Slovenija

'Prodaja premoženja bo potekala usklajeno in Kad ne bo mogel odločati po svoje'

Ljubljana, 06. 12. 2013 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premierka Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec sta vsebinsko uskladila pripombe stranke z besedilom predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu. Prej se je sestala tudi s finančnim ministrom Urošem Čuferjem.

Predlog zakona, ki ga je vlada poslala v državni zbor, je sicer predvideval, da Kad ostane ločena pravna oseba z zagotovljeno namenskostjo njegovih sredstev za pokojninsko blagajno, bil pa bi v 100-odstotni lasti SDH, ki bi z njim tudi upravljal.

Premierka Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec sta uspela vsebinsko uskladiti pripombe stranke z besedilom predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Po besedah Erjavca jih čaka le še monotehnično delo, torej tudi priprava dopolnil k spremembam zakona o SDH, ki jih bodo podprli tudi poslanci DeSUS.

V DeSUS so prej zahtevali, da Kapitalska družba (Kad) ostane samostojna, premierka pa je bila usklajena s finančnim ministrom Urošem Čuferjem, ki je ocenil, da bi podrli koncept zakona, če bi upoštevali vse pripombe DeSUS. A s tem, kar so danes uskladili, po trditvah Bratuškove koncepta zakona nikakor ne podirajo. Preden se je sestala z vrhom DeSUS, se je namreč, kot pojasnjuje, uskladila s Čuferjem.

Po pojasnilih Bratuškove bo prodaja premoženja, v skladu s strategijo, ki jo bo sprejel državni zbor, potekala usklajeno in Kad ne bo mogel odločati po svoje, prav tako bo glasovanje na skupščinah med Kadom in SDH usklajeno. Ostale vidika upravljanja naj bi Kad izvajal samostojno, kar pomeni, da bo imel tudi svojo upravo, tako kot je urejeno po obstoječem zakonu o SDH. Če bo samostojna pravna oseba, je logično tudi, da ima svojo upravo, je dejala premierka.

Premierka Alenka Bratušek
Premierka Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Tudi sestava nadzornega sveta SDH bo ostala takšna, kot je v obstoječem zakonu. V osnovnem predlogu sprememb so namreč predlagali nekoliko spremenjeno sestavo nadzornega sveta. A tudi tako, kot je v obstoječem zakonu, je po besedah premierke v redu. Če bi bila v začetku tedna v Sloveniji, je prepričana, da bi predlog zakona o SDH z najmanjšo koalicijsko partnerico uskladili že pred potrditvijo slednjega na vladi. "A pomembno je, da smo tudi to, kot vse ostale stvari doslej, v koaliciji uskladili," je dejala.

Nič več politike in konfliktov interesov v upravi in nadzornem svetu?

SDH bo prevzel tudi delnice Zavarovalnice Triglav, ki jih ima zdaj v lasti Zpiz. Na vprašanje, kako bo država izvedla prenos, minister Uroš Čufer ni dal jasnega odgovora. Zagotovil pa je, da bodo našli rešitev.

Med novostmi glede na prejšnjo različico predloga zakona je tudi imenovanje nadzornega sveta, ki bi ga na predlog vlade paketno imenoval državni zbor. Po prvi različici, ki jo je Čufer predstavil septembra, bi nadzornike imenovala vlada na predlog ministrstva za finance, pri tem pa naj bi mu svetovala posebna delovna skupina.

Ker je tak predlog naletel na veliko nasprotovanja, predvsem v vrstah socialnih partnerjev, se je nato razmišljalo o dveh vrstah članov nadzornega sveta – glasovalnih, ki bi se jih imenovalo na predlog vlade, in neglasovalnih iz vrst socialnih partnerjev, Zpiza ter opozicije, ki bi se jih imenovalo na predlog predsednika republike.

Na koncu so se odločili za omenjeno tretjo različico, spremljala pa jo bo ustanovitev ekonomsko-socialnega odbora, ki bo posvetovalno telo uprave, v njem pa bo sedem predstavnikov reprezentativnih sindikatov. Čufer je zagotovil, da varovalke v zakonu onemogočajo politično članstvo v nadzornem svetu in upravi, prav tako pa vrsta določil zakona preprečuje konflikt interesov.

Ne bo ločene klasifikacije naložb

Po novem tudi ne bo ločene klasifikacije naložb, ampak bo del strategije, ki mora biti po predlogu pripravljena v treh mesecih od uveljavitve zakona. Naložbe bodo še vedno razdeljene na strateške (lastništvo države vsaj 50 odstotkov in ena delnica), pomembne (25 odstotkov in ena delnica) in portfeljske (prosto razpolaganje SDH).

Finančni minister Uroš Čufer
Finančni minister Uroš Čufer FOTO: Reuters
Minister Uroš Čufer je odgovarjal tudi na vprašanje, kakšen bo odnos med SDH in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki bo prek prevzema zavarovanj ob prenosu slabih terjatev nanjo prišla tudi do lastniških deležev v podjetjih. Povedal je, da državni ustanovi nimata enakih vlog, saj bo morala DUTB na koncu odmreti, SDH pa bo deloval na dolgi rok. Odnosi med njima se bodo po njegovih pričakovanjih razjasnili postopoma.

Pri opredelitvi strateških naložb je v vladnem predlogu predvidena tudi možnost časovno omejene oddaje v koncesijo, kar bi prišlo v poštev na primer pri določeni infrastrukturi. Minister je pojasnil, da so v postopku usklajevanja zakona razmišljali tudi, da se pri strateških naložbah dovoli zmanjšanje državnega deleža na 25 odstotkov in eno delnico, če se lahko na druge načine, na primer skozi prilagoditev statuta družb ali delničarski dogovor, zagotovi strateška narava. Na koncu so po njegovih besedah izbrali preprostejšo rešitev, ki temelji na uveljavljeni praksi, da se infrastrukturnih naložb ne prodaja, ampak se jih daje v koncesijo.

Čufer je zagotovil, da si bodo na ministrstvu prizadevali strategijo pripraviti prej kot v treh mesecih. Načrt je, da se podjetja najprej razdeli po sektorjih, nato se za vsak sektor naredi kratko analizo, kaj želi država v njem doseči. Zadnji korak je klasifikacija posameznih državnih naložb znotraj sektorjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
08. 12. 2013 14.06
+2
Ta svingerca bo še prodala tisto zadnje, kaj pa potem. Začelo se bo rubljenje navadnim državljanom, da bo zopet kaj za prodajo zaradi nezmožnosti plačevanja položnic in ostalih dajatev. To so te barabe vse namensko pripravile in temu ljudje nasedajo, da bo kdaj boljši jutri, NIKOLI, NIKOLI. Ljudje zbudite se, da se reši še ta miloščina, ki je ostala od posledice domačega okupatorja ¨!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
arthur1982
07. 12. 2013 21.11
+2
Prvo in zadnjo besedo bo imel Čufer. Človek, ki je popolnoma asocialen in za katerega so ljudje zgolj številke. Edino važno bo, da si nekateri čimprej nafilajo žepe in to čim prej, kajti glede na klimo v državi se bodo morali nekateri zelo hitro umakniti iz javnosti in to ne bo več možno.
gangsterist
07. 12. 2013 18.56
+0
spet si bodo nekateri nafilal žepe
obiskovalecsmetisca
07. 12. 2013 10.10
+5
....laži,laži,laži me.....to ti radiš najbolje....
obiskovalecsmetisca
07. 12. 2013 10.10
+5
Kolumnist Financ Blaž Vodopivec je opozoril tudi, da je bila obrestna mera 4,8 odstotka na triletne obveznice v trenutku izdaje enakovredna obrestni meri 7,8 odstotka na desetletne obveznice(rop stoletja)
obiskovalecsmetisca
07. 12. 2013 10.11
+4
dule100
07. 12. 2013 08.05
+6
Nič novega ! Usklajeno ste že do sedaj kradli !
NARAVNOODVAJALO
07. 12. 2013 06.18
+6
MENI SE PA ŽE ZDAJ SMILI TISTI Z GROSUPEL,KI JE ZAGEL 21 MILIJONOV NA EURO JACK POTU......REVEŽU BOSTA BRATUŠIČKA IN ĆUFKO ZAPLENILA PREMOŽENJE,KER NE BO ZNAL ALI ZMOGEL POJASNIT OD KOD MU 2 EVRA ZA VPLAČILO LISTKA..........
NARAVNOODVAJALO
06. 12. 2013 20.02
+5
--lepe karikature........
NARAVNOODVAJALO
06. 12. 2013 19.44
+8
..ehjavec je dal jajca nazaj v žep,je heku,sam da ostanemo v vladi,pa kah hočeš bo vhedu........
+3
Ti, ti, ti, ti, ti, ti nora Lenčica
Biofanatik
07. 12. 2013 09.27
luckyss..
06. 12. 2013 17.17
+7
No, to zadnjo krajo boste pa že še zmogli, kljub utrujenosti....je treba pojest, če je na krožniku so nas učili...
Buena Vita
06. 12. 2013 17.15
+5
ubogi francozi ki so morali gledati njeno rit
ZKL (zdrava kme?ka logika)
06. 12. 2013 15.25
+10
Čufer ima že dva ministrstva, res sposobn ded... z nlbja pršu v vlado preiskovat samega sebe... mi slovenci smo res en sposoben narod
mixmax
06. 12. 2013 14.55
+4
otroci se začnejo briti ko im brada naraste
mixmax
06. 12. 2013 14.53
+3
Mladost je norost
jakomasi
06. 12. 2013 14.42
+11
Oprostite ko zagledam to "skrobocalo na sliki",----Moram takoj na stranišče,----To skrobocalo pa dva ministrska mesta,,---a še je kdo normalen v SLO....!!!
mixmax
06. 12. 2013 14.54
+3
Buena Vita
06. 12. 2013 17.17
+8
to je mencigerjevec,njegov nečak,veš da strici v sloveniji postavljajo tretjo generacijo na položaje kjer lahko ropajo ljuudstvo