Slovenija

SLS: Lukšič je kontradiktoren, poziva k predčasnim volitvam, a ne ve, ali bo to pomagalo državi

Ljubljana, 03. 12. 2012 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Borut Pahor, ki je še pred nekaj meseci tudi v očeh stranke SD, ki jo je dolgo vodil, veljal za "luzerja", je z zmago na predsedniških volitvah očitno nova krila dal tudi stranki. Njen predsednik Igor Lukšič pravi, da je za dobro Slovenije nujno, da se združijo leve sile in zmagajo še na parlamentarnih volitvah.

Stranka SD, ki jo vodi Igor Lukšič, ima 10 poslancev. To je dovolj za konstruktivno nezaupnico. Če g. Lukšič misli resno in je dovolj pogumen, naj jo vloži in prevzame vlado, sicer pa naj ljudi že dan po enih volitvah ne pošilja na nove. SDS

Dan po tem, ko je Borut Pahor na predsedniških volitvah močno premagal zdajšnjega predsednika, je Igor Lukšič, predsednik Pahorjeve podporne stranke SD, očitno odločen, da je treba železo kovati, dokler je vroče.

Na krilih Pahorjeve zmage trenutno leti tudi SD, ki je prevzel vodstvo na lestvici najpriljubljenejših strank. Za socialne demokrate bi se trenutno odločilo kar 21 odstotkov volivcev, še ne dolgo tega vodilno Jankovićevo Pozitivno Slovenijo pa bi izbralo 14 odstotkov volivcev.

Po Lukšičevem mnenju je vse, kar je predsednik vlade Janez Janša naredil, to, da Slovenijo pelje v predčasne volitve.
Po Lukšičevem mnenju je vse, kar je predsednik vlade Janez Janša naredil, to, da Slovenijo pelje v predčasne volitve. FOTO: Damjan Žibert
Lukšič in njegov SD tako očitno prevzemata pobudo na slovenski levici, saj so kmalu po Pahorjevi zmagi na spletni strani socialnih demokratov objavili video, v katerem Lukšič poziva k novim korakom. "Borut Pahor je dobil podporo velike večine volivcev. To je tudi velika zmaga SD in podpora našim odločitvam, naši politiki. Pred nami je nov dan, ki za SD pomeni velike naloge. Združiti je treba leve sile in jih popeljati na parlamentarne volitve. S tem bo Slovenija dobila novo upanje, novo možnost za nov korak," pravi Lukšič

Kot je pojasnil na tiskovni konferenci, so si v SD zadali nalogo, da zberejo vse sile na levici, saj ima vlada izjemno nizko podporo. To pa pomeni, da predsednik vlade nima več avtoritete.

Na vprašanje, ali se bodo zavzeli za predčasne volitve, je odgovoril, da ni v njihovih rokah, da bi lahko naredili kar koli, da bi prišlo do predčasnih volitev. "Mi lahko le ugotavljamo, da se tako ne da voditi države," je povedal. Lukšič pravi, da sile, ki jih bodo poskusili združiti, ne bodo kompozicija proti desnici, ampak kompozicija za razvoj.

Moti pa ga tudi "obglavljenje" AUKN. Kot pravi, je v. d. predsednika uprave odstopil, kolektivno pa naj bi kmalu odstopili tudi člani akreditacijske komisije, ki je pregledovala kandidate. Slednji po njegovem mnenju odhajajo tudi zato, ker je vlada ignorirala predloge te komisije, ki med drugim opozarja tudi na konflikt interesov. "Tako se ne da več delati, to je jasno. Tudi v tem kadrovskem segmentu vlada ni opravila svoje vloge," pravi.

Lukšič se je dotaknil tudi protestov. Glede besed, ki jih je slišati tudi med protestniki, da je nujna sprememba celotnega sistema, je dejal, da so sami slišali potrebe ljudi, še preden so jih ti sami. Ob tem je spomnil na paket ukrepov, ki je bil 2011 narejen, da se odpravijo strukturne spremembe. Tisti, ki so tedaj nasprotovali, imajo danes težave, pravi.

Po Lukšičevem mnenju je vse, kar je predsednik vlade Janez Janša naredil, to, da Slovenijo pelje v predčasne volitve. Pri tem je poudaril, da je zaupanje v vlado zelo nizko, razmerje med tem, kar Slovenija zmore, in med tem, kar vlada uporabi, pa preveliko.

Lukšič: Pahor ne bo podaljšana roka stranke

Čeprav je stranka navdušena nad Pahorjevo zmago, pa je tudi povedal, da predsednik države ne bo imel velike vloge v stranki. "Predsednik države mora biti opran suma, da je pristranski, ker je naš kandidat. Pri teh relacijah bomo pazljivi. Ne bo podaljšana roka stranke."

Janković: Če druge možnosti ni, podpiramo predčasne volitve

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je v odzivu na izjavo Lukšiča o možnih predčasnih volitvah dejal, da le-te podpirajo, če sprememba vladne politike ni možna drugače kot preko predčasnih volitev.

"Razumemo željo predsednika SD za predčasne volitve. Za takšnem razmislek obstaja več razlogov. Prvi je slab rezultat vlade, ki beleži velik gospodarski upad in še slabše napovedi gospodarske rasti s strani OECD za naslednje leto. Drugi pa je nadaljevanje javnofinančne politike za leto 2013, s katerim vlada nadaljuje politiko proračunskega uničevanja. Kot največja opozicijska stranka vlado opozarjamo na njeno zgrešeno gospodarsko politiko, od začetka mandata vlado spodbujamo k sprejetju potrebnih reform in spodbujanju gospodarske rasti. Podprli smo pokojninsko reformo, vlado spravili za pogajalsko mizo o Slovenskem državnem holdingu in opozarjamo na krivice, ki so jih naredili z ZUJFOM, posebej glede znižanja pokojnin 26.000 upokojencem. Tretji pa je dober izid javnomnenjskih anket. Če sprememba vladne politike ni možna drugače kot preko predčasnih volitev, te podpiramo," so v sporočilu za javnost zapisali v PS.

Mihael Prevc
Mihael Prevc FOTO: Miro Majcen

"Lukšičeve navedbe so kontradiktorne"

Na Lukšičeve izjave se je odzval tudi vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc, ki meni, da v njihovi poslanski skupini v določeni meri razumejo navdušenje predsednika SD nad včerajšnjo prepričljivo zmago kandidata Boruta Pahorja na predsedniških volitvah in v tej luči tudi razumejo njegovo izjavo o predčasnih volitvah, čeprav, tako Prevc, v njej ni zaznati konkretnejšega časovnega okvirja. "Izjava je sicer zelo ambiciozna, glede na to, da bodo Socialni demokrati prvič po več kot 15 letih nastopili na volitvah brez človeka, ki velja za glavnega nosilca njihovih dosedanjih uspehov, novo vodstvo pa se je od njega še pred slabega pol leta skorajda v popolnosti distanciralo," je zapisal v izjavi.

Kot je še spomnil, so v SLS večkrat opozorili na neprimerno retoriko s strani SD, "ki na žalost temelji na zmerljivkah in pavšalnih obtoževanjih, tokrat so jih sicer deležni njihovi kolegi na levem političnem polu". Opozoril je tudi, da so hkrati nekatere navedbe Lukšiča kontradiktorne, saj po eni strani poziva k predčasnim volitvam, po drugi pa ni čisto prepričan, ali bi to prineslo stabilnejšo politiko.

SLS si želi manj razmišljanja o medsebojnih političnih bojih in ozkih strankarskih interesnih ter več prevzemanja odgovornosti za reševanje stanja v državi, je poudaril Prevc. "Na ravni vse parlamentarne politike potrebujemo soglasno sprejete konkretne rešitve, ne pa številne referendume in vsakoletne državnozborske volitve, ko zaradi volilne kampanje spet tečemo "prazen tek" brez ukrepov, ki jih Slovenija nujno potrebuje," je še zapisal v izjavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1578)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorka57
04. 12. 2012 12.21
+1
Lukšič, nedonošen indulenten fantek,ki išče pozoznost na sceni !!!!
prašek
04. 12. 2012 13.34
+3
prašek
04. 12. 2012 13.34
+3
Krepko dvomim , da je neprizadeven !!!!! Meni se zdi točno obratno ! Ampak važno je , da si slučajno nekje slišal tujko , ki ti je takoj prirasla k srcu !
prašek
04. 12. 2012 13.35
+2
Mimogrede ; ne reče se indulenten , pač pa indOlenten !
motorka57
04. 12. 2012 13.59
-2
Pa si le razumel,kaj sem hotel povedat,a si pogledal slovarček,gosod prašek
lnterReflections
04. 12. 2012 11.54
+3
Naj mi SDS-ovsi nekaj razložijo. Pahor je kandidat SD-ja, volili so Pahorja, SD pa ne marajo. Je bil glas za Pahorja zgolj glas proti Tuerku?
M_teorija
04. 12. 2012 12.11
+2
Dokler je Pahor SD je bil glas za Pahorja glas za SD, torej glas za Lukšiča!?
ebiga
04. 12. 2012 13.43
+1
Toliko potez vnaprej ne znajo predvidevat. Pomembna je bila ena poteza, ne borata volit ampak tutka zamenjat. Očitno jim je bil zelo v napoto. Zdaj so se, pa spravili na Lukšiča, kot sem napovedal. Zoki&sinovi so padli v drugi plan, saj SD trenutno vodi. Komentar je spodaj nekje na dnu.
meta37
04. 12. 2012 11.24
+3
DRAGI POLITIK! A vam res ni jasno, da vas narod enostavno ne prebavlja več... Pa saj več niti nimamo kaj prebavljat! Medtem ko si vi igrate z namišljenimi milijoni in se po gurmanskih večerjah bašete s svojimi lopovščinami, se nam pretakajo po telesu kri, voda in lakota! Medtem ko banke živijo na račun obresti in stroškov, medtem ko politika živi od davkov, medtem ko državna podjetja živijo od delnic in obveznic, se zadolžuje vedno več ljudi! OBRESTI, OBVEZNICE, BANČNI STROŠKI SO NAMIŠLJEN DENAR, KATERI NE OBSTAJA IN ZATO VI KRADETE PRAVI DENAR DRŽAVLJANOM!!!!!!!! A res ne razumete???
bingo 1
04. 12. 2012 10.24
+2
Lahko se poje pesem,levo, desno nikjer mojega stana ,oj ulice kwa si pijana---------------------------------bingo x Ljubljana--------------------------------------
KisloZelje333
04. 12. 2012 09.59
+7
desni čez leve, levi čez desne, a vam dragi gospodje politiki še ni jasno, da je narod spregledal to vašo umazano igro, DOST JE BLO! KONC JE!
M_teorija
04. 12. 2012 09.53
+2
Drugač je pa klima v državi super. Petek je pač strokovnjak!?
M_teorija
04. 12. 2012 09.49
+4
~SLS: Lukšič je kontradiktoren, poziva k predčasnim volitvam, a ne ve, ali bo to pomagalo državi~ Samo Žerjav lahko vrže "prvi Biblijski kamen", vsi drugi pa v kot pa da so čisto tiho!?
prašek
04. 12. 2012 09.40
+2
Stranka SD, ki jo vodi Igor Lukšič, ima 10 poslancev. To je dovolj za konstruktivno nezaupnico. Če g. Lukšič misli resno in je dovolj pogumen, naj jo vloži in prevzame vlado .
prašek
04. 12. 2012 09.43
+1
To je izjava SDS-a . Lukšič ni rekel , da bo prevzel vlado (kar pa najbrž ne bi bilo slabo) , pač pa trdi , da je ta vlada nesposobna ! In s tem se strinja verjetno kar 99% državljanov !
prašek
04. 12. 2012 09.48
+6
Če me spomin ne vara , je Janša eno uro in pol po izgubljenih volitvah (ko si je pač toliko opomogel) že pozival na nove predčasne volitve !
M_teorija
04. 12. 2012 09.52
+2
ebiga
04. 12. 2012 13.44
+2
Prašek tebe spomin ne vara, semo eni ga pa nimajo ali pa ga zavestno nočejo imet. Spomina namreč......
I G N O R A N T
04. 12. 2012 09.37
+1
Kva se ti delomrznezi preseravajo kle?
prašek
04. 12. 2012 09.39
+3
X-XY
04. 12. 2012 09.51
majo dovolj nakradenega gnara, naj odpre s.p. in jamči s svojim premoženjem, pa naj še 5-10 ljudi mladih, zaposli, pa da jih vidimo, kako bodo konkurenčni s svojimi euri
korintos1
04. 12. 2012 09.17
+2
Slovenija, od kod modrecev toliko, še ne dolgo nazaj, smo pa imeli ZK kliko!
prašek
04. 12. 2012 09.35
+4
kosir_maks
04. 12. 2012 09.07
-1
Dragi državljani ! Politično usposabljanje g. Pahorja, ki od včeraj poteka v Lepeni pri Bovcu se odvija v prijetnem delovnem vzdušju. Včerajšni večer smo zaključili s kresom. Borut je z navdušenjem metal v ogenj knjige Edvarda Kardelja -Krištofa !! mentor : Branko Grims ,l.r
iChi
04. 12. 2012 10.32
+0
M_teorija
04. 12. 2012 09.02
+5
Pa kaj se gredo levi, ki ne sežejo velikemu do kolen. Hkrati je lahko stric iz ospredja in stric iz ozadja!?
M_teorija
04. 12. 2012 09.00
+7
Pa zakaj so SDS-ovci proti spremebam, saj sedanji delajo dobro. BDP gre samo navzgor, brezposelnost pa dol!? Pobralo nas bo zaradi blagostanja, ki prihaja z vsakim ukrepom!?
M_teorija
04. 12. 2012 08.58
+7
Pa zakaj so SDS-ovci proti protestom, saj zahtevajo samo pravno državo!? A jim to ne leži!? A je zato treba spreminjat Ustavo, simbole, himno, ukinjat funcijo predsednika države, DS, protikorupcijsko komisijo....
JežekTekaTeka62
04. 12. 2012 08.58
+1
Lukšič je nesposoben ... sledi scenarij LDSa ... Bravo JJ ...
M_teorija
04. 12. 2012 08.59
+5
Pa še hodi poslušat, kaj govorijo s prižnic. Tako ne gre!?
zajebant1
04. 12. 2012 08.58
+11
Lukšič je največji izdajalec v sd-ju prej je pluval po Pahuru sedaj pa se stiska k njemu ko mali otrok samo on tega neve,da so te demonstracije tudi njemu namanjene
kosir_maks
04. 12. 2012 08.50
-3
kako mora boleti ortodoksne levičarje in jugonostalgike ,,, dva poraza v tem letu vzemite lekadol ........en lekadol na dan odžene janšo stran O tveganju in neželjenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom
M_teorija
04. 12. 2012 08.51
+2
Najbolje pri istem kot veliki, že preiskušeno!?
stric iz ozadja
04. 12. 2012 08.45
+1
Gdor visoko leta ??? nisko pade!! Luksek je pristni primer.
M_teorija
04. 12. 2012 08.55
+3
stric iz ozadja
04. 12. 2012 11.36
godhead
04. 12. 2012 08.43
+5
pahor nehaj se že slinit, nimamo vsi tako kratkega spomina
163540
04. 12. 2012 08.31
+1
Imamo pa vsaj najlepšega predsednika v EU.
mijam75
04. 12. 2012 08.33
+4
hm, čas je že krepko povozil njegovo lepoto...