Slovenija

Dan, ko bodo odvetniki na voljo za brezplačne pravne nasvete

Ljubljana, 11. 12. 2014 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot 500 odvetnikov bo v petek, 19. decembra, nudilo brezplačno pravno pomoč. Dan bo namenjen vsem tistim, ki si sicer ne morejo privoščiti pravne pomoči, potrebna pa bo predhodna najava. Izkušnje kažejo na to, da ljudje večinoma preverjajo, ali so njihovi zahtevki utemeljeni.

Slovenski odvetniki nadaljujejo z akcijo nudenja brezplačne pravne pomoči. Slednjo bo več kot 500 odvetnikov nudilo tudi letos, in sicer v petek, 19. decembra.

Omenjeni dan bo po besedah predsednika Odvetniške zbornice Slovenije Romana Završka namenjen vsem tistim, ki si sicer ne morejo privoščiti pravne pomoči. Z akcijo odvetniki po njegovih besedah izražajo svoj socialni čut do tistih, ki so se znašli v težkem finančnem položaju in potrebujejo brezplačen pravni nasvet.

odvetniško delo
odvetniško delo FOTO: Thinkstock

Odvetniki bodo pravno pomoč nudili večinoma ustno, bodisi v pisarni bodisi po telefonu, potrebna je le predhodna najava, in sicer vsaj do srede, 17. decembra. Pri tem bodo odvetniki ljudem posredovali predvsem splošne informacije o njihovem problemu in pojasnili pravne možnosti, ki jih imajo. Tistim, ki že imajo svojega pooblaščenca in želijo zgolj brezplačno preverjati njegovo delo oziroma preverjajo odgovore pri več odvetnikih, pa lahko nasvet tudi zavrnejo.

Završek vsem tistim, ki bodo želeli brezplačen nasvet, svetuje, da si izberejo odvetnika, ki deluje v njihovi bližini. Seznam odvetnikov je objavljen na spletnih straneh odvetniške zbornice, lahko pa si pa ogledate tudi na spodnjih povezavah. Zbornica bo podatke o takšnih odvetnikih nudila tudi po telefonu.

Odvetniki na območju Ljubljane.

Odvetniki na območju Kranja.

Odvetniki na območju Nove Gorice.

Odvetniki na območju Kopra.

Odvetniki na območju Novega mesta.

Odvetniki na območju Krškega.

Odvetniki na območju Celja.

Odvetniki na območju Slovenj Gradca.

Odvetniki na območju Ptuja.

Odvetniki na območju Maribora.

Odvetniki na območju Murske Sobote.

Dosedanje izkušnje po besedah podpredsednika zbornice Janeza Starmana kažejo, da ljudje dan za brezplačno pravni nasvet izkoristijo predvsem za to, da preverijo, ali so njihovi zahtevki utemeljeni. Tako so tovrstni dnevi koristni tudi za to, da na sodišča pride čim manj neutemeljenih zahtevkov, ki zavirajo delo sodišč.

Po statistiki, ki jo vodijo na zbornici, je lani na podoben dan za brezplačen pravni nasvet zaprosilo 2700 ljudi, pri čemer se je največ vprašanj nanašalo na delovno in socialno pravo, sledilo pa je civilno pravo, kar je po besedah Završka odraz težkega ekonomskega položaja v državi.

Završek je danes komentiral tudi novelo zakona o brezplačni pravni pomoči, s katero želi vlada odvetnikom znižati tarife za zastopanje strank po uradni dolžnosti in za nudenje brezplačne pravne pomoči na podlagi omenjenega zakona. Ob tem je zagotovil, da se kakovost omenjenih odvetniških storitev kljub morebitnemu znižanju tarife ne bo zmanjšala. Meni pa, da novela ni dobro pripravljena. Želi si tudi, da bi vlada objavila oziroma uveljavila odvetniško tarifo, h kateri je soglasje že avgusta dal minister za pravosodje in je usklajena tudi z odvetniško zbornico.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nataya
12. 12. 2014 07.58
+2
Čim dlje stran od njih.
Philips Peja
11. 12. 2014 22.35
+3
Odvetniki pomagajo samo bogatim! revezem pa samo svetujejo! Naj mi en pove, da je v tej sloveniji posten odvetnik pa ima jajca pomagati revezem...pa se opravicim, kar sem napisal! dvomim da se najde keri...drugace pa brez dokaza lahko lazes ;) jaz pa mam dokaz da odvetnik brez denarja nebo delal nic..se kot prijatelj ti nebo brezplacno svetoval! Luseri ki mislijo da so pametni z papirji v roki! ce bi nasi odvetniki bili sposobni in pametni...NAS SISTEM NEBI BIL TAKSEN KOT JE!
butalistan
11. 12. 2014 22.25
+3
Man jih vidim rajsi jih imam
wolfterier
12. 12. 2014 16.22
+3
Jaz bi vprašal,kako ogoljufam nekoga za milijon in se izognem pregonu.Pol bi pa še tožu za duševne bolečine,de...
hladni_tus
11. 12. 2014 20.38
+5
nujno bi morali sodstvo v celoti razpustiti in najeti sodnike iz tujine ... bili bi neprimerljivo bolj učinkoviti in cenejši
scar_face
11. 12. 2014 21.10
-4
Bruto plača sodnika z izkušnjami v ZDA je okrog 160 000 dolarjev/leto. Toliko o cenejših sodnikih. Soliden odvetnik pa zasluži še ene 3 toliko.
hladni_tus
11. 12. 2014 20.36
+4
naše sodstvo je totalna katastrofa ... popolnoma izven zdravega razuma, pri "sodnikih" praviloma ni opaziti niti malo razgledanosti, ravno obratno, zlorabljajo idiotske zakone in to tako, da ščitijo barabe!!!
flojdi
11. 12. 2014 19.07
+2
.HVALA. (iskreno. delam neki, kar Delam eno uro in ČE mi to uspe prodat , dobim 2 evra. Potrebujem nasvet odvetnika , račun pa = 50 evrov za POL URE ; .................
flojdi
11. 12. 2014 19.10
+1
.pri takem O Vrednotenju DELA, eni lohk delajo 50let, eni pa 500......
flojdi
11. 12. 2014 19.12
. ali tako nekako ; ne da se mi zdele Točno izRačunat
scar_face
11. 12. 2014 19.18
+0
A zdaj so odvetniki edini katerih storitve so drage? A si kdaj vprašal malarja koliko stane, da ti poštriha eno sobo? Si kdaj bil pri privat zdravniku ali zobozdravniku? Si kdaj potreboval vodovodarja ali električarja ali pa popravilo računalnika? Ženska frizura stane 50 eur, vi pa pričakujete, da bodo odvetniki delali zastonj...Po tolikih letih šolanja, volunterskega pripravništva in po najtežjem izpitu v državi (PDI) ti tudi ne bi delal zastonj.
Nikiiy
11. 12. 2014 18.44
+6
Spet bodo Hujskali ljudi, pasli hinavščino in delali razdor..Čimbolj skregat ( spret narod med seboj ) to je cilj države..
Against
11. 12. 2014 18.50
-4
Aja, a odvetnika rabiš, da je folk nahujsan? Folk bi bil čuden tudi, če ne bi bilo nobenega odvetnika - namesto,da bi se kregali, bi se pobijali, sporov bi bilo tako bistveno manj.