Slovenija

FOTO in VIDEO: Pokazalo se je veliko srce, dobrodelni koncert uspel

Ljubljana, 03. 06. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je svoje moči združilo 42 glasbenikov in glasbenih skupin, ki so zbirali sredstva za prizadete v poplavah na Hrvaškem, v Srbiji in BiH. Eden največjih dobrodelnih koncertov pri nas je uspel.

Tisti, ki ne morete na dobrodelni koncert, lahko pomagate tako, da pošljete SMS z besedo POPLAVE5 na številko 1919. Tako boste darovali 5 evrov za pomoč poplavljenim področjem Bosne, Hrvaške in Srbije.

Veliko število domačih in tujih glasbenih zvezd je na Kongresnem trgu v Ljubljani uspešno izvedlo dobrodelni koncert za žrtve uničujočih poplav v BiH, Srbiji in na Hrvaškem. Nastopilo je več kot 40 slovenskih in tujih priznanih glasbenikov, ves zbran denar od vstopnic, stojnic in poslanih SMS sporočil pa bodo organizatorji (Mestna občina Ljubljana) namenili prebivalcem območij, ki so jih prizadele poplave.

Člani glasbene skupine Društvo mrtvih pesnikov so po svojem nastopu dejali, da so se z veseljem odzvali. "Tudi slovenski glasbeniki danes podiramo meje in pomagamo našim južnim sosedom," pravijo. Enako pravijo člani zasedbe Pop Design in Nuška Drašček. Glasbenik Miro Todosovski se je zahvalil vsem požrtvovalnim ljudem, ki so v preteklih tednih pomagali pri zbiranju in tudi pri prevozu pomoči na poplavljena območja. "V teh hudih časih moramo biti solidarni," pravi.

MOL je odprt tudi poseben račun, kamor lahko finančno pomoč nakažete tudi vi.Številka je: SI56 0126 1010 0000 114, SWIFT: BSLJSI2X, Koda namena CHAR, sklic: SI18 75604-2992060-90000114.

"Pravega prijatelja spoznaš v nesreči," so prepričani člani zasedbe Cover Lover, ki so na Kongresni trg priklicali tudi nekaj sončnih žarkov. Z energičnim nastopom je obiskovalce razveselil Omar Naber, Alenka Godec pa je ob svojem nastopu dejala, da moramo ljudje držati skupaj, saj da nam lahko le tako uspe. Množica se je nato zavrtela na poskočne pesmi ansambla Gadi in skupine Mambo Kings. Zlatko se je obiskovalcem zahvalil za pomoč prizadetim v poplavah, nato so na oder stopili člani zasedbe Rock'n'Band, za njimi pa skupina Muff. Na svojo kitaro je z dobrim namenom zabrenkal Samuel Lucas, nakar je publiki kri po žilah pognala bosanska legendarna skupina Divlje jagode. "Lepo vas je videti v tako velikem številu. Dobro je biti del koncerta s takšnim namenom. Hvala vsem Slovencem za pomoč!" je dejal član zasedbe Sead Lipovača. Sledila je zasedba Manouche, za njimi pa so po ulicah Ljubljane noreli Kingstoni in Rock Partyzani.

Niesha pohvalila tudi organizatorje

"Najraje pomagam z dobrim nastopom, ki privabi še kakšnega človeka več, da je še kakšen evro več v zbrane namene. Tudi sama sem nakazala denar, ker mi je to lažje, kot da prinesem oblačila," je povedala Neisha, ki je zadovoljna z udeležbo in upa, da ljudje tudi donirajo. Med drugim je pohvalila tudi celotno organizacijo dogodka: "Super, vse teče brez kakšnih koli problemov, ki bi jih sicer lahko pričakovali glede na to kak velik nabor glasbenikov je in v kako kratkem času se menjajo. To je velika zahteva za zvok, tehniko, za vse. Svaka čast za organizatorje," pravi.

Massimo se je zahvalil obiskovalcem, ker da so dokazali, da so ljudje in da lahko s pesmijo premagamo vse.
Massimo se je zahvalil obiskovalcem, ker da so dokazali, da so ljudje in da lahko s pesmijo premagamo vse. FOTO: Miro Majcen

Alenka Gotar je dejala, da se je koncerta udeležila, kljub temu, da ne nastopa. "Danes oni, jutri bomo lahko mi. Nikoli ne veš, kdaj bomo sami potrebovali pomoč," je dejala.Kot pravi, z SMS sporočili pomaga, ko misli, da je res potrebno. "Tudi tokrat sem," pravi.

Na koncertu so sodelovali: Alenka Godec, Alya, Anja Rupel, California, Cover lover, Crvena jabuka, Dan D, Danijela, Divlje jagode, Društvo mrtvih pesnikov, Gadi, Gibonni, Grega Skočir, Halid Bešlić, Hamo & Tribute2love, Hari Mata Hari, Kemal Monteno, Kingston, Lepa Brena, Mambo Kings, Manouche, Mladi Dolenjci, Massimo, Miro Todosovski, Muff, Neisha, Nermin Puškar, Nude, Nuša Derenda, Omar Naber, Petar Grašo, Pop Design, Rock Partyzani, Rok'n'bend, Samuel Lucas, Sausages, Severina, Tinkara Kovač, Tomi M, Trkaj, Vlado Kreslin & Mali bogovi in Zlatko.

Združeno prijetno, koristno in dobrodelno

Kongresni trg se med tem vztrajno polni, prihajajo ljudje iz vse Slovenije. Marina iz Cerknice je za 24ur.com dejala, da se je za obisk koncerta odločila, ker želi pomagati prizadetim v poplavah ter tudi zaradi pestrega glasbenega programa. Kot je dejala, je prinesla tudi materialno pomoč, ki jo je oddala pri tovornjakih Rdečega križa Slovenije. "Prinesli smo posteljnino. Upam, da bo komu dobro koristila," je dejala.

"Prišel sem, ker lahko tako na nek način pomagamo in se imamo prijetno. Da združimo prijetno, koristno in dobrodelno. Ni pomembno, kdo danes igra, ampak da se igra s srcem in z dobrim namenom," je povedal obiskovalec Jože iz Golnika, ki je z nakupom vstopnice prispeval 10 evrov za žrtve poplav.

Severina: To je najmanj, kar lahko prispevamo

Koncerta se je udeležila tudi hrvaška zvezdnica Severina, ki je pred svojim nastopom dejala, da se zahvaljuje, da so jo organizatorji poklicali. "To je najmanj, kar lahko prispevamo," je dejala in priznala, da že ves večer v zaodrju prepevajo ter da je prostor poln emocij. "Moramo jim sporočiti, da niso sami, da jim stojimo ob strani," je še dodala.

Lepa Brena pravi, da se v nesreči pokaže, kdo je pravi prijatelj

Kot je za 24ur.com dejala bosanska pevka Lepa Brena, jo je k sodelovanju povabil ljubljanski župan Zoran Janković. "Vesela sem bila, da lahko pomagam, oziroma da pripomorem k temu, da se ljudem pomaga," je dejala. "Želimo le povedati, da smo ljudje odvisni drug od drugega in da je potrebno pomagati tistemu, ki pomoč potrebuje. Moramo jim pomagati, da se postavijo na noge," pravi. "Ko je hudo, se vidi, kdo je pravi prijatelj," je dodala in se zahvalila vsem, ki so se udeležili koncerta in ki so kakorkoli pomagali ljudem v stiski.

Kaj nujno potrebujejo?

V času koncerta so na Slovenski cesti parkirani vlačilci, v katerih Rdeči križ Slovenije zbira prispevke za žrtve poplav.

Špela Kenda, ena od predstavnic Rdečega križa, je dejala, da so zbirali predvsem čistila, konzervirana hrana, sredstva za čiščenje, krtače, metle, gumijasti škornji, posteljnina, odeja in podobno. "Naj pa ob tem še opozorimo, da tukaj ne zbiramo oblačil," pravi. "Vsak pomaga po svojih najboljših močeh, to je super akcija, vsi smo stopili skupaj," je še dejala.

Preplavimo trg za pomoč žrtvam poplav - 7
Preplavimo trg za pomoč žrtvam poplav - 7 FOTO: Miro Majcen

Pomagate lahko tudi preko mobilnega telefona

Pošljite besedo POPLAVE5 na številko 1919. Tako boste darovali 5 evrov za pomoč poplavljenim področjem Bosne, Hrvaške in Srbije.

MOL je odprt tudi poseben račun, kamor lahko finančno pomoč nakažete tudi vi.

Številka je: SI56 0126 1010 0000 114, SWIFT: BSLJSI2X, Koda namena CHAR, sklic: SI18 75604-2992060-90000114.

Podrobnosti o koncertu si lahko ogledate na spletni strani www.preplavimotrg.si.

Sredstva lahko nakažete tudi na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri SKB banki.

SI56 0310-0111-1122-296SWIFT: SKBASI2X

Koda namena CHAR

Sklic za RK Bosna: 00 937057

Sklic za RK Srbija: 00 937058

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (777)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
08. 06. 2014 11.32
+1
A so sedaj police rdečega križa zopet prazne?
boncek123
05. 06. 2014 19.30
+2
Mene ne briga, katere nacionalnosti je kdo, vedno je treba razmišljat malo širše, kaj če bi se tole zgodilo nam, na primer. Železniki so en večjih prmerov! Komentarji, da dajejo "vsak svojim", so nizki. Nenazadnje, včasih smo bili SHS, a ne?! Jst dam kapo dol organizatorju, predvsem pa tistim fantom in puncam, ki so dirkali po odru gor/dol in rihtali ozvočenje in opremo! To je bilo top! Mene je edino motilo število nastopajočih...roko na srce, 42 je res mal huda cifra, pa to na sredi tedna, ne bi rekla kšn petek al sobota.... Bolje bi blo kakih 25-30, pa od teh kšn komad več. Eni so meli več pesmi, eni pa sam po eno / dve....to ni blo fer do drugih. Pol je pa problem s težavo, ko je treba prosit za dovoljenje za kaljenje javnega reda in miru po polnoči :). Od srca pa hvala nastopajočim, ker so se udeležili tega koncerta, bilo je neponovljivo. In hvala reporterjem, da mamo mal spomina. Nehite se kregat, ker je življenje za to prekratko, obstajajo bolj pomembne stvari!
boncek123
05. 06. 2014 19.31
+2
pa še nekaj...a tele profi slike bi se dale kej dobit?!
Karantanija
04. 06. 2014 17.05
+14
Sedaj pa še en koncert za naše družina in otroke!
TOPLOVODAR
04. 06. 2014 22.29
-1
another nobody
04. 06. 2014 14.40
+10
Ma ne moreš verjet kakšni komentarji. Ma kdo vas sili, da darujete... Če hočeš daj in če ne, bodite tiho in ne žalite ljudi, ki smo darovali. In glede tega kako pomoč ne pride do pomoči potrebnih... Nekaj je pride vseeno. Če ne bi noben nič dal, pa res ne bi nič dobili. In tudi za naše smo že 100x dali in bomo še dali - dokler bomo kej imeli, pa čeprav nimamo nič. Sram naj vas bo!
another nobody
04. 06. 2014 14.47
+5
Pri takih komentarjih nisem pričakoval drugega kot minuse HAHAHAHA Samo izgovore iščete, da ne date nobenemu nič... vam pa bi morali vsi pomagat... ubogeci
asak528
04. 06. 2014 15.44
+0
another nobody : Škoda energije ;) Sem se jaz včeraj trudila a zaman...večina te klape očitno živi v drugi dimenziji, ki je meni tuja ;) tokrat z veseljem čakam na minuse haha
Jaz198X
04. 06. 2014 13.47
+9
In na koncu bodo naši južni bratje, ki živijo v Sloveniji rekli, da so itak samo oni zbirali pomoč in denarna sredstva za ljudi v stiski zaradi poplav...kot se na žalost že govori!
Phoenix123
04. 06. 2014 23.01
+0
Ce ne das, nihce te ne obremenjuje tega. Hvala ti itak. "Dobro se dobrim vraca"...
mijavci
04. 06. 2014 13.24
+5
v bistvu je bilt to koncert svoji za svoje ljudi.
heroj2000
04. 06. 2014 13.10
+11
Taka enotnost bi bila potrebna za prevzem oblasti.
Kritik19
08. 06. 2014 15.55
Saj na takšen način je bil izvoljen Zoki.
Maja Mazi
04. 06. 2014 12.57
+33
Saj lepo, da se pomaga in res so v buli. Ampak!! Govori in pomaga se toliko, ker vas je toliko od dol. Pomagate sami sebi, svojcem. Če bi se to zgodilo v Slo. nam nebi pomagal nihče. Kar se je ze dokazalo. Pa naj vsi ti juzni prodajo svoje BMV , avdije in druge prestizne avtomobile in pomagajo svojim. V Sloveniji je veliko slovenskih druzin ki jim nihče ne pomaga. Poplave letos pozimi kdo jim je pomagal. GASILCI - sami sebi.
Physalis
04. 06. 2014 13.04
-19
Maja Mazi
04. 06. 2014 13.08
+11
ne od pravičnosti. Če imaš višek pomagaj svojim saj ti noben ne brani. Samo jamrat ni treba in živet v socialnem stanovanju.
heavyd
04. 06. 2014 13.11
+11
1. Physalis - ti si tipičen \"veš kaj\". Stiska Slovencev je zate zgolj namišljena. Karkoli se pa omeni je pa faušarije (kar je ironično glede na to koliko malo smo lahko slovenci fouš ljudem od dol..) 2. takoj sem za preverjanje in uravnavanje neravnovesij pri invalidskem upokojevanju priseljencev.
asak528
04. 06. 2014 15.51
-4
Ouuuu mmacas, da ne gremo zdej delat statistike kakšne avte vozijo Slovenci -da ti padejo oči na peclje, ker ti ni jasno od kje jim denar, sploh v prestolnici in večjih mestih. Če bi jih tudi naši prodali, bi lahko tudi marsikomu pomagali. Z mojim letnik 97 ne dobim niti za mleko :)
Physalis
04. 06. 2014 12.34
+6
Zakaj brisete moj komentar????? Kaj je tle spornega ce sem vprasal a je Ivan prispeval kaj za Srbijo, ker jih ima tako rad??????
Iztok1107
04. 06. 2014 12.32
+7
Meni je bilo zelo všeč, tudi to k nas je toliko stopilo skupaj in pomagalo s plenicam,.. itd. tud ta koncert je bil super in po tej katastrofi vsa ta pomoč in pozitivna odzivnost dobrih ljudi smo se zelo dobro počutili :) Hvala vsem in upam da v prihodnje ne potrebujemo katastrof da ljudje stopimo skupaj za dobro ljudi :)
heavyd
04. 06. 2014 13.06
+4
Tebi je blo všeč, ker je bilo toliko ljudi skupaj itd.. pa pozitiva. Ajej še en, ki potrjuje vse stereotipe južnjakov o Slovencih. ..ljudje stopili skupaj za dobro ljudi. Kdo je stopil skupaj "za dobro ljudi" ko so bile tukaj naravne katastrofe? Kaj pa danes, ko je veliko Slovencev lačnih, pa pač ne znajo tako kot južnjaki s hollywoodskimi zvezdami nase opozorit?
Transformerji
04. 06. 2014 12.08
+20
Koncert je že uspel, je pa vprašanje, kje bodo pristala vsa finančna sredstva? Tudi materialne dobrine propadajo v skladiščih ali pa jih drago preprodaja mafija. In če se spomnimo afere našega RK izpred nekaj let, lahko rečemo samo to: še vedno smo na Blakanu!
utrinek25
04. 06. 2014 12.06
+9
Bil včeraj tam, beda vse skup... stati na trgu in gledat te pevce, ki se ponujajo po odru, nikol več! Tiste "večje zvezde" zapele dva komada in tako hitro kot so prišle tudi odšle, samopromocija nič drugega! Ozvočenje slabo malo ljudi, kamermani pa na sredi trga da si bil prisiljen biti tam spredaj. Ne vem čemu platna na odru če ne prikažejo oseb na njih...
asak528
04. 06. 2014 15.39
-1
ti si prou en utrinek najslabšega kar je možno :)
Pacek22
04. 06. 2014 11.56
+12
dobrota je sirota, če bi nas zalilo bi nam pomagali samo Avstrijci, Nemci, Italijani pa tut kakšni poljaki bi se najdli. Ta spodnje pa nebi videli.
la?nislo
04. 06. 2014 11.55
+29
Zakaj pa priveski SLO..... NE naredite kakšen koncert za NAŠE revne ljudi,,,,,,Aja vi ste iz neke druge države..?????
dannyer
04. 06. 2014 11.46
-1
Vse ima meje in prav je tako tudi humanitarnost ima meje . In prav je ,da jo ima poglejmo države ,ki sedaj vedo, da bodo dobili vse od razvitih . Na žalost se jim niti ne ljubi pospravljati ali delati primer filipinov ,ko pogledaš japonso ti pa je vse jasno prav je ,da ima humanitarnost meje drugače pride do izkoriščanja tar z navidezno dobroto narediš več škode kot koristi.(afrika) sam nisem daroval ker se mi ne zdi prav celo ne moralno . s tem že malo pretiravajo . to so suverene države ,ki imajo svoje rezerve hran kar dovolj . celo nekatere imajo več bogatašev od Slovenije recimo hrvaška , srbija , na žalost imamo doma dovolj problemov to ,da naši glasbeniki v času krize niso pomagali ljudem jim pa zamerim za svoje nimamo za druge damo to so jasni znaki na narodni propad . žalostno . vse ima meje drugače bi lahko delali kaj hočemo vozili po levi pili alkohol ko vozimo skakali streljali ropali itd torej vse ima meje tudi humanitarnost ima mejo . lepa gesta samo z grenkim priokusom . kaj se tiče slovenskih glasbenikov ,pa mi je jasno da ne bom kupil noben dvd od njih . saj nas tako ali tako očitno ni. od njih sem razočaran .
iGURT
04. 06. 2014 11.53
+10
Pomaga se na prostovoljni bazi nima te kaj motit, ti če nočeš pa ne boš, nihče te ne sili ..
dannyer
04. 06. 2014 12.05
-3
tudi to ima meje kar je preveč je pa preveč .
xyz72
04. 06. 2014 12.24
-1
dannyer, ahaaa, vidim kaj vse tebe moti ... v bistvu skoraj vse ;) ... "doma imamo probleme" ... ja, imamo jih res! in za večino njih je dolžna poskrbet država in ne posamezniki ;) posameznik se ima pravico sam odločat, kaj, kolk in komu bo dal. ti pa veš, na koga se moraš obrnit ... nestrpnež ;)
dannyer
04. 06. 2014 13.57
+2
ti si nestrpnež .moti me samo pretiravanje
advocate
04. 06. 2014 11.30
+23
sočutje imam do teh ljudi, ki so bili deležni v poplavah, vendar roko na srce tudi Slovenija je lačna in tudi pri nas so brezdomci! Slovenci, kaj ko bi tudi za naše domače priredili nekaj takega? Lep dan, naj bo s soncem obsijan
milan-hisan
04. 06. 2014 11.29
+3
Pokazal se je Janković, ki je objemal Danielo.
mertseger
04. 06. 2014 11.13
+33
Da se ve kam gre ta pomoč tole je komentar nekoga ki je šel dol. Govorim iz lastnih izkušenj: pred časom smo v BiH peljali humanitarno pomoč (hrano, vodo, oblačila, plenice, sredstva za higieno, maske...) in že par sto metrov pred mejnim prehodom vidiš "lešinarje", ki čakajo in iščejo šleperje in kombije s humanitarno pomočjo. Vsak jih vabi v svoje "zbirne centre", od koder naj bi ta pomoč 100 % šla v roke ljudem, ki so najbolj ogroženi. Naš "konvoj" je imel že vnaprej dogovorjeno lokacijo (no, vsaj približno), zato se nismo pustili prepričati. Ko smo prišli čez mejo, smo se zaradi zaprtja nekaterih cest in posledično obvozov na kratko izgubili, kar je manjša skupina, ki je to opazila, poskušala izkoristiti in nas zvabiti na neko X lokacijo. Imeli smo srečo, da smo se ustavili na dokaj prometnem križišču, saj so nam v enem trenutku začeli celo groziti s "palico iz prtljažnika". No, na koncu se je za nas vse srečno končalo in naslednji dan zjutraj smo prispeli na cilj. Na voljo smo imeli dve možnosti: 1) ali peljemo vso robo v zbirini center (RK), 2) ali pa jo sami razdelimo med ljudi, ki to pomoč najbolj potrebujejo (kar pomeni bistveno več časa in truda z naše strani). Na koncu smo se odločili za 2. možnost, kar se je na koncu izkazalo za zadetek v polno. Izbrali smo vas (cca. 300 hiš), za katero smo uspeli zvedeti, da je bila med poplavami vsa pod vodo (3, 4m vode), z enim od domačinov, ki je imel "čisto" dvorišče smo se dogovorili za zbirno točko, kjer smo robo sortirali po paketih (približno enaki paketi na 1 hišo), nato pa smo se zapeljali po vasi in prebivalce povabili k prevzemu paketov. Težko je opisati občutek, ko vidiš bose (dobesedno) ljudi, ko se približujejo lokaciji in preplašeno sprašujejo, če lahko vzamejo paket, na koncu pa s solzami in/ali nasmehom odnesejo paket proti svoji hiši. No, to je lepa plat zgodbe... Potem pa od teh istih ljudi slišiš: v našo občino naj bi prispelo že X šleperjev in kombijev pomoči, pa ta pomoč še ni prišla do ljudi (10 dni po poplavah). V enem od zbirnih centrov imajo ogromne količine kruha, ki pa je že plesniv, ker ga niso razdelili med ljudi. Iz teh zbirnih centrov so se delile "pomoči" v obliki plastenke vode in ene (?!) konzerve hrane na družino.
odpisan2x
04. 06. 2014 13.48
+5
samanthka
04. 06. 2014 14.10
+1
Prosim vas,pomagajte jim se naprej,vecina ljudi ni dobila NIC, zal zaman stojijo pred centri,saj jim se kruha ne dajo.prosim nadaljujte spomocjo in osebno dostavo
El Koronito
04. 06. 2014 11.11
-1
Še pomnite, gospodje :
El Koronito
04. 06. 2014 11.16
+3
Premislite, preden karkoli napišete. Tisti, ki ne premorete občutka biti Človek ... ki ne znate pokazati empatije tudi v najhujših trenutkih. Nizkotni, zavistni in ničvredni pritlehneži. Hvala Bogu, da vas je samo peščica. Slovenci smo že večkrat pokazali svojo veličino ... brez vas zavistnih in skopih ničvrednežev, ki itak niste za nobeno rabo.
El Koronito
04. 06. 2014 11.38
-2
Zakaj brišeš ? Kaj pa je narobe s tem komentarjem ???
dannyer
04. 06. 2014 11.57
+2
tudi pretirana čustva so problem . tudi empatija ima meje. človek v resnici ni čustveno bitje dokler imamo kaj smo prijazni ko kaj izgubimo smo pošasti . smo namreč lovci , predatorji . v krutih razmerah se iz prijaznega človeka spremenimo v pošast to je na žalost prava podoba človeka
Music_boy
04. 06. 2014 11.08
+6
Kar se mene tiče imamo tudi v SLO politično moralno naravno katastrofo. Naša skladišča so prazna poleg tega pa berem da dobivajo plesnivo in staro obleko za pomoč. Žalostno. Dejmo malo pogledat tudi svojo bedo in pomanjkanje.