Slovenija

Da bodo počitnice brezskrbne ...

Ljubljana, 05. 07. 2013 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če želite na počitnicah uživati, upoštevajte nekaj previdnostnih ukrepov, s katerimi boste poskrbeli za zdravje. Na piknikih bodite pozorni na ravnanje s hrano. Če se odpravite na bazen, spoštujte kopalniški bonton. V času, ko je sonce najmočnejše, pa se zadržujte v senci.

Da bodo počitnice brezskrbne, upoštevajte previdnostne ukrepe.
Da bodo počitnice brezskrbne, upoštevajte previdnostne ukrepe. FOTO: Thinkstock

Poletne počitnice so tukaj. A preden se prepustite brezdelju, na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje svetujejo upoštevanje previdnostnih ukrepov, s katerimi boste poskrbeli za zdravje. 

Na piknikih bodite pozorni na ravnanje s hrano, predvsem upoštevajte temeljne higienske postopke za pripravo in shranjevanje živil. Pri različnih sprostitvenih, rekreativnih in športnih dejavnostih pa spoštujte priporočila za varno kopanje, kopališki bonton, poskrbite za osebno higieno in se zavarujte pred nevarnimi vplivi sonca.

Če se odpravite na bazen ...

Za brezskrbno kopanje v bazenu je potrebna skrb za dosledno vzdrževanje osebne higiene in spoštovanje kopalniškega reda. Nezgodam in poškodbam na kopališčih se lahko izognete, če upoštevate kopališki red, opozarja predstojnica oddelka za zdravstveno ekologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje Simona Uršič. Kot še dodaja, se je treba izogniti skakanju v vodo, saj je možnost poškodb precej velika. Tudi otroke je treba učiti previdnosti. Vodna igrala, še posebej tobogane, je treba uporabljati pazljivo in po navodilih. Potapljanje ni priporočljivo tako zaradi večje možnosti okužbe kot tudi zaradi možnosti nastanka poškodb, je še dejala Uršičeva.

poletje
poletje FOTO: Thinkstock

Previdno na soncu

Na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo, kjer izvajajo nacionalni preventivni program Varno s soncem, so za varovanje zdravja otrok in odraslih izpostavili pomen zaščite pred nevarnimi vplivi sonca. Kot opozarjajo, dojenčkov in malih otrok ne smemo izpostavljati soncu. Tako za odrasle kot za otroke je priporočljivo, da se v času največje moči sonca zadržujejo v senci in se zaščitijo po naravni poti z obleko, s pokrivalom in sončnimi očali. Soncu naj se ne bi izpostavljali od 10. do 16. ure. Kreme, ki jih uporabljamo za zaščito pred soncem, naj imajo sončni zaščitni faktor 30 ali več.

Piknik - priprava hrane
Piknik - priprava hrane FOTO: Thinkstock

Na pikniku poskrbite za varno pripravo hrane

Poletje je tudi čas piknikov in družabnih srečanj, na katerih moramo poskrbeti za zagotavljanje varnosti živil. Uršičeva pojasnjuje, da je neprimerna priprava in shranjevanje živil na piknikih, še posebej neustrezna priprava mesnih jedi na žaru, lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili.

"Največjo težo ima toplotna obdelava surovih živil do varnih temperatur. Dovolj visoka temperatura namreč uniči zdravju škodljive mikroorganizme, kot so salmonele in kampilobakter, ki povzročijo večino bakterijskih okužb s hrano in najpogosteje nastanejo zaradi nezadostne toplotne obdelave živil s kuhanjem, pečenjem, cvrtjem ali zaradi neustrezne priprave jedi na žaru," pravi Uršičeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mommatke
05. 07. 2013 09.39
Mah komu je namenjen ta članek.................................ali pa tako zgleda članek, ki ima več kot tri stavke na tem portalu-mlatenje prazne slame!
Splash71
05. 07. 2013 09.31
+3
Dragi 24 kur... verjetno ste mislili na kopališki red in ne na kopalniški red ... nisem vedel, da obstaja tudi kopalniški red oz bonton... moram preverit v moji kopalnici na kateri steni visi !
santamaura
05. 07. 2013 09.02
+5
Da bodo počitnice brezskrbne ... Vsak drugi dan preverite, če vas niso doma že deložirali
Ramzess
05. 07. 2013 10.03
+1