Slovenija

Dan brez cigarete

Ljubljana, 31. 01. 2008 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na zadnji dan januarja naj bi se kadilci odrekli cigaretam ali pa vsaj zmanjšali število pokajenih cigaret.

Kajenje v lokalih
Kajenje v lokalih FOTO: Kanal A


Zdravstvene raziskave kažejo na škodljivost kajenja za zdravje. Organizatorji evropske kampanje Help navajajo, da v Evropi zaradi pasivnega kajenja vsako leto umre več kot 19.000 nekadilcev. Strokovnjaki ocenjujejo, da se tveganje, da bo odrasla oseba zbolela na srcu, s pasivnim kajenjem poveča za 25 odstotkov.

V cigaretnem dimu se nahaja okoli 4000 različnih kemijskih spojin, med katerimi so najbolj znane in nevarne nikotin, katran in ogljikov monoksid. Nikotin je najbolj znana substanca v cigaretnem dimu in je "krivec", da postanemo odvisni od cigaret.

Kajenje mnogokrat povzroča pljučnega raka in emfizemo, pa tudi druge motnje organizma.

Boj proti kajenju

V zadnjem času so se zaradi tega v množici držav pojavili različni protikadilski ukrepi, kot je omejevanje oglaševanja tobačnih izdelkov in prepoved kajenja na javnih mestih.

V Evropi zaradi pasivnega kajenja vsako leto umre več kot 19.000 nekadilcev.
V Evropi zaradi pasivnega kajenja vsako leto umre več kot 19.000 nekadilcev. FOTO: Reuters

Že marca 2005 je evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu uvedel vseevropsko kampanjo Help - za življenje brez tobaka. Kampanja temelji na prepričevanju ljudi, predvsem mladih, s televizijskimi oglasi in različnimi promocijskimi aktivnostmi v vseh 27 državah članicah EU, da opustijo kajenje oz., da s kajenjem sploh ne pričnejo.

Cilji kampanje so povečati osveščenost ljudi o nevarnostih ogljikovega monoksida ter spodbuditi kadilce in nekadilce, da se informirajo o vplivu kajenja na zdravje, o nevarnostih pasivnega kajenja in pozitivnih učinkih opustitve kajenja.

Nikotin se veže na receptorje v možganih, ki se postopno na nikotin "navadijo". Ko količina nikotina upade, se pojavijo t.i. odtegnitveni simptomi (zaspanost, nemir, nestrpnost, motnje koncentracije, depresija). Katran se odlaga v pljučnih mehurčkih, kjer povzroča poškodbe pljučnega tkiva ter s tem manjšo pljučno kapaciteto (hitrejše zadihanje, zmanjšana fizična zmogljivost).

Ogljikov monoksid se veže na hemoglobin in povzroča splošno oslabljenost organizma in dovzetnost za bolezni.

Tudi Slovenija z zakonom nad kadilce

S sprejetjem novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov se je Slovenija pridružila mnogim evropskim državam, kot so Irska, Italija, Švedska, Finska in Malta, ki so podobne ukrepe proti kajenju že sprejele.

V Sloveniji je v gostinskih lokalih prepovedano kaditi od 5. avgusta 2007.
V Sloveniji je v gostinskih lokalih prepovedano kaditi od 5. avgusta 2007. FOTO: Kanal A

Cilj novele, ki je začela veljati 5. avgusta lani, je popolna zaščita zaposlenih iz vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo za zdravje škodljivim vplivom tobačnega dima v delovnih prostorih ter zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.

Po poročilih Svetovne zdravstvene organizacije je kajenje najbolj razširjeno v Vzhodni Aziji, saj tam kadita približno dve tretjini vsega odraslega moškega prebivalstva. V zadnjih letih pa kajenje močno upada v razvitem svetu, kjer kadilci še vedno predstavljajo okoli četrtino vse populacije.

Novela namreč zvišuje starostno mejo za nakup tobačnih izdelkov z dosedanjih 15 na 18 let. Poleg tega uvaja starostno mejo 18 let tudi za tiste, ki prodajajo tobačne izdelke.

Popolna prepoved kajenja velja za vse zaprte delovne in javne prostore. Kajenje je možno le v posebnih prostorih nastavitvenih obratov in drugih ponudnikov nočitev, v domovih za ostarele in zaporih, psihiatričnih bolnišnicah ter v prostorih, namenjenih izključno kajenju - kadilnicah.

Že od sprejetja protitobačne novele so glasna tudi negodovanja. Z ureditvijo niso zadovoljni gostinci, poslanci SNS s prvopodpisanim Zmagom Jelinčičem pa so v državni zbor v začetku novembra lani vložili predlog sprememb novele.

Cigarete
Cigarete FOTO: Marko Kunst

Z njo je predlagala, da bi aktualni zakon omiliti tako, da bi se gostinci z lokali površine manj kot 100 kvadratnih metrov sami odločali o tem, ali bodo kadilski ali nekadilski.

Tobačni zakon ostaja nespremenjen

Tobačni zakon, s katerim je DZ prepovedal kajenje v zaprtih javnih prostorih, ne bo omiljen. Tako so na glasovanju sklenili poslanci in poslanke v DZ, ko so zavrnili novelo zakona o uporabi tobačnih izdelkov. Za zavrnitev je glasovalo 56 poslancev, proti pa jih je bilo 10.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot
01. 02. 2011 14.54
Ja res zdaj je pa res super če greš na kavo je zrak čist ne pa včasih vse na tebi je smrdelo.
Evaa-
01. 02. 2011 14.46
vedno govorijo, kolko jih umre zaradi pasivnega kajenja, povedli pa nebi koliko jih umre zaradi kajenja.
coccolinetta@email.si
31. 01. 2008 16.58
+0
Rečte, kar hočete... Krasno je spiti kavico ali čaj v baru, brez da ti kdo puši smrdljiv dim v obraz!
limonca4
31. 01. 2008 16.34
Boste vsaj tudi kakšen evro prišparali >:-)) Lp kadilcem in nekadilcem
polo19sdi
31. 01. 2008 14.20
Grem raje enega pokadit.
xzamiel@hotmail.com
31. 01. 2008 13.49
Očitno sem imel prav, da se zakon ne bo spremenil. Le zakaj. Juhu.
omask
31. 01. 2008 12.19
V Evropi zaradi pasivnega kajenja vsako leto umre več kot 19.000 nekadilcev. (Foto: Reuters) to piše pod 2. sliko, spomnem pa se, da so uneti zagovorniki kadilskega zakona trdil v oddaji Trenja, da jih samo v sloveniji umre 3.000... torej no coment za une krave iz ministrstva za zdravje k so to govorle. HALOOOO!!!dj ne lažte če ni res! LP
dolscrnimi@gmail.com
31. 01. 2008 12.12
+1
zakon je treba spremenit- kadilce noter, pa nekadlice ven na mraz, saj so, ker ne kadijo bolj odporni!!!
m&k
31. 01. 2008 12.05
-1
Zakon mora ostati tka kot je, itak se vrača toplo vreme in vsi kadilci bodo lahko spet po mili volji smrdeli zunaj ne da bi jih zeblo!