Slovenija

Da ne bi vplival na priče, Merc ostaja v priporu

Maribor, 09. 05. 2011 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po akciji štajerskih kriminalistov je sodišče zaradi možnosti vplivanja na priče in ponovitvene nevarnosti vodji oddelka za okolje in prostor Vinku Mercu odredilo en mesec pripora.

Vodja oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti Vinko Merc je osumljen jemanja podkupnine pri izdajah gradbenih dovoljenj in zavlačevanja postopkov, kar pa sam v celoti zanika.
Vodja oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti Vinko Merc je osumljen jemanja podkupnine pri izdajah gradbenih dovoljenj in zavlačevanja postopkov, kar pa sam v celoti zanika. FOTO: Mia Media
Vodja oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti Vinko Merc tudi po vloženi pritožbi ostaja v priporu, je danes potrdil njegov odvetnik Viktor Osim in dodal, da je mariborsko sodišče o tem odločilo že v nedeljo. Merca zdaj čaka enomesečni pripor, ki pa je lahko odpravljen že prej, če bi prenehali priporni razlogi.

Preiskovalni sodnik je zoper Merca že v petek zvečer odredil pripor iz dveh razlogov, in sicer možnosti vplivanja na priče in ponovitvene nevarnosti. Odvetnik Osim se je na sklep takoj pritožil, pritožbeni senat pa je odločil, da je pritožba neutemeljena.

Načelnik mariborske upravne enote Željko Vogrin pa je potrdil, da so s sklepom Vinku Mercu prepovedali opravljanje dela za čas trajanja postopka. Sklep o prepovedi opravljanja dela so preko Merčevega odvetnika že posredovali Mercu, ki naj bi sicer tudi sam razmišljal o odpovedi delovnega razmerja.

Merc je sicer osumljen predvsem jemanja podkupnine. Med drugim naj bi v zameno za ugodnejši nakup stanovanja posredoval pri postopkih za izgradnjo objekta Centrum, ki ga je gradilo podjetje MTP. Očitana dejanja Merc v celoti zanika.

Policija je v sredo opravila tudi hišno preiskavo na domu mariborskega župana Franca Kanglerja.
Policija je v sredo opravila tudi hišno preiskavo na domu mariborskega župana Franca Kanglerja. FOTO: Simon Neuvirt

Obsežna preiskava korupcije v Mariboru

V pohorskih pragozdovih nimam nobenega skrivnega posestva, gre za parcelo oziroma pogorišče, ki sem ga pridobil v januarju 2009 za 20.500 evrov, kar je bilo tudi plačano z mojega transakcijskega računa. Isto leto je za to parcelo bila podeljena tudi vstopna pravica za 20 let, kar je zabeleženo v zemjiški knjigi na okrajnem sodišču v Slovenski Bistrici. Mariborski župan Kangler

Policisti so Merca pridržali v sredini obsežni kriminalistični preiskavi na območju Maribora, v središču katere se je sicer znašel tudi mariborski župan Franc Kangler, ki pa so ga tako kot še osem drugih po zaslišanju izpustili na prostost.

V okviru preiskave na področju korupcije in gospodarskega kriminala, ki so jo začeli leta 2008, so kriminalisti na širšem območju Maribora opravili 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Po navedbah vodje mariborskih kriminalistov Janeza Lovreca se sumi navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb. Povzročena premoženjska škoda oziroma korist naj bi znašala več kot pet milijonov evrov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
09. 05. 2011 13.38
... odvetnik Merca, svojega klienta zelo dobro pozna in pozna njegove necednosti - nevem zakaj si mora Osim umazat ime s tem da brani koruptivnega posameznika...
FCL
09. 05. 2011 13.32
Lepo da niso zaprli referentov na upravni enoti, ki so verjetno tudi vodili postopke, ampak vodjo oddelka!
kosez
09. 05. 2011 11.40
Kdaj je na vrsti Županković?
Bosta1
09. 05. 2011 11.31
Ja očitno Tončeku niso bili kos nič dokazat... Podobno Zokiju..... Tak pač mamo.....
major1
09. 05. 2011 11.02
Družbo bi mu moral delati Franc miličnik.
mojcico
09. 05. 2011 10.40
Ja, danes je to že mogoče, ampak pred desetimi leti je Smolnikar za večje denarje ostajal nedotaknjen.Pa je bil župan!