Slovenija

'Dan Zemlje nas spomni, da ne moremo porabiti več, kot imamo'

Ljubljana, 21. 04. 2012 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dan Zemlje nas spomni, kako so naši viri omejeni in kakšne posledice naše neodgovorno ravnanje že ima, je pred dnevom Zemlje dejal predsednik vlade Janez Janša. Letos naj bi v aktivnostih sodelovala kar milijarda ljudi.

"Vedno več nas je na svetu, pa vendar trendi kažejo na staranje prebivalstva in pomanjkanje naravnih virov, s katerimi bomo lahko zadovoljili naše potrebe. Prišel je čas, ko se morajo vsi narodi, ne le Evropa, ukvarjati s sistemskimi spremembami, ki uvajajo ukrepe za prilagajanje novi situaciji. Brezbrižno izčrpavanje bo onemogočilo kakovostno življenje prihodnjim generacijam. Negativne posledice našega ravnanja nas vsak dan opominjajo, da tako ne moremo več nadaljevati," ob dnevu Zemlje pravi premier Janez Janša.

Ceniti moramo, kar imamo doma, pravi Janša.
Ceniti moramo, kar imamo doma, pravi Janša. FOTO: Reuters

Predsednik vlade se zaveda, da so smernice trajnostnega razvoja temelj za našo prihodnost in prav zaradi tega vztraja na predlaganih ukrepih, ki so pereče teme vsakdana v Sloveniji, so navedli v njegovem kabinetu. Dodajajo, da predsednik vlade opozarja tudi na to, da moramo ceniti, kar imamo doma. Slovenija ima še neizkoriščene naravne danosti, ki v svetu postajajo luksuzna dobrina in ki so pomemben vir za razvoj gospodarstva v prihodnje.

Pozivi k varovanju planeta in trajnostnemu razvoju

Na pobudo civilne družbe vsako leto 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje. Aktivisti s številnimi dogodki v teh dneh po vsem svetu sporočajo vladam, da Zemlja v času globalne recesije ne čaka, ampak da so ukrepi za trajnostni razvoj planeta nujni. Aktivnostim se pridružujejo tudi organizacije in ustanove po Sloveniji.

Organizacija Greenpeace v Sloveniji pred svetovnim dnevom Zemlje v luči dejstva, da je Organizacija združenih narodov leto 2012 razglasila za leto trajnostne energije za vse, poziva slovensko vlado k preusmeritvi Slovenije iz fosilne in jedrske energije k virom, ki izkoriščajo naravne danosti Zemlje. "Slovenija je izredno bogata z obnovljivimi viri energije. Imamo gozdove, reke, veliko sonca, nekaj vetra in veliko pameti ter spretnih rok, da lahko te vire s pridom izkoristimo," navajajo v organizaciji Greenpeace, kjer vlado pozivajo, naj ustavi vse projekte, ki delajo škodo planetu in namesto tega odločneje spodbuja tiste rešitve, ki prinašajo zeleni razvoj, ustvarjajo kakovostna delovna mesta, zagotavljajo učinkovito ravnanje z viri in zmanjšujejo človekov negativni vpliv na okolje.

Dan Zemlje po vsem svetu obeležujejo od leta 1970.
Dan Zemlje po vsem svetu obeležujejo od leta 1970. FOTO: Reuters

Podobno izpostavljajo v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije (ZEG), kjer navajajo, da se današnja civilizacija še vedno vzdržuje predvsem s trošenjem naravnih rezerv oziroma virov in da za seboj pušča poškodbe in odpadke, ki povzročajo nove poškodbe v naravi. "Čeprav vemo, kako bi morali delati, posvečamo premalo pozornosti temu, v kaj spreminjamo neuničljivo materijo. Predpisi so premalo zavezujoči in nepopolni, zakonske ureditve vedno prepozne," je zapisal predsednik ZEG Karel Lipič. Ugotavlja, da razmer, v katerih danes živimo, ne moremo ne na globalni ne na slovenski ravni označiti kot sonaravne in trajnostne.

Dan Zemlje po vsem svetu obeležujejo od leta 1970, po podatkih svetovne mreže dneva Zemlje pa bo letos v aktivnosti sodelovala milijarda ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
22. 04. 2012 11.06
-1
Na to naj bi mislili 20 let nazaj. Sedaj je itak prepozno, tako da - smetite naprej. Sicer pa, kaj mi pomaga ločevanje odpadkov, če na leto 3 tankerji nafte nasedejo. Naveza Janša in okoljevarstvo je pa onostranstvo - slovenski Al Gore.
titovka
21. 04. 2012 22.39
+5
Ceniti moramo, kar imamo doma, pravi Janša.... hahahaha, kakšne vrste je pa ta kameleon....tega še niso raziskali......to je neka nova sorta!!!
Odpri..Oci
21. 04. 2012 19.29
+5
Če hočejo narediti kaj dobrega za "zemljo" (ki bo brez problema obstajala tudi brez ljudi....), naj prepovejo GMO, ki nasilno spreminja genski zapis "prebivalcev" Zemlje !!!!!!
M_teorija
21. 04. 2012 19.23
+3
Dobro, da poleg skrbi za okolje ni omenil še kulturo, izobraževanje in znanost, ker je ukinil kulturno ministrstvo, okoljsko razčetveril, pri izpbraževanji in znanosti pa itak reže kot v puter. Res ga je Zoki dobro definiral, ko je rekel, da govori pa drugo, celo več dela točno nasprotno od tistega kar govori.
cyklon
21. 04. 2012 19.06
+3
Kako,da ne!!?? Nekateri koristijo in rabijo,ter porabijo tisto, kar sploh njihovo ni!! Do onemoglosti tistih,čigar je!! Pa več in več....
ognjenorezilo
21. 04. 2012 18.47
+5
tisti iz lune pa imajo plače na puf.... kdaj imamo dan lune?? :))
Audy
21. 04. 2012 18.40
+1
"da ne moremo porabiti več, kot imamo" To vemo vsi s kančkom zdrave pameti. Razen ekonomistov
Jules_Verne
21. 04. 2012 18.16
+0
Dejansko je težko za vsakega človeka posebej natančno izračunati njegov Co2 odtis oz. kolikšna je njegova poraba naravnih virov itd. Obstaja pa en preprost način, ki pa je vseeno dovolj dober za grobo oceno. To je, da preprosto seštejete koliko zapravite na mesec. To je seveda približen izračun npr. tisti, ki na mesec zapravi 1000 eu za neke bio, eko in podobne stvari ima gotovo manjši odtis kot pa nekdo, ki kupuje pač kar se mu zdi, ni pa nujno. Vendar pa ima zagotova manjši odtis nekdo, ki mesečno zapravi 100 evrov pa magari za konvencionalno pridelane zrezke, kot pa nekdo, ki mesečno zapravi 500 evrov pa magari za najbolj eko stvari. To velja tudi za stvari, ki na prvi pogled zgledajo popolnoma neškodljive, npr. nekomu se zdi plačevanje učenja kitare zelo eko, ne pomisli pa, da si je mogoče učitelj kitare z njegovim denarjem privoščil izlet z motorjem na kavo v Portorož. Ali pa še bolj banalen primer, ljudje dajejo gore denarja za neke bio in eko stvari, kmetje pa si s tem izkupičkum kupujejo motorne sani ali pa ATV. Tudi bolj učinkoviti in varčni izdelki v bistvu ne pripomorejo k zmanjšanju odtisa v tolikšni meri kot si to nekateri predstavljajo. Obstajajo raziskave pa tudi malo bolj širše razumevanje postavi stvari v popolnoma drugačno luč. Torej stvar je v tem, da četudi npr. kupimo bolj varčen avto bomo s tem res privarčevali nekaj bencina, ampak ker smo nekaj privarčevali bomo tisto pač spet zapravili za nekaj drugega in krog je sklenjen. Da ne govorim na pamet govori dejstvo, da se poraba elektrike oz. energije še zmeraj povečuje, navkljub nekim super duper varčnimi avtomobili, pomivalnimi stroji itd... Torej kolikor mesečno zapravite tolikšen je nekje vaš okoljski odtis, preprosto tako je. Zato je kar se elologije tiče, ta finančna kriza in upad potrošnje nekaj najboljšega kar se je lahko zgodilo. Neki sindikati bi pa še kar trošili.
pejdspat
21. 04. 2012 18.21
-1
Jure Herer
21. 04. 2012 18.29
+1
Co2 je naravni plin, ki daje zivljenje = samo izgovor za novo svetovno ureditev
pejdspat
21. 04. 2012 18.30
ejga jurček a ti tole zelenje kej gojiš bi se mal zmenila okrog cene pa to ...
Odpri..Oci
21. 04. 2012 19.31
+1
Torej.... najbolj svinjajo ravno Al Gore, Pachauri, Ban Ki Mun, .... V Sloveniji pa Lučka, Stritih, Umanotera..... tisti torej, ki iz proračuna dobivajo ogromne "subvencije", da se vozijo z avtobusom po Sloveniji.... in predavajo o škodljjivosti cestnega prometa ??????
pejdspat
21. 04. 2012 18.11
-6
kaj za vraga je dan zemlje? zejle takoj grem po 10 litrov benza
Jules_Verne
21. 04. 2012 18.10
+0
Poleg Severne Koreje je še v Afriki nekaj zglednih držav kar se tiče ekologije npr. Mozambik, Namibija, Čad, Mali, Siera Leone...V vseh teh državah je poraba vode in energije na prebivalca vsaj 5X manjša kot v Evropi, kjer spoštujemo neke famozne eko standarde - kako je to možno. Najbolj ekološko napredne države so v podsaharskem delu Afrike, a tam že velja EURO 10 ali kaj. Kakorkoli že oni očitno vedo kaj je trajnostni razvoj.
Jules_Verne
21. 04. 2012 17.56
+3
Za zgled si naj vzamejo Severno Korejo - to je najbolj ekološka in v trajnostni razvoj naravnana država. Tam je vse čisto, tam ni potrošniške družbe, ki za svoje izdelavo proizvodov porabi ogromno energije in naravnih virov. Tam so ulice čiste, košev za odpadke nimajo, ker jih sploh ne rabijo, tudi odpadkov jim ni treba reciklirati, to pa zato ker jih enostavno nimajo. Paradoks je v tem, da najbolj ekološka država na svetu ne pozna nobenih ekoloških standardov. Pa zrak je tam med čist tudi v mestih, ker avtomobilov skoraj ni. Skratka sanjska dežela, ekološko so vsaj ene 100 let pred nami.
Odpri..Oci
21. 04. 2012 19.33
+0
heheheh bravo.... . In v tako družbo nas peljejo Lučka, Stritih, Wagner in ostali slovenski eko-fašisti !!!!!
Vik Klas
21. 04. 2012 22.46
-2
Jules_Verne..to vse bi lahko bolj nakratko povedal..Nič nimajo,pa tud nič ne serjejo.
melanhonija
21. 04. 2012 17.49
+1
"Veliki vodja" izkoristi vsako priliko, da pove, kako ima prav on in samo on, saj če bo jutri kdo drug povedal isto, ne bo več prav. Še nekaj. Kdaj bo kdo od "vladajoče elite" rekel bobu bob in povedal, da 90 % ljudi živi v bedi, da bi 10% lahko uživalo. Aja, to se bo zgodilo na severni polobli januarja poleti in na južni januarja pozimi, ali ne? Morda pa to le ni tako nemogoče, saj če bomo z našim planetom še naprej delali tako, kot delamo sedaj, se utegneta tudi pola zamenjati.
Buco -
21. 04. 2012 17.19
-2
jas kok de ne? poglejte slovenske prejšnje vlade, k so se zapufale, pa jankoviča oz. MOL, itd. sej tut druge države so tle pognrale, ne rečem, ampak mi smo se hotl špogat zd ržavami, ki so vzor, ne pa s temi, ki so vzor za nepoštenjake
I G N O R A N T
21. 04. 2012 16.44
+4
New age propaganda.
yarrick
21. 04. 2012 16.43
+2
Ampak, ali je človek res tako požrešno oz pohlepno bitje? Ali nebi mogli preživeti s tem, kar imamo? Zakaj imam občutek, da je na voljo VEČ kot potrebujemo in daj e vse to tu le zato, da mi zapravimo nek papir na katerem je neka številka, lastniki oz politične elite pa na naš račun služijo težke miljarde.... Enkrat, ko bodo spoznali kako OMEJEN izbor dobrin imamo na voljo me zanima, če bodo še vedno tako poviševali potrošništvo kot EDINI PRAVI SISTEM, ter da je najnovejša LCD televizja MUST HAVE, čeprav smo jo pred dvema letoma že kupili, in bi nam lahko služila še nadalnjih 10 let ali več...Verjetno ga ne bodo mogli, ker se bo taka eksponentna rast ustavila, ker ne bo surovin.če ne bo surovin ne bo potrožnje, ne bo denarja za elitneže....Nič čudnega, če potem forsirajo SVOJ PRAV, dokler še lahko izkoriščajo zemljo kolikor jim paše...
yarrick
21. 04. 2012 16.47
+1
Pa da ovčice ne pozabite jutri gledati NEPRIJETNE RESNICE na slo 1 hehehe.Mogoče vam lahko Al Gore pove še kaj pametnega...ali pač ne kakor vzamete. Tisti ki ve o čem govorim, bo verjetno dojel bistvo ;)
I G N O R A N T
21. 04. 2012 16.52
+1
Al Gore se vozi z avtom kateri blazno pokuri in onesnazuje zrak.Clovek palacinka.
yarrick
21. 04. 2012 17.24
+3
sej, zato pa pravim, da naj folk ČIMBOLJ MASOVNO GLEDA , kako predava o čistem okolju in katastrofah katere nam grozijo.Hkrati pa naj folk kot nor še naprej uničuje zemljo, kot da se njih to NE tiče...Pač OVCE Beeeee
Von_Clausewitz
21. 04. 2012 16.40
+1
Dejstvo je, da nas je preveč na tem planetu...kar Vam hoče g. Ivan povedat, po domače rečeno: kriza je namenjena prav temu; izstrebljanje najšibkejših iz naše družbe na planetu Earth.
Bu?ko Štru?ko
21. 04. 2012 16.35
+7
Cenim vse, razen naše vlade...
Aaron-Heydar
21. 04. 2012 16.42
+5
Veyron95
21. 04. 2012 16.31
+1
Povej mi, veliki vodja, kako lahko cenimo kar imamo, če boš pa kmalu vse prodal??
9794106
21. 04. 2012 16.30
+5
'Dan Zemlje nas spomni, da ne moremo porabiti več, kot imamo' Hahaha, to pa je zelo pisano na kožo naši javni upravi........ja, ja, ja ne samo proračun, vse zakonitosti v življenju delujejo tako - ne moreš pojest nekaj česar nimaš, pa naj bo to dnar ali jabolko!!!!!!!
Aaron-Heydar
21. 04. 2012 16.41
+6
Spet politično motivirana novica. Cjoooj, ko me razjezi ta medijska manipulacija!!!!
AlternativeFacts
21. 04. 2012 16.04
+4
Dan Zemlje naj vas raje spomni,da je zemlja dom/mati nas vseh in da ne more biti last posameznika ali korporacije..pa se bo vse poklopilo,ali če hočete padlo na svoje mesto...Dokler bo pa prilaščanje skupne nam dobrine/matere pa pozabite..ljudje bodo opravljali veliko potrebo v skledo iz katere jedo,saj jim 364 oziroma 365 dni v letu dopovedujete da ni njihova.