Slovenija

Dan žena: 'Danes je to le še ena oblika valentinovega'

Ljubljana, 08. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob dnevu žena se spomnimo na enakopravnost žensk. Ta še ni povsem dosežena, ker še vedno obstajajo razlike v plačah in delovnih mestih, ki jih zasedajo. A kljub temu se zdi, da je praznik izgubil nekdanji pomen in da ga vse bolj izkoriščajo trgovci.

Nagelj
Nagelj FOTO: Reuters

Mednarodni praznik žensk ali dan žena vsako leto 8. marca praznujejo v okoli 100 državah in je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Z večjimi praznovanji so ga zaznamovali predvsem v socialističnih in komunističnih državah.

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin. Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Razlike še vedno vztrajajo

Razlike med spoloma vztrajajo in tako bo po vsej verjetnosti še nekaj časa, saj se položaj žensk ne spremeni v eni generaciji, pravi sociologinja in zgodovinarka Irena Selišnik. Med drugim je izpostavila, da Slovenke v evropskem merilu izstopajo po svoji zaposlenosti, a kljub temu, da je več višje izobraženih in da vse bolj prodirajo tudi med doktorice in profesorice, še vedno ostajajo tiste, ki so slabše plačane v primerjavi z moškimi.

Za izboljšanje položaja žensk na trgu delovne sile bi morala po njenem država z različnimi ukrepi ženskam olajšati skrb za otroke in s tem izboljšati poklicne možnosti, omenja tudi možnost uvedbo različnih kvot v podjetjih in pogreša bolj inovativne politike.

Na to, da se ženske še vedno soočajo z mnogimi težavami, opozarja tudi varuhinja Vlasta Nussdorfer. Opozarja predvsem na težave na področju preprečevanja in boja proti nasilju nad ženskami. Država bi morala po njenih besedah sporočiti ničelno toleranco do tega in pomagati ne le žrtvam, temveč pravočasno tudi storilcem.

Delo
Delo FOTO: Thinkstock

Varuhinja izpostavlja tudi mobing in spolno nasilje nad ženskami, težave pri zaposlovanju žensk po končanem šolanju in večjo skrb za družino, pri čemer priznava, da postajajo moški glede tega bolj razumevajoči.

Včasih se je praznovalo bučno

''Prvotno je bil to materinski dan, ki ga zdaj praznujemo 25. marca, po drugi svetovni vojni pa se je 8. marec začel praznovati kot praznik žensk, sprva kot praznik borbenih žena, torej skladno s terminologijo tistega časa,'' je za 24ur.com razložil etnolog Janez Bogataj.

Nato so ženske začele to množično praznovati. ''V 60. in 70. letih so ženske bučno praznovale v službah, veselile so se po gostilnah, na ljubljanskih ulicah je bilo tako mogoče opaziti tudi kakšno okajeno žensko. Običajno je bilo, da so dobile cvet, sledili so govori, nato pa zabava s hrano in pijačo,'' je povedal.

Po osamosvojitvi pa je šel praznik v ozadje, istočasno se je okrepilo praznovanje materinskega dneva. Dan žena pa so znova začeli oživljati predvsem (tiskani) mediji.

''Danes je to le eden od dogodkov, ko se poudarja enakopravnost žensk. Nima pa več tistega pomena, ni več ideološko povezan, kot je bil v času socializma. Takrat je obstajala tudi neka obrednost, zdaj pa se izkažejo predvsem mediji, ko poudarjajo in govorijo o enakopravnosti,'' meni Bogataj.

Seveda pa praznik izkoriščajo tudi trgovci, ko na široko ponujajo razne cvetlične aranžmaje. ''To je še ena oblika valentinovega. Za valentinovo sem pa že večkrat rekel, da velja rek: Valentin je praznik trgovin,'' je bil kritičen Bogataj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
09. 03. 2015 15.56
+1
V teh norih, težkih časih je kar lepo, če imamo kakšen praznik. Praznovati je zmeraj lepo. Saj ni potrebno zapravljati denarja. Lahko gremo v naravo po teloh, zvončke, stisk roke, poljub ... tako malo je treba, da razveseliš osebo, ki jo imaš rad.
santamaura
09. 03. 2015 11.33
+3
Naš župnik je svoji kuharici za dan žena podaril čisto no kuli, da je tudi ona lahko podpisala tisti predlog za referendum - A no to lepo - Samo nedeljsko kosilo, ki mu ga je skuhala je pa le malo pošinfal, ker ni bilo pravočasno na mizi
hotchilipoper
09. 03. 2015 08.10
+3
Včasih je bilo lepo,ko smo za 8.marec tudi fantje kaj dobili od žensk po proslavi
JApajaDAja
09. 03. 2015 08.27
+3
korintos23
09. 03. 2015 09.10
+2
nevica
09. 03. 2015 06.31
+3
Kaj? Še ena oblika Valentinovega? Je lahko kdo še kaj bolj trapastega zpisal? 8. marc pa res ni noben izbruh ljubezni. Je praznik spoštovanja žensk, ki svoje življenje stalno podrejajo drgim ciljem, ker so v to prisiljenje in je družba tako organizirana, da sebe postavljajo še vedno na zadnje mesto. Počasi se to spreminja, ampak predvsem zato, ker so se moški poženščili in morajo ženske prevzeti še to, da se svet ne podre. Moškim so ostale le še še vojne, najbrž zaradi navdušenja nad računalniškimi igricami v otroštvu in še malo kasneje.
odpisan2x
08. 03. 2015 23.31
+2
sem se poročil pa tud ločil,če ste pametni boljš so občastna srečanja brez obveznosti ,vsak po svoje
Karantanija
09. 03. 2015 15.57
Verjetno imaš srečanja še naprej z žensko...?
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
08. 03. 2015 21.45
+7
Vse najboljše ženskam ob prazniku žena ;)
abigail
09. 03. 2015 01.47
+2
kundalinigirl
08. 03. 2015 21.43
+3
Spet en komercialni praznik poleg valentinovega.
kundalinigirl
08. 03. 2015 21.43
+2
Drugače pa čestitke vsem ženskam za dan žena.
Kritik19
08. 03. 2015 20.58
+1
Čestitke cvetličarnam in trgovskim centrom ob njihovem prazniku, ter seveda naivnim ženskam, ki to gojijo.
aligator14
08. 03. 2015 19.37
+14
Živ primer slabo plačanih delovnih mest je sedanja ministrica za šolstvo...
abigail
08. 03. 2015 22.53
+4
Ja, pa za ustvarjanje mobinga nad ženskami in moškimi tudi.
odpisan2x
08. 03. 2015 19.18
+3
danes so ženske tako enakopravne ,da je cenejše ,če se občasno ukvarjaš z njimi ,da plačaš tisto z ulice za eno noč
nikhrast
08. 03. 2015 18.48
-5
Po zahodu imajo punce ponekod svoje shode za enakopravnost, rože jim pa nobeden ne kupuje ali pa povablja na večerjo, to se dogaja na valentinovo, pa materinsski dan.
JApajaDAja
08. 03. 2015 15.42
-4
če bi se rkc normalizirala, kakšen naziv bi bil za žensko, ki bi bila papež, škof, župnik , kaplan.....tudi .slo jezik bi imel velike težave
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
08. 03. 2015 21.46
+2
Dejansko so tudi ženske lahko duhovnice, samo sem že pozabil v keri cerkvi so lahko.
JApajaDAja
09. 03. 2015 08.27
+1
psihoded
08. 03. 2015 11.24
+10
"Vlasta Nussdorfer. Opozarja predvsem na težave na področju preprečevanja in boja proti nasilju nad ženskami. Država bi morala po njenih besedah sporočiti ničelno toleranco do tega in pomagati ne le žrtvam, temveč pravočasno tudi storilcem" Super Vlasta za tale drug stavek, končno se bo začelo pomagat moškemu spolu, ki je žrtev 60+ % nasilja v družini in izobraževati ženske ki napravijo preko 70% nasilja v družin, da priznajo in sprejmejo svojo gresivno stran ki je defakto dokazana v VSEH SOCIOLOŠKIH ŠTUDIJAH. yea right...sanja pujsek koruzo, moški smo brezvredni spol, kanon futr...je vseen kok nasilja doživljamo važno da se delikatne ženske cvetlice ne počutijo ogroženo s trani vseh moških ki smo itaq vsi posiljevalci in nasilneži. Varuhinja izpostavlja tudi mobing in spolno nasilje nad ženskami, težave pri zaposlovanju žensk po končanem šolanju in večjo skrb za družino, pri čemer priznava, da postajajo moški glede tega bolj razumevajoči.Kot prvo, ko bodo ženske začele izbirat produktivne študije ki nosijo dodanop vrednost družbi bodo tudi začele dobivat ustrezno plačilo. Lahko si v minđo zataknete vse doktorate iz nepotrebnih marginalnih družbenih ved ker za drugam itak niso. Ženske ste si same največji sovražnik v vseh sverah življenja in tekmovanje na delovnem trgu ni nič drugačno. 60% diplomirancev je ženskega spola, od teh 60% žensk jih vsaj 90% študira isto neuporabno sranje za katerega ni povpraševanje na delovnem trgu oz same seb konkurirate in pol se pritožujete kako težko se zaposlite in pri tem vehementno jamrate kok je to vse zih zato ker ste ženskega spola pozablate pa na realnost , da ste v večini izbrale nekoristno izobrazbo s katero si noben resn delodajalc ne more nč pomagat razn seveda JS in JU kjer je vaše znanje super za mešanje dreka in megle zato pa tud predstavlate 80% zeposlenih v JU in 65% v JS. Ženske, začnite končno odgovarjat za svoje odločitve kot so vaše pra pra babice preden niso prišli komunisti in vam vaše možgančke opral z mitom o grdem grdem opresorskem patriarhatu pri tem pa niste opazile da je to sam njihova agenda ki je peljala v razvrednotenje človeka in delak ki ga definira vse pod krinko kvazi enakopravnosti. Pa še nekej, moški smo skozi vso zgodovino človeštva nesebično skrbeli, se borili in umirali za naše dužine, trpeli exploitacijo na delovnem mestu za to da ste bile ženske na prvem in otroci na drugem mestu in sebe pa talčil v gnoj istočasno ste se ve ženske postavljale na prvo mesto, otroke na drugo in nas moške tlačile v gnoj.
emilzapata
08. 03. 2015 11.48
+7
dobil si plus od mene. kdor je gledal petkovo oddajo polnočni klub, bi se prepričal, da ženske zatirajo samo sebe s svojim paralelnim vesoljem. Lastnica ženitovanjske agencija je dejala: ženske so v svojih pričakovanjih zahtevne in živijo v oblakih, od bodočega partnerja pričakujejo fizično kondicijo kot od kozmonavtov, bogastvo Billa Gatesa, lepoto filmskega igralca, pa nežnost kot Petrarke, itd, idt. Moški pa pravimo, naj bo takšna, da ne bo karnaprej težila in tečnarla. Takšno pa je težko najti, vem pa da obstajajo v manjšini.
Morana7
08. 03. 2015 13.08
+3
"Ženske, začnite končno odgovarjat za svoje odločitve kot so vaše pra pra babice preden niso prišli komunisti" No na tole bi se pa odzvala in sicer ko je moja prababica rodila 5-ega otroka se je preprosto zaklenila ponoči in pradedku ni več pustila, da jo oplodi...kar precej žensk, ki so živele v njenih časih je bilo tako globoko pobožnih, da na tovrstno rešitev niso pomislile in so pač rojevale, do rane smrti..že tako so jo poročili starši in si moža ni sama izbrala, evo tega si jaz dan danes ne predstavljam.
Morana7
08. 03. 2015 15.45
+0
Preberi si kaj na temo socialne zgodovine Evrope ali pa vprašaj kako ženico z vasi, tragičnih zgodb premnogih porodov je ogromno, pa nezakonski otroci z deklami, ki so potem seveda dobile nogo itd..če se tebi zdi tako neverjetno še ne pomeni, da ni bilo res.
Morana7
08. 03. 2015 16.06
+2
Lahko prebereš tudi Habsburžane tudi to je lep vpogled v življenje žensk par 100 let nazaj....skratka jaz sem vesela, da živim tukaj in zdaj.
abigail
08. 03. 2015 23.35
+1
Ja, Morana7, živimo Tukaj in Zdaj, ne pa 100 in več let nazaj. Pa tudi takrat ob slabšem zdravstveno-socialnem položaju žensk položaj moških tudi ni bil bistveno boljši, razen tega da še danes rojevanja zaradi nepremostljivih bioloških razlik pač ne moreš zahtevati od njih. Vse je bilo odvisno od pozicije v družbi in je tako še danes. Ministrica Stanka si lahko privošči enako korupcijo kot moški ministri, snažilka Jožefa bo pa tudi enako dolgo čakala na operacijo srca kot varnostnik Jože, samo da jo bo z večjo verjetnostjo in zdržljivostjo še živa dočakala kot Jože. Spet precej bioloških razlik, malo pa tudi privzgojenih in pridobljenih nezdravih navad. Bogatim kriminalcem še danes ni treba takoj v zapor, ker si lahko plačajo zdravniška spričevala in odvetnike, revne žeparje in žeparke pa pospravijo po kratkem postopku ne glede na zdravstveno stanje. Dobro situirane ženske si lahko privoščijo feminizem, slabše situirane pa so si same krive, če nimajo službe in so ostale za štedilnikom z lonci, v katere nimajo kaj vtakniti. Če verjamete ali ne, feministično gibanje obstaja tudi v Iranu in tudi tam preživijo in obstanejo samo tiste feministke, ki se ne pozabijo pokrivati na javnih mestih in živijo v skladu s sistemom. Feminizem ne more prinesti enakosti med ljudi, ker jih že v načelu ločuje po spolu in ustvarja nepotrebne predsodke. Preživeta ideologija.
emilzapata
08. 03. 2015 10.22
+5
ženske so itak priviligirane s strani narave, če greš v dom starejših občanov vidiš, da so tam moški redki kot medvedki pande, kolke in kolenske sklepe menjavajo moškim v povprečju pri 65 letih, ženskam pri 75 letih. Pa še bi se kaj našlo.
Gyuhgevfin
08. 03. 2015 11.16
+1
ja miški pa nimajo menstruacije, nerabijo rojevat, so fizično šipjejše in v primitivni družbi zato tudi zanićevane.....
JApajaDAja
08. 03. 2015 15.46
+1
ko bo lahko ženska sama prišla v največji pajzl na pir in ne bo nobenega komentarja prisotnih-takrat bo enakopravnost spolov.
abigail
09. 03. 2015 01.54
-1
Japajadaja, takrat ne bo več spolov, enakopravnosti pa tudi še zmeraj ne, hehe.
rekapaka
08. 03. 2015 10.01
+17
Samo človek, ki vedno pogosteje brca v temo, lahko primerja Dan žena z Valentinovim. Vsem ženam, materam, dekletom čestitke ob prazniku!
4rac
08. 03. 2015 10.01
+22
Danes na DAN ŽENA, ki smo ga praznovali že dolga leta, še preden smo UVOZILI preko LUŽE, valentinovo in halloween ter podobne kvazi potrošniške trgovske praznike, sem ženi prinesel ŠOPEK ROŽ, na Valentinovo pa nisem nasedel rdečim in čokoladnim srčkom, so kar na trgovski polici ostali! Valentinovo in ostale novodobne uvozne artikle že od vsega začetka IGNORIRAM! NAJ ŽIVI DAN ŽENA IN LEP PRAZNIK
nikhrast
08. 03. 2015 18.32
-2
To je utilitarian praznik, namesto rož podariš šraufenciger, saj se praznuje samo v socialističnih državah.
mackon08
08. 03. 2015 21.28
+0
nikhrast Tebi je pa treba pamet podariti, se boš razveselil ker tega nimaš.
nikhrast
08. 03. 2015 22.15
+0
V Severni Amereiki skoraj nobeden ne ve kaj je dan žena, poglejn cvetličarne, nobeden ne kupuje rož.
kor22
08. 03. 2015 09.51
-3
Zato pa smo v krizi
revanšist
08. 03. 2015 09.35
+29
ma kakšno valentinovo.Dan žena je praznik žensk,ki so na ta dan zahtevale več ,valentinovo je pa praznik zaljubljenih mulcev,ki bulijo v ameriške limonade
komarec
08. 03. 2015 09.18
+16
Vsem ženskam čestitke ob prazniku.
Lidija Polanec
08. 03. 2015 10.35
+6
rambek
08. 03. 2015 08.50
+11
Itak je vecina teh praznikov .. Lahko bi rekli z eno besedo trgovinski prazniki.
komarec
08. 03. 2015 09.20
+6
emilzapata
08. 03. 2015 10.58
+6
v socializmu je bil ta praznik bučen, ženske so se malo preveč sprostile, nekatere tudi s pomočjo alkohola, potem pa so stopili v akcijo prekaljeni borci, in uspeh je bil zagotovljen.