Slovenija

Da si po pustu ne boste pulili las ...

Ljubljana, 13. 02. 2010 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začel se je čas rajanja in norega preganjanja zime. Kljub temu pa ne pozabite na varnost. Če vozite, ne pijte, z maskami ne sedajte za volan in pazite, da vas v gneči kdo ne okrade, svetuje policija.

Začel se je pustni čas, ko bodo ulice spet zasedle maske in ko se bo povsod rajalo. A v času veselja vendarle ne smemo pozabiti na varnost in na zakone. Policija je zato objavila nasvete, kako se zavarovati pred nevšečnostmi.

Maske ne sodijo za volan!

Maske ne sodijo za volan!
Maske ne sodijo za volan! FOTO: K.R.

Prvi nasvet velja voznikom motornih vozil, ti med vožnjo ne smejo nositi mask, sicer jih lahko policisti oglobijo za 120 evrov. Zakon o varnosti cestnega prometa namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Upoštevajte, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smejo nositi pustnih mask.

Pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko deli pustnih mask, kot so palice, orodje in drugi predmeti, poškodujejo potnike, zato policija predlaga, da jih pospravite v prtljažnik vozila.

Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravljali na pustne zabave ali se vračali z njih, policisti pozivajo: ne pijte alkoholnih pijač in ne uživajte drugih psihoaktivnih snovi ter zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Če pa se alkoholu ne morete upreti, poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov.

Prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam. Čeprav pust odganja zimo, se ta ne da, v zimskih razmerah pa je nujna še toliko večja previdnost. Pa še to: pripnite se z varnostnim pasom. Ali ste upoštevali predloge, bodo policisti v teh dneh poostreno nadzirali.
 
Tatovom ne dajte priložnosti

Tudi med pustovanjem pazite na svoje torbice in druge vredne stvari, ki jih imate pri sebi.
Tudi med pustovanjem pazite na svoje torbice in druge vredne stvari, ki jih imate pri sebi. FOTO: Dare Čekeliš

Pustni čas in gnečo na javnih prireditvah lahko posamezniki izkoristijo za različna kazniva dejanja, kot so ulično nasilje, ropi in drzne tatvine. Zato pazite na svoje otroke in jih poučite, kaj naj storijo, če se izgubijo v množici. Obrnejo se lahko na policiste, varnostnike ali reditelje. Poskrbite tudi za lastno varnost in se izogibajte temnim ulicam, podhodom in dvomljivim lokalom.

Pri dvigovanju gotovine na bankomatih, bankah ali poštah bodite pozorni na osebe, ki vas opazujejo ali vam sledijo. Prav tako ne štejte denarja na ulici ali v gostinskih lokalih! Torbic, denarnic in dragocenosti ne puščajte brez nadzora, saj so lahko lahek plen storilcev. Previdni bodite pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem, še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih. Če imate varnostno verižico, naj bo vedno zataknjeno, še zlasti, ko ste sami.

Izogibajte se parkiranju na slabo ali neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, v vozilih pa na vidnih mestih ne puščajte denarnic, dokumentov, prenosnih računalnikov, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov.

"Naj bo pustno rajanje res veselo, predvsem pa varno!“ zbirko nasvetov zaključuje policija.

Kje se bodo zbirale maškare, si preberite tukaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozek12
13. 02. 2010 13.31
Da si po pustu nebi pulili las..ha,ha,ha sej jih nimam.
martyn
13. 02. 2010 10.54
KONČNO DAN KO BODO NEKATERI LAHKO HODILI BREZ MASKE!!!
keramicar2
13. 02. 2010 09.34
da bi kdo kaj ukradel ni straha
m12
13. 02. 2010 09.15
žal je res tako. najbolj pogosta maska bi bila lahko recesija..... letos je še mene minilo.....
miha900
13. 02. 2010 08.14
maškare so zakon,samo žal mnogi ljudje v današnjih časih nimajo pravega razloga za veselje