Slovenija

Da ne boste zaradi spominka obtičali na meji

Ljubljana, 14. 06. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Pred bližajočimi se počitnicami se je dobro seznaniti tudi s tem, kaj, v kakšni količini in v kakšni vrednosti lahko izvozimo in uvozimo, ko potujemo v tujino. S tem boste preprečili morebitne nevšečnosti na meji in poskrbeli za čim bolj nemotene počitnice.

Na spletni strani Carinske uprave si lahko preberete navodila in koristne informacije za potnike o vnašanju blaga v osebni prtljagi, oprostitvah plačila uvoznih dajatev, davka na dodano vrednost in trošarine, vrednostnih in količinskih omejitvah, prevozu hišnih živali preko meje, vnosu živil živalskega izvora, zaščitenih živalskih in rastlinskih vrstah, predmetih kulturne dediščine ter vnosu in iznosu gotovine.

Včasih lahko kupimo suvenir, zaradi katerega imamo lahko na meji težave.
Včasih lahko kupimo suvenir, zaradi katerega imamo lahko na meji težave. FOTO: POP TV
Tokrat se bomo osredotočili predvsem na blago, ki je predmet prepovedi in omejitev. Pri vnosu oziroma uvozu blaga na ozemlje EU in tudi izvozu blaga z območja EU se lahko uporabljajo ukrepi prepovedi oziroma omejitev, ki so namenjeni varovanju javnega reda in varnosti, varstvu zdravja in življenja ljudi, rastlin in živali, varstvu okolja, varstvu narodnega bogastva umetniške, zgodovinske ali arheološke vrednosti, intelektualne lastnine itd. Zaradi izognitve morebitnim zapletom na potovanju priporočamo, da se pravočasno pozanimate o pogojih, ki veljajo ob vnosu in iznosu določenega blaga v EU oziroma iz EU.

Strelivo in orožje

Fizične osebe smejo prenašati čez državno mejo samo orožje in strelivo, ki se sme nabavljati in imeti v posesti. Prenos je dovoljen na mednarodnih mejnih prehodih, na mejnih prehodih za meddržavni in obmejni prehod pa le, če je tako določeno z mednarodno pogodbo. Državljani držav članic EU s prebivališčem v teh državah potrebujejo za vnos orožja iz tretjih držav veljavno orožno prepustnico posamezne države članice, v primeru uvoza novo nabavljenega orožja ali streliva pa dovoljenje pristojnega organa v državi, kjer imajo bivališče ali sedež.
 

Brez dovoljenja oziroma predhodne privolitve pristojnega organa lahko polnoletne osebe nabavijo in prenesejo preko državne meje: zračno orožje, pri katerem je kinetična energija izstrelka na ustju cevi nižja od 20 J ali hitrost izstrelka na ustju cevi manjša od 200 m/s, orožje s tetivo, električne paralizatorje, ki ne delujejo na daljavo, razpršilce.

Tujci in državljani članic EU s prebivališčem zunaj EU, ki prihajajo na lov ali strelska tekmovanja, lahko vnašajo orožje ali strelivo na podlagi dovoljenja, ki ga izda organ Republike Slovenije v tujini, pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev. Če osebe nimajo dovoljenja omenjenega organa, ga pod enakimi pogoji lahko izda tudi policija, pri kateri je treba orožje in strelivo takoj ob prestopu državne meje priglasiti.

Tujci in državljani članic EU s prebivališčem zunaj EU, ki želijo kupljeno orožje in strelivo izvoziti iz EU, morajo pridobiti dovoljenje upravne enote, na območju katere ima trgovec oz. posameznik, ki orožje prodaja, svoj sedež. Prodajalec mora orožje ali strelivo pripeljati do državne meje in ga izročiti imetniku dovoljenja v navzočnosti policije.

Hišne živali

Pri vstopu na carinsko območje EU je treba carinskim organom prijaviti (ustno deklarirati) naslednje blago: vsako blago komercialne narave, blago, pridobljeno zunaj EU, katerega količina ali vrednost presega mejne vrednosti, določene za oprostitev plačila dajatev ter vsako blago, za katero veljajo prepovedi in omejitve.
Pri vstopu na carinsko območje EU je treba carinskim organom prijaviti (ustno deklarirati) naslednje blago: vsako blago komercialne narave, blago, pridobljeno zunaj EU, katerega količina ali vrednost presega mejne vrednosti, določene za oprostitev plačila dajatev ter vsako blago, za katero veljajo prepovedi in omejitve. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekomercialne premike hišnih živali ureja uredba (ES) št. 998/2003. Za hišne živali se štejejo psi, mačke, beli dihurji, nevretenčarji (razen čebel in rakov), okrasne tropske ribice, dvoživke, plazilci, ptice (razen perutnine), glodalci in domači kunci. Za nekomercialni premik hišne živali se šteje premik največ petih živali iste vrste, ki jih spremlja lastnik ali druga oseba, ki jo je pooblastil lastnik živali. Živali ne smejo biti namenjene prodaji ali prenosu na drugega lastnika.
Vstop hišnih živali na območje EU je dovoljen samo preko mejnih prehodov, ki so odobreni za nekomercialne premike hišnih živali.

Pri nekomercialnih premikih psov, mačk in belih dihurjev, kjer je skupno število živali več kot pet, veljajo pogoji in nadzor kot v primeru trgovanja z živalmi. Vstop na ozemlje EU je dovoljen samo preko mejnih prehodov, kjer so mejne veterinarske postaje, pregled živali pa mora opraviti uradni veterinar mejne veterinarske postaje.

Za pse, mačke in bele dihurje veljajo posebne zahteve glede stekline. Pogoji za vnos na ozemlje EU se razlikujejo z ozirom na to, ali so v državi, iz katere živali prihajajo, razmere glede stekline ugodne ali neugodne.

Za odobritev vnosa iz tretjih držav na ozemlje EU se zahteva, da so živali ustrezno označene z mikročipom ali jasno čitljivim tetoviranim znamenjem. Tetoviranje se šteje za ustrezen način identifikacije živali, če je bila žival na ta način označena pred 3. 7. 2011, za živali, označene po tem datumu, pa je edini dovoljeni način identifikacije mikročip. Spremljati jih mora predpisani dokument, ki potrjuje veljavno cepljenje proti steklini:  evropski potni list za hišne živali oziroma zdravstveno spričevalo.

Za živali, ki prihajajo iz tretjih držav, ki niso navedene na nobenem seznamu držav iz uredbe, pa  velja, da mora imeti žival še test titracije, ki mora biti opravljen najmanj tri mesece pred vstopom živali na območje EU, in sicer v pooblaščenem laboratoriju.

Ozemlja oz. države, za katere ne veljajo zaščitni ukrepi iz odločbe 2007/25/ES, so trenutno: Andora, Hrvaška, Ferski otoki, Grenlandija, Islandija, Liechtenstein, Monako, Norveška, San Marino, Švica in Vatikan.

Pri premikih hišnih ptic iz tretjih držav veljajo zaradi tveganja prenosa virusa aviarne influence (ptičje gripe) zelo strogi pogoji, določeni v odločbi Komisije 2007/25/ES. Vnos hišnih ptic, ki spremljajo svoje lastnike na potovanju, je dovoljen samo preko mejnih prehodov, kjer so mejne veterinarske postaje, pregled živali pa mora opraviti uradni veterinar mejne veterinarske postaje.

Druge hišne živali mora spremljati ustrezno zdravstveno spričevalo, biti pa morajo tudi ustrezno označene. Vnos vseh drugih živali, ki se ne štejejo za hišne živali v skladu z uredbo (ES) št. 998/2003, in hišnih živali za komercialne namene je mogoč preko mejnih prehodov, kjer je mejna veterinarska postaja.

Vnos živil

Pri prestopu zunanje meje EU je treba carinskim organom prijaviti vsak vnos oziroma iznos gotovine in vrednostnih papirjev, katerih skupna vrednost presega 10.000 evrov.

Vnos oziroma uvoz živil v EU urejajo številni predpisi, ki imajo namen potrošnikom v EU zagotoviti varna in kakovostna živila. Živila, ki jih potniki uvažajo iz tretjih držav za lastne potrebe, se lahko uvozijo brez posebnih formalnosti, vendar lahko tudi pri uvozu živil za lastne potrebe veljajo omejitve ali prepovedi, če je to potrebno zaradi varovanja javnega zdravja, zdravja živali ali rastlin.

Zaradi tveganja prenosa živalskih bolezni veljajo pri vnosu živil živalskega izvora (mesa, mleka, mesnih in mlečnih izdelkov, rib, jajc, medu …) za osebno rabo potnikov posebni pogoji, ki so določeni v uredbi (ES) št. 206/2009. V skladu z določbami te uredbe lahko potniki brez veterinarskih formalnosti vnesejo na ozemlje EU naslednja živila:

– do skupno 10 kg mesa in mleka ter mesnih in mlečnih proizvodov (razen mleka v prahu, hrane za dojenčke in posebnih živil in posebne hrane za hišne živali, potrebnih iz zdravstvenih razlogov), ki izvirajo iz Hrvaške, s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije,

– do skupno 10 kg mleka v prahu, hrane za dojenčke in posebnih živil in posebne hrane za hišne živali, potrebnih iz zdravstvenih razlogov, ki izvirajo iz Hrvaške, s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije, pod pogojem, da teh izdelkov pred odpiranjem ni treba hraniti v hladilniku, da gre za zapakirane izdelke zaščitene blagovne znamke, namenjene neposredni prodaji končnemu potrošniku, in je embalaža nepoškodovana (razen, če so izdelki trenutno v uporabi),

Večje količine izdelkov živalskega izvora se lahko prinesejo v EU le, če se ob vnosu opravijo predpisane veterinarske formalnosti.

– do skupno 2 kg mleka v prahu, hrane za dojenčke in posebnih živil in posebne hrane za hišne živali, potrebnih iz zdravstvenih razlogov, ki izvirajo iz drugih držav (razen iz Hrvaške, Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije), pod pogojem, da teh izdelkov pred odpiranjem ni treba hraniti v hladilniku, gre za zapakirane izdelke zaščitene blagovne znamke, namenjene neposredni prodaji končnemu potrošniku, in je embalaža nepoškodovana (razen, če so izdelki trenutno v uporabi),

– do skupno 20 kg ribiških izdelkov ali ena riba, če njena teža presega 20 kg (vključno s svežimi, posušenimi, kuhanimi, nasoljenimi, dimljenimi ribami ter nekaterimi lupinarji, kot so kozice, jastogi, mrtve školjke in ostrige). Sveže ribe morajo biti očiščene. Omejitve ne veljajo za ribiške izdelke, ki prihajajo s Ferskih otokov ali Islandije,

– do skupno 10 kg drugih proizvodov živalskega izvora, kot so med, žive školjke, ostrige in polži, ki izvirajo iz Hrvaške, s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije, za osebno porabo,

– do skupno 2 kg drugih proizvodov živalskega izvora, kot so med, žive školjke, ostrige in polži za osebno porabo, ki izvirajo iz drugih držav (razen iz Hrvaške, s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije).
 
Rastline in rastlinski proizvodi

Vnos prepovedanih drog v Slovenijo ali njihov iznos iz Slovenije je prepovedan.
Vnos prepovedanih drog v Slovenijo ali njihov iznos iz Slovenije je prepovedan. FOTO: Carinska uprava RS

Rastline, deli rastlin in drugi proizvodi, s katerimi se lahko prenašajo rastlinam škodljivi organizmi, se lahko vnesejo v EU le preko mejnih prehodov, kjer je enota fitosanitarne inšpekcije in fitosanitarni inšpektor lahko opravi pregled pošiljke. Pošiljke mora spremljati tudi izvirno fitosanitarno spričevalo.
 
Inšpekcijski pregled in fitosanitarno spričevalo nista obvezna za uvoz majhnih količin rastlin in rastlinskih proizvodov, ki izvirajo iz evropskih držav in jih v Slovenijo vnesejo fizične osebe. Za majhne količine se štejejo:

– sadje in surove vrtnine (z izjemo krompirja): skupaj 5 kg,

– rezano cvetje in deli rastlin, povezani v šopek ali venec: 1 šopek ali venec,

– seme (z izjemo semenskega krompirja) v izvirnem pakiranju, ki ni namenjeno prodaji, skupaj 0,5 kg,

– okrasne čebulice in gomolji: skupaj 5 kg,

– novoletne jelke brez korenin: 1 kos,

– sobne rastline, lončnice (z izjemo bonsajev): skupaj 3 rastline,

– balkonske rastline, neolesenele okrasne grmovnice: skupaj 10 rastlin.

Zaščitene živalske in rastlinske vrste

Pri trgovanju z ogroženimi rastlinskimi in živalskimi vrstami veljajo stroge omejitve. Vsako zaščiteno žival, rastlino ali izdelek iz njih morajo spremljati dokumenti, ki so predpisani s konvencijo CITES in evropskimi ter nacionalnimi predpisi. Dokumenti so potrebni za žive ali mrtve živali in rastline ter njihove dele in izdelke iz njih, in sicer tako pri uvozu kot izvozu.

Pri uvozu za osebne oziroma gospodinjske potrebe dovoljenje za uvoz oziroma ponovni uvoz ni potrebno, če gre za do največ 125 gramov kaviarja jesetrovk (Acipenseriformes spp.) na osebo, v posodah, ki so označene v skladu s predpisi, do tri ropotulje iz kaktej (Cactaceae spp.) na osebo, do štiri mrtve obdelane osebke krokodilov (Crocodylia spp.) na osebo, razen mesa in lovskih trofej, do tri lupine polžev vrste Strombus gigas na osebo, do štiri mrtve osebke morskih konjičkov (Hippocampus spp.) na osebo, do tri lupine školjk velikank (Tridacnidae spp.) na osebo, ki skupaj ne presegajo 3 kg, pri čemer je osebek lahko ena neodprta lupina ali dve pripadajoči lupini.

Zdravila in prepovedane droge

V prtljažniku v spodnjem delu športne torbe je carinik na mejnem prehodu Gruškovje našel neprijavljenih 668 modrih tabletk.
V prtljažniku v spodnjem delu športne torbe je carinik na mejnem prehodu Gruškovje našel neprijavljenih 668 modrih tabletk. FOTO: Carinska uprava RS

Uvoz zdravil smejo opravljajo le osebe, ki so registrirane za dejavnost prometa z zdravili. Potniki lahko iz tretjih držav prinesejo le zdravila, ki jih potrebujejo za lastno uporabo, in v količini, ki ustreza temu namenu.

Vnos prepovedanih drog v Slovenijo ali njihov iznos iz Slovenije je prepovedan. Osebe, ki prestopajo mejo Slovenije, smejo imeti pri sebi le droge, ki se v skladu s posebnimi predpisi uporabljajo kot zdravila. Upravičenost do posesti teh drog mora potnik dokazati z zdravniškim potrdilom.

Predmeti kulturne dediščine

Za iznos predmetov kulturne dediščine v tretje države in iznos v države članice EU je treba pridobiti izvozno dovoljenje, ki ga izda ministrstvo pristojno za kulturo. Uvoz predmetov kulturne dediščine je prost, kar pomeni, da dovoljenje ministrstva, pristojnega za kulturo, za uvoz predmetov kulturne dediščine ni potrebno. Kljub temu se ob uvozu predmetov kulturne dediščine lahko upoštevajo druga merila in mednarodni predpisi, ki omejujejo prost pretok predmetov kulturne dediščine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nik500
14. 06. 2012 17.07
+1
Mene zanima ali lahko preneseš čez hrvaško mejo meso zelenjavo in sadje brez težav na mejni kontroli....
Martin Mirt 1
14. 06. 2012 14.27
+3
Lahko obtičite zaradi spominka, če pozabite potni list, pa zaradi spomina! (Ker ste zaradi slabega spomina pozabili nanj.)
Sentis
14. 06. 2012 10.53
+21
"Vnos prepovedanih drog v Slovenijo ali njihov iznos iz Slovenije je prepovedan." To pa dobro da ste napisali, človk ne bi vedu...
loden
14. 06. 2012 11.21
+11
Oprosti no, ampak točno tako piše na uradni strani CURSA.
qreqa
14. 06. 2012 13.41
+5
Ja sam 1g trave za lastno uporabo ni nč hudga... se da zment
agram
14. 06. 2012 14.59
+2
kaj te boš z 1g!? :) to je komaj za pol dneva :D
Jinks
14. 06. 2012 16.55
+1
Kar naj kontrolirajo, še bolj bi morali! Sam nimam kaj skrivati, zato me ne skrbi.
mijavci
14. 06. 2012 18.45
+1
Pa kakšno havbico tud ne smeš za sabo z avtomobilom vlečt.
.MOSSAD.
14. 06. 2012 10.46
+1
Moj prijatelj je iz Hrvačke...brez težav prinesel Junfer od ene Hrvatice...pa to..
themagneto
14. 06. 2012 10.51
+2
sanjaj....kompleksič, kdaj greš u Grčijo?
Ramzess
14. 06. 2012 10.39
+1
Lep članek, a v vsebini birokracije kar mrgoli, ...denimo, če je bila žival veterinarsko že pred potovanjem pregledana in tako dalje, ima vse potrebne dokumente, zakaj bi moral veterinar na meji zadevo še ponavljat.
Kajetan
14. 06. 2012 15.36
+1
Ramzess
14. 06. 2012 10.35
+0
"Prodajalec mora orožje ali strelivo pripeljati do državne meje in ga izročiti imetniku dovoljenja v navzočnosti policije." V tem ni logike, če to mora početi za vsakim tujim kupcem ima dodatno delo in stroške, in letanje do do ene meja. Praktično mora imeti ekipo, ki počne izključno samo to.
pgdpgd
14. 06. 2012 09.04
+24
večina jih bo obtičala v naši preljubi ,ker nimajo kaj sabo čez mejo sploh nest
bus303
14. 06. 2012 08.57
+3
Zanima me če lahko iz Hrvaške pripeljem uplenjeno kuno?
Mr.JanHara
14. 06. 2012 20.10
Čez zeleno mejo je izven mejnih prehodov dovoljen uvoz kalašnikovk in beret ter streliva zanje v neomejenih količinah preko agencije Mama Elka Strojan & co.
.MOSSAD.
14. 06. 2012 08.54
-18
Da ne boste zaradi spominka obtičali na meji LOL....Kakšna meja...kakšna meja????? ======================== Napište: Vsi ki boste šli na dopust v tisto nerazvito,zarukano Hrvaško...po domače NE CIVILIZIRANO OKOLJE!!!!
veseliveselko
14. 06. 2012 09.28
+26
Po tvojem komentarju sodeč ne vem iz kakšne visoke kulture in visoke civilizacije ti prihajaš???
RDJr
14. 06. 2012 09.30
+4
medvedka555
14. 06. 2012 09.31
+12
Mossad a si lahko še večji nacionalist? Katastrofa!!!!!!!!
.MOSSAD.
14. 06. 2012 09.39
-2
Sploh vas ne štekam...sorry medvedka555..tebi sem dal +..ker nisi žaljiva...pa to..
medvedka555
14. 06. 2012 09.41
+3
LOL, hvala, a ko pa hodiš dol rit namakat je pa uredu? Samo vprašam.
.MOSSAD.
14. 06. 2012 09.43
-3
miška...ne homim DOL..se pač cenim...upam da ni prepovedano...pa to.. Dol hodi namakat Borat & co.. Naši hodimo v Grčijo...JJ..ne pusti drugam..heeeeee...
medvedka555
14. 06. 2012 09.51
+4
Potem grem pa jaz k sosedom, ti pa v Grčijo.
.MOSSAD.
14. 06. 2012 09.52
+1
Ni panike...sam ne pol jamrat...so me OKRADLI NA DOPUSTU...pa to..
medvedka555
14. 06. 2012 09.59
+2
Hahaha, slabe izkušnje? Meni je bilo vedno vse ok, res pa je, da že par let nisem bila tam na dopustu.
.MOSSAD.
14. 06. 2012 10.01
+0
No vidiš še je upanje...heeeee.. Drgač pa pohvalno...pa to..
medvedka555
14. 06. 2012 10.12
+2
Ti kar upaj, kmalu ne bo denarja za letovanje v Kopru, ne pa kje v tujini. Pod savskim mostom bo najbolj ugodno.
.MOSSAD.
14. 06. 2012 10.18
+0
Na parceli bom senčnike postavil..pa ležalnike..cena 1kg Stročjega fižola...pa to..
medvedka555
14. 06. 2012 10.22
+1
.MOSSAD.
14. 06. 2012 10.39
+0
themagneto
14. 06. 2012 10.41
+3
Kmet...nikamor ne hodiš ti! Primat kakršen si, je več kot očitno da jih dobiš po buči in še pravično je povrh vsega!
Ramzess
14. 06. 2012 10.44
+0
Zaradi kakšnega spominka niso rekli, tako da ...
.MOSSAD.
14. 06. 2012 10.44
-3
them.....Hodim samo v razviti..civilizirani SVET..prijazni ljudje...itd..
themagneto
14. 06. 2012 10.45
+6
v noben civiliziran svet ne hodiš ti, ker tam nimaš kaj iskat! Ni zate! Ne barvaj ne drugih ne sebe;)
themagneto
14. 06. 2012 10.46
+2
v noben civiliziran svet ne hodiš ti, ker tam nimaš kaj iskat! Ni zate! Ne barvaj ne drugih ne sebe;)
hanzz
14. 06. 2012 08.53
+0
iz hrvaške v slovenijo poznam prehod kjer se da vse prešvercat, samo pokličte :) hec hec
urshyka666
14. 06. 2012 09.04
mali_mali
14. 06. 2012 08.33
+3
kako je s fotografsko opremo Dva bodya, teleobjektiv, stojalo, vidokamera, filtri, snemalne luči...
M&M-M
14. 06. 2012 09.36
+4
za takšne stvari ti priporočam, da se pozanimaš tudi na drugi strani meje; primer: par je šel na morje in s sabo nesel TV (veliki LCD-ja res je); en mesec prej sta se pri naši carini pozanimala kaj potrebujeta, da prijavita ta TV..... vse papirje sta uredila po navodilih naše carinske uprave.... prišel je dan, ko je treba na morje.....čez našo mejo vse BP, medtem pa na Hrvaški strani komplikacije; tam so jim trdili, da sploh nimajo pravih papirjev, zahtevali so plačilo 150€ carine itd..... samo tko za info, ker kar si ti naštel/a, je vredno vsaj enkrat več kot tista televizija;
Ramzess
14. 06. 2012 10.42
-1
Mali_mali, to je itak oprema poklicnega fotografa/snemalca, ta pa itak mora imeti vse potrebne papirje.
Trampy2003
14. 06. 2012 10.58
+1
Hrvatski carinici nemaju više mogućnos ispunjavati PUR obrazac (privremeno uvezena roba), te svaki uvoz robe koja ne spada u osobnu prtljagu (čiji popis nađete na carina.hr) spada pod uvoz u putničkom prometu
jojo007
14. 06. 2012 08.25
+1
Ti si neprimerna
jojo007
14. 06. 2012 08.26
+3
JezekTekaTeka38
14. 06. 2012 08.24
+30
A da ne smemo orožja sabo nositi ... od kdaj pa to ... ah, ti novi zakoni ...
nepridiprav
14. 06. 2012 08.24
+23
"Vnos prepovedanih drog v Slovenijo ali njihov iznos iz Slovenije je prepovedan." Hahahahahaha
jojo007
14. 06. 2012 08.28
+17