Slovenija

Dan Rudolfa Maistra, ki je prepoznal priložnost za slovenski narod

Ljubljana, 23. 11. 2017 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob dnevu Rudolfa Maistra po državi potekajo številne prireditve v spomin na generala in njegove borce. V predsedniški palači so odprli vrata obiskovalcem, predsednik republike Borut Pahor pa je v nagovoru poudaril, da so prav junaška dejanja generala Maistra in njegovih borcev odločilno tlakovala pot k združitvi Slovencev.

V predsedniški palači so ob današnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, odprli vrata obiskovalcem. Sprejel jih je predsednik republike Borut Pahor, ob tem pa v nagovoru spomnil na prelomne dogodke v prejšnjem stoletju, ki so povezani s praznikom. Pred palačo je kot običajno v čast prazniku postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Predsednik je v nagovoru poudaril, da so junaška dejanja generala Maistra in njegovih borcev odločilno tlakovala pot k združitvi Slovencev "in da smo lahko uveljavili pred 26 leti tudi našo pravico do samostojnosti". Ob tem je na prazničen dan vsem državljankam in državljanom zaželel veliko sreče, uspehov in tudi ponosa.

Pahor je v nagovoru posebej izpostavil najmlajše 'državljančke'. Pozval jih je, naj nikoli ne pozabijo, da so se morali njihovi starši in stari starši, in še generacije pred njimi, "zelo pogumno in vdano boriti za to, da danes govorite slovenski jezik, da živite v državi, v kateri je ta jezik uraden". Zaželel jim je, da bi v miru in varnosti razvili vse talente.

Predsednik republike je obiskovalce sprejel v spremstvu svoje partnerke Tanje Pečar, ki je obiskovalcem tudi razkazala prostore predsednikovega urada. Za popestritev dneva odprtih vrat so poskrbeli otroci s krajšim kulturnim programom.

Maister je utrdil slovensko politično oblast v Mariboru.
Maister je utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. FOTO: Kanal A

Ob današnjem prazniku sicer po državi potekajo številne spominske prireditve.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je skupaj z delegacijo, v kateri sta bila načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But, položila venec k spomeniku generala Maistra pred poslopjem ministrstva za obrambo (Mors) na Vojkovi 55.

Obiskovalce predsedniške palače je sprejel in nagovoril predsednik republike Borut Pahor, pred palačo pa je, kot običajno ob prazniku, postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Sledila je krajša slovesnost v prostorih ministrstva. Katičeva je v nagovoru poudarila pogum generala Maistra, brez dejanj katerega danes zemljevid slovenskega ozemlja ne bi bil tak, kot je, in pomen zavezništva, ki je Maistra povezovalo s soborci in somišljeniki, med katerimi je bil tudi predsednik Narodnega sveta za Štajersko Karel Verstovšek, ki je Maistra povišal v generala.

Vence sta položila tudi predsednik Zveze društev General Maister Milan Lovrenčič in podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek z delegacijama, piše na spletni strani ministrstva.

Praznične prireditve so pripravili tudi v občinah, ki so povezane z Maistrovim življenjem in njegovo vojaško kariero. Tako je še posebej slovesno v Mariboru, Kranju, Kamniku in na Ravnah na Koroškem. V Mariboru je bil ob slovesnosti postroj 72. brigade Slovenske vojske v čast generalu Maistru, zbrane je nagovoril mariborski župan Andrej Fištravec.

Maister s svojimi borci 23. novembra 1918 v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko

Osrednja slovesnost ob državnem prazniku je bila že v sredo v Velenju. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, udeležil pa se je je tudi predsednik države. Po besedah Katičeve se je Maister kot poveljnik ene izmed enot avstro-ogrskih oboroženih sil na mariborskem območju močno zavedal usodnosti trenutka in prepoznal priložnost za slovenski narod.

Dan Rudolfa Maistra zaznamuje spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru.

Kot državni praznik, a ne dela prost dan, se v Sloveniji praznuje od leta 2005.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
23. 11. 2017 17.49
-1
Nekoč mesto priložnosti in zaslužka, danes pa ljudje bežijo v Avstrijo.
MrKrmar
23. 11. 2017 17.41
+6
Če bi general Maister danes to naredil, bi ga mediji proglasili za rasista, nestrpneža, ki je proti tujcem. Kako se vse spreminja.
BUONcaffee
23. 11. 2017 17.39
-2
Maister je imel srečo, da rdeči revolucionarji niso delovali, sicer bi končal saj vemo kje, Maribor pa bi šel po poti Trsta.
Fifi 24
23. 11. 2017 17.58
+2
kapljač1
23. 11. 2017 16.10
-1
Policija je bila sama interventna v prvih urah najbolj in predvsem na mejnih prehodih.Kasneje se je pomešala med pripadnike TO ja. TO pa je medtem obkolila kasarne JLA, skladišča orožja, pokrila pomembne točke , da JLA ni mogla posegat v boje. In jih tudi napadala. Zato je agresorska vojska morala pošiljat enote s Hrvaške, ki pa so bile zaustavljene, saj te stacionirane v Sloveniji niso mogle mignit. 9000 miličnikov , kolikor jih je bilo skupaj, tudi s tistimi, ki so bili manj okretni , bi bilo daleč premalo za 22 000 pripadnikov JLA z vso bojno opremo in težkim orožje. Polic isti pa oboroženi predvsem z pehotnim orožjem za katerega niti niso imeli dovolj municije. Vsak miličnik je bil zadolžen poleg službene pištole še z dvema seržerja municije. In 25 metkov za polavtomatsko orožje , in tri sržerje za avtomatsko orožje. S TO jevci so miličniki skupaj stali v grabnih , in so s svojim denarjem TO jevcem plačevali, če je imel kdo viška municije. Govoriti da se je policija sama borila , da TO so "gledali v zrak", je podobno razvrednotenje osamosvojitvene vojne, kot je to storil Janša, ko se je pohvalil na TV ; "da je sam s petimi pištolami premagal JLA". Če nam kaj Slovencem manjka, nam manjka veličine. Prehitro se znamo spustiti na najnižji možni nivo, še prebavljivega , namreč.
Kajtimar
23. 11. 2017 14.48
+3
Spoštovani general Maister, narodni junak in svetlo poglavje slovenske zgodovine!
Transformerji
23. 11. 2017 12.44
+7
Bodimo ponosni: izgubili smo Koroško, izgubili smo Trst in Gorico, pa Benečijo-največjo trgovsko pot, izgubili smo tudi del Istre, smo pa dobili vzhodno revščino! Čemu torej slavje??????
Transformerji
23. 11. 2017 12.47
+3
Po novem smo pa izgubili še celovitost Piranskega zaliva. Glej no glej, kako se obešajo na zgodovino, ki naj bi jo končno pozabili!
Fifi 24
23. 11. 2017 13.03
+7
kaj si ti izgubil ovca?? kašna je bila velikst slo pred 1945 ali bolje pred 1918 slo je bila do 1991 Vedno vecja potem je Demos začel izgubljati koščke ker je raje orožje prodajal kot določil fix mejo 1991
HorstWiesel
23. 11. 2017 13.13
+3
Brskam po starih zemljevidih pa nikjer ne najdem, da je Slovenija kdaj imela Koroško, Trst, Gorico, Benečijo, Istro,......
Transformerji
23. 11. 2017 13.15
-1
Pa brskaj po avstgrijskih - Maister se z njimi ni strinjal!
HorstWiesel
23. 11. 2017 13.18
+0
Tudi v avstrijski zemljevidih je enako kot v ostalih. Nikjer nima Slovenija koroške,............
Transformerji
23. 11. 2017 13.23
+1
Zakaj pa brskač po zemljevidih? Od kar živim, je govora o koroških slovencih, ki zahtevajo svoje šole, pa table po cestah v slovenščini, pa o tržaških Slovencih, pa zakaj imamo torej ministrstvo, ki skrbi za Slovence v tujini??? Največ je pa tistih, okoli nas.Tudi z Italijani ssmo imeli ves čas problem, ker niso enkovredno poskrbeli na naše , ki so ostali zunaj meje. Spomnim se : Reka, Trst, Gorica, to naša je pravica......
HorstWiesel
23. 11. 2017 13.29
+1
Ti govoriš o Slovencih po drugih državah, jaz pa govorim, da Koroška, Trst, Istra,...niso nikdar bile del Slovenije.
Transformerji
23. 11. 2017 13.30
+1
Torej je obstajala samo sedanja Jankovičeva država???
HorstWiesel
23. 11. 2017 13.31
+1
Jankovičeva? Te pa ne poznam. Tudi na zemljevidih je ne najdem.
HorstWiesel
23. 11. 2017 13.32
+2
Se pa Slovenija kot republika pojavi po ww2, kot država pa 91
Transformerji
23. 11. 2017 13.37
-1
Kot država z celovitim Piranskim zalivom. Tisto prej je bila pa Jugoslavija, kjer se je tudi po političnih dogovorih delilo ozemlje. Trst in Gorico smo izgubili kasneje.. tam so pa živeli Slovenci. Osebno bi ukinil čisto vse osamosvojitvene praznike!
Transformerji
23. 11. 2017 13.40
-2
Bi pa uvedel nove praznike - vse tiste dneve, ko so na sodiščih zapadle pomembne zadeve. Imeli bi veliko prostih dni!
HorstWiesel
23. 11. 2017 13.41
+3
Da smo zgubili celovitost piranskega zaliva se lahko zahvalimo 1. slovenski vladi s Petrletom na čelu, ki je ravnodušno gledala, kako so hrvati postavljal mejne kioske kjerkoli jim je pasalo. Trst in Gorico je jugoslovanska vojska zasedla ampak se je morala kasneje umaknit zaradi angloameriškega pritiska.
Uporabnik113189
23. 11. 2017 16.25
+0
Obešate se na besede, je bila država Slovenija je ni bilo. Bla bla.. Od kje za vraga so pa našli leta 1918 skupno državo slovencev, hrvatov in srbov (SHS???) Takrat so slovenci s svojim ozemljem pristopili k skupni državi. Kako lahko trdite da jih ni bilo, če so tej državi dali IME? Je pa tudi res da je to Srbija videla kot vojni plen zmagovalca, ne pa kot narode, ki so se bratsko združili zaradi skupnih korenin. In ve se točno, kakšno je bilo to pridruženo ozemlje, zemljevid je narisal Kozler. Po vseh pravilih pa , ko se združiš daš premoženje v skupno last, ko se razdružuješ pa ga imaš pravico odpeljati..Vse ostalo pa so iskanja izgovorov..
DAEMONIUM
23. 11. 2017 12.30
-2
...ememti Maister kaj se nisi spravil na italijansko mejo pa bi danes ljubljancani hodili k nam v Avstrijo delati, mi pa ne bi crkovali v tem komunisticnem sistemu!
HorstWiesel
23. 11. 2017 13.15
+1
Zakaj pa zdej hodiš k ljubljančanom delat? Pa si svoj posel umisli, svoje delo...
Transformerji
23. 11. 2017 12.21
+5
Če bi general Maister še živel, pa prebral našo osamosvojitveno Ustavo, pa ugotovil, kaj vse ne drži in ne velja, bi se v grobu obrnil. Če upoštevamo samo glavne, načelne člene ustave: Slovenija je samostojna država (?), je demokratična država(?), je pravna država(?), je socialna država - glede na to, da se Žabjak širi, potem smo socialna država. Naša ustava brez sprememb izgleda kot naloga osnovnošolca s tolikimi popravki, da si ne zasluži več kot 2. Če bi pa prečrtali vse tisto, kar v resnici ne drži v Ustavi, bi pa naša Ustava samostojne Slovenije izgledala kot tajni dokument CIE ali FBI.....
DAEMONIUM
23. 11. 2017 12.31
+1
Skratka je ena navadna vukojebina v kateri se na umiranju zahojenih volilcev sluzijo.
Kollerik
23. 11. 2017 11.25
+1
Ljubezen do svoje države, do domovine ....je med drugim...pogojena tudi s tem, kako dobro se danes živi v njej. Zato nekoliko več deficita. Toda vsaj zastave bi lahko ven dali. Pri nas plapola v vetru. Morda pa smo svojo državo, o kateri že stoletja sanjarijo Kurdi, Škoti, Katalonci... dobili prepoceni? Če bi bilo drugače (kot je bilo npr. na Hrvaškem), bi jo najbrž znali dosti, dosti bolj ceniti.
igorli
23. 11. 2017 21.09
Ramzess
23. 11. 2017 11.19
+2
Glede na vse prireditve in še kaj njemu v čast me čudi da ni ta praznik dela prost dan.
Verbena
23. 11. 2017 10.50
+9
" Ne priznavam teh točk . Maribor razglašam za posest Države Slovencev , Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso spodnjo Štajersko !" ... besede , ki jih je zjutraj 1.listopada 1918 izrekel major Meister , popoldan že general !!! ...lepe besede , škoda , da ni izpustil Hrvaške in Srbije !!! Ko je general odpotoval v presvetlo Ljubljano , da bi Narodno vlado prepričal o nujnosti splošne mobilizacije , vlada ni imela posluha in je temu ostro nasprotovala ... še dobro , da se je ob vrnitvi ustavil v Celju , kjer mu je nadporočnik Sancini ponudil pomoč , okrog 500 vojakov , kajti z ostalimi je varoval Koroško !!! ... danes ni tiste vrste državni praznik , ki je dela prost dan , je pa le dan človeka , ki bi si npr. tudi na pop zaslužil , da bi bil članek na naslovnici , ne da se pomika vse bolj proti dnu ... a je dan Rudolfa Maistra ali ni ?? ... ko je bil dan Ahmada je bil na naslovnici več dni !!! ...Maister pa je zopet dokaz , da obstajajo posamezniki , ki jim je mar za državo , v nasprotju s politiko ki vidi samo to , kje bodo koristi ...sedanja podobnost ni izvzeta !!! ...
Verbena
23. 11. 2017 10.53
+6
.... povsem pa tudi razumem ljudi , ki živijo ob severni meji , ki pravijo , da je bilo škoda njegovega truda ...ja, kolikor se vidi po tem , kako so vse vlade " pomagale " ljudem na obrobju , bi bilo res vseeno , če bi meja bila nižje ...ker politika nenehno pozablja , da so tudi te pokrajine del Slovenije in si ravno tako zaslužijo boljše cestne povezave in ostalo s presvetlo Ljubljano !!!!
DAEMONIUM
23. 11. 2017 12.46
+1
Samo se nekaj ste pozabili, slovensko zgodovinsko sramoto ki jo skrivamo enako kot povojne poboje. In to je, da v,ada ni imela posluha za mobilizacijo vojske da zavaruje meje. Zato so svetniki, pazite sedaj to, prosili srbske ujetnike, ki so se vracali iz vojaskih zaporov v Avstriji, da zavarujejo mejo z Italijo saj so Italijani prisli ze do Postojne. In takrat je in to ranjeni srbski poveljnik po telefonu zahrozil Italijanom, da ce zavzamejo le se meter slovenske zemlje pride nad njih srbska vojska, ki je bila v tem casu na strani Antante, torej zmagovalcev. Seveda smo potem mi za zahvalo Srbom da nam je pomagala obvarovati zahodno mejo, s priznanjem Kosova, zarinili npz v hrbet s tem da smo pri tem tudi pozabili da se lahko samo Srbom zahvalimo da je Bled slovenski, zato tudi stoji spomenik Mihajla Pupina na Bledu. Res sramotna zgodovina, in se bolj sramotno ravnanje slovencev oz slovenske drzave v novejsi zgodovini!
kapljač1
23. 11. 2017 16.35
+2
Naspi se, preden, pišeš kozlarije. Sej ne moreš verjet na katerih primerjavah ocenjujete desni tisti del polpretekle zgodovine. J e isto kot da bi jo prebirali v slikanicah.
etul
23. 11. 2017 10.12
+13
Ravnokar berem da bodo deložirali Branka Šalamuna,tudi enega borca za samostojno državo, pa se sprašujem kako je to mogoče, deloma razumem da Maister ni bil priznan in spoštovan,saj smo po njegovih uspehih padli pod drugo okupacijo,ampak Šalamunovo udejstvovanje je pa bilo uspešno,končno smo dobili svojo državo sedaj pa ni nič vreden.Zato se sprašujem kje so sedaj tisti politični mlečnezobci, ki so pred časom begunca vlačli od poncija do pilata,dajmo Škobrne,ZL ... pojdite za slovenca in osamosvojitelja gre KJE STE?
etul
23. 11. 2017 10.14
+6
Kar se pa Maistra tiče,definitivno se je boril za pravo stvar,žalostno je da je bil izplen takšen kot je bil in da smo za njega prvič slišali po osamosvojitvi Slovenije, ravno tako kot za organizacijo TIGR
kapljač1
23. 11. 2017 10.34
+5
To je zato, ker ko smo že enkrat imeli orožje v rokah ,ga nismo obrnili podobno, kot je po končani vojni storil Tito. Odstranil protielemente. Danes ne bi imeli problemov.
DAEMONIUM
23. 11. 2017 13.00
+1
Saj tudi za Leona Stuklja niso slisali vse do leta 1991, ker je bil leta 1941 porocnik kraljeve vojske. Štukelj ni odobraval komunističnega režima v Jugoslaviji. Bil je pripadnik Jugoslovanske vojske v domovini in britanski agent SOE. Zaradi teh razlogov je bil povojnim komunističnim oblastem sumljiv. Po vojni je bil najprej zaprt, potem pa izpuščen, vendar mu je komunistična oblast trajno prepovedala opravljati sodniški poklic. Primerne športne slave je bil znova deležen šele po razpadu Jugoslavije.
Uporabnik113189
23. 11. 2017 16.33
Vprašanje, ki se mi postavlja je, kje so njegovi soborci, sotrpini, danes borci za neke vrednote. Ne znajo stopiti skupaj, zbrati nekaj sredstev, mu za začetek rešiti najbolj pereče probleme?
kbcz
23. 11. 2017 09.57
+5
ponosni na meistra. zalostno je pa da se se vedno molci o srbskih taboriscnikih ki so mu pomagal namesto da bi se ob koncu vojne koncno vrnili domov iz taboriscih. ob tej priloznosti ponovno del pesmi vuka slavica. ve kdo kdo je to bil? sramota za slovenijo za tako hvaleznost. In nihče ni vprašal, s kod fantje gredo, Kdo v strahu za njimi zdaj plače In nihče ni vprašal, če vrnejo kdaj Pod ljube se strehe domače.
ooResnicA
23. 11. 2017 09.52
+0
...za nas tote štajerce bi bilo bolje da majstra nebi bilo pa da bi bili pod österraich......
ooResnicA
23. 11. 2017 09.53
+1
....ne pa pod lopovske tote žabarske prafnike....
Mason666
23. 11. 2017 10.01
-2
kbcz
23. 11. 2017 10.06
+6
ja dajte se organizirat kaj je zdaj? saj zdaj zivimo v demokraciji in se volja ljudstva spostuje. gremo, samostojnost pa prikljucitev avstriji.
Skunk Works
23. 11. 2017 10.07
-1
žal, ampak moram dati ++++++, če že moram biti drugorazredni, bi bilo bolje biti drugorazredni pod Avstrijo. Celo mariborsko regijo in stisko ljudi tam rešuje sosednja Avstrija z zaposlovanjem preko meje......Država je te ljudi pustila na cedilu, baš jo briga za stiske ljudi tam, vse se tako ali tako steka v glavno mesto, investicije in vse.....in potem se čudite priljubljenosti Avstrije tam....
HorstWiesel
23. 11. 2017 10.18
+5
Zakaj pa mariborski župan z okoliškimi plus veljaki ne naredijo kaj, da bi se stiska ljudi zmanjšala? Zakaj ne poskrbijo, da bi se investicije stekale v mariborsko regijo? Mariborska regija je bila nekoč industrijsko zelo močna, zakaj je bilo treba vse uničit?
HorstWiesel
23. 11. 2017 10.19
+0
cca 150.000 ljudem iz bližne in daljne okolice Ljubljana rešuje eksistenco
mackintosh
23. 11. 2017 10.20
+3
kbcz@ sej oni bi povsid sral. ko bi pa videli koliko je res ljudi ki podpirajo njihovo idejo bi bili pa spet pušiliči kot so zadnje čase na celi črti.
Klankon
23. 11. 2017 17.48
-1
@ateistevroskeptik Mariborsko industrijo ste uničili vi žabarčki, ker vam je šlo v nos da je Maribor na višjem nivoju od vaše žabarije.
motorist_mb
23. 11. 2017 09.38
-1
Da ni blo totega bi furo TT- ja in Sup.1199 pa še kaj!
HorstWiesel
23. 11. 2017 09.45
+0
kbcz
23. 11. 2017 10.07
+0
Kollerik
23. 11. 2017 11.20
+0
Fifi 24
23. 11. 2017 09.36
+1
bećki konjušarji žalujejo za izgubo svojih šefov iz 1918 in dokonćno 1945 pedoliberali žalujejo za južnimi brati ostane ca 20 odst. slovencev ki žalujejo za idejo 91 o neodvisni in ponosni sloveniji
Fifi 24
23. 11. 2017 09.37
+2
Kajtimar
23. 11. 2017 14.36
+1
Misliš da nas je 20%? Po moje bolj približno toliko kot je bila volilna udeležba v 2.krogu
NDH
23. 11. 2017 09.22
-1
Slovenci o vojni in bitkah, to je k da bi eskimi govorili da so izuml 4 taktni motor.
HorstWiesel
23. 11. 2017 09.32
+6
NDH-jevci itaq lahko govorite samo o ndh-aju in ustaštvu, Jasenovcu, množičnih pobojih civilistov,....
Castrum
23. 11. 2017 09.40
+5
stipe pazi, spet ti nekdo krade plastenke iz tvojega kontejnerja...
kbcz
23. 11. 2017 09.59
+4
NiVzdevka76
23. 11. 2017 09.20
+11
Zavedni Slovenci smo ponosi na Maistra.
HorstWiesel
23. 11. 2017 09.39
+7
kam_to_pelje
23. 11. 2017 09.41
+6
mackintosh
23. 11. 2017 10.11
+8
tako je. izdajalci slovenstva zdaj pa njihovi potomci pljuvajo po slovenstvu. žal je bila deratizacija nezadostna. drugače zdaj nebi lajali
HorstWiesel
23. 11. 2017 10.24
+2
Kollerik
23. 11. 2017 11.20
-2
Skunk Works
23. 11. 2017 09.09
+1
Mislim, da se kregate okrog oslove sence.....Slovenije takšne, kot jo danes poznamo, čez 10 let tako ne bo več. Ob predpostavki, da se volilna izbira, tistih, ki sploh hodijo na volitve ne bo kaj prida spremenila, lahko predvidevamo, da bomo čez 10 let samo za obresti plačevali nekje 3-4 milijarde evrov.letno, javni dolg pa bo štrlel v nebo....V tem času se bo iz slovenije izselilo dodatnih 50.000 najproduktivnejših, mlajših in tistih z uporabno izobrazbo.....V tem času bodo manjši podjetniki zaradi vedno višjih davkov še manj zaposlovali, se umikali v tujino, skupaj z izvozniki, ki ne bodo več konkurenčni zaradi davčnih bremen doma, posledično bo pa še več naših ljudi na socalnih transferjih....Če k temu prištejemo še dodatne prišleke, koristnike socialnih trasnferjev in otroških dodatkov, nam postane jasno, da Slovenije, kot jo poznamo ne bo več....Torej je neko kreganje bolj kot ne brezpredmetno...Zase upam samo, da bo naš konec prišel pod Avstrijo......
Skunk Works
23. 11. 2017 09.21
+0
Prištejte še v tem času rast števila upokojencev, ter rast stroškov zdravstva zaradi staranja prebivalstva, pa vam bo malo bolj jasen trend v katerem smo. Država, ki na prvem mestu nima in ne spodbuja svojega gospodarstva in podjetništva, na dolgi rok pač ne more obstati....ampak pri nas bo menda vse rešilo gonilo razvoja......
Fifi 24
23. 11. 2017 09.21
+1
kam_to_pelje
23. 11. 2017 09.22
+2
Žal so smernice rees v tej smeri. Saj z neko permisivno vzgojo mladih in z podpiranjem liberalnemu podiranju družbenih norm res ne more biti drugače. Zavozili smo šolstvo v tej smeri da ni bilo aktivne vzgoje mladih in ozaveščanja pripadnosti narodu ter državi kot je bilo za časa Tita. pa lahko pljuvate kolikor hočete.
HorstWiesel
23. 11. 2017 09.41
+1
Pri vsem tem se nekaj pozablja in sicer; vsi tisti, ki bi radi Slovenijo spravil pod Avstrijo reskirajo državljansko vojno, ker krepka večina Slovencev ne želimo biti Dunajski vazali in tudi za nobeno ceno ne bomo.
Skunk Works
23. 11. 2017 09.52
-2
Suverenost države se zmanjšuje sorazmerno z večanjem njenega javnega dolga....v tej luči je potrebno gledati na zadevo......Po drugi strani pa celo mariborsko regijo in stisko ljudi tam rešuje sosednja Avstrija z zaposlovanjem preko meje......Država je te ljudi pustila na cedilu, baš jo briga za stiske ljudi tam, vse se tako ali tako steka v glavno mesto, investicije in vse.....in potem se čudite priljubljenosti Avstrije tam....
ooResnicA
23. 11. 2017 09.58
-2
HorstWiesel
23. 11. 2017 10.13
+0
Zakaj pa mariborski župan z okoliškimi plus veljaki ne naredijo kaj, da bi se stiska ljudi zmanjšala? Zakaj ne poskrbijo, da bi se investicije stekale v mariborsko regijo? Mariborska regija je bila nekoč industrijsko zelo močna, zakaj je bilo treba vse uničit?
Klankon
23. 11. 2017 17.48
-2
@ateistevroskeptik Mariborsko industrijo ste uničili vi žabarčki, ker vam je šlo v nos da je Maribor na višjem nivoju od vaše žabarije.
Morana7
23. 11. 2017 18.23
Klakon daj poguglaj kdo je imel v lasti te industrijske obrate ter kdo jih je vodil v času propada. Tekstilna industrija, ki je je bilo tudi v Mariboru ogromno je bolj kot ne na dolgi rok mrknila v celotni Sloveniji, ker preprosto ne more cenovno konkurirat tekstilnim izdelkom narejenim za drobiž v Indiji ipd. Da se je padec začel z osamosvojitvijo je pa zopet logična razlaga , da smo si morali ustvarit nov trg, kar ni bilo enostavno in tudi še danes ni kajti največje EU firme konkurence ne gledajo kot nekaj dobrodošlega temveč delajo vse da svoj tržni delež povečajo na račun tudi naših propadlih ali pa odkupljenih firm. Rozi glede finančne odvisnosti in suverenosti se pa strinjam...kako neki bomo dolg odplačevali? Ja najbolje, da začne JS na veliko s pridobitno dejavnostjo, ker gospodastvo z žegnom države nima za burek...no razen če gre za tujo firmo, potem pa ni panike, dobijo subvencije, pa še Cmerota na obisk za par ur.
kapljač1
23. 11. 2017 09.07
+2
Res je da ni bilo NOB kot narod več ne bi obstajali . Ene tretina, bi obstala pri življenje kot pripadniki arijske rase, torej bi danes bili Nemci. Eno tretino bi izselili , eno tretino pa izločili tako, da s e ne bi mogli razmnoževat in bi kot sužnji delali, dokler bi jim služilo zdravje in bi imeli moči, potem bi jih pokončali
funi
23. 11. 2017 09.22
-3
Kapljač če ne bi bilo NOB ne bi bilo diktature,Nemce so porazili zavezniki ne pa gošarji.
Fifi 24
23. 11. 2017 09.34
+2
funi iz radovednosti zaupaj mi kam spadajo rusi oz sovjeti?
pepe007
23. 11. 2017 09.38
-6
Fifi 24: v naših krajih med posiljevalce in tatove. Tako se jih stari ljudje spominjajo. Z Nemci ni bilo češenj za zobati, ampak se je dalo preživeti, če si bil dovolj pazljiv. Rusom pa kot civilist ni bilo dobro priti na pot.
kapljač1
23. 11. 2017 09.47
+6
Titova diktatura je bila bolj koristna za Slovence , kot današnja divja demokracija. Še vse kar je bilo takrat izgrajeno nam koristi. Da ni bilo NOB ja , tebe ne bi imel kdo rodit.
kapljač1
23. 11. 2017 13.06
+1
Jugoslavija pod Titom se je osvobodila sama. Tito je nase vezal toliko sovražnih sil, da so si zavezniki premislili in namesto invazije na Grčijo ,ki je bila v prvem planu , to lahko izvedli na Sicilijo in Normandijo. S tem činom, se je vojna skrajšala za celi dve leti. @Funi, z neumnostjo in nevednostjo, se hvalijo zgolj desni. Se vsaj ne bi na glas
zulj001
23. 11. 2017 13.30
-1
Še eden ,ki še ni nič konkretnega prečital o drugi vojni.Leta 1943 ,ko so zavezniki med drugim načrtovali morebitno invazijo čez balkan ,je Tito sklenil dogovor z nemci ,da bo v tem primeru deloval proti zaveznikom.Njemu je bila pomembna samo oblast ,do katere se je dokopal z veliko prevaro..... vir.:Peter BATTY Titova velika prevara.
kapljač1
23. 11. 2017 16.27
+3
Vir ; Čuri muri. Ti tolk ne moreš nest, kolikor smo eni prečitali in se naposlušali o vsej drugi sv. vojni . Na več jezikih. V začetku Leta 43 se je Tito namreč srečal s Churchillom. Tega Leta so Nemci na Tita štartali še dve najmočnejši ofenzivi , na Neretvi, in na Sutjeski. ( malo čudno zavezništvo je tole bilo?) Že pozne spomladi Leta 44 so Angleži Tita z avijoni spravili ven iz obkoljenega Drvarja, kjer so se ga Nemci na vsak način spet hoteli dokopati živega ali mrtvega.. In ga kasneje dostavili na otok Vis , odkoder se je odpravil osvobajat Beograd in ostale dele države. Tito je zaveznikom bil tako koristen , da so ga čuvali kot punčico svojega očesa. "Laž ima kratke noge".. še malo pa s i boste desni , na noge lahko obuli rokavice!