Slovenija

Da ptica ne bi sklatila jeklene ptice

Brnik, 04. 07. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ptice so v preteklosti že povzročile letalske nesreče, ki so se končale tragično. Bližnja srečanja dveh popolnoma različnih vrst ptic so zabeležili tudi na brniškem letališču. Da bi jih pregnali, imajo na letališču pripravljene številne ukrepe.

Letalo in ptice
Letalo in ptice FOTO: Reuters

Ljudje si moramo nebo deliti s pticami. Srečanje jeklene in prave ptice je lahko usodno za obe. V preteklosti so bile ptice že krivke za strmoglavljenje letala. Po podatkih ameriške zvezne uprave za letalstvo je v takšnih nesrečah od leta 1988 po svetu umrlo najmanj 200 ljudi, v ZDA so od leta 1990 do 2010 zabeležili 121.000 trkov letal in ptic oziroma drugih živali, veliko trkov ostane neprijavljenih. Največ takšnih nesreč se zgodi v bližini letališč, ob vzletanju ali pristajanju letala oziroma ko to leti nizko.

Morda najbolj znana nesreča, ker so se ptice zapletle v motorje letala, je tista s srečnim koncem – s čudežnim pristankom na reki Hudson. Po trku z jato gosi sta oba motorja odpovedala, a je na srečo 150 potnikov in petih članov posadke pilot ohranil mirno kri in pristal na reki.

Tudi nedavno so na newyorškem letališču zabeležili podobna primera sicer manjših razsežnosti, ki pa sta nato sprožile debate o (še) lažjem odstranjevanju ptic v okolici ameriških letališč. Ameriško kmetijsko ministrstvo ptice, predvsem kanadske gosi, že odstranjuje na različne načine – z uplinjanjem, strelnim orožjem, z barvanjem jajc z oljem, da zadušijo neizvaljene mladiče. Seveda so nad takšnim načrtnim množičnim pokolom ogorčeni zaščitniki živali.

Letalo pristaja na pisto polno ptic
Letalo pristaja na pisto polno ptic FOTO: Reuters

Trke s pticami so zabeležili tudi že na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, na srečo pa so se razpletli brez hujših posledic. V okolici letališča so habitati, kjer se ptice dobro počutijo, zato je ptic, še posebej nekaterih vrst, veliko.

Za varovanje letal imajo uvedene pasivne in aktivne ukrepe

Za varovanje letal pred trki s pticami in tudi z drugimi živalmi imajo na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana uvedene aktivne in pasivne ukrepe. Predvsem si prizadevajo zmanjšati prisotnost ptic in drugih živali na območju, ki ga omejuje letališka ograja. ''Ta vidik je dokaj kompleksen in družba kot upravljavec letališča nanj lahko vpliva le v obsegu območja znotraj letališke ograje. Tako v sklopu teh izvajamo redne preglede vzletno-pristajalne steze in o tem vodimo dnevno evidenco. Na območju letališča ni dovoljeno gojiti poljščin, ki bi privabljale ptice, travo pa kosimo na določeno višino,'' so pojasnili na Aerodromu Ljubljana.

Leta 2011 je bilo kar 2.997 pregledov manevrskih površin za prisotnost ptic. Da bi jih pregnali, so uporabili različne kombinacije ukrepov. Tako poskušajo zmanjšati možnost prilagajanja ptic na posamezne ukrepe, so povedali na Aerodromu Ljubljana.

Pristanek na reki Hudson
Pristanek na reki Hudson FOTO: Reuters

Za učinkovito zagotavljanje zmanjšane prisotnosti ptic je pri izvajanju ukrepov treba upoštevati nekatera osnovna pravila, in sicer: za vsako vrsto ptic je treba uporabiti ustrezno metodo oziroma pripomoček, posamezno metodo je treba uporabiti čim manjkrat in metode je treba izmenično menjavati in jih med seboj kombinirati.

''Pri izvajanju ukrepov pregon ptic smo pozorni, da izbiramo najvarnejše, a hkrati najučinkovitejše metode. Zelo pomembna je vsakokratna ocena situacije, saj se je treba izogniti poslabšanju trenutnega stanja. Odsvetuje se na primer pregon ptic z območij, ki niso kritična, saj lahko ptice zaradi tega odletijo v kritična območja,'' so dejali na Aerodromu Ljubljana.

Za preganjanje ptičev imajo poseben avtomobil

Avtomobil ''Scarecrow'', s katerim plašijo ptice.
Avtomobil ''Scarecrow'', s katerim plašijo ptice. FOTO: Aerodrom Ljubljana

Najbolj razširjena metoda za pregon ptic je uporaba pirotehničnih sredstev (rakete, petarde z različnimi zvočnimi in vizualnimi učinki), ki pa zahteva izredno previdnost ter kar nekaj izkušenj in znanja, v poletni sezoni pa temu dodajo plinske topove.

Ptice preganjajo z zvočnimi sredstvi, tudi z bioakustičnimi zvoki, ki posnemajo zvoke ptic v nevarnosti. Ptice strašijo tudi ljudje s svojim mahanjem, pregnati jih želijo z lučmi. Če ne bi šlo drugače, pa bi na pomoč lahko poklicali tudi lovca, a te možnosti, kot so zatrdili na Aerodromu Ljubljana, še niso izkoristili.

Za plašenje ptic imajo na brniškem letališču od nedavnega tudi terensko vozilo, v katerega je vgrajen poseben sistem za oddajanje zvočnih signalov (elektronski zvoki, zvoki ptic plenilk, zvoki ptic v nevarnosti itd.), imenovan Scarecrow (strašilo vran). Oprema za oddajanje teh zvokov (s kakovostnimi zvočniki) je pritrjena na strehi vozila in usmerjena proti začetku vozila.

Težave povzročajo predvsem vrane in ujede

Avtomobil ''Scarecrow''
Avtomobil ''Scarecrow'' FOTO: Aerodrom Ljubljana

Na brniškem letališču so lani še vedno izstopale ptice iz družine vranov. Vse večje težave uslužbencem povzročajo ujede, ki so na območju letališča dokaj razširjenje. Kot predvidevajo, je razlog za njihovo razširjenost obilje hrane, ki jim je na voljo. Na pomoč so že poklicali strokovnjake, zavedajo pa se, da morajo najprej odstraniti hrano, ki privablja ptice.

Do konca oktobra 2012 pa bodo izdelali tudi ekološko študijo, katere glavni namen je pridobiti odgovore na ključna vprašanja, kot so: koliko nevarnih živalskih vrst je mogoče opaziti na letališču in v njegovi bližini, katere nevarne živalske vrste so na območju letališča, kakšna je teritorialna porazdelitev nevarnih živalskih vrst, zakaj se posamezne nevarne živalske vrste zadržujejo na tem območju oziroma na posameznih območjih letališča, kako se nevarne živalske vrste gibljejo glede na položaj letališča in linije, na katerih se odvija zračni promet.

Letalo ob vzletu
Letalo ob vzletu FOTO: Reuters

S študijo naj bi dobili tudi priporočila, kako se v prihodnje lotiti problematičnih sklopov oziroma kako izboljšati obstoječe stanje, so še pojasnili na Aerodromu Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pop greznica
04. 07. 2012 14.20
+7
letališče joškota pučnika - ker glu p ime
Jožajoža
04. 07. 2012 18.03
+0
Martin Mirt 1
04. 07. 2012 13.29
+6
S pticami si delimo nebo. S krti pa zemljo.
helena11
04. 07. 2012 11.57
+13
naj raje izpostavijo debato o konkurenci cen na Brniku in jih malo primerjajo z okoliškimi letališči....sramotno drago, pa edino mednarodno letališče je pri nas... naj se vprašajo, zakaj nas toliko poleti iz Italije......
santamaura
04. 07. 2012 11.41
+8
Še bolje pa bi bilo če bi namesto, da so kupili Avtomobil ''Scarecrow'', v bližini letališča organizirali X-Factor ali pa Slovenija ima talent v živo
nebvedu
04. 07. 2012 14.08
+3
Pol pa tam ptičev ne bo nikoli več, sosedje bi pa tožili na haškem sodišču zaradi zločina proti človeštvu.
santamaura
04. 07. 2012 11.25
+11
Najbolje, da Brnik ponovno preimenujejo in sicer v letališče Janeza Ivana, pa ne bo problemov, saj se mu bodo potem ptiči na daleč izogibali
Jožajoža
04. 07. 2012 11.10
+8
Trke s pticami so zabeležili tudi že na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana,za ZAVEDNE SLOVENCE , ki jim je ta vlada odvzela socialne pomoči, penzije ,dostojanstvo,......... in to samo zato, ker so živeli v nekoč zlati državi, sloveniji v okrilju jugoslavije , še vedno letališče BRNIK
ochi
04. 07. 2012 09.04
+13
kaj je s temi vranami zadnje čase pri nas? pa tega je kot kokoši na farmi, pa še velike so nekaj podobnega!
Tonček Balonček
04. 07. 2012 10.08
+3
Pa zaak kažete propelerske motorje? Bistveni problem je pri turboreakcijskih!
binglec123
04. 07. 2012 11.01
+1
@poccorocco, hja to pa je posledica tega, da so lani v avstriji pričeli z izvajanjem lova na vrane in srake. kaj se je zgodilo? vrane so odletele v slovenijo...
tri dva 1
04. 07. 2012 08.04
+0
zadna slika v videu se mi zdi ful realna ja
BMWmunja
04. 07. 2012 11.51
+2