Slovenija

Cvikl ne vidi razloga za odstop

Ljubljana, 10. 06. 2008 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sejo komisije DZ, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, sta predčasno zapustila Jelinčič in Hrovat. Cvikl poziva k razrešitvi ne upošteva.

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8 Milan M. Cvikl, ne vidi razloga, da ne bi ostal na mestu predsednika. Postopek za njegovo razrešitev so namreč z današnjo vlogo za njegovo zaslišanje na tej komisiji, sprožili trije člani komisije - Zmago Jelinčič, Josip Bajc in Robert Hrovat. Po Cviklovih besedah predmet preiskovalne komisije "ni obdobje pred letom 2004, pač pa le obdobji med letoma 1991 in 1993 in po letu 2004". Kot je pojasnil, ga je DZ za predsednika komisije imenoval zato, ker v teh obdobjih ni bil nosilec kake funkcije.

Milan M. Cvikl na očitke odgovarja, da v obdobju, ki ga preiskuje komisija, ni bil nosilec kake funkcije.
Milan M. Cvikl na očitke odgovarja, da v obdobju, ki ga preiskuje komisija, ni bil nosilec kake funkcije. FOTO: POP TV

Komisija je sicer danes nadaljevala nadaljevala zaslišanje nekdanjega direktorja Generalštaba Slovenske vojske Dragana Bavčarja, ki se je sicer začelo že 15. maja. Cvikla je zanimalo, ali so pri pripravi pogodbe preverjali cene in pogoje iz ponudbe oziroma zakaj se nekatere cene in pogoji v pogodbi razlikujejo od prvotne ponudbe. Konkretno ga je zanimalo, zakaj je v pogodbi navedeno, da Patria na vozila nudi garancijo do 30.000 kilometrov, medtem ko je v njeni ponudbi navedeno, da jo nudi do 60.000 kilometrov. Bavčar je odgovoril, da gre pri tem za podatke, ki jih Patria ocenjuje kot poslovno skrivnost, zato so člani komisije sejo prekinili in jo nadaljevali za zaprtimi vrati.

Po zaslišanju je Cvikl dejal, da ne more odpraviti suma negospodarnosti in netransparentnosti pri nakupih oklepnikov 8X8. Poziv k njegovemu pričanju zato dojema kot politični pritisk, da bi se delo te komisije ustavilo vključno z delom njenega predsednika.

Zatrdil je, da je od Bavčarja sicer dobil vsa pojasnila, ki jih je želel, ga njegovo pričanje ni prepričalo, saj v nobenem zakonu, še posebej pa ne v zakonu o javnih financah, ni zapisano, da se nekdo lahko izpogaja v škodo države. Kot primer je navedel garancijske in dobavne roke.

V zvezi z umikom stopnje interno je Cvikl dejal, da je ministrstvo za obrambo (MORS) prosil, naj umakne stopnjo zaupnosti iz dokumenta, ki primerja komercialno učinkovitost in kjer so navedeni tudi garancijski pogoji in dobavni roki. Kot je zatrdil, MORS tega ni storil.

Jelinčič meni, da je Rotis umaknil oznako poslovne skrivnosti iz ponudbene in pogodbene dokumentacije v delu, ki se nanaša na garancijske pogoje, zato bi po njegovem mnenju seja morala biti javna. S Hrovatom sta se strinjala, da se je Cvikl bal, da bi ga postavili na laž in je ni odprl za javnost. Cvikl je na te očitke odgovoril, da je od MORS zahteval umik stopnje interno iz njihovega lastnega poročila o komercialni učinkovitosti, ne pa iz ponudbe Rotisa. "Rotisovi papirji me ne zanimajo, zanima me to, kar je bila ministru podlaga za odločitev, da je Rotis boljši," je poudaril Cvikl.

Jelinčič in Hrovat sita Cviklovega monologa

Bavčar po zaslišanju ni dajal daljših komentarjev, dejal je le, da bo več o tem povedal predsednik komisije.

Sicer pa sta sejo predčasno zapustila Robert Hrovat (SDS) in Zmago Jelinčič (SNS). Hrovat, zato, ker je v ''komisiji praktično nemogoče delati'', Jelinčič pa ima, kot je dejal, dovolj Cviklovega monologa. Hrovat je dodal, da predsednik komisije sejo vodi "absolutno po svoje". Pričo kljub temu, da so jo povabili vsi člani komisije, vseskozi zaslišuje sam, pri tem pa vseskozi vodi "lastne monologe", je dodal.

"Drago Bavčar je v uri in pol mogoče odgovarjal vsega 10 ali 15 minut, tako da si lahko predstavljate, kako poteka zaslišanje," je pojasnil Hrovat in dodal, da bo zaradi takšnega ravnanja razmislil, ali bo sploh še sodeloval v komisiji ali ne.

Zmago Jelinčič pa je povedal, da mu ni jasno, kaj želi Cvikl doseči s svojimi vprašanji. "Konec koncev se je dokazalo, da Cvikl oziroma Ivan Prebil, ki je zanj pripravil izvedensko mnenje, nista pravilno ocenila garancijskih rokov. Ne vem, ali zaradi neznanja ali namerno, lahko pa rečem, da je Cviklu samo do tega, da bi na vsak način pokazal, da je bilo nekaj narobe, ker ni bila izbrana Sistemska tehnika," je poudaril in dodal, da je Bavčar Cviklu skušal nekajkrat pojasniti zadeve, vendar mu predsednik komisije enostavno ni pustil do besede.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 06. 2008 22.18
PAHORČEK Kaj si prepričan da se že ne zdravijo,po nosovih sodeč,menim da trošijo močne sedative,če že ne elektrošoke...samo poglej kako jih zanaša
Pahorcek
11. 06. 2008 10.36
WDF is Cvikl??? Cvikl in Kresalova bi se mogal jit zdraut od odvisnosti od JJ. Janšofila hehehe
pahor?ek
11. 06. 2008 10.30
Mogoče še ena zadeva v zvezi s patrijami. Vse kaže, da je celotna zadeva bila že vnaprej dogovorjena s sistemsko tehniko, kjer ima svoj lonček tudi Cvikl. In to je že en primer korupcije. Ta vlada se je zavezala, da bo rekla "NE" korupciji, zato je tudi izdala nov razpis, kjer je zmagala finska Patria.
pahor?ek
11. 06. 2008 10.07
Vsi ti vidiki, ki ste jih odprli, še kako držijo! Še najbolj se strinjam z manjinim, ko pravi, da se njegovo zasebno življenje zrcali v poliitki. Ravno to je razlog, zakaj stojim na stališču, da je potrebno voliti takšnega človeka, ki za svoj temelj postavlja tudi etične vrednote. Cvikl je eden takšnih, ki besede "vrednota" ne pozna.
manjakranjc@hotmail.com
11. 06. 2008 09.51
Dan, Zelo zanimiva Cviklova lastnost je tudi, da je zelo primitiven in perverzen v privatnem življenju.Ima tudi čisto neurejeno privatno življenje, kar se zrcali v politiko; več o tem pa vam lahko zaupajo njegovi bližnji. Dejala bi le, da mu je res mesto v združenem listju! Lp M.K
baltbaltazar@email.si
11. 06. 2008 09.37
Iz TV prispevkov, kolikor jih objavijo se jasno vidi, da ima Cvikl monologe. Še hujše je. Človek dobi občutek, da so njegova zaslišanja v stilu najhujših psihičnih manipulacij in pritiskov. Še čudno, da ne uporablja kakih mučilnih pripomočkov.
svoboda-govora
11. 06. 2008 09.33
Mazi2 Nisi gledal odlomkov po televiziji, ko je Cvikl zasliševal Rjavca? Takrat bi ti bilo jasno, da hoče Cvikl prepričat v nekaj drugega vse akterje ki so sodelovali pri nakupu. Cvikl je tresel takšne laži, da jim pomojem že sam verjame.
Mazi2
11. 06. 2008 06.56
Saj se da hitro ugotoviti kdo laže. Naj ponudbo in pogodbo objavijo v javnosti, pa bomo volilci videli kako dobro se je vlada izpogajala. Ali je garancije 30.000 km ali morda 60.000 km. Če ima Jelininčič pripombe na Cviklove monologe (jasno, če so), naj se seja prenaša po televiziji, pa bomo volilci sami presodili kdo ima prav. Navajanja kaj kdo dela za zaprtimi vrati, ta pa se ne more braniti zaradi tega ker je bila seja zaprta, je (blago rečeno) hinavsko.
Buena Vita
11. 06. 2008 06.36
PARTIZAN222 KAKO PA GOVORIŠ,to je ja posvečenim levim nagcem dovoljeno,cvikl je pravnik,on je samo naredil leva roka desni žep,to pa ni kaznivo ,po ,po,po,po,PO KAKŠEM ŽE ZAKONU HUDO HUDO ZMANJKUJE TEPCOV KI SO JIM NASEDALI
partizan222
10. 06. 2008 23.21
Cvikla bi bilo treba zapreti, ne samo da odstopi. A se zavedate, da nas lahko Finci tožijo, ker je dal Prebilu vse tehnične podatke o Patrii in kdo mislite, da bo plačal kazen, Cvikl.... ne dragi ljudje, mi jo bomo plačevali, tako da čimprej take ljudi v zapor, kaj šele na oblast...
Sebastjan Jereti?
10. 06. 2008 23.11
MMC je očitno zelo blizu, da so se ga tako lotili. še v letih, ko je bil na precej pomembnejših funkcijah, se ga ni toliko napadalo. očitno nekoga moti njegova vztrajnost.
manjakranjc@hotmail.com
10. 06. 2008 21.02
napakica."....težko..."
ivan.vindis@gmail.com
10. 06. 2008 21.01
manjakranjc, tebi iskrenost sploh ne bi škodila - potem bi končno priznala, da si trčena :)
manjakranjc@hotmail.com
10. 06. 2008 20.52
Resnica je vedno na strani tistih, ki so bolj iskreni in bolj pošteni, ki tisto kar mislijo, tudi povejo in tisto kar povejo, končno tudi uresničijo, ali naredijo. Vem kaj jih boli; njihovo vladanje je končano končno so zmagalil Slovenski volilci in ne mešani slovenski volilci. Teško se je s tem sprijazniti po 12 letih uničevanja in polnjenja svojih žepov na račun državljanov. Lp M.K
Tonček Balonček
10. 06. 2008 20.39
Cvikla, Kosa, računsko sodišče, info pooblaščenko itd., vse bomo zamenjali ali ukinili, le varuhinja človekovih pravic in guverner BS lahko mirno spita! Začelo se je!
Buena Vita
10. 06. 2008 19.05
konjski sejem je kjerkoli se pojavi