Slovenija

'Ko tukaj sedimo, vam kadrujejo novega mandatarja'

Ljubljana, 20. 09. 2011 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Poslanci že več ur razpravljajo o argumentih za in proti zaupnici vladi premierja Pahorja. Slednji jih je sicer že dopoldan prepričeval, da je zaupnica boljša rešitev za Slovenijo. A zaenkrat slabo kaže.

Premier Borut Pahor, ki je današnje glasovanje poslancev o novih ministrih in ministricah vezal na zaupnico, je stopil pred poslance in jih nagovoril. Pozval jih je, naj izglasujejo zaupnico manjšinski vladi.

Poslanci razpravljajo o razlogih za zaupnico oziroma proti njej.
Poslanci razpravljajo o razlogih za zaupnico oziroma proti njej. FOTO: Dz-rs.si

Zaenkrat še predsednik vlade, ki govora ni bral, temveč je govoril brez zapiskov, je prepričeval poslance, naj zaupajo vladi, ki naj bi storila vse, kar je potrebno za prebroditev krize.

Tiskovna agencija Reuters si je privoščila napako. Zapisali so, da bo v SLOVAŠKEM parlamentu danes potekalo glasovanje o zaupnici vladi premierja Boruta Pahorja.

Ob tem je v 45-minutnem govoru vztrajal, da je za državo koristneje, če poslanci izglasujejo zaupnico vladi. ''Imamo voljo in pogum,'' zatrjuje Pahor. "Še vedno imamo vse možnosti, da iz krize pridemo kot zmagovalci. A to ni tek na 100 m, je maraton," je dejal.

Če pa bodo poslanci glasovali proti zaupnici, bodo glasovali za začetek politične krize, ki bo izbruhnila z vsemi nepredvidljivostmi in bo paralizirala celotni upravni aparat države ter jo ohromila v domačih in mednarodnih naporih, da se prebije iz obroča krize. Ta faza bi bila po oceni premierja nepotrebna.

Janša Pahorja primerja z iraškim ministrom za informiranje

Janez Janša na seji DZ pred glasovanjem o zaupnici vladi.
Janez Janša na seji DZ pred glasovanjem o zaupnici vladi. FOTO: Katja Šeruga

Predsednik SDS Janez Janša je med današnjo sejo na Twitterju objavil naslednje tri tvite: ''Strah pred volitvami veje iz vsakega stavka v nastopu BP. Že kar tragikomično.'' Sledil je: ''Ali se še kdo spomni zadnje tiskovke nekdanjega ministra za informiranje v iraški vladi?'' In še: ''Ameriški tanki so bili že v predmestju Bagdada, on pa je z velikim navdušenjem govoril o skorajšnji zmagi.''

Najbolj neučinkovita vlada doslej?

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je kot prvi razpravljavec po pričakovanjih napovedal glasovanje v prid zaupnici vlade. Po njegovih besedah pogoji za delovanje manjšinske vlade v zadnjih mesecih dopuščajo preveč možnosti in priložnosti za različne, tudi zlonamerne špekulacije, ter predvolilno demagogijo. Vezavo glasovanja na zaupnico je označil kot edino možno in korektno, ''za razliko od tistih, ki že eno leto kritizirajo vlado, a niso prišli s konstruktivno nezaupnico''.

Janez Janša Twitter
Janez Janša Twitter FOTO: POP TV

Prav tako po pričakovanjih je nato vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko govoril, zakaj je treba glasovati proti zaupnici. Kot je poudaril, poskuša koalicija Janšo politično likvidirati. Pahorjevo vlado je označil za najbolj neučinkovito doslej in poudaril, da si ''Slovenija zasluži več''.

Tanko še ocenjuje, da sedanja politična elita ni v tem mandatu izboljšala niti enega parametra iz zapuščine prejšnje vlade. Kot pravi, so mnoge države v krizi, pa vendar je ta kriza zadela Slovenijo precej bolj. Pahor pa je poskušal z retoričnimi biseri prepričevati javnost, da so razmere drugačne, kot dejansko so. "Lahko govorimo o pahorizmih, sladkih zavajanjih," pravi Tanko, ki Pahorjevi vladi očita, da je vlada "v celoti prekopirala grški pristop".

Janez Janša Twitter
Janez Janša Twitter FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri pa je napovedal glasovanje proti zaupnici. Kot pravi, se je ugibalo o tem, ali bodo kalkulacije poslancev spremenile načelna stališča, a med poslanci Zares pogojev za odstopanje od stališč, ki so se oblikovala po njihovem odhodu iz koalicije, ni. "Če se bo danes začela pot do predčasnih volitev, bomo to sprejeli z mirno vestjo," je dejal.

Čeprav se je vlada glede na objektivne okoliščine razmeroma dobro odrezala, pa ne uživa več potrebnega zaupanja državljanov, opozarja Juri. Zato s svojim vztrajanjem na oblasti zmanjšuje možnost uspeha politične opcije, ki ji pripada, na naslednjih volitvah, je še prepričan.

Nalivanje čistega vina

Žerjav bi rad, da si poslanci nalijejo čistega vina.
Žerjav bi rad, da si poslanci nalijejo čistega vina. FOTO: Slovenska ljudska stranka

Nasprotovanje zaupnici je napovedal tudi že Radovan Žerjav, predsednik SLS. Po njegovem mnenju  imajo tudi poslanci končno priložnost, da vladi povedo tisto, kar so ji državljani povedali ob zavrnitvi junijskih referendumov.

"Pokažimo ljudem, da si znamo naliti čistega vina in zmoremo skrajšati svoj poslanski mandat ter iti na volitve," je dodal. Prepričan je namreč, da Slovenija potrebuje vlado, ki se bo nemudoma soočila s trenutno situacijo, zato je pozival k "odgovornemu glasovanju".

Glasovanje proti zaupnici je pričakovati v poslanskih skupinah DeSUS. Anton Urh (DeSUS) je pojasnil, da ne bodo glasovali o tem, ali so predlagani ministrski kandidati primerni.

Kot je dejal, so se danes znašli v prelomnem trenutku obstoja te vlade. In v tem prelomnem trenutku bo morala biti izkazana volja, ali "lahko pokažemo resnost in razum do državljanov", je dejal Urh. Potrebne so hitre odločitve, je še menil. Tako s sedanjim stanjem niso zadovoljni, saj po njegovih besedah ne zbuja nobenega upanja.

Vsak po svoji vesti

Podporo kandidatom in vladi pa je napovedal vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. Po njegovem mnenju je "treba zgodbe dokončati". Ob tem je poudaril, da sedanja vlada ni izgubljala podpore, ker se ne bi lotevala problemov, ampak ker se problemov ni lotevala dovolj odločno.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je napovedal, da bodo nepovezani poslanci glasovali različno, vsak po svoji vesti. Kot pravi, imajo v poslanski skupini bolj ali manj različne poglede in težko dosežejo soglasje. Sam ocenjuje, da danes stojijo pred samimi slabimi možnostmi. Lahko ne sledijo pozivu državljanov, da je treba na predčasne volitve, po drugi strani pa na prihodnjih volitvah ne vidijo dobrih rešitev oziroma alternativ. Žnidaršič se boji, da bo na oblast prišla "rušilna koalicija, ki je povzročala škodo in sprožala afere".

Jelinčičeva uganka

Glasovanje Jelinčičevih SNS je še uganka.
Glasovanje Jelinčičevih SNS je še uganka. FOTO: Dare Čekeliš

Uganka ostaja tudi glasovanje poslancev SNS. Kot je dejal vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič, se bo to, kako bodo glasovali, videlo ob samem glasovanju. Kljub temu je bil do dela vlade zelo kritičen. Za sedanje stanje je po njegovih besedah enaka krivda tako na strani Zares in DeSUS kakor tudi LDS in SD. Nekateri so se po njegovih besedah poskušali izvleči, "kot da nič nimajo s tem".

"Skupaj so uničili praktično vse, še tisto malo, kar je ostalo od Slovenije od leta 1992," je izpostavil. Meni, da smo danes priča "klientelizmu, koruptivnosti in lopovščini, kot jih še ni bilo". Obenem je Jelinčič zatrdil, da je prisoten policijski pritisk, revščina pa je vsak dan hujša.

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je v svojem imenu in imenu poslanca italijanske narodne skupnosti Roberta Battellija pojasnil, da je bilo sodelovanje z vlado sicer korektno, a da sedanjega stanja ne bi bilo smotrno podaljševati. Zato vlade, kot je dejal Göncz, ne moreta podpreti. Ni pa Göncz pojasnil, ali bosta glasovala proti ali pa bosta vzdržana.

Večina za predčasne volitve

Poslanke in poslanci nadaljujejo razpravo pred odločanjem o usodi vlade premiera Boruta Pahorja. Ta se dotika tudi scenarijev, ki bi sledili morebitnemu padcu Pahorjeve vlade. Večina se jih zavzema za predčasne volitve, slišati pa je tudi očitke o zakulisnem iskanju novega mandatarja.

Seja o zaupnici vladi
Seja o zaupnici vladi FOTO: Dz-rs.si

V razpravi so poslanci ugibali tudi o možnosti, da bo katera izmed poslanskih skupin po padcu zaupnice predlagala novega mandatarja. Vinko Gorenak (SDS) je tako prepričan, da predsednik Zares Gregor Golobič "pripravlja teren za naše delo v naslednjem mesecu, torej išče mandatarja". "V trenutku, ko tukaj sedimo, vam kadrujejo novega predsednika vlade, to je jasno ko beli dan," je prepričan.

Golobič je takšne očitke zavrnil kot pritlehne računice, podtikanja in sklepanje o drugih po sebi. "Poniževanje in blodnje o mandatarjih so porazno spričevalo današnjega stanja," pravi Golobič, ki današnje razprave ocenjuje kot neresne in omejene.

SDS spet za ustavne spremembe

Janša se je sicer znova zavzel za ustavne spremembe, saj meni da Slovenija potrebuje lažjo pot do predčasnih volitev. Kot je še po predstavitvi stališč poslanskih skupin dal izjavo za javnost v preddverju DZ, se lahko za ustavne spremembe dogovorimo v času, ko tečejo ustavni roki za razpis volitev. Verjame sicer, da bo kdo predlagal mandatarja v naslednjem mesecu, padec vlade pa vidi kot začetek poti iz nestabilnosti.

Janša se je znova zavzel za ustavne spremembe.
Janša se je znova zavzel za ustavne spremembe. FOTO: Miro Majcen

SDS tako predlaga, da bi v ustavo zapisali tudi določilo, da se redne volitve v državni zbor izvedejo tretjo nedeljo v maju, vsako četrto leto po oblikovanju prejšnje sestave parlamenta, je dejal Janša.

SDS po Janševih besedah ustavno spremembo predlaga z namenom, da se določi ustreznejši termin za redne volitve v DZ. Predlog fiksnega datuma volitev bi tako izključeval predčasne volitve. Tako bi dobili rešitev, ki bi Slovenijo rešila dileme, da bi imeli kampanjo ali celo volitve sredi poletja, je pojasnil Janša.

Predlog o fiksnem datumu rednih parlamentarnih volitev sicer po Kumrovih besedah ni nič novega. "Gre še za eno zvrst plagiatorstva, na katerega smo že navajeni," je dejal.

Po Kumrovem mnenju se sicer ponavlja zgodba iz leta 2000, ko je stranka SDS "do dneva prej govorila, da podpira predčasne volitve, potem so pa našli novega mandatarja in je predsednik vlade postal Andrej Bajuk". Na vprašanje, ali novega mandatarja iščejo tudi tokrat, Kumer odgovarja, da ne ve, ampak da to, kar prelaga Janša, nakazuje, da "očitno nekdo čuti neko nervozo". "Gre za politično igro," pravi Kumer in zatrjuje, da poslanci SD v primeru danes izglasovane nezaupnice absolutno ne bodo podprli nobenega kandidata za mandatarja. V primeru nezaupnice so alternativa predčasne volitve, je poudaril.

Zaupnici in s tem vladi slabo kaže

Predsednik vlade Borut Pahor je zaupnico svoji vladi vezal na imenovanje petih novih ministrov: kandidat za ministra za gospodarstvo je Tomaž Orešič, za ministra za notranje zadeve Branko Janc, za vodenje resorja javne uprave Zdenka Vidovič, za ministrico za visoko šolstvo Tamara Lah Turnšek in za ministra za kulturo Samo Bevk.

Večer pred glasovanjem o zaupnici vladi je premier Pahor dejal, da si zaupnico želi, saj je treba z reformno politiko nadaljevati. Kot pravi, bo danes sprejeta odločitev: zaupnica in dalje manjšinska vlada ali pa "slabša pot, padec vlade in paraliza države".

Glede na dosedanje napovedi poslancev je možnost, da bo zaupnica uspela, malo verjetna. Premier Pahor namreč lahko zagotovo računa le na podporo poslancev SD in LDS, ki jih je skupaj 33. Poleg SDS, SLS, DeSUS in šestih poslancev Zares (z izjemo Alojzija Potočnika, ki bo vzdržan), sta podporo vladi odrekla tudi poslanca narodnih manjšin in nepovezani poslanec Andrej Magajna. V SNS so se o podpori že odločili, vendar odločitve do glasovanja ne nameravajo razkriti, štirje nepovezani poslanci pa o podpori še niso odločeni.

Če bo zaupnica ob današnjem glasovanju v DZ padla, mora DZ v 30 dneh izvoliti novega mandatarja, sicer predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. Zaenkrat se sicer večina poslancev zavzema za predčasne volitve, čeprav se pojavljajo ugibanja, ali utegne katera od poslanskih skupin predlagati novega mandatarja.

Bo Gaspari nov mandatar?
Bo Gaspari nov mandatar? FOTO: Damjan Žibert

Med imeni, ki bi lahko prevzela Pahorjevo mesto in nadaljevala z zavlačevanjem te vlade, je tudi generalna sekretarka Helena Kamnar, ki pa je včeraj za oddajo 24UR povedala, da o tem ne ve nič. Iskanja tehničnega mandatarja naj bi se lotili v Zares, kjer pa to odločno zanikajo.

Nepovezan poslanec Andrej Magajna pa je dejal, da bi bil kot Pahorjev naslednik bolj verjeten razvojni minister Mitja Gaspari kot Kamnarjeva, a v vladajoči stranki te špekulacije ostro zavračajo. Kot je povedal Miran Potrč, so njihov načrt predčasne volitve. Po besedah Dušana Kumra pa drugih koalicij pol leta pred volitvami nima smisla sestavljati, saj je ta priložnost že zamujena.

Poglejte si tudi: Ekskluzivni pogovor s premierjem Pahorjem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (861)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bavcb
20. 09. 2011 19.52
Kako fantastičen dan, adijo , pa pa.
Fenomenalno
20. 09. 2011 19.16
160-0 za g.Janšo..pa to men bo semafor razgunil ...ejga ,-))
Fenomenalno
20. 09. 2011 18.58
Ko to tamo peva...ejga ,-))
loden
20. 09. 2011 18.54
Nimamo pa enega, vključno z Janezom, ali Virantom, ki bi imel toliko jajc, da bi rekel... tole je čisto brez veze, ker se vse že vnaprej ve.....:=))
loden
20. 09. 2011 18.51
Mi plačujemo tale parlament, po urah razprave, ... rezultat je pa že znan...:=)))
kawboy
20. 09. 2011 18.35
Vsi politiki prisegajo na da bodo delovali za blaginjo Slovenije, nobeden pa ne prisega na njene državljane in davkoplačevalce. Živijo na naš račun, delajo pa v nasprotju z našimi pričakovanji in na našo škodo.
kawboy
20. 09. 2011 18.32
Ja boljša za Slovenijo in slabša za njene državljane. A on živijo od Slovenije ali od njihovih držaljanov? Kdo ga je volil? Nisem politično opredeljen, vem pa nekaj to zakonodajo so spreminjali in sprejemali zadnjih 20 let in so vsi isto delali ter ravnali, tako prejšnji kot zdajšnji politiki. Vsi so isti, zato bi morali VSI odstopiti, od prvega do zadnjega, brez izjeme.
cyklon
20. 09. 2011 18.27
Izglasovana je nezaupnica Pahorju.Ponovnega glasovanja ne bo zahteval!
Komunikator Borut
20. 09. 2011 18.21
V tem trenutku jih je le peščica v DZ, saj je šova konec. Do naslednjič!
loden
20. 09. 2011 18.15
Tastari partizani, pa domobranci, pa klerikalci, pa črni, beli, rdeči, pisani, ...itd.. naj se že enkrat zmenjo med seboj, da bo Slovenija končno lahko zadihala s polnimi pljuči in neobemenjeno.... to je zadnje in najpomembnejše, kar lahkoprivoščite svoji domovini... al ne?
bukefal
20. 09. 2011 18.08
Pahor bo šele na koncu ugotovil, da so bili vsi drugi iz zmagovite koalicije bolj pametni od njega. Najprej se je izločil Erjavec, zatem Golobič in na koncu še Krevsalovka. In ubogi Borutek je ostal povsem sam!!!
loden
20. 09. 2011 18.07
Nč se prezgokaj veselit.. majo vajeti tok trdno v rokah, da so se že v kožo zarastle.....:)((=
minnaema@yahoo.com
20. 09. 2011 18.05
kaj naj bi novi mandatar naredil bolje od sedajšnjega t.j. gospoda Boruta Pahorja-ničesar bojšega, ker je Europa v recesiji in 2 milijonska Slovenija je odvisna od Europe ali bolje rečeno od Nemčije zelo. Zdajšnji mandatar ima določeno utečeno delo.Novi se mora tega še učiti, tako da je naposled ob novem mandatarju Slovenija v "Stillstand"-u ali celo "rückgang-u" najmanj za pol leta a to nekatere poslance ne briga, ker hočejo premešati stolčke tako ,da bo prineslo njihov osebni interes, številni državljani RS pa od tega nimajo ničesar-na dolgi rok dogajanj je tako dragi moji, da so tukaj le interesi osebni nekaterih državnih veljakov je 99% res in ničesar drugega. & kako je z revnimi ljudmi..... brez denarja jih imate lahko za bedake z upanjem,da imajo številni dober spomin in ob NOVIH volitvah ne bodo volili one ljudi, ki se ne znajo složno in z dijalogi pogovarjati to so dejstva, da je v slogi, sporazumevanju in dogovarjanju moč uspeha - ne pa z kontinuiranimi obsojanji to NI lojalno, tudi zato NE ker je celotna Europa v upadanju gospodarstva in 2 milijonska Slovenija NI izjema tudi zato NE ker je odvisna zelo od Europe ali bolje rečeno od Nemčije. & to so resnice, ki jih je potrebno upoštevati in Lp
bukefal
20. 09. 2011 18.05
Kaj pa pravi ata v Murglah???
bukefal
20. 09. 2011 18.04
Danes si bo Jelinčič zakoličil nadaljno kariero. Če bo glasoval za Pahorja, bo po mojem mnenju politično mrtev, saj bodo volivci tako njegovo potezo kaznovali!!!
Fenomenalno
20. 09. 2011 18.02
Jurtr pa ših v tujini,bo loh jutr po Milani španciru mu bo Dolče al pa Gabana izpušne rore pomeru...ejga ,-))
loden
20. 09. 2011 18.02
Pahor, holivud te čaka... s spoštovanjem. Ti igralec, Kučan scenarist pa producent.
bukefal
20. 09. 2011 18.02
Danes si bo Jelinčič zakoličil nadaljno politično kariero. Če bo podprl Pahorja, ni več vreden, da sedi v parlamentu in mislim, da bodo volivci tako njegovo potezo kaznovali!!!
cyklon
20. 09. 2011 18.01
Je bil Borut ganjen? Voluharje naj bi pravočasno brcnil v rit,pa do tega ne bi prišlo.
tedo974P8medo
20. 09. 2011 18.00
ciklon, vsi so enako zanič, verjemi.