Slovenija

Omejitve stopile v veljavo, zapora predora bo

Ljubljana, 05. 08. 2011 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./V.L./B.K.
Komentarji
179

V predoru Karavanke je začela veljati omejitev prometa tovornih vozil. Avtoprevozniki s ponujenim dogovorom niso zadovoljni, zato vztrajajo pri zapori. Minister Vlačič pa pravi, da je "vsakršna zapora slovenskih cest nesprejemljiva in nerazumna."

Predor Karavanke - 6
Predor Karavanke - 6 FOTO: Miro Majcen

Od 22. ure nocoj in vse do 15. ure v soboto velja v predoru Karavanke omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone. Kot je znano, je  Avstrija prepoved enostransko uvedla zaradi povečanega prometa v predoru Karavanke ob koncih tedna.

Predstavniki slovenskega in avstrijskega prometnega ministrstva so sicer dosegli začasen dogovor, da bodo lahko pokvarljivo blago in nevarni tovori, kot doslej, vozili prek predora. V skladu s tem dogovorom bi se avtoprevoznikom tudi povrnilo razliko v cestnini za pot od Beljaka do Šentilja, zmanjšano za tunelnino skozi Karavanke. A ta dogovor po mnenju predsednika sekcije za promet pri OZS Andreja Klobase ni zadovoljiv. Zato vztrajajo pri blokadi karavanškega predora.

Dogovor ni dober za nas. Vztrajamo pri svojem. Rekli smo, naj povrnejo cestnino iz Salzburga do Šentilja. Drugače se pogovarjati ne moremo,” je za 24ur.com povedal Klobasa. “Slovenski organi naj si prizadevajo, da bo Avstrija spustila vsa vozila, registrirana v Sloveniji, skozi karavanški predor. To je edina oprijemljiva rešitev,” je še dodal.

Koliko avtoprevoznikov se bo pridružilo blokadi, Klobasa ni želel razkriti, je pa dejal, da bodo blokade, če dogovora ne bo, izvajali vse petke do začetka septembra.

Obenem je potrdil, da se bodo avtoprevozniki v soboto ob 8. uri zbrali na Hrušici pred karavanškim predorom. "Stopili bomo do avstrijskih organov in poskušali doseči dogovor," je za nacionalno televizijo dejal Klobasa. Vztrajali bodo toliko časa, dokler dogovor ne bo dosežen, je še dejal in dodal, da so pripravljeni blokirati celotno Slovenijo. 

Jutri zapora bo in pika. Vseh ostalih podatkov ne bomo posredovali. Andrej Klobasa

Ne pristajajo na daljšo pot

Slovenska in avstrijska stran sta že v četrtek dosegli začasen dogovor, da bodo lahko pokvarljivo blago in nevarni tovori, kot doslej, vozili skozi predor, medtem ko bodo preostali tovor preusmerjali na mejni prehod Šentilj, avstrijski upravljalec avtocest Asfinag pa bo prevoznikom povrnil cestnino od Beljaka do Šentilja, če bodo na vožnji iz Salzburga izbrali pot preko Beljaka.

Avtoprevozniki so se temu dogovoru po Vlačičevih besedah uprli z argumentom, da jih ta sili, da opravijo daljšo pot, kot če bi se pri Salzburgu usmerili neposredno na Šentilj.

Današnji dogovor zato predvideva, da gredo lahko prevozniki iz Salzburga po kateri koli poti proti Šentilju in da dobijo s strani Asfinaga povrnjeno cestnino od Beljaka do Šentilja, zmanjšano za tunelnino za Karavanke, ki jim je ni treba plačati.

Dogovor po Vlačičevi oceni primerno rešuje nastali zaplet, saj upošteva zahtevo prevoznikov, tunelnina pa se odbije. Točne vsote teh povračil minister trenutno nima.

Andrej Klobasa pravi, da z novim dogovorom niso zadovoljni.
Andrej Klobasa pravi, da z novim dogovorom niso zadovoljni. FOTO: POP TV

Vlačič: Zapora nesprejemljiva in nerazumna

Vlačič, ki se je pravočasno vrnil z dopusta, je danes poudaril, da se mu zdi, da je vsakršna zapora slovenskih cest nesprejemljiva in nerazumna, "saj tega ni povzročila slovenska država".

"Prišlo je od zunaj, mi smo storili za avtoprevoznike, kar je bilo ta trenutek v naši moči, zato naši državljani in infrastruktura ne smeta biti kaznovana za to, kar je storila neka druga država," je poudaril.

Dodal je, da je v preteklih dneh govoril tudi s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki prav tako ne podpirajo zapore slovenskih cest. Kot je za 24UR povedal direktor združenja za promet pri GZS Robert Sever: “Naši člani ne bodo sodelovali.”

Vlačič je napovedal, da se bodo tudi v prihodnje z avstrijsko stranjo trudili doseči dogovor. Ob tem je poudaril, da v letošnji poletni sezoni najbrž ne bo možno rešiti omenjenih težav. Po njegovem mnenju bi sicer težave lahko rešili z izgradnjo druge cevi predora na Karavankah, kljub temu da avstrijska stran za zdaj na to ne pristaja.

Kako se zapori izogniti, bosta voznike obveščala tako policija kot Dars. Na poti bo treba pozorno spremljati signalizacijo in avtocesto še pravi čas zapustiti. Voznike tovornih vozil, ki zaporo napovedujejo, pa bodo v skladu z zakonskimi pooblastili seveda kaznovali.

Kako se izogniti zapori?

Kot kaže, se torej jutri obeta zapora karavanškega predora. Utegne se torej zgoditi, da bo promet na gorenjski avtocesti popolnoma ohromljen. Mejnemu prehodu Karavanke se je torej pametno na daleč izogniti. Katero pot torej ubrati?

Na Prometnoinformacijskem centru svetujejo, naj vozniki osebnih vozil v primeru blokade uporabijo druge, bližnje mejne prehode, kot so Ljubelj, Korensko Sedlo, Jezersko in Rateče. Ob tem velja opozoriti, da naj bodo vozniki na večurno čakanje pripravljeni tudi na teh mejnih prehodih. To so manjši mejni prehodi, ki toliko prometa, če zapora bo, namreč ne pogoltnejo kar tako.

Policija pripravljena

V policiji so na načrtovano blokado pripravljeni, je za 24ur.com sporočil Leon Keder, predstavnik PU Kranj. Pri tem pa sodelujejo tudi z avstrijskimi varnostnimi organi. ''Če se bo zapora dejansko zgodila, bomo poskrbeli za varnost cestnega prometa (preusmerili promet z avtoceste na druge ceste itd.) in o zapori obvestili Prometni inšpektorat ter upravljavca avtoceste Dars, ki je nato dolžan postaviti ustrezno prometno signalizacijo,'' je sporočil in dodal, da lahko v skladu z zakonskimi pooblastili voznikom, ki se bodo ustavili na avtocesti, izrečejo tudi globe zaradi neupoštevanja določb Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o javnih zbiranjih, Zakona o varstvu javnega reda in miru.

V primeru zapore bo promet ohromljen.
V primeru zapore bo promet ohromljen. FOTO: Miro Majcen

Černač Vlačiča poziva k odstopu

Podpredsednik SDS Zvone Černač pričakuje, da bo prometni minister Patrick Vlačič prevzel odgovornost za zaplete s predorom Karavanke in odstopil z mesta ministra. "Ne moremo verjeti, da minister za promet ni pravočasno vedel, kaj se bo zgodilo, lahko pa verjamemo, da se ni bil pripravljen soočiti s posledicami tega, kar se bo zgodilo," je dejal.

"Posledice začasnega zaprtja predora ne bodo nosili samo slovenski avtoprevozniki, temveč celotno slovensko gospodarstvo," je dejal. Černač meni, da avstrijska stran naši prometni politiki ni zaupala in zato sprejela neprimerne in enostranske ukrepe, ki pa bi bili lahko preprečeni, če bi prometni minister pravočasno in pravilno ukrepal.

Černač je Vlačiča pozval k odstopu tudi zaradi situacije v Luki Koper, kjer delavci že osmi dan stavkajo.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddrej
29. 08. 2011 12.49
@trolek00905.08.2011, 16:36 Če malo preračunaš, je to, da moraš nekje iz AC, pa si "PLAČU" to vinjeto, vse skup ena sam drobiž. Pri vinjeti je kilometer vreden manj kot delček evrocenta. Zato NE JAMRAJ zaradi tako banalnih razlogov!
Osvald
06. 08. 2011 09.43
Vlacic strahopetec
joco46
06. 08. 2011 08.05
vsi ki komentirate naj grejo kamijoni na zeleznice po evropi gre nenormalno veliko stevilo kamijonov po zeleznici v slo.pac negre ker bi se cez slovenijo peljal vlak dan ali dva neekonomicno vsi ki pravite da bo cela slovenija stala zaradi zapore karavank pa vedite da bo zaprta luknja v slo,in kolona bo ostala v avstriji v slo bo pa lepo potekal promet ker nebo te (g.olazni) vshodnjaske k se vozijo 50kmh cez tunele pri 100 kmh omejitve v avstriji 80kmh v slo,potem se pa pelje 70 do 75kmh po avtocesti klup temu da se lahko pelje 100kmh z kamp prikolico to je ta (g.olazen) k dela guzvo na nasih cestah ne pa kamijoni ce bi se vsi vozili kot kamijoni 90kmh nebi blo nobenih oziroma veliko manj nesrec na nasih cestah tisti k so pa zivcni in nervopzni pa tako ali tako nebi smeli imeti izpitov
MOSSAD001
06. 08. 2011 07.54
In v čem je fora da Avtrici pustijo prehod hitro pokvarljivega blaga ter Nevarni Tovor (cisterne Nitro metana,Propana,Amonala...)?? Tam en šlepar opank s čuprije pa nesme čez (opanke ogrožajo varnost...pa to)
njami04
06. 08. 2011 07.43
revčki prevozniški!!!
MOSSAD001
06. 08. 2011 07.39
Černač Vlačiča poziva k odstopu Vlačiča sploh zaposlit nebi smel...pa to Tkole rata k muzkontar minister rata...pa to
provideus
06. 08. 2011 07.37
Popolnoma podpiram zaporo predora. Poteza avstrijske strani se mi zdi popolnoma sprejemljiva,kajti zapora je nastala zaradi-VARNOSTI. Promet je sedaj v času počitnic enormno povečan,ter kaotičen.Te ogromne kovinske škatle pa itak samo ogrožajo ostale udeležence na poti. Kultura avtoprevoznikov je na dnu,malo jim je mar za varnost ostalih ljudi v prometu.Njihovi delodajalci-beri Klobasa(veleprivatnik živeč pod Pohorjem)imajo pa nenasitne trebuhe. Da naša država skrbi za varnost v prometu z napačnimi prijemi,nam je tako znano.Dviguje kazni za prometne prekrške v nebo,policisti ustavljajo voznike na najbolj banalnih mestih(izhodi trgovskih centrov-marsikdo se v prometnem kaosu,ter iskanju izvoza pozabi pripasat-evo pa že stojijo za ovinkom). Po drugi strani pa gledamo prispevke na 24ur,kako tovornjakarji ogrožajo šolarje,kolesarje,pešce s tem,ko kot ponoreli vozijo skozi naselja z omejitvijo 50. Avstrijska vlada,ter odgovorni za promet in ceste ščitijo svoje državljane-naši nas spravljajo v smrtne nevarnosti-zakaj? Zaradi večne požrešnosti. Naj se spravi roba na železnico-bo Vlačič tam nekaj zaslužil,pa tire popravil. Takšne Klobase pa naj že nehajo skozi nekaj grozit,PA SE NAJ SPRAVIJO NA AVSTRIJSKO STRAN ZAPIRAT PROMET-ČE SI UPAJO!
KekecImaVasRad
06. 08. 2011 07.34
Jaz pa mislim, da je prav, da se ljudje borimo za svoj prav... in podpiram vse stavke, ker ljudje nismo številke s katerimi se bo operiralo... ker če bi se stvari reševale sproti in pošteno, potem stavk ne bi bilo...tako, pa se goljufa dokler, da se lahko potem, ko je stavka, pa se stvari le premaknejo... žal je tako, ampak očitno je to tudi edina pot...
kumunalc
06. 08. 2011 07.29
Avstrijci izsiljujejo drugo cev,denarja pa ni,ker so vse pognal.Pa ga niso samo današnji vladaloči,ampak vsi ,ki so do sedaj vladali,smo slabših pa še ni bilo,na žalost.
badboy1
06. 08. 2011 07.13
Avstrici so pravilno naredili in jim dam čisto prav. Varnost je na prvem mestu. Slovenci pa samo čakajo da bo čimprej prišel na slovensko avtocesto in kupil našo vinjeto. SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC.
Joze Koli
06. 08. 2011 06.58
čestitam,tako se dela,pravilno,pokažimo,da nismo hlapci! saj vlada tako in tako samo kima!
1907955
06. 08. 2011 06.48
Klobaso in Vlačiča v peskovnik, pa naj se tam igrata!
1907955
06. 08. 2011 06.47
No,kako bi pa tale čvekač Černač rešil ta problem?
triglav52
06. 08. 2011 06.45
tudi če bi zaprli mejni prehod Pince, bi delali sranje eni te isti
terralex
06. 08. 2011 06.20
Čudno da avtoprevozniki ne poznajo nobenega mejnega prehoda med Karavankami in Šentiljem. Kako sploh upate vozit po Evropi. Aja sam sem tud poklicni šofer! Drek mešajo eni in isti
Andre.MB
06. 08. 2011 06.18
zablokirajte parlament ne pa ljudi ki niso nič krivi, upam da vas vse uglobijo kolko se Da !!!
civitasstain@gmail.com
06. 08. 2011 05.55
Jožajoža :"civitasstain UBOŠČEK, ti še pa za šoferja nisi sposoben. takega je pa naš ata dal služit nekam na kras." Nisem šofer, pa tudi ne podcenjujem nobenega poklica. Pač kot pravi naš pregovor :" Vsak po svoje Boga moli!" Govoriš, kot da bi bili sami akademiki pri vas doma, imam pa občutek, da še osnovne šole nimate za sabo in sedite na sociali..........
haarpo
06. 08. 2011 03.03
safaladica, tole boš pa dolgo plačeval
zbor
06. 08. 2011 00.36
slovenski narod bi moral držati skupaj ne pa da jim potem policisti pišejo globe.ali pa samo poslušajo navodila avstrijske strani kako naj ravnajo slovenski policisti.mislim da tudi Leon Keder, predstavnik PU Kranj neve v kakšnih službah so tovornakarji, malo naj pogleda svojo pisarno ter se zamisli!!!!
tali?ni tom
05. 08. 2011 23.51
J.pa ne moremo vsi tole delat pa državo okol prnašat ! sosed prevoznik je tut makarone v stroške dajal pa take , zato je danes bogataš z ene trideset tovornjaki ,novo halo in vikendom in kompletno prenovo bajte ter vsako leto,naveč dve z novim avtom ! pa nisem fouš njemu ampak mi je bedno ker je država tolk štorasta da dopušča take finte ! kar pa avstrici izsiljujejo je problem politike in bilo bi zelo dobro da je še ena cev , ker bi vse potekalo varneje! ta tunel je temen kot v rogu in počas je zastarel za današnji cajt, zato je še ena cev smiselna , sam kaj ko slovenceljni nimamo dnara ker ga dajemo za razne nato izpade,zidarje,hilde in ostale podobne "uspešne poslovneže" za uporabne stvari ga pa zmanjka !