Slovenija

Janša: 'Kdor ni razčistil s preteklostjo, ne more graditi prihodnosti'

Ljubljana, 23. 08. 2012 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obeležili smo dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. V Študijskem centru za narodno spravo menijo, da je ta dan še posebej pomemben v času krize, ko upada zaupanje v institucije pravne države in demokracije. V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pa pravijo, da to ne more prispevati k umirjanju političnih razmer.

Vlada je 23. avgust za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov razglasila na dopisni seji 8. avgusta letos.

V Sloveniji in Evropi danes četrtič obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. V Sloveniji smo ta dan prvič obeležili leta 2009, ko je aprila Evropski parlament z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu pozval k njegovi razglasitvi, slovenska vlada pa je temu pozivu letos tudi sledila.

V Študijskem centru za narodno spravo, kjer pripravljajo slovesnost ob dnevu spomina, so poudarili, da je Slovenija edina evropska država, ki je v 20. stoletju doživela vse tri velike totalitarizme – fašizem, nacizem in komunizem. Prepričani so, da je zato prav, da se z obeležitvijo tega dneva spominjamo naše preteklosti.

Kot menijo v centru, je obeleževanje spomina na žrtve totalitarnih režimov še posebej pomembno v času krize, ko upada zaupanje v institucije pravne države in demokracije. Po navedbah centra bo slovesnost na evropski ravni letos potekala v Budimpešti, v Sloveniji pa bo prireditev 27. avgusta v Mekinjah pri Kamniku.

Sveča
Sveča FOTO: Thinkstock
Združuje ali neti spor?

Na razglasitev dneva spomina se je sicer poleg centra odzvalo več organizacij in posameznikov. V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije menijo, da to ne more prispevati k umirjanju političnih razmer, po mnenju Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve pa je evropska in z njo tudi slovenska prihodnost odvisna od premagovanja starih ideoloških vzorcev.

Predsednik republike Danilo Türk se je med drugim zavzel za resno obravnavanje preteklosti ter spoštljiv odnos do žrtev vojn in minulega nasilja. Evropska poslanka Romana Jordan (SDS/ELS) pa je prepričana, da se izključevanju, sovraštvu in rasizmu v Evropi lahko izognemo le z ohranjanjem spomina na preteklost ter s težnjo po dokumentiranju in pričevanju.

Na dan 23. avgusta v letu 1939 sta tedanja vodja diplomacij Sovjetske zveze in Nemčije, Vječeslav Molotov in Joachim von Ribbentrop, podpisala sporazum o nenapadanju Ribbentrop-Molotov, ki je predvidel delitev Poljske med Sovjetsko zvezo in Nemčijo. Sporazum je bil v veljavi do začetka operacije nemške vojske Barbarossa 22. junija 1941, ko je nemška vojska napadla takratno Sovjetsko zvezo.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Janša: "Narod, ki ni razčistil s preteklostjo, ne more ustvarjati temeljev za prihodnost"

Predsednik vlade Janez Janša je v poslanici ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov zapisal, da "narod, ki ni razčistil s svojo preteklostjo, ki nas prav zato še vedno deli in ločuje, ne more graditi sedanjosti in ustvarjati temeljev za boljšo prihodnost".

Spomnil je, da temno stran zgodovine slovenskega naroda po drugi svetovni vojni zaznamujejo poboji, politični procesi, represija, strah, politična indoktrinacija, pritiski in oportunizem. "To je čas, ki je razdelil družine in nas razklal kot narod. Narod, ki je preživel tako travmatično izkušnjo in se z njo ni poravnal, nima zdravih korenin," je prepričan Janša.

Premier meni, da je treba na dostojen način in s tenkočutnostjo poiskati načine, ki bi ozdravili povzročene in nakopičene strahove v ljudeh. "Najti moramo odgovore na vsa tista vprašanja, ki nikoli niso bila odgovorjena in narediti ustrezne korake k moralni prenovi družbe," poziva.

"Kot družba si namreč ne smemo dovoliti, da bi zaradi enostranskih razlag zgodovine, zaradi nestrpnosti in nepriznavanja drugačne miselnosti kadarkoli ponovno stopili na pot izključevanja in namernega podpihovanja sovraštva," piše Janša in dodaja, da je naša zgodovinska dolžnost, da priznamo krivice in napake, da obsodimo dejanja in zahtevamo odgovornost tistih, ki so v imenu totalitarne ideologije zakrivili smrt tisočev in povzročili trpljenje več generacijam.

Meni, da je naša moralna dolžnost in odgovornost do vseh, ki so bili žrtve totalitarnega režima, da dostojno in pietetno pokopljemo vse naše mrtve. "Celo mnogo manj civilizirana ljudstva so svojim sovražnikom to dovolila. Zavoljo duš nasilno pobitih in njihovih svojcev je to najmanj, kar bi za korak k spravi bili dolžni že zdavnaj narediti," je poudaril Janša.

Pojasnjuje, da pri odločitvi vlade, da se 23. avgust v Sloveniji obeležuje kot dan spomina na vse žrtve totalitarnih in avtoritarnih sistemov, ne gre za odpiranje ideoloških tem, temveč za vprašanje pravne države in elementarnega civilizacijskega odnosa do vseh stranpoti 20. stoletja, ki so za sabo pustile milijonske žrtve in razdejanja.

Janša tudi meni, da lahko z ustrezno obeležitvijo današnjega dne, z razpravami, ki ne bodo delile, temveč dostojanstveno in nepristransko počastile spomin na žrtve zločinov, lahko kot narod tako navzven kot tudi navznoter pokažemo, kakšno stanje duha vlada v naši državi.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1821)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
24. 08. 2012 16.06
+9
Vsaka izmed knjig trilogije »V imenu države« ima približno 500 strani in ogromno je tudi dokumentirane Janševe krivde ! Ko bo razčistil s to , svojo , preteklostjo , naj pa nam pripoveduje kako in kaj !
Marija Krebs
24. 08. 2012 16.00
+8
JJ, nisi razčistil s svojo preteklostjo - torej: ne moreš nam graditi prihodnosti!
gordo
24. 08. 2012 15.55
+6
DOOOL Z JAAAAAAAAAA NŠOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
prašek
24. 08. 2012 15.58
+6
LepiBorut
24. 08. 2012 15.38
+3
Vzemite si čas in na youtube poglejte film Borisa Malagurskega The Weight of Chains | Težina lanaca to konca in si zamislite svojo/našo prihodnost. To je to.
prašek
24. 08. 2012 15.22
+5
Spominjam se , z nohti izpraskanih besed, v Begunjskem zaporu ; » Maščujte nas , tovariši « In maščevali smo jih !!! Tako enostavno je to !!!
prašek
24. 08. 2012 15.45
+2
Tudi v begunjskem zaporu so bili Slovenci !! In krivi so bili samo tega , da so Slovenci !!!!
zyor
24. 08. 2012 15.56
-3
Ja in zaradi tega ste poklali toliko nedolžnih slovencev? kaj so imeli ti ljudje veze z begunjskim zaporom?
ratio
24. 08. 2012 15.15
+5
Slabi alternativi tistega časa sta bili komunizem na eni in nacizem na drugi strani. Ste se kdaj vprašali kakšno izbiro imamo danes? So se stvari spremenile na bolje? Kakšne alternative so se nam ponujale na zadnjih volitvah? Bedna, slaba, obupna, zelo slaba in še slabša. Do kdaj se bomo morali v Sloveniji odločati in izbirati med "katastofo" ali "apokalipso?" Demokracija, ki te demokratično sprašuje ali boš raje "vrv" ali "giljotino" ni ravno nekaj kar smo 91' planirali ...
faronika
24. 08. 2012 15.39
+0
Točno!! Saj sploh ni bilo izbire,alternative!! Po tem,ko smo bili do grla siti pahijevega krmarjenja v kalnem in poskusov,da bi vsem ugajal,se nobenemu ne zameril,po tem ,ko smo bili priča temu,da tudi sam ni imun na razne aferice-limonca.....po tem,ko nam je bilo dovolj koalicije-trije kuj in en za hezehvo in stalnega natezanja in nesoglasij med njimi ,smo volili kar pač smo!!! Še dobro,da zoknija nismo pokasirali!!!
ratio
25. 08. 2012 09.28
+1
Ko se odločaš med vrvjo in giljotino si težko vesel, da te ni doletela ena, če te doleti druga. Ni razloga za veselje oz. uporabo besedice "dobro". Moje osebno mnenje je, da smo imeli prej zelo slabo vlado, vendar še vedno najmanj slabo v dani situaciji. To se je hitro pokazalo, ko je zdajšnja vlada s svojimi "ukrepi" dosegla znižanje bonitetne ocene Slovenije, varčevalni ukrepi so strel v lastno koleno, ... - skratka iz dežja v ploho.
faronika
24. 08. 2012 15.00
+0
A še kar glodamo?? Tudi hajduk,ki se včeraj o določenih stvareh ni hotel izjasniti!!?? Kljub temu,da si zaprisežen janšist imaš lahko izoblikovano mnenje!! Sam sem volil Janka in naravnost povem,da so bili beli izdajalci!! Ampak to ne pomeni,da so morali potem zločin nad njimi narediti in jih pometati v jame!!!
prašek
24. 08. 2012 15.24
+2
Kaj pa ti storiš , če se ti v hiši razširijo podgane ??? Deratizacija !
faronika
24. 08. 2012 15.40
generacija y sploh pojma nima o čem govoriš!! Hvala bogu!!!
prašek
24. 08. 2012 15.43
+1
faronika
24. 08. 2012 15.53
prašek
24. 08. 2012 15.56
To je pač tvoje mišljenje ! Tisti , katerim so bile moje besede namenjene pa so razumeli . Brez dvoma !!
faronika
24. 08. 2012 16.10
+2
Vprašaj prijateljeve vnuke,če kaj vedo o Stanetu Rozmanu!! Pa o žrtvah pri sv.Urhu! In kaj je bilo včasih v begunjski graščini....razen obstoječega!!! Razen izjem,ne vedo nič!! Pa ti lahko pišeš kar hočeš!!!
prašek
24. 08. 2012 16.14
Moje besede niso bile namenjene prijateljevim vnukom !
faronika
24. 08. 2012 16.23
+2
Tukaj ni vnukov!! So skoraj sami dedeki!!!
M_teorija
24. 08. 2012 14.43
+5
Kakšen lep občutek. Samo lahko berem komentarje in uživam, saj je povedano vse tako kot je treba. Lepo je videti kako Kranjcem vremena se jasnijo!?
M_teorija
24. 08. 2012 14.47
+4
Lepo je tudi videti tiste z grehi ali z grehi njihovih prednikov, kako se samo še bolj pogrezajo v lastnem grešnem blatovju.
ljubljanatv
24. 08. 2012 14.40
-2
V SLO je problem ker tisti ,ki so morili in izvajali represijo niso nikoli odgovarjali . Hkrati se pa skrivajo - jih skrivajo organizacijo z namenom vrednot . Ja to imamo in bi rad. Doživel normalne politike in gospodarstvenike,ki bi imeli voljo in moč to preseči
urbanko
24. 08. 2012 14.54
+1
Pobijali so en in drugi in nehajmo že stem.
zyor
24. 08. 2012 15.31
-5
Komunisti so pobili več civilistov Slovencev, kot pa nacisti in fašisti skupaj!
urbanko
26. 08. 2012 10.33
Tonček Balonček
24. 08. 2012 14.28
+6
JAnša je največji zgodovinar slovenskega naroda! Zdaj namo je popolnoma jasno: Slovenci so idealni sodelavci totalitarnih režimov, enis o sodelovali s Stalinom in komunizmom, drugi pa s Hitlerjem in Mussolinije,skratka vsi so koalboranti totalitrarnih režimov, tako da ni nobenega problema, d ako ne bi bl s totalitaristi!! V čem je sploh problem, ki ga hoče spet zanetiti?
MISTERIJMISTERIJ
24. 08. 2012 14.29
+2
Kod si pa včeraj hodil, cel dan nisi nič napisal sem gor?
SimonaHamer
24. 08. 2012 14.21
+1
Vrata Stopi in odpri vrata. Mogoče je zunaj drevo ali gozd, mogoče je sadovnjak, mogoče čarobno mesto. Stopi in odpri vrata. Mogoče praska zunaj pes. Mogoče je zunaj obraz ali oko, mogoče slika slike. Stopi in odpri vrata. Če je zunaj megla, se bo razkadila. Stopi in odpri vrata. Pa čeprav bi bila zunaj samo tiktakajoča tema, čeprav bi bilo zunaj samo zamolklo zavijanje vetra, čeprav ne bi bilo zunaj ničesar, stopi in odpri vrata. Vsaj prepih bo nastal. Miroslav Holub (prevod: Peter Svetina)
nenasedaj
24. 08. 2012 14.11
+10
Desetarček, to ti Slovenci že vseskozi govorimo, če ne veš, da domobranstva in nacizma ni več, potem spakiraj v ZDA. Tam te bodo došolali za vrhunskega nadlegovalca ljudi in te tudi zaposlili, ker prav zdaj ZDA rabijo čimveč takih ljudi.
123Brnica
24. 08. 2012 14.09
+10
Janša razčisti s svojo preteklostjo, ki je zelo kriminalna. Kaj pa zadeva Patrija, orožarska afera, da o klientalizmu ne govorim.
pupa_od_anbot
24. 08. 2012 13.17
+8
+1750 komentarjev...skupni imenovalec...pejmo vprašat na Islandijo kako se to na hitro naredi!
kameltrajbar
24. 08. 2012 13.28
+13
...vlado in bankirje na dob......mala šala.....:)
korintos1
24. 08. 2012 13.33
+12
tudi Islandci so več trošili kot proizvajali. To je zelo lepa stvar, enkrat se pa neha!
kameltrajbar
24. 08. 2012 13.37
+10
..mam v spominu..ko je el bajuco,hotel prodati telekom nekemu malemu islandskemu podjetju....:)))...češ da oni znajo!!!......:))))))))......jaooooo.......še brez telekoma bi bli......)))))
korintos1
24. 08. 2012 13.42
+6
ta el bajuco je sharabuko Slovenijo do temeljev.
mistake
24. 08. 2012 12.33
+14
"/Janša: 'Kdor ni razčistil s preteklostjo, ne more graditi prihodnosti'/" Če to pravi nekdo, ki ima s tem izkušnje, je že nekaj na temu :)
JanezNovakJohn
24. 08. 2012 12.25
+14
Gorenjak je že celo življenje v policiji. Negdaj goreč KOMUNIST, sicer na policiji ne bi mogel biti. Janšev negdanji prvi obveščevalec, nekdanji komunist, Brejc. Janša nedvoumno negdaj zagrizen komunist danes zagrizen kapitalist. Koliko je tega dvo....
prašek
24. 08. 2012 12.28
+18
prašek
24. 08. 2012 12.29
+11
ODPRTO PISMO LAŽNIVEMU KLJUKCU Pozdravljen nekdanji sošolec. Pošiljam ti to odprto pismo s katerim te želim spomniti na tvoje preteklo obdobje in početje v tem obdobju. Kot sošolec nisi bil kaj prida, ker si svoje sošolce podcenjeval in jih tožaril predavateljem. Mi smo ti pa večkrat pogledali skozi prste, ker si se nam zasmilil. Ti si bil sin petekolonaša, kateri je zaprisegel okupatorjem slovenskega ljudstva. Nikoli ti nismo tega omenjali, ker te nismo želeli izolirati iz naše družbe, pa kljub temu, da smo vedeli kdo je bil tvoj oče, navadni petokolonaš in tat kateri je v drugi svetovni vojni v Horjulu od ene kmečke družine ukradel dva vola, katere je imel namen dati domobrancem. Ta poskus mu je spodletel, ker so ga partizani dohiteli, zato je bil zaprt v Šentvidu.Ti z istimi geni stopaš po očetovi poti. Kot prvo si ukradel poslovni kovček od kontra admirala Staneta Brovta, zaradi česa si bil zaprt. Po tistem ko so te osvobodile množice slovenskega ljudstva si začel z revolucijo proti tedanji državi Jugoslaviji.Po plebiscitu in pred odcepitvijo Slovenije od Jugoslavije si ti kot obrambni minister Slovenske Vojske in predsednik Vlade Republike Slovenije Lojze Peterle ter Predsednik Demosa Jože Pučnik na tajnem pogovoru sta bila v zadregi, ker je prihajal dan odcepitve Slovenije od Jugoslavije. Menili ste, da bo takrat neizogibna vojna, kaj če odcepitev in vojna spodleti, kam boste vi triie šli. Zato sta spraznila blagajno SPIZA in po poslancu Pukšiču poslala čez mejo v Nemčijo. Ko je vas sel v nemčiji kupil stanovanja in nemška državljanstva za tebe Janša in Lojzeta Peterleta, Pučnik in Pukšič pa sta od prej imela nemška državljnanstva, preostali denar pa je naložil na tuje račune. Kmalu z odcepitvijo Slovenije, si pričel s prodajo orožja. Zaradi tvojega orožarskega početja je javnost obvestil Smolnikar, katerega si v Depali vasi želel utišati. Na svojih predvolilnih shodih je Ivan Kramberger iz Negove imel v svojem govoru pripravljeno da pove javnosti o tatvini denarja iz blagajne SPIZA. Zato ste se odločili, da ga likvidirate. Nalog za Krambergerjevo likvidacijo so dobili Tone Krkovič in Dragutin Mate. Atentat na Krambergerja sta izvršila ostrostrelca iz Argentine, katera sta bila oblečena v menihe. Na Menini Planini v zgornjem delu Savinjske niste dovolili, da se postavijo vojaški radarji.V tem koncu ste nameravali izvesti atentat na takratnega predsednika R. Slovenije Milana Kučana. Za to delo si določil Dr. Joža Zagožna.To početje smo vam mi preprečili, zaradi tega niste še plačali kmetu les, katerega je žaqal za tvojo hišo v Grosuplju. Gre za 220 kubičnih metrov žaganega lesa. Z vojaškim helikopterjem si večkrat prihajal na kontrolo ko so ti obžagovali les.Da bi pridobil volilce na Koroškem si želel v slabo luč postaviti nekatere avtoprevoznike in Dr. Janeza Drnovška. Nalogo si dal svojemu poslancu Mirku Zamerniku, da s štirimi pretepači iz Kajak Kanu kluba Prodnik iz Juvanja gre čez Solčavo v Črno na Koroško ter pretepe novinarja Mira Petka. Zamernik je tvoj ukaz opravil in ko so se peljali nazaj proti Juvanju je za njihovim avtom peljal tovornjak s plugom, kateri je brisal sledi. Okoli sebe imaš takšne, kateri so v večjo škodo tej družbi kot v korist. Zato ti kot nekdanji sošolec svetujem, da se umiriš in greš iz politike ter pustiš Slovenski narod, da se pobota med seboj. Ti lahko greš v Nemčijo saj imaš njihovo državljanstvo, denarja pa tudi imaš dovolj saj si osiromašil slovenski narod. To ti svetuje tvoj nekdanji sošolec. Natančneje o vseh dogotkih bo napisano v knjigi, katero pišem, naslov njen bo Goljuf ali junak.
novaknovak
24. 08. 2012 13.09
-4
ufa, kake močne besede.kaj ne greš na sodišče oz tožilstvo in vse to predstaviš. pa naj ga zaprejo če je vse to res. mi ne bomo jokal.in glej ga zlomka, praviš da si njegov sošolec
novaknovak
24. 08. 2012 13.09
-5
ufa, kake močne besede.kaj ne greš na sodišče oz tožilstvo in vse to predstaviš. pa naj ga zaprejo če je vse to res. mi ne bomo jokal.in glej ga zlomka, praviš da si njegov sošolec, se pravi letnik 58, ena gor dol?pa že tolk časa v penziji?si moral met pa hudičevo dobro beneficirano zaposlitev.in sedaj vpije ta isti model, da je treba podaljšat del dobo,da so penzije premale.saj so, vendar ne zate,gotovo ne prejemaš 500 evrov.dej, skrij se v mišjo rupo in ne nakladaj in ne delaj zdrah.
prašek
24. 08. 2012 13.22
+4
copy-paste !!! Samo ti tega ne razumeš !!!
korintos1
24. 08. 2012 13.30
+2
a ti si tisti Novak Novak, ki je v Jugi pisal scenarije za komedije? Si tudi komedijant!
novaknovak
24. 08. 2012 14.37
+1
no prašek, kako kaj tvoja penzija pri 50 letih?bo za preživet?
faronika
24. 08. 2012 14.59
-1
Zakaj pa tale korenjak ni bil toliko dedec,da bi tistole odprto pismo podpisal!?? In ti ga "pastaš",prašek!!! Ajajajaj!!...
urbanko
24. 08. 2012 15.01
+3
Tudi,če bi šel na sodišče ne bi nič veljalo,kjer so takozvani osvoboditelji nezmotljivi.
prašek
24. 08. 2012 15.31
+2
faronika Si prečital trilogijo » V imenu države « ????? Dokumentirano je vse , z imenom in priimkom , kopije dokumentov ....... Si že slišal za kakšno sodišče ????
I G N O R A N T
24. 08. 2012 12.21
+9
Razcistili smo z preteklostjo.Kaksna bo nasa prihodnost?
prašek
24. 08. 2012 12.21
+11
JanezNovakJohn
24. 08. 2012 12.26
+11
cupofmarja@email.si
24. 08. 2012 14.21
+6
290ktober
24. 08. 2012 12.20
+17
G. JJ ,ko boš ti razčistil z prerteklostjo boš v ZAPORU za dolgo!!
prašek
24. 08. 2012 12.22
+19
Z njegovo preteklostjo morajo razčistiti sodniki !!!!
JanezNovakJohn
24. 08. 2012 12.29
+17
cupofmarja@email.si
24. 08. 2012 14.23
+10
preveč ljudi je vpletenih v njegove grehe.....ni sam.....zato pa je še na prostosti......
korintos1
24. 08. 2012 12.10
+6
a so bili vsi domobranci tako fejst dedci kot ti na sliki zgoraj?
prašek
24. 08. 2012 12.19
+10
Najboljši so bili , ko so bili obrnjeni v drugo smer ! So dali petam vetra !!!
JanezNovakJohn
24. 08. 2012 12.09
+10
Vprašam se kaj je narobe s tem Ljudstvom (cca 20 %) ki slepo podpira Ljubljenega vodjo. Ovce smo bili od negdaj. Slepo zvesti. Približno tako kot za časa Franca Jožefa: "Za našega cesarja, smo umirali" Nekateri že dolgo niso bili v Kobariškem Muzeju. !, morda pri sv. Urhu...
korintos1
24. 08. 2012 12.12
+7
eni bi tudi za našega carja umirali-na papirju, potem pa hitro nazaj v ZK!