Slovenija

VIDEO: Zdravnik Radan bo pravico iskal na sodišču, češ da vodstvo nima razlogov za odpustitev

Ljubljana, 15. 01. 2015 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Čeprav notranji strokovni nadzor UKC Ljubljana ni dal jasnih odgovorov o domnevnem primeru evtanazije, se je vodstvo odločilo, da zdravnika Ivana Radana odpusti. Ta se bo zdaj pritožil na delovno in socialno sodišče. "Danes so na UKC evtanazirali zdravnika," pravi njegov zagovornik.

Več videovsebin
  • Hojker: Jasno je povedal sestri, kaj naj stori
    01:28
    Hojker: Jasno je povedal sestri, kaj naj stori
  • Opravičilo strokovnega direktorja UKC Ljubljana svojcem pokojnika
    00:42
    Opravičilo strokovnega direktorja UKC Ljubljana svojcem pokojnika
  • 'To bi moral biti rdeči alarm za oddelek'
    01:48
    'To bi moral biti rdeči alarm za oddelek'
  • Primer sprožil razpravo o evtanaziji
    01:32
    Primer sprožil razpravo o evtanaziji
  • Jože Balažic o tem, kdaj opravijo obdukcijo in kdaj ne
    02:27
    Jože Balažic o tem, kdaj opravijo obdukcijo in kdaj ne
  • Balažic o tem, da ni dokazov, da je pacient dobil kalij
    01:20
    Balažic o tem, da ni dokazov, da je pacient dobil kalij
  • Pravnica Meta Vesel Valentinčič: Danes je bila odpoved realizirana
    03:43
    Pravnica Meta Vesel Valentinčič: Danes je bila odpoved realizirana
  • Iz SVETA: Nadzor zaradi suma evtanazije
    02:21
    Iz SVETA: Nadzor zaradi suma evtanazije
  • Iz SVETA: Pogovor z Andrejem Možina
    03:35
    Iz SVETA: Pogovor z Andrejem Možina
  • Iz SVETA: Nevzdržne razmere na kliniki
    02:03
    Iz SVETA: Nevzdržne razmere na kliniki
  • Iz SVETA: Težave slovenskega zdravstva
    02:28
    Iz SVETA: Težave slovenskega zdravstva
  • Iz 24UR: Dokazov ni, a zdravnika so odpustili
    04:32
    Iz 24UR: Dokazov ni, a zdravnika so odpustili
  • Iz 24UR: Rezultati internega nadzora
    03:29
    Iz 24UR: Rezultati internega nadzora

Na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so danes razkrili vsebino notranjega strokovnega nadzora nad domnevnim primerom evtanazije na intenzivnem oddelku nevrološke klinike konec lanskega leta.

Strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek je danes pojasnil, da je Hojkerju ponudil svoj odstop. A Hojker pravi, da Vodušek po svoji funkciji ni bil v tolikšni meri vpleten v dogodek, zato odstopa ni sprejel. Tudi Vodušek se je opravičil svojcem bolnika in dodal, da je dogodek povzročil "težko rano nevrološki kliniki". Glede Radana je dejal, da o njem doslej ni imel slabih podatkov in da je imel pri sodelavcih visoko podporo.

Iz poročila je razvidno, da je zdravnik Ivan Radan medicinski sestri naročil, naj pripravi morfij in kalijev klorid ter naj aktivira črpalko za infuzijo. To je tudi storila in aktivirala črpalko. Pet minut zatem je 83-letni bolnik umrl. Sestra po navodilu zdravnika v bolnikov karton ni napisala, da je prejel kalijev klorid, saj je zdravnik rekel, da kalij ni tekel. Zdravnik naj bi nato vzel sistem, po katerem je tekel kalij, in ga vrgel v koš pri sosednjem bolniku.

Iz poročila je tudi razvidno, da je zdravnik več osebam na kliniki priznal, da je bolniku dal kalij in pojasnil, a je to storil, ker ni želel, da bi naprej trpel. A je Radan svoje trditve spremenil 22. decembra lani, ko ga je doletel suspenz.

Nimajo materialnih dokazov

Komisija je tako ugotovila, da ni možno z gotovostjo trditi, da je kalijev klorid dejansko stekel in bolniku povzročil zastoj srca. Se je pa to verjetno zgodilo.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je dejal, da njihov namen ni, da ugotavljajo kazensko odgovornost osumljenega zdravnika Radana. To dela policija. Oni ugotavljajo delovnopravno odgovornost, etično pa zdravniška zbornica.

Pomočnica generalnega direktorja za pravna vprašanja Meta Vesel Valentinčič in strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker.
Pomočnica generalnega direktorja za pravna vprašanja Meta Vesel Valentinčič in strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker. FOTO: POP TV

'Bolnikov ne smemo izrabljati za proteste'

Hojker je dejal, da je zdravnik Radan že na televiziji jasno povedal, da je naročil sestri, naj se kalijev klorid pripravi za infuzijo. To naj bi storil kot protest zoper razmere na nevrološki kliniki.

Hojkerju se zdi sporno in etično nesprejemljivo, da je zdravnik v svojem protestu izkoristil nezavestnega bolnika. Zato so se odločili, da proti Radanu sprožijo postopek odpovedi delovnega razmerja. Družini pokojnega, ki ga je Radan izkoristil za protest, pa se je Hojker opravičil.

Komisija tudi meni, da če bi zdravnik le "insceniral stresno situacijo, ki bi se končala s smrtjo bolnika, bi dejansko predlagal obdukcijo", da bi se lahko tako zaščitil. Zdravnik pa je predlagal, da se od obdukcije odstopi.

Sam zdravnik je za nacionalno televizijo povedal, da s svojci pokojnika ni nikoli govoril o možnosti evtanazije in da bolnik ni dobil kalija, ampak le morfij, ki mu je lajšal zadnje trenutke življenja. Omemba kalija je bila po njegovih besedah provokacija zaradi internih težav. Na oddelku intenzivne nevrološke terapije naj bi bili sicer po njegovih navedbah odnosi med zdravniki dokaj napeti.

Predsednik komisije, ki je opravila izredni notranji nadzor nad primerom, Jože Balažic je pojasnil, da je bil za zdravnika najbolj obtožujoč element ta, da je sploh odredil, da se nastavi infuzija kalijevega klorida in se ta sproži na največjo hitrost oz. moč. Potrdil je tudi, da bi obdukcija, če bi bila opravljena, lahko z gotovostjo potrdila oz. zavrgla sum, da je bolnik prejel infuzijo kalijevega klorida.

Zamenjava vodstva

Prav tako se postavlja vprašanje, zakaj niso nadzorni zdravniki na oddelku nemudoma ukrepali zoper zdravnika. Gre za spodrsljaj predstojnice kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojane Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja, zato je UKC Ljubljana sprožil tudi postopek za njuno zamenjavo.

Hojker je poudaril, da bi moralo biti to, da je zdravnik naročil infuzijo kalija bolniku, rdeči alarm za oddelek. Vodstvo intenzivnega oddelka bi moralo že na naslednji seji jasno razpravljati o tem dogodku, je prepričan in dodaja, da bi se prav tako morali odločiti za obdukcijo, saj bi tako pridobili dokaze, da je bilo očitano dejanje storjeno oziroma ne. Tako pa so imeli le izjave, ki so vprašljive in jih zato prepuščajo v obravnavo kriminalistom.

'Tudi če je šlo le za provokacijo, je to nedopustno ravnanje'

Pomočnica generalnega direktorja za pravna vprašanja Meta Vesel Valentinčič je povedala, da so se za odpoved delovnega razmerja zdravniku odločili zaradi kršitve več zakonov. Tako je Radan s svojimi dejanji povzročil moralno škodo delodajalcu, kršil je zakon o zdravstveni dejavnosti, ki narekuje, da mora zdravnik pri svojemu delu upoštevati svojo doktrino in etične predpise. Prav tako je kršil etični kodeks. "Ne smeš izpeljati svoje provokacije tako, da sprejmeš napačno medicinsko odločitev," je dodala.

O odpovedi delovnega razmerja, ki je bila izpeljana danes, je razpravljala posebna komisija in ugotovila, da Radan ne more več opravljati tega dela znotraj UKC Ljubljana, je povedala Vesel Valentinčičeva. Pojasnila je, da je bil na sejo komisije vabljen tudi omenjeni zdravnik, a se je zaradi bolezni ni udeležil. Namesto njega je na sejo prišel njegov odvetnik.

In ne glede na to, kakšen bo izid kriminalistične preiskave, oz. tudi če bo kriminalistična preiskava pokazala, da je dejansko pri zdravnikovem delovanju šlo le za provokacijo, Vesel Valentinčičeva pravi, da je to nedopustno ravnanje. "Metod, da nekdo pove, kaj ga muči in kaj je narobe, je več," je dodala.

Svojci niso zaprosili za evtanazijo

Po prvotnem poročanju medijev naj bi zdravnik 83-letnemu neozdravljivo bolnemu nevrološkemu bolniku, ki takrat ni bil pri zavesti, z mešanico morfija in kalija skrajšal življenje na željo svojcev. A to ni bilo res.

Zdravnik vztraja, da je bolniku vbrizgal le morfij.
Zdravnik vztraja, da je bolniku vbrizgal le morfij. FOTO: Thinkstock

Obdukcija ni bila mogoča

Naknadna obdukcija v primeru domnevne evtanazije iz decembra lani ni mogoča, saj so truplo upepelili.

Uboj?

Policija okoliščine dogodka še preverja, v najhujši obliki pa bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja uboja, za kar je sicer zagrožena kazen zapora od petih do 15 let. Po končani preiskavi bo policija ob morebitnih ugotovitvah suma kaznivega dejanja podala ovadbo na tožilstvo. Tožilstvo lahko opredeljeno kaznivo dejanje iz ovadbe tudi spremeni.

Zdravnik Radan bo pravico iskal na sodišču

Zdravnik Radan pravi, da vodstvo nima razlogov za odpustitev, zato se zaradi namerava pritožiti na delovno in socialno sodišče, je potrdil njegov zagovornik Milan Krstić.

Krstić pravi, da je zdravnik opozarjal na stanje na oddelku ter da komisija, ki je opravila izredni strokovni nadzor nad njegovim delom, ni mogla ugotoviti, ali je bolniku dejansko dal kalijev klorid in s tem povzročil njegovo smrt.

Po njegovem mnenju Radan s svojimi dejanji ni omajal ugleda UKC Ljubljana, pač pa je le razgrnil resnico, kako se z bolniki na intenzivni terapiji nevrološke klinike ravna. "Resnica ne more omajati ugleda," je dodal. Kritičen je bil do Davida B. Voduška, saj da ni nič storil, da bi izboljšal stanje na oddelkih, ob tem pa Vodušek ostaja na svojem položaju.

"Danes so na UKC evtanazirali zdravnika," pravi Radanov zagovornik, ki sicer priznava, da Radan nima smisla za humor. Ob tem dodaja, da tudi vodstvo UKC Ljubljana nima smisla za odgovornost.

MZ: Dogodek jemljemo zelo resno

"V prvi vrsti je za to, da do dogodkov, ki kakor koli ogrožajo paciente, ne prihaja, odgovorna posamezna bolnišnica. Dogodek, ki se je zgodil v UKC Ljubljana, jemljemo zelo resno; od UKC Ljubljana smo zahtevali poročilo internega nadzora in informacijo o tem, kako imajo urejen sistem kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave pacientov. Na podlagi prejetega se bomo odločili, ali bomo kakor koli dodatno ukrepali," so sporočili iz Ministrstva za zdravje. Imajo sicer možnost, da podajo pobudo za izredni strokovni nadzor Zdravniški zbornici Slovenije ali nadzor nad delom v zdravstveni negi.

Možina: Tudi javno insceniranje evtanazije bi bilo nesprejemljivo

V Zdravniškem društvu Slovenije so poudarili, da mora delo zdravnika potekati samostojno, vendar z veliko mero odgovornosti in občutka za bolnika, k čemur zdravnika zavezuje tako zakonodaja kot zdravniška etika. Sicer pa v skladu s Hipokratovo prisego odklanjajo evtanazijo in ne odobravajo razlikovanja med aktivno in pasivno evtanazijo. Po njihovem mnenju sedanja zakonodaja omogoča dobro paliativno zdravljenje bolnikov v zadnjih stanjih bolezni ali poškodb, za kar so strokovnjaki sekcije pripravili ustrezne pisne smernice.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina pa je ukrepe vodstva UKC ocenil kot korektne. Tudi če so na oddelku težke razmere in pomanjkljiva komunikacija, to po njegovih besedah ne sme biti razlog za tako dejanje, saj obstajajo druga, regularna pota opozarjanja na razmere. Med temi načini je naštel obveščanje predstojnika, uporabo konzilija zdravnikov ali iskanje pomoči pri sindikatu ali zdravniški zbornici. Po njegovi oceni bi bilo tudi javno insceniranje evtanazije s strani zdravnika nesprejemljivo in neodgovorno dejanje.

Številni preobrati v zadnjih dneh so po njegovi oceni skrb vzbujajoči, mnoge izjave so protislovne. Hkrati pa v zbornici razpolagajo s skromnimi materialnimi dokazi, tako da Možina predvideva, da bo v tem primeru odločilno delo organov pregona, ki aktivno delajo na razreševanju te nepojasnjene zgodbe.

Zdravniška zbornica dogajanja dejavno spremlja zlasti preko neodvisnega instituta tožilca zbornice oz. njegovega namestnika, ki morata s svojim delovanjem in ukrepi varovati tudi ugled zbornice in zdravniškega stanu v celoti, je povedal Možina.

Ker je tožilec poročilo prejel šele v sredo, bo postopek za morebiten odvzem licence na zbornici trajal še nekaj časa. Po pridobitvi potrebnih dokazov pa lahko pred razsodiščem zbornice po njegovih besedah sproži pripravljalni postopek ali pa neposredno obtožnico. Bo pa razsodišče o morebitnem začasnem ali trajnem odvzemu licence po napovedi Možine razpravljalo "v kratkem". Za odvzem licence je sicer po njegovih besedah najbolj obremenjujoče ogrožanje človeškega življenja ali huda strokovna napaka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3