Slovenija

Zmerno pri hitrosti, previdno pri alkoholu, na plažo pa nikar z goro denarja

Ljubljana, 25. 06. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Začel se je čas dopustov, morja, odhodov v hribe ... A tudi v tem času previdnost ne bo odveč, opozarjajo policisti. Nepridipravi so namreč najbolj delovni prav v času vašega dopusta, previdnost pa ne bo odveč ne na cesti, ne v gorah.

Ropar
Ropar FOTO: Thinkstock
Da se dopust in prosti dnevi ne bi spremenili v nočno moro, so policisti zbrali nekaj nasvetov, kako zavarovati sebe in svoje premoženje.

Vse, ki odhajate v tujino, opozarjajo, da so turisti priljubljena tarča roparjev in prevarantov. Zato v lokale in na plažo ni priporočljivo nositi večje vsote denarja. Policisti svetujejo, da tega raje varno spravite v sefe hotelov ali uporabljate bančne kartice.

Na mestih, kjer se zadržuje veliko ljudi - lokalne znamenitosti, muzeji, letališče, avtobusne in železniške postaje - je treba paziti na osebne dokumente in osebno prtljago, saj se na teh krajih poleg turistov lahko nahajajo tudi nepridipravi, ti pa radi sežejo po fotoaparatih, kamerah, mobilnih telefonih, tabličnih in drugih računalnikih, nakitu, kolesih, drugih športnih pripomočkih. Zato teh me puščajte brez nadzora.

Pitje
Pitje FOTO: Thinkstock

Previdno na cestah

Policisti opozarjajo, da bodo tudi v času poletne turistične sezone izvajali tudi različne preventivno-represivne aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu.
Vse udeležence v cestnem prometu pa opozarjajo: "Ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oziroma krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik pa je prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot …"

Kot pravijo, je neprilagojena hitrost na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti: "Žal nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. "

Policisti vsem udeležencem v prometu svetujejo:
· Na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili. Vozite previdno, odgovorno in zbrano.

· Hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram! Neprilagojena hitrost je namreč vzrok za 40 odstotkov smrtnih prometnih nesreč. Upoštevajte pravila defenzivne vožnje.

· Vozite na zadostni varnostni razdalji!

· Posebej pozorni bodite na pešce, pa tudi kolesarje in motoriste.

· Motoristi, prilagodite hitrost in način vožnje svojim sposobnostim ter lastnostim ceste. Pri vožnji dosledno uporabljajte čelade in druga zaščitna sredstva.

· Pripnite se z varnostnim pasom!

· Vozniki, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, saj to lahko vpliva na varnost vožnje.

· Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja.

· Vožnja pod vplivom alkohola je smrtno nevarna!

· Uporabite manj obremenjene mejne prehode.

· Ob zaključku letošnjega šolskega leta, med počitnicami in ob začetku novega šolskega leta bo na cestah ponovno veliko otrok. Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato bodite nanje še posebej pozorni!

 Kolesarji in motoristi med bolj ogroženimi

Topli dnevi so tudi tisti, ko številni namesto v avto, sedejo na kolo ali motor. Kolesarji se v prometnih nesrečah redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, tako kot pešci pa sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu, opozarjajo policisti. "Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil - na primer vožnja z neprilagojeno hitrostjo, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, izsiljevanje prednosti kolesarjem na kolesarskih stezah v križiščih ali drugje ...," opozarjajo.

A dodajajo, da ne gre zanemariti niti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev ali zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih kolesarji storijo tudi sami. Med najpogostejše spadajo tiste, ko kolesarji v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo izven kolesarskih stez, vožnja koles ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, nepravilno ravnanje kolesarjev pri razvrščanju ali zavijanju oziroma spreminjanju smeri vožnje, izpuščanje rok iz krmila kolesa, vožnja predmetov in oseb na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi, saj kolesarji na prehodu za pešce nimajo prednosti oziroma se po prehodu.

Motoristom pa policisti v času poletne turistične sezone še posebej svetujejo, naj bodo na cestah izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti!
"Poleg vročine in gostejšega prometa oziroma zastojev, se na cestah poleti v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami," še opozarjajo policisti.

Gora
Gora FOTO: Thinkstock

Previdno tudi v gorah

Posebno previdnost pa policisti priporočajo tudi vsem, ki se bodo te dni odpravili v gore. "Glede na izkušnje iz preteklih let so pogosto vzroki nesreč v gorah poleg neustrezne telesne in psihične pripravljenosti tudi pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah … Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah," pravijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheMafiaDon
26. 06. 2015 06.24
kdo pa je še vzel "goro" denarja na plažo?
Important notice
25. 06. 2015 16.21
+1
zakaj bi na plažo sploh nosil denar?
Klampfman
25. 06. 2015 10.35
+2
Par € za sladoled, ostalo pa kartica. Sej pa ne živimo v srednjem veku.
buco1993
25. 06. 2015 10.52
+2
No ja, osebno mam še vedno rajši gotovino, vedno ko sem brez se najdejo nekje kjer ne sprejemajo kartic...
catman
25. 06. 2015 10.05
+11
Ok, divjal nikoli nisem in ne bom, gore denarja nikoli nisem imel in verjetno nikoli ne bom imel, pri alkoholu pa sem bil in bom vedno previden, vedno zelo pazim, da kaj ne polijem, je škoda vsake kapljice.
movi 1
25. 06. 2015 08.42
+4
Z goro žalosti!!
LOPOVEpredZID
25. 06. 2015 07.22
+8
"na plažo pa ne z goro denarja"....hahahahahahahahahahahahaha a je državni praznik? Al je spomin na 1.april? Kakor koli hec je hec....anede?!
buco1993
25. 06. 2015 10.53
+4
No ja gora denarja je relativen pojem, zame osebno je naprimer 500€ gora denarja. Pa tudi če je v enem bankovcu