Slovenija

Pahor pekel piškote, mariborski nadškof Cvikl obiskal Ljudsko kuhinjo Betlehem

Ljubljana, 24. 12. 2015 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Ljudsko kuhinjo Betlehem mariborske Karitas je obiskal mariborski nadškof Alojzij Cvikl, predsednik Borut Pahor pa je pekel božično pecivo za otroke, ki bodo božične praznike preživeli v domovih ali zavodih.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Praznično vzdušje tudi med begunci
    02:16
    Iz SVETA: Praznično vzdušje tudi med begunci
  • Iz SVETA: Praznično vzdušje med brezdomci
    01:35
    Iz SVETA: Praznično vzdušje med brezdomci
  • Iz 24UR: Predsednik Pahor pekel piškote
    01:59
    Iz 24UR: Predsednik Pahor pekel piškote

Na predvečer božiča, ko kristjani praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo v cerkvah potekale polnočnice. V ljubljanski stolnici bo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Evangeličanski škof Geza Filo je božično bogoslužje opravil v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani. 

Še posebej slovesno bo v Vatikanu, kjer bo polnočnico ob 21.30 daroval papež Frančišek. Pred polnočnico je izpostavil ljubečo naravo Boga. "Bog je v ljubezni z nami. Pomanjšal se je, da bi nam pomagal ljubiti ga," je zapisal na Twitterju. 

Božič
Božič FOTO: Thinkstock

Zore: Naredimo vse, da bo svet postal odprt za otroke

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v božični poslanici navezujoč se na Jezusovo rojstvo pozval k odprtosti za otroke. Zore je spomnil, da je rojstvo otroka že od začetka človeške zgodovine radosten dogodek, hkrati pa obljuba nadaljevanja rodu in vedno znova udejanjen čudež.

Opozoril je, da se je Jezus, Bog rodil v ta svet, čeprav ni bil sprejet, to pa zato, ker je vedel, da svet potrebuje njegovo ljubezen. Tudi zato "mi naredimo vse, da bo svet postal odprt za otroke". "Naredimo vse, da se bodo lahko rojevali v naš svet in da bodo imeli možnost rasti in biti ljubljeni ob svojih starših. Kajti takrat, ko v svetu ni več prostora za otroke, se začne prostor ožiti tudi za vse druge nemočne in pomoči potrebne," je dejal.

Pozval je tudi k usmiljenju: "Kakor je Bog usmiljen z nami, bodimo tudi mi usmiljeni drug z drugim, pa bo dovolj prostora za vse, ki potrkajo na vrata človeštva in prosijo, da bi se smeli roditi, za vse, ki so slabotni in nemočni, in prosijo, da bi smeli živeti."

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani namreč verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom božji sin učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka. Na rojstvo se sicer pripravljajo v tihem pričakovanju z molitvijo in v krogu družine. Mnogi postavijo jaslice in božično drevesce.

Filo: Veselje božiča ponesimo med vse ljudi

Evangeličanski škof Geza Filo pa je v božični poslanici opozoril, da danes za Jezusa tako kot ob njegovem rojstvu ni prostora, zato so ljudje na vse večjem preizkusu izzivov sodobnega sveta. "Povrnimo zato znamenja božje navzočnosti med nas in veselje božiča ponesimo med vse ljudi," je pozval.

Po besedah Fila je človek na vse večjem preizkusu izzivom, kot so bogastvo brez dela, užitek brez vesti, znanje brez značaja, ekonomija brez etike, znanost brez humanosti, politika brez načel in "celo čaščenje Boga brez ljubezni do bližnjega".

Namesto tega je treba po besedah Fila dati prostor božičnemu veselemu sporočilu in ponovnemu rojstvu Boga v človeku. "Le tako lahko postane vse novo, vse pridobi smisel, vsaka bolečina bo napolnjena z upanjem, veselje postane sproščeno in umirjeno, vsako delo postane nekaj, kar slej ali prej rodi uspehe," je dejal.

Vsem, še posebej družinam, bolnim, ostarelim, osamljenim, razočaranim in rojakom po svetu je zaželel božični mir in pogum. "Naj nas beseda miru in rešitve, izrečena v novorojenem detetu, spremlja vsak trenutek našega življenja v milosti polnem in blagoslovljenem letu 2016," je zaključil svojo poslanico.

Begunske otroke, ki bodo v teh prazničnih dneh prišli v sprejemni center v Dobovo, bo pričakala animacija, za novo leto pa tudi darila, so pojasnili v Slovenski filantropiji. Prostovoljci bodo center tudi okrasili, okrasje bodo postavili tudi na dobovski železniški postaji, kar jim je policija že dovolila.

V Sveti deželi začetek božičnih slovesnosti

Na desettisoče kristjanov z vsega sveta se je danes znova zbralo na tradicionalnih božičnih slovesnostih v Sveti deželi. Kot vsako leto se je na pot od Jeruzalema do Betlehema dopoldne podala procesija pod vodstvom latinskega patriarha Fuada Tvala, ki bo drevi vodil polnočnico. Praznično dogajanje pa so zasenčili novi incidenti na Zahodnem bregu, kjer so bili ubiti trije Palestinci, ki so skušali izvesti napade z noži oz. avtomobilom na izraelske varnostne sile. Še en Palestince je bil ubit v spopadih z izraelskimi vojaki.

Mariborski nadškof Alojz Cvikl obiskal Ljudsko kuhinjo Betlehem

Alojzij Cvikl obiskal Ljudsko kuhinjo
Alojzij Cvikl obiskal Ljudsko kuhinjo FOTO: Nadškofijska Karitas Maribor

Ljudsko kuhinjo Betlehem mariborske Karitas je obiskal mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Poudaril je, da smo v svetem letu usmiljenja, ko na eni strani doživljamo in čutimo ljubezen in usmiljenje Boga do vsakega izmed nas in kot vabilo, da to ljubezen in usmiljenje delimo drug drugemu.

Nadškof se je zahvalil vsem, ki omogočajo, da lahko Karitas pomaga vsak dan s toplimo obrokom 60 osebam, in izrazil upanje, da se bodo še našli dobri ljudje, ki bodo to možnost toplega obroka omogočali še naprej.

Pahor pekel piškote

Poleg polnočnic se bodo na predvečer božiča v Sloveniji zvrstili nekateri drugi dogodki, pred ljubljanskim magistratom bo tako potekal tradicionalni božični koncert. Predsednik republike Borut Pahor je denimo dopoldne skupaj z mladostniki Varstveno-delovnega centra Ljubljana, CUDV Draga in Mladinskega doma Malči Beličeve pekel božično pecivo za otroke, ki bodo božične praznike preživeli v domovih ali zavodih.

Božič tudi pogost priimek

Božič je sicer v Sloveniji tudi pogost priimek, je danes objavil statistični urad.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
26. 12. 2015 18.45
aje kokice peku
enakostzavse
26. 12. 2015 12.21
+1
In zakaj se predsednik Pahor tako znajde med takimi ubogimi ? Saj pa ima že dolgo posla z janšo in njegovim hahahahaah In kaj bi se zgodili če bi tudi janša tukaj sodeloval. Nič novega, Pahor bi pekel piškote, janša bi jih pa kradel. Zakaj pa janše ne gre v eno od ljudskih kuhenj delit hrano ? Bi ga nagnali, ker je 90 % brezdomcem lahko njemu "hvaležnih" za izgubo službe.
cmer?ek5
26. 12. 2015 09.45
-1
Joj kaj še niste sneli z portala te "mažunetke",,,,,???
NoviceResnice
25. 12. 2015 21.34
+0
Bolje da ostane pri piškotih.......
johanca123
25. 12. 2015 19.00
+5
Upam, da bomo že enkrat deležni novice: "Predsedniku Pahorju gre na bolje, pričel je opravljati državniške naloge"
mokocoko
25. 12. 2015 19.34
-2
rodetu so žile odmašili...je stal za papo.....še ga ni peklenšček k sebi poklical...
enakostzavse
26. 12. 2015 12.22
+0
123 in kake naloge in dolžnosti ima predsednik pri nas ? Daj prosim razsvetli nas.
fljfo
25. 12. 2015 17.41
-1
Ni treba biti ne levičar, ne desničar.Matematika je jasna levica vlada veliko večino časa in Sloveniji gre slabo, torej so objektivno glavni krivci za klavrno situacijo....potrebno je biti le objektiva.Če nam bodo desničarji vladali toliko časa in nam bo šlo slabo smo dolžni pa po njih udrihati...
mokocoko
25. 12. 2015 18.01
fljfo
25. 12. 2015 18.02
Sem vedel, da tukaj ne boš imel argumentov....
brabusednet
25. 12. 2015 15.28
+6
Borut jaz jutri praznim greznico pridi pomagat,pet evrov na uro.Turk se pa res drži,kot bi greznico pucal.Zaščitna sredtstva zagotovljena.
intel1
25. 12. 2015 15.08
+7
OGABNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Jožajoža
25. 12. 2015 15.04
+7
vsi spreobrjenci,kot so pahor baučar in ostalih pol milijona NESPOSOBNIH DRŽAVLJANOV, , ki ste" uspeli" v tej novi sloveniji, , da NALEPITE IN OBESITA slovensko zastavo NA NEPREMIČNINE,PREMIČNINE na vidna mesta , KER vam jih je kupila slovenska država. VSI TI bmw,avdiji in ostali so breme države. veste, ko smo mi v naši jugi kupili in vozili tako dobre avtomobile, smo si jih kupili s svojim denarjem pa še enega smo preko davkov plačali državi. tudi danes, sicer v manjšini si nekateri stvari kupijo s svojim denarjem.
Jožajoža
25. 12. 2015 15.06
+6
carina je bila takrat,pa pošteni cariniki so delali na carini, ker so ljubili domovino, ne pa kot danes, policaji vojaki in ostali. jeb,,,,,se jim za domovino, državljane ........
tali?ni tom
25. 12. 2015 16.27
+3
vsa čast ti! bi pa morali ko pride do ponovne "osvoboditve" ne osamosvojitve ves tale folk ki je korumpiran polovit ne glede kje na tej kugli se bo skrival in ga pripeljat pred ljudsko sodišče! VSE!!!
enakostzavse
26. 12. 2015 12.50
Po pisanju sodeč, jožajoža, si ti josip josip. Si pa me nasmejal z "poštenimi cariniki". Pošteni so bili do tistih, kateri so jim v žep porinili kaj konkretnega, konvertibilnega hahahahah
taurus111
25. 12. 2015 14.30
+4
V Krleževi registraturi je lik podoben Borutu po imenu Ivica (bezkičmenjaković). Sedaj pa naj piškote lepo zapakira in dostavi g.Kosor... in g.Kolin..? Bomo videli sadove mukotrpnega dela. Amen
enakostzavse
26. 12. 2015 12.52
Kaj Slovenskega pa nisi bral ? Kaj od Cankarja? Hlapce recimo. Verjetno tvoja avtobiografija.
mita1
25. 12. 2015 13.13
+9
Tega lažnjivega peka bi tudi morali malo v Ljubljanici namakati.
enakostzavse
26. 12. 2015 12.53
V SLO jeziku se napiše "lažnivega". Brez Nj.
Montekristo
25. 12. 2015 12.30
+12
Sploh ne bom prebral kaj piše; lepo, da zna peči kekse, pa tudi orati menda zna, da bi se pa posvetil problemom, ki jih je v Sloveniji trenutno mnogo preveč, tega pa žal ne zna!
wolfterier
25. 12. 2015 12.38
+6
Ima slabe svetovalce,vedno ga nategnejo,tudi ženske so mu v škodo.
žlikrofi
25. 12. 2015 12.28
+3
bravo borut cviklu mal travce dej v biškot bo bolj fantaziru
dostojevski II
25. 12. 2015 12.18
+1
Ko je bila Slovenija del nekdanje Jugoslavije, je bila v tej tvorbi ekonomska in politična sila. Imela je vpliv, imela je določene svoje koncepte, zaradi razhajanj o njih smo se na koncu tudi razšli. Ko je vstopila v EU, je postala ponižna in tiha. Konceptov ne artikulira več, sprejema tisto, kar ponudijo drugi, tudi kakšnih kritičnih pripomb na tisto, kar je bilo ponujeno, ni slišati. Vprašanje je, kaj se je vmes spremenilo, saj se oboje dogaja istim politikom in istemu narodu. Zakaj je bilo nekoč tako in je danes povsem drugače? BORUT PAHOR: Z nečim se strinjamo že od prvega trenutka našega pogovora: gotovo bi lahko bili bolj aktivni, bolj velikopotezni, lahko bi imeli jasnejše predstave o svojih ciljih... Res je, da je tega premalo. A nisem želel v uvodu reči nečesa, v kar ne verjamem, to pa je, da je tega tako malo, da nismo samostojna in suverena država.
tali?ni tom
25. 12. 2015 14.00
+1
proletarec1
25. 12. 2015 12.14
+10
PAHOR, BI LAHKO DELAL, KAKŠNO BOLJ KORISTNO DELO, ZA DRŽAVLJANE.ČE PA BI ZA VEDNO ODŠEL K PIŠKOTARJEM , PA ZA DRŽAVO IN DRŽAVLJANE, TUDI NEBI BILO NOBENE ŠKODE.
avtodizel1900
25. 12. 2015 15.28
+2
najbolj m0 je slo ko je smeti pobira cerkev l jj in pahor unicevalci drzave
mita1
25. 12. 2015 11.59
-2
Ko bosta izginila iz politike piškotar in puklasti nam bo šele bolje.
wolfterier
25. 12. 2015 12.39
+4
Ana Sols
26. 12. 2015 09.55
johanca123
25. 12. 2015 11.58
+4
Iz zaupnih virov se je izvedelo, da je pri barbiki doma izbruhnil požal. Zgorela je njegova knjižnica in med knjigami tudi edini izvod, ki ga je Barbika ustvaril sam - POBARVANKA!
johanca123
25. 12. 2015 11.28
+6
Dober naslov Pahor - pekel - piškoti ima kar nekaj zaslug za ta pekel!
johanca123
25. 12. 2015 11.22
+0
Stric! A si ti tud notl padu?
Oskar22
25. 12. 2015 11.04
-5
Čestitke g.Pahorju,vsaka mu čast,Car
johanca123
25. 12. 2015 11.23
+4
Ko njegov pajdaš Zoki ki je tudi car! Mar ne?
Ana Sols
26. 12. 2015 09.55
zoki je car nad lopovi, ljubljana pa zelo pametna, ko ga vedno znova voli.