Slovenija

Damijan: Reforme so nujne

Ljubljana, 18. 01. 2006 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ali reforme potrebujemo ali ne, po mnenju ministra brez listnice Jožeta P. Damijana, ni več vprašanje.

Glavni cilj reform je razbremeniti gospodarstvo in povečati zaposlenost, je poudaril Damijan
Glavni cilj reform je razbremeniti gospodarstvo in povečati zaposlenost, je poudaril Damijan FOTO: Dare Čekeliš

Ali reforme potrebujemo ali ne, po mnenju ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje izvajanja Strategije razvoja Slovenije, Jožeta P. Damijana, ni več vprašanje. Če želi Slovenija postani ena izmed najbolj razvitih držav EU, so reforme nujne in tudi zahodnoevropske države, ki se prav tako soočajo s težavami, bodo prej ali slej sprejele reforme, ki bodo verjetno še bolj korenite kot v Sloveniji, je Damijan izpostavil na današnji seji upravnega odbora območne gospodarske zbornice za Gorenjsko. 

Ključni cilj reform je razbremeniti gospodarstvo ter povečati zaposlenost, kar je edina pot, ki vodi k povečanju blaginje prebivalstva, je Damijan poudaril v predstavitvi predlaganih socialnih in gospodarskih reform. Temeljno vprašanje, na katerega je treba pri tem odgovoriti, pa je, kako povečati konkurenčnost slovenskega gospodarstva v globalni ekonomiji, in kot je dejal minister, je edini možni odgovor znanje. Poleg tega pa potrebujemo tudi učinkovito državo, ki bo prijazna do podjetništva. 

Da bo Slovenija postala ena najbolj razvitih držav EU je treba v prihodnje povečati zaposlenost. Kot je pojasnil Damijan, ima Slovenija v primerjavi s skandinavskimi državami, s katerimi državo radi primerjajo sindikati, med 15 do 20 odstotkov nižjo zaposlenost. Poleg tega pa je trg dela v Sloveniji precej bolj tog kot v skandinavskih državah. Raziskave Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) kažejo, da imajo države z najvišjo stopnjo zaposlenosti tudi najmanj toge trge dela, je povedal Damijan. 

Slovenija ima v primerjavi s Skandinavskimi državami za 15 do 20 odstotkov nižjo zaposlenost, je pojasnil
Slovenija ima v primerjavi s Skandinavskimi državami za 15 do 20 odstotkov nižjo zaposlenost, je pojasnil FOTO: Reuters

Nujno je tudi treba povečati inovativnost, saj je stopnja inovativnosti slovenskih podjetij v primerjavi s podjetji drugih držav EU zelo nizka. Kot težavo je Damijan izpostavil miselnost slovenskega podjetništva ter pojasnil, da so podjetja v Sloveniji, ki so v mešanem lastništvu ali pa v celoti v tuji lasti v povprečju bolj inovativna kot domača. Podjetja bodo morala v prihodnje več vlagati v raziskave in razvoj, saj, kot je dejal Damijan, podjetja, ki večji delež prihodkov vlagajo v raziskave in razvoj, rastejo bistveno hitreje. 

Enotna davčna stopnja ali dve stopnji

Nujna je tudi davčna razbremenitev plač. Kot je izpostavil Damijan, so plače v Sloveniji za najmanj 15 odstotkov bolj obdavčene kot v najbolj socialnih državah EU. Največja težava pa je v tem, da je najbolj obdavčeno najbolj kvalificirano in produktivno delo, kar je treba spremeniti. V skladu s smernicami OECD zato želijo z reformami težišče obdavčitve s proizvodnje premakniti na porabo in premoženje, nujno pa je tudi zmanjšati javne izdatke, je dejal minister. 

Glede sprememb stopnje davka na dodano vrednost (DDV) je Damijan pojasnil, da ni nujno, da bo stopnja DDV na koncu enotna, ampak je mogoče, da bo končna odločitev prinesla dve stopnji, mogoče pa je tudi, da bo uvedena enotna davčna stopnja, ki pa bo nižja od 20 odstotkov. 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3