Slovenija

Damijan uspešno

Ljubljana, 13. 12. 2005 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Damijan se je uspešno predstavil pred odborom za gospodarstvo. Opoziciji seveda ni bil všeč.

Državni zbor bo o imenovanju Jožeta P. Damijana za ministra brez listnice odločal na rednem decembrskem zasedanju v torek, 20. decembra.
Državni zbor bo o imenovanju Jožeta P. Damijana za ministra brez listnice odločal na rednem decembrskem zasedanju v torek, 20. decembra. FOTO: POP TV

Parlamentarni odbor za gospodarstvo je ocenil, da je bila predstavitev pogledov in stališč kandidata za ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije, Jožeta P. Damijana ustrezna. Medtem ko je bila koalicija s predstavitvijo zadovoljna, opozicija njegove kandidature ni podprla.

Damijan: Služba ne more biti policaj

Poslance opozicije je zanimalo predvsem, kako in s kakšnimi instrumenti bo Damijan skrbel za učinkovito izvajanje strategije razvoja Slovenije. Čeprav je Feri Horvat (SD) izpostavil, da koordinacija in sodelovanje po izkušnjah še ne zagotavljata uspešnega dela, je bil Damijan prepričan, da je z dobro koordinacijo možno delo ministrstev še izboljšati.

"Dosedanje izkušnje kažejo, da z dobro izdelanimi pobudami lahko prepričaš, da je nekaj dobro," je dejal Damijan. Služba po njegovem prepričanju "ne more biti policaj", pomembno je dobro sodelovanje in organizacija dela, je dodal kandidat za ministra brez listnice. Dober primer tega je po njegovem mnenju delovanje nekdanjega ministra za evropske zadeve Janeza Potočnika.

Dobra in ne politično obarvana skupina

DZ bo imenovanju za ministra brez listnice odločal na rednem decembrskem zasedanju v torek, 20. decembra.

Damijan je poudaril, da bo tako imenovana služba za razvoj operativno začela delovati z januarjem 2006. V njej bo zaposlenih 15 ljudi ter minister in državni sekretar. Služba bo sestavljena iz kabineta ter sektorja za ekonomske in sektorja za socialne reforme. Kot je dejal, mu je uspelo zbrati zelo dobro ekipo, s strokovnim znanjem, ne glede na politično barvo posameznika.

Za njeno delovanje bo v letu 2006 namenjenih 189 milijonov tolarjev, leta 2007 pa 162 milijonov tolarjev sredstev. Njen namen je, da skupaj z vladnimi službami poišče najboljše rešitve in družbeni konsenz za izvedbo zastavljenih reform, je povedal Damijan. Služba bo prihodnje leto usklajevala pripravo zakonov in podzakonskih aktov, v letu 2007 pa spremljala izvajanje in vrednotila uspešnost reform. Med drugim bo nadzorovala tudi delo tehnološke agencije.

Lahovnik (LDS): Ministrstvo je brez časovnega načrta

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO:

Po Damijanovih besedah koordinacija za pripravo različnih analiz že poteka. Vlada naj bi prihodnji teden že odločala o časovnici pripravljanja in sprejemanja zakonov in podzakonskih aktov za uresničevanje ciljev iz okvirja ekonomskih in socialnih reform.

Prav to, da ta časovnica še ni znana, je zmotilo Mateja Lahovnika (LDS), ki je ocenil, da ministrstvo nima jasno opredeljenih nalog, prednostnih nalog in terminskega načrta. Če bi vlada hotela kaj spremeniti, bi moral Damijan po njegovem mnenju postati podpredsednik vlade ali minister za finance, tako pa bo minister za spremljanje uresničevanja strategije. Kdo bo torej prevzel politično odgovornost, se je vprašal Lahovnik.

Opozicijske poslance je zanimalo tudi Damijanovo stališče do predloga o uvedbi enotne davčne stopnje, ki je v Sloveniji izzvala veliko odzivov. To je kandidat za ministra izkoristil za obširno predstavitev koncepta enotne davčne stopnje ter že znano primerjavo s predlogi drugih avtorjev. Sicer pa je menil, da do enotne davčne stopnje v javnosti vlada veliko nezaupanje.

Člani sveta DeSUS so soglasno potrdili dosedanja stališča stranke do okvira vladnih gospodarskih in socialnih reform, ki jih načeloma podpirajo, nasprotujejo pa enotni stopnji DDV in imajo nekatere pomisleke do enotne davčne stopnje. Člani vodstva najmanjše vladne stranke so na novinarski konferenci izrazili tudi delno nezadovoljstvo s položajem v koaliciji in nasprotovanje predlogu ustavnega zakona o izbrisanih.

Ob očitkih, da vlada na tem področju deluje mimo dogovora s socialnimi partnerji, je Damijan znova poudaril, da so odprti za vse predloge, ki bodo temeljili na argumentih in ustreznih analizah. Z uvedbo enotne davčne stopnje z letom 2007 ne bi vztrajal za vsako ceno, je dejal. Brez socialnega sporazuma ne bo reform, je poudaril in izrazil upanje, da ga bodo dosegli.

Petek (LDS): Pri Damijanu je opaziti zaletavost

Milan Petek (LDS) je ocenil, da je pri Damijanu opaziti impulzivnost in zaletavost, saj je med drugim še pred letom dejal, da nima interesa biti politik. Damijan mu je odgovoril, da ga je zanimala predvsem priprava dobrega gospodarskega programa in da sedaj čuti dolžnost, da prevzame odgovornost za te reforme. O uspešnosti bodo po njegovem mnenju presojali čas in volivci, premierja Janeza Janšo pa vidi kot "najbrž edinega politika, ki je sposoben uresničiti tako obsežne reforme".

Damijan je v obsežni predstavitvi izhodišč ekonomskih in socialnih reform dejal, da je njegova motivacija najti ustrezno rešitev, kako vzpodbuditi gospodarsko rast ter povečati zaposlovanje in blaginjo. Po njegovem mnenju je to možno doseči le z večjo konkurenčnostjo, večjo gospodarsko rastjo in več znanja in z učinkovito ter moderno in socialno državo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1