Slovenija

Na mizi nov predlog o nedeljskem delu trgovin: bodo odprte le šest nedelj na leto?

Ljubljana, 23. 01. 2018 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Andrej Čuš je v postopek DZ vložil nov predlog novele zakona o trgovini, s katerim želi omejiti nedeljsko delo. Predlaga, da bi lahko bile trgovine odprte največ šest nedelj na leto, brez omejitev pa le družinske trgovine, bencinski servisi ob avtocestah ter trgovine na letališčih in mejnih prehodih.

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v Državni zbor (DZ) vložil nov predlog novele zakona o trgovini, s katerim želi omejiti nedeljsko delo. Dejal je, da je v skladu s pripombami sindikatov in vlade pripravil bolj konkreten predlog zakona s precej manj izjemami. 

Čuš predlaga, da bi bile trgovine odprte največ šest nedelj na leto. Omejitev pa ne bi veljala za družinske trgovine, bencinske servise ob avtocestah in trgovine na letališčih in mejnih prehodih. "Sedaj bo kdo rekel, da je izjem premalo. Ampak s tem bomo nadaljevali," je odločen.

Čuš naj bi dnevno prejel od 10 do 20 pripomb delavcev v trgovini

Poslanec na podlagi opozoril, ki jih prek družbenim omrežij dobiva od zaposlenih v trgovini, ugotavlja, da prihaja do številnih kršitev aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine, s katerim so se delodajalci in sindikati dogovorili glede omejitve dela in višine plačila za delo ob nedeljah in praznikih, veljati pa je začel z novim letom.

"Že v času tako imenovanega socialnega dialoga sem aneks označil kot gnili kompromis, ki smrdi do neba. V prvih dneh letošnjega leta se je to izkazalo tudi v praksi," je dejal poslanec.

Med domnevnimi kršitvami je navedel, da so trgovci zaposlene obvestili, da je aneks ukinjen oz. da omejitev dela ob nedeljah in praznikih ne velja.

Poleg tega naj bi se prvo nedeljo v letošnjem letu zaposlenim ure beležile kot redno delo med tednom ali pa so zaposleni delali, pa ne bi smeli, saj so starši otrok do tretjega leta starosti.

Čuš glede novele pričakuje podporo gospodarskega ministra.
Čuš glede novele pričakuje podporo gospodarskega ministra. FOTO: POP TV

"V marsikateri trgovini so jim nadrejeni dali v podpis izjavo, da nimajo otroka do tretjega leta starosti in da lahko ob nedeljah normalno delajo. O tem, kako so bili k temu 'povabljeni' oz. prisiljeni, ne bom govoril; to bodo proučevale inšpekcijske službe in organi pravne države," je dejal.

Čuš po lastnih navedbah dnevno prejme od 10 do 20 pripomb delavcev v trgovini. Ko jih bo zbral, bo kršitve naznanil pristojnim službam, je napovedal.

Rožič predlog zakona podpira

Čuš glede novele pričakuje podporo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, dela SMC, ki da se je nagibal k podpori prejšnjega predloga, in generalnega sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislava Rožiča.

Ministrovo podporo pričakuje po ponedeljkovem odgovoru na njegovo poslansko vprašanje, v katerem je minister ponovil stališče, da aneks ni celovit, med drugim ker upošteva le interes podjetnikov in zaposlenih v trgovini, ne pa tudi interesa potrošnikov in dobaviteljev ter širšega javnega interesa.

Če sindikalne podpore ne bo, Čuš meni, da so pobude za ustanovitev novega sindikata trgovk in trgovcev - tega naj bi po njegovih besedah ustanovili konec meseca v Celju - na mestu.

Rožič je danes povedal, da predlog zakona s takšnimi omejitvami in brez pretiranih izjem podpira. Glede domnevnih kršitev aneksa je člane sindikata pozval, naj sindikat o tem obveščajo. Morebitne kršitve glede plačil, delovnega časa, prepovedi dela za starše majhnih otrok bodo sicer vidne šele februarja, ko bodo izplačane plače za januar, ko je aneks začel veljati. Glede domnevnega ponujanja izjav v podpis pa je dejal, da bi delodajalci s tem neposredno kršili zakonodajo, tudi kazensko.

Čuš pričakuje, da bo matični odbor DZ predlog novele obravnaval v marcu ali aprilu. "Tam bodo lahko vsi, ki so jih bila polna usta demokracije, spoštovanja volje ljudi in slabega položaja trgovk in trgovcev, pokazali, koliko jim to res pomeni."

Brez omejitev bi bile le družinske trgovine, bencinski servisi in trgovine na letališčih.
Brez omejitev bi bile le družinske trgovine, bencinski servisi in trgovine na letališčih. FOTO: iStock

Čuš je prepričan, da bo novela sprejeta

Poslanec meni, da bi si morali sindikati v panogi bolj prizadevali za dvig plač zaposlenih, opozarja pa tudi na domnevno prakso, da so lastniki trgovskih centrov malim trgovinam, ki pri njih najemajo prostore in bi želeli imeti ob nedeljah zaprto, to prepovedali. "Gre za izsiljevanje. Tudi to bo treba zakonsko urediti," poudarja.

Čuš je prepričan, da bo novela, če ne bo sprejeta v tem mandatu DZ, sprejeta v naslednjem.

DZ je decembra prvi predlog poslanca Čuša za omejitev dela ob nedeljah in praznikih zavrnil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Poslanci so poudarjali - takšno je bilo pred tem tudi stališče vlade -, da so že socialni partnerji sami sklenili dogovor o nedeljskem delu, zakonodajni predlog pa da je nedodelan.

Omenjeni novi sindikat se bo glede na objavo na družbenem omrežju Facebook imenoval Novi sindikat trgovk in trgovcev Slovenije in bo del Konfederacije slovenskih sindikatov.

Kot je danes  povedal predsednik konfederacije Gvido Novak, je pobuda za ustanovitev prišla iz kroga ljudi, ki so Čušu pomagali pri pripravi prvega predloga novele in zbiranju podpisov podpore, za pomoč pa so se obrnili na Konfederacijo slovenskih sindikatov. Številni podpisniki so namreč po Novakovih besedah izrazili nezadovoljstvo z obstoječimi sindikati in se zavzeli za ustanovitev novega sindikata.

Novak je dejal, da je zanimanje za včlanitev veliko, tako da v prvi fazi pričakujejo več sto članov, v mesecu ali dveh delovanja pa več tisoč. Potrdil je, da je ustanovni sestanek predviden za 31. januar v Celju.

Kot piše v objavi na Facebooku, se bodo pri delovanju osredotočali med drugim na obveščanje članov o pravicah trgovk in trgovcev, jim nudili pravno pomoč in svetovanje ter zbiranje prijav kršenja kolektivne pogodbe. Zavzemali se bodo tudi za zaprtje trgovin ob nedeljah, dvig plač in izločitev dodatkov iz minimalne plače.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaFemme
25. 01. 2018 13.23
-1
Kot prodajalka lahko povem, da si prodajalka želimo, da bi bile vse nedelje zaprte! S trenutnim zakonom, kjer prodajalka lahko delamo 15 nedelje pa niso naredili nič, samo še poslabšali situacijo.
LaFemme
25. 01. 2018 13.24
-1
grozjak
24. 01. 2018 08.06
+2
na koncu bo v nedeljo samo še župnik šel na šiht....osebno grem v nedeljo na kakšen pohod v naravo, tako da me, kot večino slovencev, trgovine odprte ali zaprte ne prizadanejo.....trgovci in njihovi šefi, na sej pa sami ukvarjajo s tem. Jaz sem se moral v moji službi tudi, ko je zadeva postala preveč moteča in premalo plačana, vsaj zame...........
GURT1
23. 01. 2018 22.50
-5
pa kaj meša tole, trgovine morajo biti ob nedeljah odprte, saj lahko samo takrat nekateri gremo v nakup, ker druge dneve delamo, pa saj so itaq več plačani ob nedeljah ne vem kaj matra tegale čuša, morda išče svojih 5 minut slave!!!!!!!!!!!!!!!!!1
grozjak
24. 01. 2018 08.08
-1
saj me ne briga, ampak , ne morem mimo tega, da so trgovine odprte vsaj do osmih zvečer.....tudi Bill Gates bi našel pol ure časa, da bi šel po nakupih.......
cefre
23. 01. 2018 22.41
+3
Zakonsko bi bilo smiselno samo prepovedati dajanje kakeršnih koli popustov ob nedeljah oziroma uvesti dodatek na nedeljsko prodajo, delavce ki pa v nedeljo morajo delati pa ustrezno bolje plačati (ne samo v trgovini),pa je efekt zagotovo takojšen! Vsekakor pa bi morala biti minimalna plača plača brez dodatkov, te bi morali dodajati osnovni plači!
nikhrast
23. 01. 2018 22.59
-3
Plača se na uro, ob nedeljah in praznikih pa tudi trikrat več. Če to dobro laufa drugje po svetu, zakaj ne v Sloveniji.
grozjak
24. 01. 2018 08.09
+2
nikhrast, v sloveniji laufa samo lobizem......in korupcija.......
nikhrast
23. 01. 2018 21.10
+2
Je ta Čuš duševno bolan, obseden je s trgovinami, za ostale, v gostinstvu, turizmu, zdravstvu, policiji..., se pa ne briga.
grozjak
24. 01. 2018 08.10
+2
saj se mu bo posvetilo............tako je, če loj možgane zaliva......
fljfo
23. 01. 2018 20.32
+0
Torej so družine in otroci trgovcev privilegirani pred družinami in otroci gostincev, zdravstvenih delavcev itd....? Raje naj jim dajo poštene dodatke, ne pa da sprejemajo diskriminatorne zakone....
grozjak
24. 01. 2018 08.11
+3
denar dobi samo elita (zdravniki, profesorji itd....)
mita1
23. 01. 2018 18.43
-2
Po izgledu sodeč pogosto obišče trgovine . Za take dimenzije mora kupovati tudi v nedeljah. Sicer pa kruhoborec,ki se ga drži sds madež.
Jožajoža
23. 01. 2018 19.56
+2
taki so janšisti. kdo se z janšisti druži, ostane čuden celo življenje. šel je čez tako fazo pranja možganov, , da je zaznamovan za celo življenje. ima janšistični sindrom ki je že priznana za kot duševna bolezen imenovana"janšizem" in ima pogoje za invalidsko penzijo.
CIGU MIGU
23. 01. 2018 17.58
-12
čuš živi daleč od trsta,tako da škoda ker bi ga peljali v nedeljah tam na nakupe srećno zgubarji
zajebant2
23. 01. 2018 17.45
-3
daj čuš nehaj že hvala bogu da so volitve da te zbrišemo iz politike
sinhron
23. 01. 2018 17.38
-5
Čuš se je specializiral za obratovanje trgovin in na tem lovi točke ali pa je kdo njegovih v tem !?
Bojan Zpancic
23. 01. 2018 17.39
-7
Verjetno ima trgovsko šolo in si želi urediti urnik brez nedelj .
zajebant2
23. 01. 2018 17.50
-5
CIGU MIGU
23. 01. 2018 18.00
-6
gombočeva jo ima ,lahko mu posodi potrdilo,če ni ponarejeno kot vse pr sds.u
Bojan Zpancic
23. 01. 2018 17.38
-3
Hvala bogu ,da se bližajo volitve in verjamem ,da bo tale gospodek Andrej Čuš pozabljen .
fljfo
23. 01. 2018 17.39
+5
Tudi jaz upam, da takšni diskriminatorni zakoni pri volivcih ne bodo ostali neopaženi.....
sinhron
23. 01. 2018 17.42
+9
Vsakdo , ki med mandatom zapusti stranko bi moral zapustiti parlament , ker so ga volivci volili na osnovi programa ali pripadnosti neki stranki in ne more biti neka umetna tvorba , brez pooblastil volivcev , nepovezani poslanec !
zek
23. 01. 2018 17.35
+14
Tole napisano je DEJSTVO! gospa zaposlena v večjem trgovskem centru je do podpisa dogovora g Rožica,ki si ne zasluži naziva sindikalist delala POPOLNOMA VSE SOBOTE V LETU IN SE ENO NEDELJO V MESECU po novem pa bo še naprej DELALA POPOLNOMA VSE SOBOTE IN g Rožic je dosegel DA BO DELALA SE DVE NEDELJE V MESECU! zaradi tega ker po novem v Nedeljo ne smejo delati mamice in očki z malimi otroki bodo več nedelj delali ostali zaposleni! gospa je dobila tudi že izplačano prvo plačo ki naj bi bila precej višja zaradi bolje plačanih nedelj in praznikov hmmmmm, kaj menite kolikšna je bila njena plača?? gospa je dobila za obdelane 2 nedelje vse sobote in TD.. kar pomeni,da je bila v celem mesecu doma prosta le 4 dni TOCNO TOLIKO KOT PRED TEM DOGOVORU Z SINDIKATOM g Rožica MINIMALCA!! v tem primeru pa podpiram tega Čusa pa tudi če je to le predvolilna igra VSI TRGOVCI SE VCLANITE V NOV SIMDIKAT PA NAPOVEJTE STAVKO IN NAJ BODO VSE TRGOVINE EN TEDEN ZAPRTE BOSTE VIDELI KAKO HITRO VAM BODO ZVISALI PLACE!
alenka.NN
23. 01. 2018 17.28
-4
a bi lahko nekdo povedal temu bajsitu, da je tečen s tem nedeljskim odpiranjem in zapiranjem trgovin.....jaz nisem kriva, če je bil še mulc, ko smo imeli referendum in je propadel, torej...trgovine so odprte, trgovke nič ne protestirajo na nedeljski dodatek...pa koliko ljudi še dela ob nedeljah....jaooo
zek
23. 01. 2018 17.39
+12
hee trgovke nič ne protestirajo??? Ne protestirajo ker imajo nič vreden sindikat
Sršen
23. 01. 2018 18.55
+1
Popoln zadetek!!!Dobro,kaj dobro,bravurozno plačanih sindikalnih mr*ov*narjev je veliko preveč!!!
cefre
23. 01. 2018 22.46
Zek ali si javni sektor, da moraš razglasiti stavko, da se javno ve da nič ne delate- enako kot ko ne stavkate. V realnem sektorju je treba pokazat rezultate dela, žalostno če v nedeljah, a vseeno!
Luka40
24. 01. 2018 19.55
alenka.NN Predvidevam, brezposelna živiš pri mamici in ne veš kaj bi delala čez dan... O boga jaz...
fljfo
23. 01. 2018 17.14
+9
Z eno besedo zakon, ki diskriminira ostale, ki morajo delati v nedeljo....Uvesti obvezne dodatke na nedeljsko delo in to je to...
Neža001
23. 01. 2018 17.21
+2
AlternativeFacts
23. 01. 2018 17.11
+3
Kaj pa tiste sirote ki na 4 izmene matice štancajo? Kdo bo pa njim zagotovil "božjo" nedeljo? mackon# imaš kakšno idejo, so matice življenskega pomena?...res cvetke so tile poslanci. Najbolje da si vsaj preberejo kaj je trgovina Amazon GO...sicer dvomim, da bodo zakapirali kam plujemo, ampak vsaj prebrali bodo...
visoki
23. 01. 2018 17.16
-4
koliko je pa takih žensk mogoče največ 100
AlternativeFacts
23. 01. 2018 17.18
+3
A sedaj je bistvo da so ženske. kaj moški ti niso del familije, njim ni potrebno biti z otrokom? Dajte nehat neumnosti trosit....
Luka40
23. 01. 2018 17.48
+2
AlternativeFacts; Pob tvoji '' facts'' so popolnoma zgrešeni! Tisti, ki dela 3 ali 4 izmene je dva dni prost! Trgovci niso!!
Luka40
23. 01. 2018 17.49
-1
darlok
23. 01. 2018 17.08
+20
Naj raje uredijo, da bo minimalna plača upoštevana kot OSNOVA in ne kot končni bruto. Potem se bo marsikomu splačalo delati nadure in delo popoldan, ob nedeljah ipd. Sedaj pa imajo tako nizko osnovo, da niti z nedeljskimi urami in raznimi dodatki ne pridejo do minimalca in je vseeno ali delajo ob nedeljah ali ne.
fljfo
23. 01. 2018 17.11
+5
zek
23. 01. 2018 17.41
+5
Točno tako vsaj eden ki razume zadevo +++++++
weber1
23. 01. 2018 17.04
-4
Zopet ta balandek Čuš.. se je zgleda zopet zakadil..Zastonj si nabira pike za volitve...
zajebant2
23. 01. 2018 17.47
+0
Neža001
23. 01. 2018 16.56
+0
Aja, trgovci v družinskih podjetjih in na bencinskih servisih so nekaj posebnega in lahko delajo? Kakšna gnila Čuševa samopromocija na račun nizko plačanih trgovk, bljak..... Pa lih v letu volitev....
Neža001
23. 01. 2018 16.58
-6
zek
23. 01. 2018 17.11
+10
Ti pa si en Knedelj, družinske trgovine kjer so zaposleni izključno družinski člani se lahko pač sami odločijo ali bodo imeli odprto ali zaprto
fljfo
23. 01. 2018 17.11
+0
AlternativeFacts
23. 01. 2018 17.22
-5
Nevem, če bo šlo tako skropucalo skozi, kjer bodo ene družine lahko delale, spet druge družine pa ne bodo smele in to v isti branži...zek@ spet pišeš domišlijske poste?
13klu?
23. 01. 2018 16.49
-3
Ta čuš je tud zlata vreden...
Opazujemvas
23. 01. 2018 16.45
-4
Kaj ta Čuš je znova, kje blizu kakšnih prepovedanih substanc? Samo vprašam?? Hmmm...., možno je tudi, da posledice čuti , še od prvič.