala biti pisna in sledljiva, zdaj se namreč pojavljajo dvomi, ki jih ni mogoče izključiti, je še dodal premier, ki se strinja, da mora vlada obravnavati varnostne vidike privatizacije Telekoma.

Cerar Vebra spoštuje kot eminentnega politika, zato se mu je zdelo ključno, da se najprej z njim pogovori. Ko je sprejel odločitev, pa mu je dal možnost, da se sam umakne.

Morda je imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot, pravi Cerar.
Morda je imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot, pravi Cerar. FOTO: Miro Majcen

Veber zagotavlja, da ne bo odstopil

Veber vztraja, da je ravnal zakonito in odgovorno in je tako Cerarjeva odločitev zanj presenečenje.

V NSi in SDS so napovedali, da bodo zoper Vebra, v primeru, da ne bi odšel s položaja, vložili interpelacijo. Očitali so mu zlorabo OVS, po njihovem mnenju pa se je tudi vse bolj zapletal. Sprva je namreč zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma Slovenije na podlagi njegovega naročila pripravil OVS. Pozneje pa je razkril delovno gradivo, ki je bilo po njegovih besedah podlaga za ustno poročanje direktorja OVS Gorazda Rednaka glede analize. Nazadnje naj bi predsedniku vlade predložil še zapisnik sestanka kabineta direktorja OVS.

Zatrdil je, da ne bo odstopil, ker za to ni nobene podlage. Po njegovem mnenju bi bilo nekorektno, če bi sedaj prevzel odgovornost za nekaj, "česar nisem naredil". "Lahko govorim le o tem, da sem deloval v skladu s pooblastili," je ponovil. Če bo v DZ potekal postopek njegove razrešitve, ima po njegovih besedah tudi nekaj časa, da svoja stališča pojasni.

Bo stranka SD zdaj zapustila koalicijo?

Stranka SD je Vebru stopila v bran in izrazila prepričanje, da ga bosta zaščitili tudi koalicijski partnerici DeSUS in SMC s Cerarjem na čelu. Ker se to ni zgodilo, lahko koalicijo zatrese morebiten odhod SD. Lahko pa ta stranka ponudi drugo ime za obrambnega ministra.

V SD so po besedah Dejana Židana prepričani, da je Veber delal in dela zakonito ter pod njegovim vodstvom OVS ni posegla v civilno sfero. Minister pa je naredil to, kar kot minister mora, je dodal Židan.

Kolegij stranke je podprl Vebra pri odločitvi, da ne odstopi. Premierja pa pozivajo k spoštovanju koalicijskega sporazuma, ki predvideva, da premier ministra, ki ne ravna pravilno, najprej opozori. "Edino tako je možno državo varovati pred politično krizo," meni Židan.

"Ne bi želeli, da nastane občutek, da smo prisiljeni oz. se nas odslavlja iz te vlade zato, ker imamo drugačno stališče do socialnih vprašanj, ker poudarjamo koristi ljudi in imamo drugačno stališče do privatizacije. Ne želimo občutka, da se nas odslavlja zaradi zgodbe, ki je drugačna od tiste, o kateri se javno govori," je pojasnil Židan.

Janko Veber je presenečen nad Cerarjevo odločitvijo.
Janko Veber je presenečen nad Cerarjevo odločitvijo. FOTO: Miro Majcen

SD ven, ZaAB notri?

Predsednik odbora DZ za obrambo Peter Vilfan je danes spomnil, da je glede Vebra ostal dvom že po tistem, ko se je zagovarjal pred odborom DZ. Odločitev o njegovem položaju pa je v rokah premierja, meni Vilfan. A če bi bil sam minister in bi ga premier pozval k odstopu, bi to nemudoma storil, je zagotovil.

Ob pretresih v koaliciji in vprašanjih, ali jo po odslovitvi Vebra utegne zapustiti SD, se sicer pojavljajo ugibanja, ali bi lahko v vlado vstopila katera druga stranka, denimo ZaAB. Vilfan je spomnil, da sam ni več član stranke. Je bil pa v začetku med tistimi, ki so zagovarjali vstop ZaAB v koalicijo, ker je po njegovem mnenju tako majhni poslanski skupini oz. stranki veliko bolje biti tam, kjer se odloča in sodeluje v pomembnih odločitvah, kot pa v opoziciji. Njegovo stališče ostaja enako.

V poslanski skupini SMC zaupajo šefu

Telekom Slovenije - 1
Telekom Slovenije - 1 FOTO: Reuters

V poslanski skupini SMC zaupajo predsedniku vlade pri odločitvi, da mora obrambni minister oditi. Tako bodo v DZ, če bo do tega prišlo, glasovali za njegovo razrešitev, je povedala poslanka SMC Lilijana Kozlovič. Pri tem ni dvomov in so enotni. Verjamejo tudi, da bo SD ravnala državotvorno in ostala v koaliciji.

Lukšič kritičen do Cerarja, češ da se je postavil na stran SDS

V oddaji 24UR ZVEČER je namestnica predsednice poslanske skupine SMC Liljana Kozlovič ponovila, da ima Cerar popolno podporo SMC pri predlogu razrešitve Vebra.

SD je Cerarja pozval, naj spoštuje koalicijsko pogodbo, po kateri bi si moral Veber najprej zaslužiti le opozorilo. Kozlovičeva je spomnila, da je Cerar teden dni pozival Vebra, naj mu predloži dokumente o svojem ravnanju oziroma da razčistijo situacijo. "Če bi upoštevali ta člen, da tudi za primer, ko gre za kršitev zakona in ustave, samo opozorimo nekoga, potem se politične stranke postavljamo nad ustavo in zakone, kar si ne smemo dovoliti," je pojasnila.

Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič pa je na vprašanje, ali je smiselno vztrajati na položaju ministra, če mu predsednik vlade ne zaupa več, odgovoril, da to ni prvi takšen primer. Nadaljeval je, da se je Cerar začel z zadevo ukvarjati, ko se je k pozivom NSi priključila SDS, torej, ''imate predsednika stranke, ki je tudi premier, in se je postavil na stran SDS, torej gre za neko programsko spremembo v tej vladi, če je bila prej levosredinska, potem je po kongresu Stranke modernega centra ta modernost postala janšizem''. Kozlovičeva se s tem ni strinjala in je poudarila, da ni bil Cerar pod nikakršnim pritiskom in ne gre za spremembo programa, ampak za to, da spoštujejo zakonitost in pravni red.

Lukšič je za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da je Veber glasoval proti privatizaciji, zato meni, da če bi bil ''Veber problematičen samo zaradi kršitve zakonodaje, potem bi to lahko ugotovila kakšna koalicijska stranka, saj ima mehanizme''. Dodal je, da dokler ni bilo pritiska na to vlado in premiera, potem se to ni zgodilo. Lukšič je nadaljeval, da Cerar do zdaj ni ubranil še nobenega svojega ministra, zato se mu drža premierja zdi problematična, saj se nobenemu ministru do zdaj še ni očitalo, da vodi napačno politiko vlade.

Kozlovičeva je zaključila, da upa, da bo SD še naprej deloval državotvorno in da bo prevladal razum in bo stranka ostala v koaliciji.

Erjavec: Moram verjeti predsedniku vlade

Tudi stranka DeSUS se bo opredelila do Cerarjevega stališča, je po koalicijskem vrhu povedal predsednik stranke Karl Erjavec. O tem, ali se strinja s Cerarjem ali ne, pa je dejal, da mu mora verjeti, saj je on tisti, ki je pregledal vso zadevo.

NSi: Interpelacije ne bo, Cerar je potegnil pravo potezo

Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da si je Cerar sicer vzel nekaj časa za premislek in da bi se med tem časom lahko ukvarjali s čim drugim. "A smo zadovoljni, ker je potegnil pravo potezo," je dodala. Po njenem mnenju nihče ni nenadomestljiv. "Ker je omajano zaupanje v OVS ministrstva za obrambo in zaupanje v obrambnega ministra, je prav, da ta odide," je prepričana.

Na vprašanje, ali zaradi Cerarjeve odločitve pričakuje koalicijsko krizo, je Novakova dejala, da ima SD veliko kadrov, "zato sem prepričana, da bo zlahka našla nadomestilo za ministra Vebra". Če pa bi vendarle prišlo do izstopa SD iz vlade, pa Novakova pravi, da za zdaj nič ne kaže, da bi šla v vlado NSi. "Kot prvič, še nismo dobili nobene ponudbe, drugič, pogajali smo se po volitvah, ko je bila to tudi realna možnost," je naštela. Ob tem pa dodala še tretji razlog: "po sprejemu zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih mislim, da bi naši člani in simpatizerji to potezo s težavo sprejeli".

Vodja poslancev Matej Tonin pa je ocenil, da se je Cerar postavil na stran pravne države, zato interpelacije zoper Vebra, kot kaže, ne bodo vložili. "Mi v komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb smo zgolj opravili svojo nalogo, torej da smo javnosti predstavili, da je minister kršil zakonodajo. Predsednik vlade se je odločil pravilno," je dejal.

Tanko: Odločitev je razumna

Cerarjeva odločitev je po mnenju vodje poslancev SDS Jožeta Tanka razumna in smiselna, a "v tem primeru mora tudi koalicija, če je enotna, ravnati primerno in podpreti predlog predsednika vlade". "Sicer je že tako ali tako položaj zelo konfuzen," je pripomnil.

Obžaluje pa, da se to ni zgodilo prej. Razmere v koaliciji po njegovem mnenju zagotovo niso primerne, "že dlje so prisotne razprtije, težava pa je tudi, da koalicija skoraj nikoli ni celotna". Kot je pojasnil Tanko, dejansko ni meseca, ko bi bila vlada popolna in ministri "ne morejo opravljati svoje naloge zaradi takih ali drugačnih razmer". To pa je po njegovem mnenju težava, kar je razvidno tudi iz nabora zakonov, ki jih posreduje v DZ. "Namesto, da bi bile seje DZ čedalje bolj polne, so čedalje bolj prazne," ugotavlja Tanko.

Sam sicer ne ugiba, kaj se bo sedaj zgodilo v koaliciji. Četudi SD izstopi iz nje, je koalicija še vedno sklepčna, lahko pa se bo preoblikovala, ugiba.

Bo SD zapustila koalicijo?
Bo SD zapustila koalicijo? FOTO: Miro Majcen

Cerar: V koaliciji je nastala določena napetost

Cerar je danes še poudaril, da tukaj ne gre za vprašanje strankarske pripadnosti oz. strankarska pogajanja, kdo podpira ministra, temveč za to, da ima on kot predsednik vlade možnost, da ob ugotovitvi ministrovega spodrsljaja ali napake tega ministra tudi pozove k odhodu. 

Priznal je sicer, da je v koaliciji nastala določena napetost, sam je koalicijskim partnericam danes pojasnil razloge za svojo odločitev, SD pa predlagal, naj razmisli o novem kandidatu. 

Poudaril je še, da vlada zdaj deluje normalno naprej in nadaljuje s procesom privatizacije, sam pa proces Telekoma popolnoma ločuje od vprašanja, s katerim se ukvarjajo danes, je še dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
31. 03. 2015 19.20
-1
Lukšić je genij za delanje neumnosti,narcis od pet do glave.Na volitvah je dobil malenkost več glasov kot jaz ,ki sploh nisem kandidiral za parlament.Ni mu jasno,da ga volilci ne maramo ,pa še kar afne gunca.Židan pa če bi premogel kaj zdrave kmečke pameti,bi imel za vsakega svojega ministra pripravljeno rezervo in sedaj nebi jokal za Vebrom,ki tega ni vreden.Cerar od mene ima velik plus.To se zahteva od glave družine,da udari po mizi ,če je treba.Tudi Klemenčića bi moral odstaviti.Vse kar je le malo sporno je treba takoj eliminirati,če želi,da bo končno ena vlada lahko delala normalno.Janši očitajo 200 00 €,Klemenčić je skrival hišo ,ki je sigurno več vredna,tudi drugih nejasnosti je kar nekaj okoli njega...V Sloveniji je veliko sposobnih in poštenih ljudi iz parafina pa se vedno vlečejo neki Lukšići,rabimo nove poštene obraze.Kako pa kaj Violeta,kdaj bo za minimalca delala?
pravica5
31. 03. 2015 12.11
+1
Kaj a ne gre ,bo treba vile prnest pa gnoj spucat.Kje ste vstajniki kje,a niso pravi ljudje na oblast.
ginger 1
31. 03. 2015 08.49
+7
AAAAHAHAHAHA tele luksic je pa res strokovnjak...Slak ga sprasuje konkretno,luksic odgovarja cisto nekaj tretjega...spokajta oba jajo veber in luksicu...samo crta...!!!
Timy15
31. 03. 2015 08.29
+4
Zanimivo,vsak reče,če bi bil minister bi na poziv predsednika vlade odstopil,ko pa je minister pa stolčka ne zapusti za nič na svetu in so za vse krivi le drugi.
sportko47
31. 03. 2015 08.08
+4
Politika me v osnovi ne zanima ker iz nase zgodovine je razvidno da se nima smisla s tem obremenjevat ker SLO politiki so res nekaj posebnega! A tole skropucalo kako je Luksic prisel pomagat resevat Webra to pa je " mojstrstvo brez primere"! Najprej pove da jih ze Drnovsek ni maral in dve ministrici zamenjal, pol je bil maj Jansa in SDS spet kriv , pol pa da se menja ministra ki je bil proti privatizaciji! Opa , vlada je ZA privatizacijo, Veber proti in kva je pol cudn, se posebej ce je hotu mal na skrivaj " pominirat" politiko vlade! Me prov zanima ce je Luksic to svojo skropucalo se enkrat pogledal in poslusal in ce se mu je zdelo da mu je dobr slo! Lukscicu meni si " navdusil " in ce se kdaj kandidiras te bom zihr volil! A zakaj? Da bos vsaj en glas dubu, da ne bos cist brez!
belaovca
31. 03. 2015 08.15
-3
ti bi janeza...nak...nč ne bo...domobran mora odslužit kazen in še ga čaka...obiskov na sudu...
ooResnicA
31. 03. 2015 07.55
+3
...če židanu kaj ne paše pri koritu naj še on poka!!
belaovca
31. 03. 2015 08.01
+0
on ima vsaj tolko ponosa....ponos je pa nekaj kar je vam pritepencem tuje.
pravica5
31. 03. 2015 12.16
Ovca ne obremenjuj se z drugimi imas svojih problemov dovolj.
Levji
31. 03. 2015 07.42
+0
Dobro jutro in lep dan želim vsem poštenim slovenkam in slovencem.
Martin Golob
31. 03. 2015 08.18
Hvala enako,torej dobro jutro vsem ,razen politikom
Levji
31. 03. 2015 07.33
+3
Če je minister za obramo prekoračil svoja pooblastila in delal protizakonito je higienično da odstopi. Ne odobravam SD, da brani svojega ministra na vsak način, tudi z istopom iz koalicije. PV je jasno obrazložil nepravilno delovanje ministra, da ni delal po pravilih v takšnih primerih. Ljubica Jelušič je dobra zamenjava in ona lahko ponovi vajo, samo po zakonu in PV in predsedniku države, predlaga, da se opravi preveritev posledice prodaje telekoma kot jo je počel na nepravilen način sedanji minister.
ooResnicA
31. 03. 2015 07.29
+2
...danes ga bo morala specialci na silo od korita odstranit......hihighigi
belaovca
31. 03. 2015 07.33
+0
belaovca
31. 03. 2015 07.27
-2
kwa zdej....a jutri janez dobi družbo da ga ne bo strah ponoči...prjatu v orožju ga bo varoval
prašek
31. 03. 2015 07.25
-4
Ker mu Cerar ne zaupa več, bi moral Veber odstopiti. Naj ne prakticira Ivanovih navad na levici !
BULDOH
31. 03. 2015 07.34
+2
A se te dali na mesto,na urgenci-prašek...
pogled1
31. 03. 2015 07.24
+4
Veber ni sposoben odstopiti, s tem kaže kako je malega duha... "od junaka do bedaka"
belaovca
31. 03. 2015 07.26
-3
ampak na dob zaradi tega ne bo šel....veš....
prašek
31. 03. 2015 07.23
+0
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam!
belaovca
31. 03. 2015 07.24
+0
borzojoj
31. 03. 2015 07.24
+1
Levji
31. 03. 2015 07.40
+1
pravica5
31. 03. 2015 12.18
vstajnik1941
31. 03. 2015 07.21
+3
Židan go home, nazaj za direktorja prašičje farme in lupaj pujsom ne nam!
BULDOH
31. 03. 2015 07.20
+5
Ne bojo šli prašiči od korita-ne se bati....
borzojoj
31. 03. 2015 07.23
+3
dokler jih raja futra, čist gotov, da ne.
tron3
31. 03. 2015 07.16
+3
Židan, potem ima koalicijska pogodba večjo pravno težo, kot zakonodaja, ki prepoveduje delovanje VOS na civilnem področju?
borzojoj
31. 03. 2015 07.20
+3
Sprašujem se, kako je lahko nekdo tako visoko izobražen pa tako malo razgledan.
mariomaher
31. 03. 2015 07.21
+2
windmaster
31. 03. 2015 07.11
+5
Veber v rodnem Kočevju ne velja za preveč brihtnega....
belaovca
31. 03. 2015 07.16
-3
borzojoj
31. 03. 2015 07.17
+1
borzojoj
31. 03. 2015 07.22
+1
prašek
31. 03. 2015 07.23
+0
Včeraj mi je en jež stekel pod traktorsko kolo, sem že mislil .....
biggbrader
31. 03. 2015 07.03
+4
Ne vem kaj si Židan predstavlja ?! Ali je bolestno ambiciozen, ali je napumpan od Milana, ali je na substancah ?!
mariomaher
31. 03. 2015 07.22
+0
bakiras
31. 03. 2015 07.02
+7
Veber odstopi dokler še lahko. Ko boš dobil nogo bo vsega konec. Odstop je le odstop, noga pa je noga.
biggbrader
31. 03. 2015 07.04
+6
belaovca
31. 03. 2015 07.14
+0
ooResnicA
31. 03. 2015 07.00
+4
...čuj toti se boji domof v kočevje je bil 12let župan pa je 40% brezposelnost...ga bodo domačini prelufal za dobrodošlico ko pride čuj.....buhahhaha
biggbrader
31. 03. 2015 07.05
+4
Saj ne gre domov. bo namesto VELE DOHTARJA pridaniča.