Slovenija

FOTO: Policisti so si priborili dodatnih šest milijonov

Ljubljana, 30. 05. 2012 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada in policijska sindikata so podpisali sporazum ter kolektivno pogodbo za policiste. Referenduma o varčevalnih ukrepih ne bo. Med drugim je dogovorjeno, da bodo najbolj obremenjeni policisti dobili redno izplačilo delovne uspešnosti, plačani pa bodo tudi potni stroški.

Vlada in policijska sindikata so po dolgotrajnih in napornih pogajanjih v državnem zboru podpisali sporazum in kolektivno pogodbo za policiste. S sporazumom policisti umikajo referendumsko pobudo o zakonu za uravnoteženje javnih financ, prav tako se končuje mesec in pol trajajoča stavka policistov.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je poudaril, da je sporazum tako dober, kot bo dober v praksi.

Minister za delo Andrej Vizjak je ob današnjem podpisu sporazuma dejal, da so dosegli dogovor, ki je dober za vse tri strani. "To je ključno, kajti le tako lahko tlakujemo neko sodelovanje tudi za naprej," je pojasnil minister, ki pravi, da želijo na vladni strani s tem sporazumom ustvariti zaupanje med vlado in policijskimi sindikati. Podrto zaupanje je bilo po Vizjakovem prepričanju razlog za nejevoljo in stavkovne aktivnosti policistov.

Prav nezaupanje med socialnimi partnerji je po besedah predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča  ves čas viselo v zraku. Petrovič se je zahvalil vsem zaposlenim v policiji in podpornikom. Kot je dodal, se je kot prvopodpisani pod referendumsko pobudo tudi osebno izpostavil za policiste, ki zagotavljajo eno najvišjih stopenj varnosti v Evropi, in bil pripravljen narediti vse, da tudi v prihodnje zagotovi njihov status.

Za policiste zagotovljena dodatna sredstva

Policisti bodo dobili plačane nadure.
Policisti bodo dobili plačane nadure. FOTO: Blaž Garbajs

Pri reševanju problemov so skozi sporazum in kolektivno pogodbo za policiste dosegli precej rešitev, povezanih s posebnostmi policijskega dela. Te so bile za pogajanja tudi bistvena, saj je bilo Vizjakovo izhodišče, da se ne pogovarjajo o rešitvah, ki bi bile v nasprotju z zakonom za uravnoteženje javnih financ ali ki bi posegale v že sklenjene dogovore s sindikati javnega sektorja.

Med ključnimi rešitvami je Vizjak izpostavil, da se je zaradi povečanega obsega dela in zaradi nadurnega dela zagotovila dodatna vsota sredstev. Zelo pomemben dosežek je po ministrovih besedah tudi to, da policisti dobivajo svojo kolektivno pogodbo, ki ureja posebnosti njihovega dela.

Z novim sporazumom policisti sicer policisti niso dobili vsega, kar so zahtevali, jim pa je vlada dala večino tega, kar so si želeli, so poročali v oddaji 24UR. V 26 točk obsegajočem sporazumu stoji črno na belem, da bodo najbolj obremenjeni dobili redno izplačilo delovne uspešnosti, plačane bodo nadure, čas pripravljenosti in ukrepanje v prostem času ter potni stroški prevozov na delo. Poskrbljeno bo tudi za novo sistemizacijo nekaterih delovnih mest in bonitete pri upokojevanju v novem pokojninskem zakonu.

Po dosedanjih izračunih bodo morali iz proračuna zagotoviti v letošnjem letu dva milijona evrov in približno 4,5 milijona evrov prihodnje leto, kar je po Vizjakovem mnenju veliko manj, kot če bi zakon o varčevalnih ukrepih pričel veljati kasneje. Vizjak ocenjuje, da bi to davkoplačevalce stalo po 30 milijonov na mesec.

Kakovost sporazuma se bo pokazala v praksi

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je izpostavil, da se bo kakovost sporazuma videla v praksi. Pojasnil je, da so v sindikatu sicer večinsko podprli podpisana sporazum in kolektivno pogodbo, vendar pa bo njuna vsebina brezpredmetna, če se dogovorjeno ne bo takoj začelo tudi uresničevati. V skladu z vsebino sporazuma bo sindikat po njegovih besedah "začasno zaustavil sindikalne aktivnosti". Kot je dejal Uroševič, pa si močno želi, da ne bi nastopil trenutek, ko bi morali članstvo ponovno pozvati k stavki.

Preklic stavke pomeni tudi, da bodo policisti spet preganjali vse prekrške in dosledno pisali kazni.

Dogovor med vlado in policijskimi sindikati je v okviru vladnega obiska v Pomurju na novinarski konferenci v Banovcih komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša. Spomnil je, da se je vlada kljub težkim pogajanjem uskladila z velikansko večino socialnih partnerjev, tako z delodajalsko kot delojemalsko stranjo. "In zaradi tega je bil absurd, da pač neka socialna skupina, ki ni zadovoljna s svojim statusom, vzame takšen paket za talca in v bistvu ustavi državo. To bi bil enostavno prevelik absurd, zato sem jaz vedno verjel, da bo prišlo do uveljavitve," je dejal Janša, ki je zadovoljen, da je bil danes v uradnem listu objavljen zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ga je državni zbor sprejel že 11. maja. Zakon bo začel veljati v četrtek. Uveljavitev zakona se je zamaknila, ker sta policijska sindikata vložila referendumsko pobudo o zakonu.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je pojasnil, da je zelo pomembno, da bo zakon uveljavljen še v maju, saj so številni učinki in posledice zakona vezani na prvi mesec po mesecu, v katerem zakon stopi v veljavo.

Dogovor kot izhodišče za novo ureditev statusa policista

S podpisom in umikom pobude za razpis referenduma je zadovoljen tudi generalni direktor policije Janko Goršek, ki je v minulem mesecu nastopal predvsem kot mediator in si prizadeval povezati obe strani in ju nagovoriti h konstruktivnemu dialogu. Predvsem je želel, da vladna stran prisluhne policistom, njihovim težavam in težkim razmeram, v katerih delujejo.

Obenem pa je vesel, da je v obeh policijskih sindikatih prevladala trezna presoja in zavedanje, da v danem trenutku ni mogoče odpraviti vseh napak iz preteklosti in sta zato podpisala dogovor, ki predstavlja izhodišče za novo ureditev statusa policista v prihodnosti.

Generalni direktor policije je prepričan, da si policisti nedvomno zaslužijo boljše pogoje in tudi plačilo za dobro opravljeno delo. Da delajo učinkovito, dokazujejo številne uspešne akcije, celo v času trajanja zadnje policijske stavke. Zato meni, da bi bilo prav in pošteno, da to prepozna tudi država in z razpoložljivimi viri omogoči dekletom in možem v modrem kakovostno opremo za delo in plačilo za dostojno življenje, saj opravljajo poklic, ki zahteva veliko večji osebni vložek kot večina drugih uradniških poklicev. Goršek zato verjame, da je ta sporazum dober in tudi da dogovorjeno ne bo ostalo mrtva črka na papirju.

Vizjak in Uroševič (desno) sta si končno z zadovoljstvom stisnila roki.
Vizjak in Uroševič (desno) sta si končno z zadovoljstvom stisnila roki. FOTO: Miro Majcen

 V sindikatu MORS ne dajo varovane plače in regresa

"Zaradi nepravičnega in neustavnega stanja, ki ga je vlada enostransko in brez upoštevanja zahtev sindikata ministrstva za obrambo povzročila z zakonom o uravnoteženju javnih financ, bomo na dan njegove uveljavitve sprožili vse potrebne postopke za ustavno presojo," pa pravijo v sindikatu ministrstva za obrambo (MORS).

Skrbijo jih posledice omenjenega zakona za vojake in zaposlene na ministrstvu, predvsem ko gre za vpliv zakona na regres in varovane plače, saj naj bi se zaposlenim na varovanih plačah osnovna plača zmanjšala dvojno, in ne kot vsem ostalim v javnem sektorju, enojno. "Kaj pomeni ustavna presoja, je vsem jasno – zadržanje omenjenih členov in močno zmanjšanje varčevalnih učinkov," še dodajajo v sindikatu.

Vizjak je v zvezi z napovedjo ustavne presoje povedal, da ta nima povezave z uveljavitvijo tega zakona. O tem, ali bo pobudo sprejelo, bo presodilo ustavno sodišče. Tudi če bi zaradi t. i. varovanih plač in regresa za letni dopust prišlo do zadržanja, pa je velika večina zakona za uravnoteženje javnih financ "pod streho, kar je ključno", je pojasnil minister.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (742)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smosezatoboril
31. 05. 2012 21.33
-1
Ha, ha, ha. Uroševič pa Petrovič največja kekca vseh časov: nasedla sta vojakom JJ. Sporazum ni prinesel nič novega in ne izpolnjuje nobene izmed stavkovnih zahtev. Poleg tega, da sta z nespametno potezo naredila veliko škodo članstvu, ki jima nikoli več ne bo zaupalo, sta pahnila celo državo v velik krč. Lahko bi bile predčasne volitve, da se rešimo iz te umetne tvorbe. Oj, ti joj. Policisti nasrkali ste ga zopet. Zmerom so vas n......, ampak to pa je največji nateg. Če pri vladi ne moremo reči, da je izvoljena, sta predstavnika sindikatov zagotovo. Ha, ha, ha
prašek
31. 05. 2012 11.54
+1
Kdaj bo pokojninska reforma ?? Letos jeseni ???? Pa reforma trga dela ???
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 12.32
+1
prašek
31. 05. 2012 12.37
+1
Takšna , kot jo je lani zavrnil. Samo zavita bo v moder papir z rumenimi sončki !!!
dule100
31. 05. 2012 12.56
-1
prašek Vozmo vas ko karjolo ! Lahko še tako nakladaš ! Mi pa le vemo, da tole hudo peče ! Mimogrede, ali si že dvignil svoj podpis ?
prašek
31. 05. 2012 13.07
+2
Ko boš odrasel , boš spoznal , da podpisa ne moreš "dvigniti" Hudo pa bo , ko se boš zavedel , da si v karjoli !!!
jozenovi
31. 05. 2012 11.34
+2
kosmatinc sanja koruzo , toda koruze ni,..ha ha ha
prašek
31. 05. 2012 11.51
+0
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 11.55
+2
Važno da tvoji pokvarjeni liberali niso nićesar pobrali
prašek
31. 05. 2012 11.57
+0
prašek
31. 05. 2012 12.00
+0
Nekateri se jezijo , pa jim vendar vse uspeva !!! Tomaž je znižal plače JU , edino pri policistih mu ni uspelo. Sedaj se pa že oblizuje , ko vidi , da tudi RS prejema previsoke plače , pa prekratek čas dela .
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 12.10
+0
prašek Iz debilne logike lahko dobiš samo debilne zakljućke ! Jezen si pa zgleda ti ,ker referendum ne uspeva. Vsaj iskren si bil da ti ne gre toliko za pravice policajev, ampak da bi zrušili kaplarjevo vlado.
prašek
31. 05. 2012 12.12
+0
Zdaj vsaj vem , od kod tvoji zaključki !!! Hvala ti , ker si mi pojasnil !!!!
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 12.14
+0
dovolj si star da bi lahko prišel k pameti
prašek
31. 05. 2012 12.15
+0
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 12.21
+2
Sej ste vsi podporniki komunjarjev isti, poleg tebe še Korintos in Saintjozef Sprenevedanje na kvadrat. Bi bli primerni za ministre v nesojeni solatarjevi vladi On bi vam bil dober mentor .
prašek
31. 05. 2012 12.23
+0
Podporniki komunjarjev ste desnosučni guruji komentiranja. Saj imate same bivše komuniste na čelu vlade . Na čelu vlade pa pohodnika v Jajce , he , he , he .
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 12.27
+0
Ne bom trdil da ravno ti, ampak većina vas podpornikov kvazilevice redno poudarjate da je to belogardistićna vlada. Kaj je lahko Peterle leta 85' biu drugega kot komunist , će je hotel delovati v javnem življenju?
prašek
31. 05. 2012 12.35
+0
Zakaj pa bi moral biti v javnem življenju ???? Pa komunisti so v vladi ; Janša , Gorenak , Vizjak , Erjavec .......
prašek
31. 05. 2012 12.43
+0
I_LL_BE_BACK 31.05.2012 12:10:10 Iz debilne logike lahko dobiš samo debilne zakljućke !
dule100
31. 05. 2012 12.54
+0
prašek
31. 05. 2012 13.05
+0
dulči »Iz debilne logike lahko dobiš samo debilne zakljućke !«
prašek
31. 05. 2012 10.11
+3
Spomnimo se ; »Leto nazaj: Janša: Pokojninska reforma ali smrt? To je propaganda. Pokojninska reforma ali smrt, pokojninska reforma ali nestabilnost, pokojninska reforma ali ne vem kaj … To je zgolj propaganda. Popolnoma jasno je, da predsednik vlade, ki ima politične izkušnje, ki gredo vsaj 25 let nazaj, ve, da vlada ne more dobiti pokojninskega referenduma. On to ve.« Danes: » Janša: Bruselj oster, ker v treh letih nismo izpolnili niti ene zaveze Še vedno manjkata reformi pokojninskega sistema in trga dela, fiskalni ukrepi pa so nedorečeni, meni Bruselj. Ministrstvo za finance zagotavlja, da se zastavljenim ciljem že približujemo, Janša pa meni, da mora biti Slovenija verodostojnejša. “V letu 2011 ni bila sprejeta nobena velika strukturna reforma. Izzivi, opredeljeni že lani, tako ostajajo pomembni tudi v letu 2012,” poudarja Evropska komisija in svari, da so zaradi krepitve pritiskov trgov verodostojna in trajna fiskalna konsolidacija, sanacija bančnih bilanc in pokojninska reforma še nujnejše kot pred letom dni.«
titovka
31. 05. 2012 10.23
+2
janši se hebe...saj bo sedaj vse lepo na nas natovoril...kot na osle!!!!
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 10.32
+0
na tiste ki niste nikoli nić delali in vlekli denar iz proračuna
titovka
31. 05. 2012 10.37
+1
Tonček Balonček
31. 05. 2012 10.50
+0
PA kako lahko nek Janša, ki je miniral vse varčevalne ukrepe z referendumi, zdaj grozi z nujnostjo ukrepov in ukinitvami referendumov, to je abotno in izprevrženo! Čudno, d ani še izjavil, d abi za teh 6 mio EUR za polivciste on lahko Obami plqačal še za eno brezpilotno letalo, pa so ga onemogočilči policisti!
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 11.58
+2
Tonćek Bom še jaz eno butasto vprašanje postavil Pa kako imamo zdaj 6 mrd minusa v blagajni , će smo še pred nekaj leti živeli v konjukturi ?!
prašek
31. 05. 2012 12.25
+0
To se pa pozanimaj pri Tomažu Majerju !! On je to naredil !!!
I_LL_BE_BACK
01. 06. 2012 00.59
V preteklih treh letih vladanja. Ja , on je tudi odgovoren za globalno segrevanje ozraćja. živi ti še naprej v svojem svetu fantazije.
prašek
31. 05. 2012 08.57
+4
Zdaj , moji dragi srčki ki stojite za proizvodnimi trakovi , pa ste na vrsti vi !!! Ker je vladi uspelo pri JS , se vas bodo sedaj delodajalci še z večjim veseljem lotili !!!
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 10.00
-1
prašek
31. 05. 2012 10.04
+2
Za lastnike firm so delavci pač nepotreben strošek. Povrh vsega še celo neizobražen !!! Manipulacija s takimi pa je zelo lahka !! Rekli bodo , da denarja ni in vi boste lepo sklonili glavice in garali za malo mezdo !!!
prašek
31. 05. 2012 10.05
+2
Hkrati pa boste veseli , da imate službo , he , he , he .
titovka
31. 05. 2012 10.23
+1
Tonček Balonček
31. 05. 2012 10.54
+1
Delavce pač plačaš toliko, kot te izsilijo, niti evra več. So ap itak tako neumni, da verjamejo in se ustrašijo ter imajo raje, da še druge izkoriščajo, saj so nesposobni, da bi svoje delodajalce pritisnili ob zid! Če jih nahujskaš proti tistim, ki so izsilili več, so takorekoč navdušeni!
resslovenka
31. 05. 2012 14.17
+1
Eh, res se mi smilijo naši ljudje, ko bodo spoznali da določen % državljanov še naprej ne občuti ne recesije (očitno bo pri nas večna), ne varčevalnih ukrepov.
resslovenka
31. 05. 2012 14.21
+1
Tonček Balonček Delodajalce se ne da pritisniti ob zid. To ti lahko zagotovim. En človek se izpostavi za večino, ko bi ta morala stopiti na tvojo stran, se ustrašijo in povlečejo nazaj. Ta kratko potegne korajžnež, ki svoje pravice brani na sodišču. No ja, vsaj tam uspe.
prašek
31. 05. 2012 08.34
+0
Samo dve stvari sta mi pa močno všeč ; 1.) Policisti so si priborili dodatnih šest milijonov 2.) Desnosučni guruji komentiranja so prepričani , kako je vlada zmagala. A ni to najlepše ????
dule100
31. 05. 2012 08.49
+0
prašek Pa saj tebi ni za pravice policistov ! Tebi policisti dol visijo ! Ti si pričakoval čisto nekaj drugega ! Slabo blefiraš !
prašek
31. 05. 2012 08.51
+0
Važno je , da si ti , desnosučni guru komentiranja zadovoljen !!!! Zame se ne sekiraj !!!
prašek
31. 05. 2012 08.55
+2
Naši prijazni ruralni marginalci iščejo vsemogoče izgovore , da bi izničili uspeh policijskega sindikata !
Uporabnik215111
31. 05. 2012 10.44
+0
Žalostno je to, da ljudi delite na desne in leve, še bolj žalostno je pa to da desničarje oz. levičarje kujete v nebo....
mikson1402
31. 05. 2012 08.10
+2
sedaj pa se pazite na cesti...je treba povrnit izgubljeno.......
dule100
31. 05. 2012 08.00
-3
Takole se pogaja sposobna in kompetentna vlada ! Levaki, glejte in se učite !
prašek
31. 05. 2012 08.31
+0
Sposobna vlada ????? He , he , Vizjak je že brez hlač LOL
resslovenka
31. 05. 2012 08.34
+3
dule100 Je bilo za pričakovat, izid pogajanj. Pa ne zaradi sposobne vlade. Policaji so dosegli nek kolikor toliko zadovoljiv kompromis. Ceno bomo tako ali tako plačevali vsi.
titovka
31. 05. 2012 09.56
+2
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 10.07
+0
resslovenka Ceno smo zmeraj plačevali vsi, tudi tisti ki v fabrikah po već mesecev ćakajo na plaćo. Za stotnijo nesposobnih ministrov liberalnih vlad, ki vlećejo nadomestila....
resslovenka
31. 05. 2012 14.12
Ja, ja vedno bo tako. Blagor našim vladarjem, ki iamjo tako zaplankano ljudstvo.
nibo
31. 05. 2012 07.44
+0
No sedaj pa jih spet lahko Gorenjak daje v nič
resslovenka
31. 05. 2012 08.35
-1
Gorenak je bil sedaj bolj tiho. Najbrž mu je to svetoval veliki šef.
titovka
31. 05. 2012 09.57
+0
umaknil ga je v pozadino...sedaj bodo lahko igrali golf, košarko, tenis in žurirali!!!!
I_LL_BE_BACK
31. 05. 2012 12.03
+1
Za razliko od koalicije KGB , kjer sta tempo diktirala Gregor in Katrina, šef pa je bil pred živćnim zlomom
zooro
31. 05. 2012 07.32
+4
Govorice so potrdile dejstvo! Sindikata sta za policiste izpogajala ohranitev sedanjih plač, sedanjih prevoznih stroškov, regres bi naj bil v dveh delih (prvi del po lestvici predlaganega zakona, drug del - razlika naslednji mesec), pa še delovna uspešnost bi se naj uvedla, dodatne bonitete,... dobri pogajalci so ti Petroviči in Uroševiči! Mi - preostali javni sektor, pa dobimo,... nižje plače, polovični regres in še manj,... Mogoče pa je Vizjak nategnil sindikata pa ni vse ravno tako, kot se govori....
prašek
31. 05. 2012 07.10
+7
Škoda , ker tudi ostali sindikati nimajo takšnih pogajalcev kot policisti.
dule100
31. 05. 2012 07.59
-1
Ničesar tistega, kar si si tako želel, niso dosegli ! Zopet si brcnil v temo ! Si svoj glas na UE že dvignil ?
prašek
31. 05. 2012 08.28
+3
Dulči srček , dosegli so vse , kar so zahtevali. Dobili bodo dodatnih šest miljonov !!!! Če se boš zdaj požrl, ti želim dober tek !!!
jpavli19
31. 05. 2012 07.07
+6
No gospodje policaji....zdaj ko ste edini nekaj samo zase dosegli, pa hitro kasirati za Vizjaka in vašo delovno uspešnost...
prašek
31. 05. 2012 07.03
+10
Policisti so se zase zelo dobro izpogajali. Ne samo , da jim ne bodo plač rezali , pač pa jim bodo namenili še več sredstev !!! Bravo slovenska policija !!! Mi je pa vseeno žal , ker niso vztrajali do referenduma !!! Državljani bi lahko vrgli to samooklicano , neizvoljeno vlado !!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
31. 05. 2012 07.07
-10
prašek
31. 05. 2012 07.09
+7
Pa mi daj ti , ki "imaš pojem o pojmu" razloži , kaj policistom ni uspelo !!
dule100
31. 05. 2012 08.29
-2
Ni jim uspelo izvesti referenduma, kar si si ti najbolj želel ! Vse drugo je zate drugotnega pomena in en sam blef !
prašek
31. 05. 2012 08.39
+2
dulči Res sem si želel referenduma , ampak , policisti so dobili čisto vse , kar so zahtevali. Vlada je dobesedno pokleknila v strahu pred referendumom
savica.modrine
31. 05. 2012 07.02
+0
Velika zmaga policistov in strahoten poraz podzemlja, ki jih je skozi pogajanja s pomočjo gonje korumpiranih medijev, vseskozi blatilo. Mnogi članki so kopirani in shranjeni za vsak slučaj in tisto kar je najpomebneje, odslej jih v pogajanjih z vlado ne bodo več zastopali Ščernajvići ali Miščevići, ampak se bodo le teh udeleževali sami in kot je zapisano, samostojno. Konec je šlepanja 154.000 ljudi javnega sektorja in državne uprave na ramenih 7000 policistov.
prašek
31. 05. 2012 07.04
+3
Kar so zahtevali , to so tudi dosegli !!! Moje čestitke policistom !!
dule100
31. 05. 2012 08.53
+1
prašek In kaj imaš ti od tega ? Razočaranje je še večje kot prej !
prašek
31. 05. 2012 09.01
+1
He , he , mene se čisto nič ne tiče slovenska vlada in njeni ukrepi. Zame se nikar ne sekiraj
titovka
31. 05. 2012 09.58
+1
praško srce...modre riti so se pač prodale za bagatelo!!!!
prašek
31. 05. 2012 10.07
+2
No ja , dodatnim šestim milijonom lahko rečeš tudi bagatela !
titovka
31. 05. 2012 10.12
+1
ZA TOLIKO FOLKA, KOT JIH JE NA POLICIJI JE BAGATELA...OPROSTI, ČE TAKO RAZMIŠLJAM.
prašek
31. 05. 2012 10.15
+1
Tvoje razmišljanje je pač tvoje. Oba imava pravico misliti si svoje !
titovka
31. 05. 2012 10.24
+1
john gotti
31. 05. 2012 05.33
+3
hrček napada
Pošten Zvezdaš
31. 05. 2012 01.12
+4
v Sloveniji je vse mogoče,zato nikoli več nebo kako je bilo.???
onxxx
31. 05. 2012 00.26
+7
Pa sej sm reku da vas bojo nategnl spet......
Tonček Balonček
31. 05. 2012 01.06
+4
PA saj to je anaj, kot je Janša obljubil Američanom za tisto brezpilotno letalo!
tinkopalinko
31. 05. 2012 00.07
+4
ja spet se bojo lahko prosto vozli po njivah
M_teorija
30. 05. 2012 23.51
+5
Super! Spet bo lahko Korni-Kornjača pokukala izpod svojega oklepa!?
M_teorija
30. 05. 2012 23.09
+15
Tega bo še najbolj vesel Gorenak! Spret bo lahko twital svoje nebuloze!?
korintos1
30. 05. 2012 23.16
+7